Alune de pădure Beneficii și riscuri, calorii, compoziția nutritivă

©

Autor:

Alune de pădure Originare din Europa şi Asia, alunele de pădure sunt astăzi un aliment foarte consumat, atât datorită gustului, cât şi a proprietăţilor nutritive. Bogate în vitamina E, vitamina A, acid oleic, acid folic, proteine, grăsimi mononesaturate şi minerale precum mangan, cupru, seleniu şi zinc, alunele de pădure menţin o stare de sănătate bună şi ajută chiar la ameliorarea unor afecţiuni precum colesterol mărit, depresie sau boli cardiovasculare.

De asemenea, şi lemnul alunului este foarte util, fiind folosit pentru fabricarea arcurilor. Uleiul şi untul de alun au o aromă specială şi proprietăţi nutritive pe măsură, fiind utilizate la gătit.

Se pare că primul care a evidenţiat beneficiile consumului de alune de pădure a fost medicul grec Dioscorides, în urmă cu 1800 de ani. Pe atunci, diversele mixturi din alune de pădure puteau vindeca tusea cronică şi răceala, mai ales în combinaţie cu piper negru. (1)

Astăzi, există numeroase date privind proprietăţile nutritive ale alunelor de pădure şi beneficiile consumului acestora pentru sănătate. Iată mai jos câteva dintre acestea:

Beneficiile consumului de alune de pădure

Previn apariţia bolilor cardiovasculare, atunci când sunt parte a unei diete mediteraneene

Un studiu realizat în 2014 de către cercetători spanioli a încercat să determine în ce măsură îmbunătăţeşte sănătatea o dietă mediteraneană, bogată în grăsimi nesaturate şi alimente bogate în antioxidanţi, cu precădere diverse tipuri de nuci şi ulei de măsine extra virgin. În acest sens, specialiştii au comparat rezultatele participanţilor care consumau o dietă mediteraneană bogată în nuci şi, respectiv, ulei de măsline extra virgin cu cele ale unui alt grup care avea doar o alimentaţie săracă în grăsimi.

După un anumită perioadă, s-a constatat că primele două grupuri înregistraseră rezultate mult mai bune în ceea ce priveşte stresul oxidativ, tensiunea arterială, inflamaţia, frecvenţa unor cazuri de tromboză, dar şi o scădere în apariţia sindromului metabolic, cu o reducere semnificativ mai mare în cadrul grupului ce consuma diverse tipuri de nuci. Concluzia generală, după toate testele efectuate, a fost faptul că dieta mediteraneană, bogată în grăsimi nesaturate şi alimente bogate în antioxidanţi este o metodă utilă şi naturală pentru a preveni afecţiunile cardiovasculare. (2)

Fructele cu coaja tare îmbunătăţesc controlul glicemic la persoanele cu diabet de tip 2

Efectul consumului de fructe cu coajă tare, printre care şi alune de pădure, este unul benefic şi pentru pacienţii cu diabet de tip 2, spun specialiştii. În cadrul unei analize ample, realizate în 2014, s-a constatat că fructele cu coaja tare ajută la controlul glicemiei la persoanelor cu diabet de tip 2, mai ales atunci când sunt incluse într-un regim alimentar sănătos. Cercetările în această direcţie sunt, însă, la început, aşa că sunt necesare şi alte studii pentru a confirma oficial acest rezultat. (3)

In cadrul unei alte cercetări realizate pe un interval de 8 săptămâni şi care a avut în vedere efectul consumului de alune de pădure la pacienţii cu diabet tipul 2, datele finale au indicat faptul că adăugarea alunelor de pădure în dieta regulată poate duce la reducerea concentraţiei de HDL-colesterol. (4)

Consumul de diverse tipuri de nuci poate duce la scăderea riscului de cancer pancreatic la femei

Specialiştii au demarat un studiu din cadrul căruia au făcut parte 75680 de femei, fiind excluse cele care prezentau deja un risc crescut de a dezvolta cancer. La final, s-a constatat că femeile care consumaseră 28 de grame de nuci de cel mult 2 ori pe săptămână au înregistrat un risc scăzut de cancer pancreatic, comparativ cu femeile care nu consumaseră nuci. Acest rezultat s-a păstrat chiar şi atunci când s-au modificat alte valori privind activitatea fizică, fumatul sau consumul de carne roşie, fructe şi legume. (5)

Consumul de fructe cu coajă lemnoasă scade rata de deces cu 20%

Un raport apărut în New England Journal of Medicine, arată că persoanele care mănâncă zilnic fructe cu coajă lemnoasă, inclusiv alune de pădure, îşi scad riscul de deces cu 20%. Rezultate semnificative în acest sens le-au avut studiile care observau o legătură între consumul de nuci şi evoluţia cazurilor de cancer, ale afecţiunilor cardice sau ale cele respiratorii. (6)

Alunele de pădure au numeroase alte beneficii asupra stării noastre de sănătate

Prin multitudinea de minerale, vitamine şi alţi compuşi benefici, alunele de pădure promovează o stare de sănătate bună şi contribuie la ameliorarea unor simptome supărătoare. Fiind fructele cu coaja lemnoasă cu cea mai mare cantitate de acid folic, alunele de pădure scad riscul bolilor cardiovasculare, a depresiilor şi a malformaţiilor congenitale. Proantocianidinele din aceste fructe sunt compuşi foarte importanţi, care reduc riscul de coagulare şi a infecţiilor tractului urinar. Cele mai importante minerale conţinute de alunele de pădure sunt mangan şi cupru, două substanţe care sunt necesare pentru formarea oaselor, respectiv pentru absorbţia fierului. (7)

Contraindicaţiile consumului de alune de pădure

Cel mai mare risc privind consumul de alune de pădure sunt reacţiile alergice ce pot fi severe, inclusiv anafilaxie (probleme de respiraţie grave).

Dacă ştii că eşti alergic la arahide, polen, nuci de Brazilia, nuci de macadamia, cel mai indicat ar fi să te adresezi unui medic alergolog pentru realizarea unor teste care să determine în mod clar dacă eşti sau nu alergic şi la alune de pădure.

În ceea ce priveşte sarcina şi alăptarea, nu sunt suficiente informaţii pentru a determina dacă consumul de alune de pădure în cantităţi mari pot afecta în vreun fel. Cu toate astea, consumul în cantităţi moderate este considerat sigur. (1)

Alunele de pădure sunt printre cele mai populare fructe cu coajă lemnoasă datorită aromei, dar şi a beneficiilor pentru sănătate. În afara riscului de alergii, alunele de pădure sunt sigure şi reprezintă alegerea perfectă atunci când ai poftă de o gustare sănătoasă şi savuroasă.

AVANTAJE:
Alunele de pădure conțin minerale, vitamine și alți nutrienți care susțin sănătatea. Consumate frecvent, aceste fructe cu coajă tare pot preveni afecțiunile cardiovasculare, reduc colecterolul și riscul altor afecțiuni (inflamații, diabet etc).

DEZAVANTAJE:
Alunele de pădure sunt alimente cu un potențial alergen ridicat.

Data actualizare: 13-01-2015 | creare: 10-04-2012 | Vizite: 52297
Bibliografie
(1) Alunele de padure: beneficii, efecte adverse si informatii, link: http://www.seedguides.info/hazelnut/
(2) Dieta mediteraneana si sanatatea cardiovasculara, link: http://www.nuthealth.org/nutrition-research/mediterranean-diet-and-cardiovascular-health-teachings-of-the-predimed-study/
(3) Efectele fructelor cu coaja lemnsoara in controlul glicemic in diabet, link: http://www.nuthealth.org/nutrition-research/effect-of-tree-nuts-on-glycemic-control-in-diabetes-a-systematic-review-and-meta-analysis-of-randomized-controlled-dietary-trials/
(4) Efectele consumului de alune de padure asupra glicemiei si lipotroteinelor la pacientii cu diabet zaharat de tip 2, link: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3793377/
(5) Consumul de nuci si riscul de cancer pancreatic la femei, link: http://www.nuthealth.org/nutrition-research/nut-consumption-and-risk-of-pancreatic-cancer-in-women-2/
(6) Studiile releva faptul ca fructele cu coaja tare scad riscul de cancer pancreatic la femei si scad riscul de deces, link: http://www.oregonhazelnuts.org/studies-reveal-tree-nuts-reduce-risk-of-pancreatic-cancer-lower-risk-of-death/
(7) Alunele de padure, beneficii asupra sanatatii, link: http://www.oregonhazelnuts.org/health-benefits/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Compoziția nutritivă pentru Alune de pădure:

Continut pentru:
100g
CALORII / 100g cal
Indice Glicemic
 
PRINCIPII NUTRITIVE / 100g
Proteine g
Glucide [carbohidrati total] g
   - Fibre alimentare g
   - Amidon g
   - Zaharuri g
Lipide [grăsimi total] g
   - Grăsimi saturate g
   - Grăsimi polinesaturate g
   - Grăsimi mononesaturate g
   - Grăsimi trans g
   - Colesterol mg
   - Acizi grași Omega-3 mg
   - Acizi grași Omega-6 mg
 
VITAMINE / 100g
Vitamina A - Retinol UI
Vitamina C - Acid Ascorbic mg
Vitamina D - Calciferol UI
Vitamina E - Tocoferol mg
Vitamina K mcg
Vitamina B1 - Tiamina mg
Vitamina B2 - Riboflavina mg
Vitamina B3 - Vit.PP - Niacina mg
Vitamina B5 - Acid Pantotenic mg
Vitamina B6 - Piridoxina mg
Vitamina B8 - Colină mg
Vitamina B9 - Acid folic mcg
Vitamina B12 - Ciancobalamina mcg
Betaină mg
 
MINERALE / 100g
Calciu mg
Fier mg
Magneziu mg
Fosfor mg
Potasiu mg
Sodiu - Natriu mg
Zinc mg
Iod mg
Fluor mcg
Seleniu mcg
Cupru mg
Mangan mg
 
ALTELE:
Cofeina mg
Alcool g

CAUTA UN ALIMENT DUPA DENUMIRE: