Vitamina E - Tocoferol

©

Autor: Redacția ROmedic

Vitamina E - Tocoferol

Vitamina E este o vitamina liposolubila, depozitata in organism doar pentru o scurta perioada de timp, necesitand un aport alimentar regulat.

Are un efect puternic antioxidant, contribuind la protejarea celulelor de acțiunea radicalilor liberi, încetinindu-le astfel îmbătrânirea.

Vitamina E joaca un rol important si in functionarea sistemului imunitar, sporindu-i rezistenta in fata virusurilor si bacteriilor.

Este remarcabil rolul sau in sanatatea vaselor de sange: are un efect vasodilatator, prevenind in acest mod formarea cheagurilor de sange si protejand impotriva bolilor coronariene.

De asemenea, vitamina E ajuta celulele organismului sa „comunice” unele cu altele, pentru a indeplini numeroase functii vitale. 

Tocoferolul mai este implicat in buna functionare a sistemului nervos si a muschilor.

Functiile vitaminei E

  • Antioxidant
  • Sanatatea vaselor sangvine
  • Protectia ficatului
  • Metabolismul zaharurilor
  • Cicatrizare
  • Sistemul imunitar
  • Formarea tesuturilor
  • Metabolismul aminoacizilor
  • Metabolismul acizilor grasi
  • Vindecarea arsurilor

Utilizarea terapeutica a vitaminei E

Au existat ipoteze in privinta efectelor terapeutice ale vitaminei E in afectiuni variate: dificultati respiratorii, boli cardiovasculare, cancer, infertilitate, probleme ale sistemului digestiv, hepatită, boli mentale.

Atentie!
Studiile si testele stiintifice in acest sens nu au fost concludente in sustinerea acestor efecte.

Sursele de vitamina E


Vitamina E
se gaseste in principal in surse vegetale:

  • uleiuri vegetale  (floarea soarelui, sofranel, argan, porumb, soia)
  • germeni de grau
  • seminte de floarea soarelui
  • fructe uscate oleaginoase (alune, migdale)uleiuri si margarine vegetale
  • fructe (avocado, pere)
  • legume verzi (spanac, broccoli)


Cu toate acestea, poate fi gasita si in alimente de origine animala:

  • ficat
  • galbenus de ou
  • unt
  • ficat

 

Uneori, vitamina E poate fi adaugata si anumite produse din comert: sucuri de fructe, cereale sau margarina, insa este necesar sa consultati eticheta pentru a selecta aceste produse. 



Alimente bogate in vitamina E (in micrograme la 100 g)
Ulei de floarea soarelui 56
Germeni de grau 21
Ulei de arahide 17,2
Ulei de masline 12
Unt 10
Margarina 10

Necesarul de vitamina E


Doza recomandata de vitamina E (in micrograme pe zi)
Sugari 4
Copii intre 1 si 3 ani 6
Copii intre 4 si 6 ani 7,5
Copii intre 7 si 9 ani 9
Copii intre 10 si 12 ani 11
Adolescenti intre 13 si 15 ani: baieti fete 12
Adolescenti intre 15 si 19 ani: baieti fete 12
Adulti: barbati femei 12
Varstnici (peste 75 ani): barbati femei 20 – 50
Gravide 12
Femei care alapteaza 12

Carenta de vitamina E

Deficienta de vitamina E este destul de rar intalnita, in cazul persoanelor sanatoase.
Aceasta este foarte adesea legata de anumite afectiuni in care grasimile nu sunt digerate sau absorbite  corespunzător: boala Crohn, fibroza chistica sau afectiuni genetice.

Carenta de vitamina E
poate avea efecte serioase asupra nervilor si a muschilor, afectand sensibilitatea mainilor si a picioarelor, cauzand lipsa de control asupra miscarilor corpului, slabiciune musculara si probleme de vedere.
O cantitate prea mica de vitamina E in organism poate conduce la o forma de anemie.

Un sistem imunitar slabit, expus infectiilor cat si o vindecare lenta a ranilor pot fi alte semne ale unei cantitati insuficiente de Vitamina E in organism.

Persoanele in varsta pot resimti carenta de vitamina E prin aparitia unor pete brune. Aceste pete sunt cauzate de acumularea toxinelor rezultate in urma oxidarii acizilor grasi si nu apar la subiectii care beneficiaza de un aport suficient de vitamina E.
Unii cercetatori afirma ca exista o legatura intre carenta de vitamina E si unele tipuri de cancer, insa nu exista date oficiale in aces sens.

Cea mai importanta consecinta a carentei de vitamina E este arterioscleroza – afectiune in care pe peretii vaselor sangvine si in tesuturile moi se formeaza depozite de calciu. Acestea duc la ingrosarea, pierderea elasticitatii si chiar la blocarea completa a arterelor.

Daca deficienta de vitamina E persista pe termen lung, se poate ajunge la probleme ale ficatului si rinichilor, iar cazurile de carenta extrema pot conduce la orbire, aritmie si chiar dementa. Riscul de hipervitaminoza E prin intermediul alimentatiei este foarte scazut; chiar si in conditiile ingerarii unor mari cantitati de alimente bogate in vitamina E, nu exista riscul toxicitatii.

Pe de celalta parte, supradoza de suplimente de vitamina E poate inteveni in capacitatea de coagulare a sangelui, impiedicand cicatrizarea ranilor si chiar cauzand sangarari ale creierului, in cazurile mai grave.

Un nivel ridicat al vitaminei E în organism a fost asociat, in cazul femeilor insarcinate si cu un risc crescut de a naste copii cu malformatii.

Din acest motiv, adultii trebuie sa limiteze suplimentele de vitamina E la maximum 1100 UI/ sau 540 mg pe zi.

Interactiuni ale vitaminei E cu alte substante

Suplimentele alimentare de Vitamina E pot interfera cu anumite tratamente medicamentoase:
  • administrarea concomitenta cu anticoagulante precum warfarina creste riscul sangerarilor
  • administrarea in timpul chimioterapiei sau radioterapiei pentru tratarea cancerului poate afecta eficacitatea terapiilor
  • administrarea in paralel cu medicamente antidepresive și antipsihotice poate afecta absorbtia celor din urma

Data actualizare: 19-02-2014 | creare: 15-07-2011 | Vizite: 10209
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Vitamina E ar putea stimula răspunsurile la imunoterapie
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum