Vitamine si minerale

E binecunoscut faptul că o alimentație sănătoasă este o alimentație în care se regăsesc toate principiile nutritive, pentru ca procesele organismului să poată fi susținute și desfășurate corespunzător.
Listei de glucide, lipide, proteine și fibre li se alătură vitaminele și mineralele.

Vă propunem să aflați mai multe despre aceste substanțe esențiale.

Vitaminele

Auzim încă de mici că e necesar să mâncăm fructe și legume, pentru a oferi corpului vitamine.

De ce sunt vitaminele atât de importante?

Acesti micronutrienti sunt compusi organici, esențiali în procesul de creștere și în buna funcționare a organismului. Alimentația este singura cale prin care le putem dobândi, deoarece corpul uman nu le produce.
Chiar dacă avem nevoie de cantități mici de vitamine, pentru că sunt utilizate ca atare, fără a fi descompuse, lipsa lor poate genera carențe grave, care se reflectă asupra stării de sănătate a organismului.

Există 13 vitamine, dintre care:


 • 4 sunt liposolubile – se dizolvă în grăsimi și sunt stocate aproximativ 6 luni în țesuturile grase și în ficat: vitaminele A, D, E, K. De câte ori organismul are nevoie de acestea, sunt transportate la respectiva parte a corpului.
 • 9 sunt hidrosolubile – se dizolvă în apă, nu rămân în organism, fiind necesară suplimentarea zilnică: vitamina C și vitaminele din complexul B (tiamină, riboflavină, niacină, acid pantotenic, piridoxină, biotină, acid folic, cianocobalamină)

Mineralele

Mineralele sunt substanțe organice care se găsesc în mod natural în apă, sol și roci, care ajung în organismul plantelor și animalelor, pe care ulterior, omul le consumă.
Mineralele sunt indispensabile multora dintre procesele organismului, fiind implicate și în creștere și dezvoltate.

În funcție de necesitate, acestea se grupează în:

 • macrominerale – sunt necesare zilnic, în cantități însemnate: calciu, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu, sulf.
 • microminerale – sunt necesare în cantități mai mici: zinc, fier, magan, cupru, iod, seleniu

Deși sunt atât de importante, cantitatea de minerale asimilată trebuie supravegheată, pentru că în cantități excedentare, pot apărea toxicități extrem de serioase.
SECTIUNI:
Carența de vitamina D
Sunt situații particulare care predispun organismul la apariția carenței vitaminei D prin deficit de aport, nevoi care depășesc aportul și rezervele organismului sau pierderi consecutive unor condiții patologice. Citiți în continuare articolul....
Suplimentarea cu vitamina D
Deficitul de vitamina D este una dintre cele mai frecvent întâlnite tare nutriționale în rândul populației generale. Aflați din articol care sunt recomandările oficiale pentru suplimetarea orală a vitaminei D....
Vitamina D – Calciferol
Vitamina D, cunoscută și sub denumirea de calciferol, este o vitamina liposolubilă cu rol metabolic major în organism, în special în homeostazia fosfo-calcică și procesele de mineralizare osoasă. Aflați mai multe informații din articol....
Necesarul de vitamina D
Aflați din articol care este necesarul zilnic de vitamina D pentru menținerea homeostaziei organismului și a sănătății musculo-scheletale, în special....
NOUTATI IN VITAMINE SI MINERALE:
Sursele de vitamina D
Vitamina D nu este foarte răspândită în natură, fapt care o face atât de esențială pentru organismul uman. Citiți în continuare pentru a afla care sunt sursele principale de vitamina D din dietă....
Hipervitaminoza D
Hipervitaminoza D reprezintă o condiție patologică determinată de excesul de vitamina D și de efectele toxice asociate acumulării acesteia în organism. Citiți în continuare.....
ALTE ARTICOLE DIN VITAMINE SI MINERALE:


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Vitamine pentru un păr sănătos
 • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
  Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
    intră pe forum
  Aplicația Activ (by ROmedic)
  Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

  Accesează gratuit Aplicația
  Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK