Adaugă rețeta în lista dvs de rețete favorite

Rețetă Consome de vită

Vizite: 4982
Timp preparare: 130min
Dificultate: N/A
887

CALORII

Ingrediente/compozitie:

Pentru 3l:

- 3 l bulion de vita;
- 3-400 g carne slaba (pulpa) de vaca;
- 2 buc albusuri de ou;
- 50 g morcov;
- 50 g telina;
- 50 g praz;
- 0,5 l apa rece (cu gheata);
- o legatura de patrunjel.

Preparare:

Cum se Prepara un Consome:

In bucatariile profesionale, din bulion se prepara o supa mai concentrata si mai limpede care se numeste consome (din francezul consomme). Acest preparat este un produs rafinat ce nu lipseste din meniul nici unui restaurant care se respecta.

Consomeurile Celestine, Royale, Madrilene, Chasseur, etc, sunt cunoscute si apreciate in intreaga lume. Diferentele dintre ele constau atat in aroma - data de materia prima de baza folosita la prepararea supei, respectiv carnea care poate fi de vita, de pui, peste, etc. - cat mai ales in diferitele garnituri adaugate.

Modul de preparare a garniturilor respective si caracteristicile fiecarei supe in parte le gasiti in prima parte a cartii. Un consome se obtine dintr-o cantitate oarecare de supa simpla (bulion), la care se adauga un amestec de clarificare obtinut din carne slaba tocata si amestecata cu legume rada-cinoase maruntite, albus de ou si gheata pisata. in momentul cand se adauga amestecul de clarificare, supa trebuie sa fie rece.

Se pune la fiert la foc potrivit si se aduce la punctul de fierbere amestecand cu atentie din cand in cand, intrucat compozitia de carne si ou are tendinta sa se depuna pe fundul vasului si sa se arda.

La 70 grade C proteinele din carne si albusul de ou incep sa coaguleze, adunand si legand toate impuritatile aflate in suspensie.

Din momentul in care incepe sa fiarba, amestecul de carne si legume se ridica la suprafata. Imediat trebuie dat focul mai mic si lasata supa sa fiarba incet inca 1-2 ore. Daca apare grasime la suprafata aceasta trebuie adunata cu ajutorul polonicului.

Spre sfarsitul fierberii se adauga ramurele de patrunjel si, dupa gust, piper si nucsoara razuita. Dupa ce a fiert 1-2 ore, se scoate carnea tocata cu ajutorul unei spumiere si se strecoara supa printr-un servet de panza sau etamina umezita in prealabil cu apa. Supa obtinuta trebuie sa fie limpede, cu gust si aroma puternica, deosebita.

O caracteristica a consomeurilor este lipsa totala a grasimii. In acest sens trebuie actionat prin degresare cu ajutorul polonicului si a servetelor de hartie. Cea mai eficienta metoda este racirea supei si adunarea completa a grasimii solidificate. Se pot obtine consomeuri din pui, din vanat sau peste, dar cel mai adesea se prepara consomeul de vita.


Analiza ingredientelor rețetei Consome de vită:

Albuș de ou
Avantaje: *Albușul de ou nu conține grăsimi saturate și colesterol, fiind o sursă buna de proteine, riboflavină și seleniu. Albusul de ou contine aproximativ 90% apa si este considerat partea ”light...
Dezavantaje: *Albușul de ou are un conținut ridicat de sodiu. Cu toate ca albusul contine o cantitate mare de proteine, nu este recomandat a se consuma crud, deoarece nu poate fi digerat. De fapt, albusul con...
Morcov
Avantaje: Morcovul este o sursă ideală de vitamina A și fibre alimentare, conținând de asemenea și vitamina C, K și B6, potasiu, tiamină, niacină și acid folic. Are efect benefic pentru sistemul ca...
Dezavantaje: O mare parte din caloriile furnizate de morcov provine din zaharuri. Morcovii cruzi au un indice glicemic mic, însa fierți, indicele glicemic crește. Consumați în exces, pot duce la pigment...
Pătrunjel verde
Avantaje: Pătrunjelul este o sursă excelentă de vitamina A, C si K, acid folic, calciu, fier, magneziu, potasiu, proteine, vitamina E, tiamina, riboflavina, niacina, vitamina B6, fosfor și zinc. Pătrunjel...
Dezavantaje: Dozele mari de semințe de pătrunjel pot fi toxice; cei care au probleme cu rinichii sau femeile insărcinate trebuie să le evite....
Praz
Avantaje: Prazul este bogat în vitamina A, C, K, acid folic, dar conține și fibre alimentare, vitamina B6, fier și magneziu. Este benefic pentru afecțiunile pieptului și ale vocii și pentru dureri în...
Ţelină
Avantaje: Ţelina conține fibre alimentare, vitamina A, C și K, acid folic, potasiu, magneziu, riboflavină, vitamina B6, calciu și fosfor. De altfel, țelina are un conținut scăzut de grăsimi saturate ș...
Dezavantaje: Ţelina contine mult sodiu, iar o mare parte a caloriilor sale provine din zaharuri. Ţelina gătită are indicele glicemic 85 și pierde numeroase vitamine și minerale. Poate cauza alergii....

Căutați rețete culinare după denumire