Uleiul de argan - beneficii și contraindicații

©

Autor:

Uleiul de argan - beneficii și contraindicații
Produsele naturale care pot avea întrebuințări multiple sunt tot mai căutate. Deși nu este atât de popular ca uleiul de măsline, efectele complexe ale arganului asupra organismului uman sunt încă intens studiate de cercetători.

Arborele considerat în prezent o relicvă a erei terțiare este singurul din familia Sapotaceae a căror răspândire nu este intertropicală. Pădurea de argan care acoperă 8280 km2 a fost declarată Rezervație a Biosferei de UNESCO în 1998. [1]

Aria de utilizare a arganului este variată, atât fructele arborelui, cât și uleiul rezultat în urma procesării semințelor acestuia fiind folosite atât în bucătăria tradițională africană, cât și în cosmetică și tratarea anumitor afecțiuni. În sud-vestul Marocului, uleiul de argan reprezintă 25% din alimentația populației pe bază de grăsimi și 9% din producția anuală.

Uleiul de argan este foarte bogat în acid oleic, acid linoleic și tocoferol. Acest compus din urmă face ca uleiul de argan să fie o importantă sursă de vitamina E. [1]

Arganul, o tradiție de secole

Arganul nu este doar un arbore cu indicații terapeutice remarcabile. Există o întreaga tradiție în spatele prelucrării boabelor de argan de către populația băștinașă. Berberii au consumat acest tip de ulei timp de secole. În prezent, marocanii consumă uleiul de argan fie pe pâine la micul dejun, fie în cușcuș sau pur și simplu ca atare. Acesta este indispensabil și în prepararea pastelor sau a salatelor. [2]

Procesul de obținere a uleiului presat la rece din boabele de argan este unul intens și de lunga durată.

Uleiul de argan virgin ce intră în compoziția cremelor, șampoanelor și altor produse de îngrijire a devenit, cu timpul, un produs destul de costisitor vândut în magazinele de specialitate din Europa. Această raritate exotică care încă nu a devenit atât de populară precum uleiul de măsline, și-a câștigat o reputație meritată, fiind principala atracție pentru furnizorii de produse de îngrijire și cosmetică de specialitate.

Uleiul de argan este în prezent cel mai scump ulei vegetal din lume, fapt datorat modalității lui de dobândire, care necesită efort și timp ridicate. Mai exact, pentru o cantitate de 34 de kilograme de fructe de argan uscate, culese din 6 până la 8 arbori, este nevoie de 20 de ore de muncă pentru obținerea unui singur litru de ulei.  [3]

Beneficiile uleiului de argan în cosmetică

Cu un spectru larg de utilizare, uleiul de argan poate fi utilizat în prepararea diverselor mâncăruri, în saloanele de masaj sau chiar și cosmetică, cel din urmă segment solicitând costurile de producție cele mai mari, dar și un nivel al  calității pe măsură. [4]

Aplicat pe piele, uleiul de argan ajută la reducerea iritațiilor și grăbește vindecarea pustulelor apărute în urma varicelei. În plus, uleiul de argan este foarte eficient și pentru atenuarea ridurilor.

Produsul rezultat în urma presării boabelor are o culoare galben deschis, nu are gust sau miros și este foarte repede absorbit în piele. În cazul în care se observă că după aplicarea uleiului de argan persistă senzația de gras pe piele, înseamnă că uleiul de argan a fost procesat alături de alte uleiuri. [4]

Efectul anti-sebum al uleiului de argan a fost demonstrat în urma unui studiu realizat prin intermediul a 20 de voluntari cu vârste cuprinde între 17 și 50 de, la care au fost analizate niveluri ale sebumului din zona T, a frunții și a obrajilor.

Rezultatele aplicării unei cantități de ulei de argan au fost observate după o perioadă de aplicare regulată a produsului timp de 4 săptămâni. Acestea au constat în reducerea cantității de sebum produsă de piele și îmbunătățirea aspectului feței. Aplicarea uleiului de argan pe o perioadă mai îndelungată de timp nu asigură însă o reglare și mai intensă a cantității de sebum pe care o produce piele.  [1]

Mecanismul de funcționare a uleiului de argan și de acțiune asupra pielii este destul de simplu, însă în același timp complex prin beneficiile pe care le poate aduce. Uleiul este rapid absorbit de piele, reglează ph-ul ei și protejează împotriva expunerii îndelungate la soare, reducând posibilele inflamații și cicatrici. Arganul poate fi utilizat și în cazul eczemelor și a psoriazisului. Acesta poate fi întrebuințat și de persoanele care au ten uscat, hidratând pielea care are aspect scorțos.

În cazurile de acnee, uleiul de argan controlează producța excesivă de sebum și înlătura inflamația, prevenind cicactricile pe care le pot cauza coșurile.

Părul și scalpul pot să aibă un aspect mult mai sănătos și strălucitor după aplicarea periodică a doar câteva picături de ulei de argan, care previne uscarea excesivă a pielii capului și controlează căderea părului. Efecte benefice au fost observate și asupra aplicării lui pe unghii, acestea devenind mai puternice, cu un aspect lucios și sănătos.  [5]

Beneficiile uleiului de argan pentru sănătate

Efect anticancerigen și antihiperglicemic

Gamma tocoferol constituie 75% din totalul tocoferolilor din uleiul de argan. Alfa-tocoferol și gamma-tocoferol reprezintă compuși asociați cu vitamina E, care au un rol important în mecanismul de apărare intracelulară. Gamma tocoferol are capacitatea de a proteja împotriva radicalilor liberi pe bază de azot, spre deosebire de alfa tocoferol. [6]

În urma studiilor, uleiul de argan s-a dovedit a fi eficient în tratarea diabetului. Astfel, după administrarea a 2ml/kg a uleiului de argan, s-a observat reducerea glicemiei după 15 zile de la administrarea acestuia în cazul celor care suferă de diabet. Pentru persoanele cu o glicemie normala, administrarea uleiului de argan nu a influențat în niciun fel creșterea sau scăderea glicemiei, aceasta menținându-se în limite echilibrate. [1]

Cercetătorii au demonstrat că există o doza terapeutică zilnică extrem de benefică pentru organism. Astfel, pentru a preveni bolile metabolice, consumul a 15-30 ml/kilogram, mai exact o lingură sau două pe zi de ulei de argan, este recomandat în fiecare zi, timp de 3-6 zile. [1]

Concluzia altor studii a fost că un consum moderat de ulei de argan poate fi indicat și în alimentația persoanelor care suferă de diabetul de tip 2. [7]

Un alt efect asociat beneficiilor aduse de uleiul de argan este cel anticancerigen datorită proprietăților lui antioxidante. La fel ca uleiul de măsline, uleiul de argan are în compoziția lui acid oleic, fenoli și squalene care pot preveni cancerul colorectal, de sân, prostată și pancreas. [1]

Hipecolesterolic și hipolipidic

Influența pe care o poate avea consumul uleiului de argan asupra organismului a fost indicată în urma mai multor investigații științifice. Subiecții unui studiu de caz au consumat o cantitate de ulei de argan de 1 ml pe 100 de grame, zilnic timp de 7 săptămâni. După tratament s-a observat o reducere semnificativă a nivelului de lipoproteine din sânge. Mai mult decât atât, colesterolul total a scăzut cu 36, 67%, colesterolul rău sau LDL a scăzut cu 67, 70% și trigliceridele cu 30, 67%. O modificare semnificativă a fost observată și în greutatea corporală, care s-a diminuat cu 12, 7%. [8]

Cercetătorii au concluzionat că scăderea colesterolului ar putea fi cauza unei absorbții intestinale scăzută de colesterol datorită acțiunii directe a saponinelor (substanțe de origine vegetală) din uleiul de argan. [8]

Efectele uleiului de argan asupra organismului au fost analizate și într-un alt studiu efectuat pe un grup de 96 de persoane. 62 dintre ele au consumat regulat ulei de argan, în timp ce 34 nu au consumat acest tip de ulei. Persoanele consumatoare de ulei de argan au avut niveluri mai mici de LDL sau „colesterol rău” comparativ cu non-consumatorii. Așadar, potrivit acestui studiu, un consum regulat de ulei de argan virgin ar induce o scădere a colesterolului, reducând riscul dezvoltării unor afecțiuni cardiovasculare. [9]

În urma unui alt studiu, beneficiile uleiului de argan nu s-au dovedit a fi atât de evidente ca în cazul primei cercetări expuse mai sus. 60 de persoane au consumat pentru început 25 g de unt pe pâine prăjită pe zi, ca sursă de lipide timp de două săptămâni. Apoi, untul a fost înlocuit cu 25 ml/zi de ulei de argan virgin pentru o jumătate a grupului, în timp ce cealaltă jumătate a primit aceeași cantitate de ulei de măsline virgin. După trei săptămâni, participanții au fost examinați medical pentru a observa ce modificări au suferit indicele de masa corporala (IMC), tensiunea arterială sistolică și tensiunea arterială diastolică colesterolul seric total, HDL, LDL, apolipoproteine A-I și B și trigliceridele, fiind comporate cu valorile inițiale. În perioada de trei săptămâni alocată studiului indicele de masă corporală, tensiunea arterială sistolică și tensiunea arterială diastolică nu s-au modificat semnificativ. 

În grupul care a consumat ulei de argan, s-a putut observa că nivelul de colesterol HDL sau colesterolul bun și nivelul de trigliceride din organism au avut fluctuații. O scădere semnificativă a colesterolului rău și a lipoproteinei B a fost remarcată doar în grupul persoanelor care au consumat ulei de măsline.  [1]

Contraindicații

Deși până în prezent au fost vizate doar efectele benefice ale uleiului de argan, toxicitatea acută sau cronică a acestuia nu a fost demonstrată. Uzitarea intensă a uleiului de argan timp de secole și promovarea lui atât pe segmentul cosmetic, cât și pe cel culinar și terapeutic înlătură suspiciunile unor contraindicații generate de posibila sa toxicitate. Cu toate acestea, este recomandat să nu se folosească uleiul de argan pentru mâncărurile ce presupun prăjirea îndelungată. De-a lungul timpului, un singur caz de anafilaxie a fost raportat în legatură cu utilizarea uleiului de argan. [1]

Data actualizare: 09-04-2024 | creare: 03-03-2015 | Vizite: 8995
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum