Adaugă rețeta în lista dvs de rețete favorite

Rețetă Budincă de cartofi cu franzelă

Vizite: 1908
Timp preparare: N/A
Dificultate: medie
2603

CALORII

Ingrediente/compozitie:

- 300 g cartofi,
- 100 g franzela,
- 200 ml lapte,
- 300 g branza de vaci sau 250 g branza telemea desarata putin,
- 100 g unt sau margarina,
- 200 ml smantina,
- 50 g faina,
- 4 oua mari,
- marar.

Preparare:

Cartofii, curatati de coaja si apoi cantariti, se taie in jumatati si se fierb in apa clocotita cu putina sare, sau se fierb in coaja, se curata si apoi se cantaresc; se zdrobesc bine cu furculita sau cu strivitorul, cat sunt fierbinti.

Franzela se inmoaie in tot laptele, pana cand il absoarbe. Dupa ce cartofii s-au racit, se adauga franzela nestoarsa, galbenusurile, untul moale, smantina, faina, mararul taiat marunt, branza de vaci maruntita sau telemea rasa si se amesteca bine; daca nu s-a pus branza telemea,se pune o lingurita de sare fina.

Albusurile batute cu spuma, se adauga in compozitie, se amesteca usor cu telul in forma de para, prin rasturnare de jos in sus

se desarta intr-o cratita de 2 l, unsa bine cu margarina solida si tapetata bine cu pesmet sau faina.

Se coace ca si budinca cu sos alb si branza si se serveste la fel.


Analiza ingredientelor rețetei Budincă de cartofi cu franzelă:

Branză slabă de vacă
Avantaje: Brânza previne apariția cariilor prin creșterea ph-ului salivei (stimuleaza producția de salivă alcalină), inhibă activitatea bacteriilor ce formeaza carii și împiedică distrugerea smalțulu...
Cartofi fierți fără coajă, fără sare
Avantaje: Cartofii sunt o sursă bună de vitamina C, vitamina C și potasiu. Sunt benefici în caz de afecțiuni digestive, oboseală cronică și anemie....
Dezavantaje: Cartofii invechiți care au căpătat o culoare verde și au inmugurit conțin o toxină denumita solanina, care creează stări neplăcute, iar cantitățile mari pot fi chiar fatale....
Făină albă de grâu
Avantaje: Făina albă de grâu are un continut mic de grăsimi saturate, colesterol și sodiu....
Lapte integral (3,25 procente grăsime)
Avantaje: Laptele integral este o sursă bună de vitamina D, riboflavină, vitamina B12, calciu și fosfor. ...
Dezavantaje: Laptele integral este bogat în grăsimi saturate, iar o mare parte din caloriile pe care le furnizează provin din zaharuri. Persoanele cu artrite reumatice, eczeme, catar, astm, iși agraveaza si...
Mărar verde
Avantaje: Mărarul este o sursă excelentă de vitamina A, vitamina C, riboflavina, vitamna B6, acid folic, calciu, fier, magneziu și potasiu. În plus, mărarul conține și fibre alimentare, niacină, fosfor...
Dezavantaje: Aplicat direct pe piele, poate provoca iritații și sensibilitate a pielii la soare....
Ou de găină
Avantaje: Oul de găină este o sursă bună de proteine, seleniu, riboflavină, vitamina B12 și fosfor. Oul este benefic pentru artrită reumatoidală și osteoartrită. Principalele beneficii ale oualo...
Dezavantaje: Oul de găină conține mult colesterol și grăsimi saturate. Oul este o cauză comună a alergiilor, iar introducerea ouălor în regimul alimentar al copiilor poate spori acest risc....
Pâine de grâu albă
Avantaje: Pâinea albă conține o cantitate mică de grăsimi saturate și colesterol și este o sursă bună de tiamină și acid folic. Pâinea este recomandată în caz de constipație, diverticulită și ...
Dezavantaje: Persoanele care suferă de boala celiacă nu au voie sa consume alimente cu gluten. Pâinea albă conține făina rafinată, de obicei cu foarte mulți aditivi....
Smântână, 32 procente grăsime
Avantaje: Smântâna este bogată în colesterol și grăsimi saturate....
Unt
Avantaje: Untul furnizează acizi grași esențiali pentru sănătatea pielii și dezvoltarea celulelor. În cantități moderate, untul este un produs natural, preferabil margarinei, care este un produs sin...
Dezavantaje: Untul este bogat în grăsimi saturate. Spre deosebire de majoritatea produselor lactate, untul este o sursă săracă în calciu, vitminele B fiind efectiv inexistente....

Căutați rețete culinare după denumire