Adaugă rețeta în lista dvs de rețete favorite

Rețetă Ciorbă de burtă

Vizite: 4376
Timp preparare: 325min
Dificultate: medie
2337

CALORII

10

PORTII

Ingrediente/compozitie:

Pentru 10 portii:

- 1,2 kg burta de vita;
- un rasol (picior) de vita;
- 100 g ceapa;
- 100 g morcov;
- 100 g telina;
- 50 g usturoi;
- 300 g smantana;
- 3 buc galbenus de ou;
- o lingura de faina;
- sare si otet dupa gust.

Preparare:

Burta si rasolul de vita se curata, se spala, se oparesc si se pun la fiert in 7-8 litri de apa rece. Se spumeaza si se fierb, pana ce burta este aproape fiarta (aprox. 4-5 ore).

Se adauga zarzavatul curatat si taiat bucati, putina sare si jumatate din cantitatea de usturoi, curatat si lasat intreg. Dupa ce burta a fiert bine, se scoate si se taie fasii subtiri, lungi de 4-5 cm.

Se scoate si rasolul, se aleg partile bune de consum si se taie bucatele. Zeama de fierbere se strecoara si se pune peste carnea taiata. Se pune din nou pe foc si se adauga treptat liezonul.

Acesta se obtine prin amestecarea galbenusului de ou cu smantana si faina. inainte de a fi turnat in ciorba, liezonul trebuie temperat prin adaugarea unei mici cantitati de ciorba fierbinte. Se amesteca totul bine si se adauga in ciorba treptat, amestecand continuu.

Din acest moment ciorba nu mai trebuie sa dea in clocot, ci sa fiarba incet la foc mic inca cateva minute. Usturoiul ramas se piseaza, se obtine un mujdei cu putina zeama de la ciorba, se strecoara si se adauga la ciorba. Se potriveste gustul cu sare si otet si se retrage imediat vasul de pe foc.

Optional se poate imbunatati ciorba in felul urmator:

1. Se ia un morcov, se da prin razatoarea mica si se prajeste intr-o tigaie cu putin ulei. Dupa ce uleiul s-a colorat, se strecoara si se adauga (doar uleiul) la ciorba. In limbaj profesional acest ulei se numeste "fata", iar rolul lui este de a da un aspect mai apetisant ciorbei dumneavoastra;

2. Se iau 100 g de gogosari rosii in otet, se taie cubulete sau fasii subtiri (mai scurte decat fasiile de burta), se prajesc usor in putin ulei si se adauga (cu tot cu ulei) in ciorba. In acest caz trebuie sa diminuati cantitatea de otet adaugata la sfarsit.


Analiza ingredientelor rețetei Ciorbă de burtă:

Ceapă
Avantaje: Ceapa reduce colesterolul și previne apariția cheagurilor de sânge. Este utilă în caz de bronșita, astm, artrită, gută, probleme respiratorii și degerături....
Făină albă de grâu
Avantaje: Făina albă de grâu are un continut mic de grăsimi saturate, colesterol și sodiu....
Galbenuș de ou
Avantaje: Galbenușul de ou este o sursă bună de proteine, acid folic și fosfor....
Dezavantaje: Galbenușul de ou conține mult colesterol și grăsimi saturate....
Morcov
Avantaje: Morcovul este o sursă ideală de vitamina A și fibre alimentare, conținând de asemenea și vitamina C, K și B6, potasiu, tiamină, niacină și acid folic. Are efect benefic pentru sistemul ca...
Dezavantaje: O mare parte din caloriile furnizate de morcov provine din zaharuri. Morcovii cruzi au un indice glicemic mic, însa fierți, indicele glicemic crește. Consumați în exces, pot duce la pigment...
Oțet alimentar
Oțetul, cu excepția celui balsamic, poate fi aromatizat și condimentat cu ardei iute, ierburi și chiar fructe....
Sare de masă
Avantaje: Sarea de masă este o sursă de calciu. Poate fi inlocuită în bucătărie cu plante aromatice și condimente....
Dezavantaje: Sarea de masă conține mult sodiu. Consumul excesiv de sare provoacă tensiune arterială și infarct. Sarea agravează reținerea fluidelor și poate duce la apariția cancerului la stomac și...
Smântână, 32 procente grăsime
Avantaje: Smântâna este bogată în colesterol și grăsimi saturate....
Ţelină
Avantaje: Ţelina conține fibre alimentare, vitamina A, C și K, acid folic, potasiu, magneziu, riboflavină, vitamina B6, calciu și fosfor. De altfel, țelina are un conținut scăzut de grăsimi saturate ș...
Dezavantaje: Ţelina contine mult sodiu, iar o mare parte a caloriilor sale provine din zaharuri. Ţelina gătită are indicele glicemic 85 și pierde numeroase vitamine și minerale. Poate cauza alergii....
Usturoi
Avantaje: Este bogate în vitamine, minerale și compuși fitochimici. Conferă o aromă unică preparatelor culinare. Are efect cardioprotector și antihipertensiv ușor. Are rol antimicrobian și antibacte...
Dezavantaje: Conferă mirosul neplăcut al respirației și al corpului. Poate cauza disconfort gastric, poate intensifica simptomele ulcerelor gastrice sau ale colonului iritabil. Mirosul respirației și al gu...

Căutați rețete culinare după denumire