Vitamina B12 - Cianobalamina

©

Autor: Redacția ROmedic

Vitamina B12 - Cianobalamina

Vitamina B12 este o vitamina hidrosolubila care indeplineste numeroase functii in organism, contribuind la mentinerea unui sistem nervos sanatos si la formarea globulelor rosii. Denumirile sale stiintifice, cianobalamina sau cobalamina se explica prin prezenta cobaltului, care ii da culoarea rosie caracteristica. Aceasta vitamina este esentiala pentru metabolismul celular si este implicata in procesul de crestere.

Vitamina B12 joaca un rol major in formarea si mentinerea tecii de mielina a nervilor – un invelis care protejeaza fiecare nerv, permitand transmiterea rapida a impulsurilor.

Functiile vitaminei B12

  • Rol in functionarea sistemului nervos
  • Limiteaza degradarea musculara
  • Forta musculara
  • Metabolismul glucidelor
  • Sinteza ADN-ului
  • Sistemul circulator
  • Fomarea tecii de mielina
  • Fomarea maduvei spinarii
  • Formarea globulelor rosii
  • Factor de crestere
  • Regenerarea celulelor

Utilizare terapeutica - Indicatii

Carenta de vitamina B12

Deficienta de vitamina B12 poate rezulta in urma unor aporturi alimentare insuficiente (de pilda, in regimul vegetarian), sau poate fi consecinta unei ablatii a stomacului sau a partii terminale a intestinului subtire.

Carenta de vitamina B12 nu este rara in tarile dezvoltate si se manifesta prin:


Vegetarienii, in special cei care urmeaza un regim strict, nu reusesc sa acopere necesarul de vitamina B12, datorita aporturilor alimentare insuficiente. Rezultatul este  o carenta severa – anemia  pernicioasa – care se manifesta intai prin paloare, oboseala, sincopa, iar mai tarziu, prin tulburari cognitive, putand sa se ajunga pana la psihoza sau dementa.

Simptomele carentei de vitamina B12

  • Anemie pernicioasa
  • Diaree
  • Pierderi de memorie
  • Depresie
  • Tulburari ale menstruatiei
  • Nevrite
  • Nervozitate
  • Iritatie a cavitatii bucale
  • Pierderea apetitului

Sursele de vitamina B12

Vitamina B12 se gaseste in special in produsele de origine animala: carne rosie (organe) sau de pasare,  peste, stridii, oua, lapte si branzeturi.

Cerealele imbogatite cu vitamina B12 sunt o alta sursa importanta, la fel ca si drojdia de bere.

 

 

Alimente bogate in vitamina B12 (in micrograme la 100 g)
Ficat 61
Stridie 16,5
Inima 13,5
Hering afumat 14,4
Ton (preparat la cuptor) 10,9
Crab (la conserva) 7
Galbenus de ou 4,7

Necesarul de vitamina B12

Doza recomandata de vitamina B12 este de 2 – 3 micrograme pe zi si poate fi obtinuta din consumul de carne, peste si fructe de mare.

 

 

Doza recomandata de vitamina B12 (in micrograme pe zi)
Sugari 0,5
Copii intre 1 si 3 ani 0,8
Copii intre 4 si 6 ani 1,1
Copii intre 7 si 9 ani 1,4
Copii intre 10 si 12 ani 1,9
Adolescenti intre 13 si 15 ani: baieti fete 2,3
Adolescenti intre 15 si 19 ani: baieti /fete 2,4
Adulti: barbati/femei 2,4
Varstnici (peste 75 ani): barbati/femei 3
Gravide 2,6
Femei care alapteaza 2,8

Data actualizare: 11-12-2013 | creare: 25-09-2011 | Vizite: 7900
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Deficit de vitamina B12 (cobalamina scăzută)
  • Vitamina B12 încetinește sau chiar stopează declinul cognitiv la viermi
  • Deficiența de vitamina B12 dăunează dezvoltării copiilor mici și nu poate fi îmbunătățită prin programe scurte de alimentație
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum