Ou fiert tare Beneficii și riscuri, calorii, compoziția nutritivă

©

Autor: Redacția ROmedic

Ou fiert tare

Ingredientul principal al sarbatorilor pascale, oul fiert tare contine putine calorii, dar multi nutrienti plus o cantitate mare de grasimi, grasimi saturate si colesterol.

Un ou mare fiert tare are in jur de 78 calorii, 6,3 g proteine, 5,3 g grasimi si o cantitate neinsemnata de carbohidrati. Continutul de proteine reprezinta cam 13% din cantitatea minima recomandata, iar acizii grasi saturati - aproximativ 7%, procent ce depaseste limita zilnica recomandata.

Oul fiert tare reprezinta o bogata sursa de vitamine. Mai exact, un ou mare fiert ofera 23 la suta din doza zilnica recomandata de vitamina B12, 8% vitamina A, 7% vitamina D si 6% acid folic.
Toate aceste vitamine contribuie la sanatatea sistemului digestiv, la formarea celulelor rosii in sange, la scaderea riscului de boli arteriale, la mentinerea in stare sanatoasa a functiei neurologice, a tesuturilor musculare si a pielii. Este benefic in dezvoltarea oaselor, dintiilor si pentru a prevenii orbirea pe timpul noptii. De asemenea, previne deficientele la nastere.
In plus, continutul de vitamina A are efecte semnificative antioxidante.

Un ou fiert intreg nu ofera multe minerale compativ cu vitaminele. Un ou mare fiert are cam 7% din doza zilnica recomandata de Fosfor si doar 3% de Zinc. Aceste doua minerale joaca un rol important in dezvoltarea celulelor si a tesuturilor musculare. Totodata, aceste minerale ajuta la vindecarea ranilor, la sintetizarea proteinelor in organism si in timpul sarcinii.

Avand o cantitate mare de grasimi (saturate si nesaturate), oul fiert tare contine 62% de colesterol, peste limita zilnica recomandata.
Nivelul crescut de colesterol duce la aparitia bolilor cardiovasculare, in acest sens este indicat a se combina cu alte ingrediente (in cazul maionezei: ulei de masline sau mustar).

 

Deoarece este prezent in foarte multe retete, este recomadat a se consuma cu moderatie.

AVANTAJE:
*Oul fiert conține proteine, riboflavină, vitamina B12 și fosfor.

De ce este bine sa introducem in dieta oul fiert tare?

1. Grasimi bune
Oul fiert tare ofera grasimi bune numite mononesaturate si polinesaturate.
Grasimile saturate si grasimile trans sunt inlocuite cu cat mai mult posibil cu acizi mononesaurati si polinesaturati, care stabilizeaza nivelul de colesterol din sange si reduc riscul aparitiei unei boli cardiovaculare.
Acesti acizi regleaza cantitatea de insulina din sange, pastrand astfel zaharul (din sange) la un nivel normal, in special la pacientii cu diabet de tip II.
Peste doua treimi din continutul unui ou tare reprezinta acizii grasi buni; mononesaturati si polinesatrurati.

2. Numeroase proteine
Oul fiert tare contine foarte multe proteine. Organismul are nevoie de proteine pentru a construi masa musculara, dar si pentru a repara toate tesuturile si celulele deteriorate.
”Ghidul American Alimentar 2010” sugera: in mod normal, in dieta trebuie sa fie intre 20 si 35 la suta proteine sau cantitatea de 50-175 g al unui aliment care ofera 2.000 de calorii.
Un ou mare fiert tare asigura mai mult de 6 g proteine.

3. Ochi sanatosi
O importanta vitamina continuta de ou este vitamina A. Aceasta vitamina este o componenta esentiala a proteinei care are rolul de a absorbi lumina in retina, de a proteja membranele din jurul corneei si de a miscora riscul de a orbi noaptea.
Oficiul American al Suplimentelor Nutritive a aratat ca femeile au nevoie zilnic de 700 mg vitamina A, iar barbatii 900.
O gustare cu un ou fiert tare asigura aproximativ 75 mg de vitamina A.

4. Oase puternice
Oasele si dintii sunt mai puternici datorita continutului de vitamina D din oul fiert tare.
Vitamina D are rolul de a colecta nivelul de calciu in sange. In acest mod sistemul osos primeste sursa de calciu necesar. Oficiul American al Suplimentelor Nutritive a raportat ca organismul are nevoie zilnic de 600 UI (Unitati Internationale) de Vitamina D.
Un ou mare fiert tare contine 45 UI vitamina D.

DEZAVANTAJE:
Oul fiert conține grăsimi saturate și colesterol.

Data actualizare: 30-07-2013 | creare: 30-07-2013 | Vizite: 137039
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Compoziția nutritivă pentru Ou fiert tare:

Continut pentru:
100g 1 ou = 50g
CALORII / 100g cal
Indice Glicemic
 
PRINCIPII NUTRITIVE / 100g
Proteine g
Glucide [carbohidrati total] g
   - Fibre alimentare g
   - Amidon g
   - Zaharuri g
Lipide [grăsimi total] g
   - Grăsimi saturate g
   - Grăsimi polinesaturate g
   - Grăsimi mononesaturate g
   - Grăsimi trans g
   - Colesterol mg
   - Acizi grași Omega-3 mg
   - Acizi grași Omega-6 mg
 
VITAMINE / 100g
Vitamina A - Retinol UI
Vitamina C - Acid Ascorbic mg
Vitamina D - Calciferol UI
Vitamina E - Tocoferol mg
Vitamina K mcg
Vitamina B1 - Tiamina mg
Vitamina B2 - Riboflavina mg
Vitamina B3 - Vit.PP - Niacina mg
Vitamina B5 - Acid Pantotenic mg
Vitamina B6 - Piridoxina mg
Vitamina B8 - Colină mg
Vitamina B9 - Acid folic mcg
Vitamina B12 - Ciancobalamina mcg
Betaină mg
 
MINERALE / 100g
Calciu mg
Fier mg
Magneziu mg
Fosfor mg
Potasiu mg
Sodiu - Natriu mg
Zinc mg
Iod mg
Fluor mcg
Seleniu mcg
Cupru mg
Mangan mg
 
ALTELE:
Cofeina mg
Alcool g

CAUTA UN ALIMENT DUPA DENUMIRE: