Ceai alb Beneficii și riscuri, calorii, compoziția nutritivă

©

Autor:

Ceai alb Originar din China, ceaiul alb este supus unui număr minim de procedee de obținere, de obicei doar uscarea naturală, favorizând creșterea calităților aromatice și gustative. Conținutul ridicat de substanțe nutritive, aroma și gustul plăcut, recomandă acest tip de ceai.

Ceaiul alb se obține din frunzele și mugurii plantei, culese cu grijă înainte de a ajunge la maturitate, obținându-se aroma ușoară și culoarea palidă a băuturii. Denumirea provine de la culoarea  mugurilor, care este alb-argintie. Toate tipurile de ceai se obțin din specia Camellia sinensis.

Tipuri de ceai alb:
  • Ceai alb Silver Needles - cel mai calitativ tip de ceai alb, obținut doar din muguri, având aroma cea mai plăcută;
  • Ceai alb White Peony - pe locul doi din punct de vedere calitativ, conține muguri și frunze, are gust mai puternic și este mai închis la culoare;
  • Ceai alb Long Life Eyebrow - este de calitate mai redusă, obținut din frunzele rămase după selectarea celor pentru primele două tipuri de ceai;
  • Ceai alb Tribute Eyebrow - este tot de calitate mai redusă, obținut din frunzele de ceai, supus unor metode diferite de procesare;

Pe lângă aceste tipuri principale de ceai alb mai există și altele, denumite după regiunea de proveniență sau după anumite ingrediente adăugate frunzelor și mugurilor. (1)

Compoziția nutrițională și bioactivă a ceaiului alb

Ceaiul alb conține o cantitate crescută de compuși fenolici, includiv flavonoide, acizi fenolici, dar și catechine. Pe lângă acestea, în compoziția ceaiului alb se mai găsesc teaflavine, cofeină și amino-acizi cum ar fi L-teanina, dar și vitamine, minerale și uleiuri volatile.

Analizele cromatografice de laborator au arătat că ceaiul verde prezintă activitate anti-elastază și anti-colagenază datorită conținutului fenolic ridicat și a echivalenților acidului galic. (2)

Ceaiul alb preparat acasă nu conține calorii, în timp ce produsele procesate conțin până la 100 de calorii, din cauza adaosului de zahăr.

Efectele consumului de ceai alb asupra sănătății

Ceaiul alb are acțiune antioxidantă

Frunzele de ceai alb sunt supuse unui număr minim de procedee tehnologice, menținându-și cea mai mare parte a substanțelor antioxidante. Antioxidanții din ceaiul alb sunt foarte importanți pentru sănătate, protejând organismul de radicalii liberi, de inflamații, îmbunătățesc funcțiile cardiovasculare, reduc riscul afecțiunilor cronice, mențin sistemul imunitar și previn îmbătrânirea prematură a celulelor. Ceaiul alb conține cea mai mare cantitate de L-teanină, un aminoacid cu puternice proprietăți antioxidante.

Efectele ceaiului alb asupra sistemului cardiovascular

Catechinele, un grup de flavonoide întâlnite în ceaiul alb, au proprietatea de a reduce colesterolul, de a reduce presiunea sangvină și de a îmbunătăți funcția vaselor de sânge, conform unei meta-analize publicate în jurnalul Pharma Tutor. Studiile arată că ceaiul alb poate reduce presiunea sangvină și reduce riscul de accident vascular cerebral sub acțiunea catechinelor.

Tot sub acțiunea catechinelor, colesterolul poate fi reglat, crescând nivelul colesterolului HDL și reducându-se nivelul colesterolului LDL, prevenindu-se astfel îngroșarea arterelor și blocarea fluxului sangvin. (1)

Efectele anticancerigene ale ceaiului alb

Un studiu publicat în jurnalul Food Chemistry a arătat că ceaiul alb are proprietăți antioxidante și antiproliferative împotriva cancerului, protejând celulele sănătoase. Studiul a fost realizat in vitro și a arătat că extractul de ceai alb a ihibat proliferarea celulelor canceroase colorectale și a protejat celulele sănătoase  de distrugerea ADN-ului. Astfel, consumul regulat de ceai alb ar putea reduce riscul de apariție a cancerului, însă dovezile științifice în acest sens sunt limitate pentru a putea corfirma această acțiune benefică. (3)

Ceaiul alb și sănătatea dentară

Ceaiul alb este bogat în taninuri și flavonoide, ce susțin sănătatea orală. Taninurile inhibă amilaza salivară reducând astfel potențialul cariogen al alimentelor. Inhibă dezvoltarea streptococilor, un factor major în depunerea plăcii bacteriene. Flavonoidele și polifenolii au efect de inhibiare a plăcii bacteriene. (4)

Ceaiul alb și scăderea în greutate

Ceaiul alb conține cofeină și o cantitate crescută de antioxidanți  ce accelerează metabolismul și reduc apetitul. Un studiu publicat în jurnalul Nutrition and Metabolism (2009) a arătat că ceaiul alb poate opri dezvoltarea celulelor adipoase și poate favoriza reducerea celulelor de grăsime deja existente. Ceaiul alb este bogat în polifenoli și metilxantine ce modifică ciclul de viață al adipocitelor, putând reduce treptat obezitatea, în asociere cu un stil de viață echilibrat și activ. (5)

Efectele consumului de ceai alb asupra sistemului digestiv

Cea mai mare cantitate de catechine întâlnite în ceaiul alb nu se absorb, ci se acumulează la nivelul lumenului intestinal unde au capacitatea de a inhiba absorbția de colesterol și de glucoză. Catechinele absorbite se leagă de colesterolul HDL din plasmă, favorizând metabolismul general al colesterolului. Capacitățile nutraceutice ale ceaiului alb pot avea rol benefic în reglarea glucozei din plasmă și a nivelului de colesterol. (6)

Ceaiul alb poate preveni îmbătrânirea prematură a pielii

Antioxidanții prezenți în ceaiul alb reduc radicalii liberi, prevenind astfel îmbătrânirea prematură a pielii. Ceaiul alb conține o cantitate de antioxidanți mai mare decât în cazul altor tipuri de ceai, deoarece se obține prin procedee de bază.

Elastina menține elasticitatea naturală a pielii și a organelor și favorizează regenerarea tisulară. Colagenul este o proteină de la nivelul țesutului conector cu rol important pentru piele, oferindu-i duritatea și elasticitate. Conform cercetărilor din cadrul Universității Kingston (Lodra), ceaiul alb reduce activitatea enzimelor ce distrug elastina și colagenul, prevenind astfel apariția ridurilor cauzate de vârstă. (7)

Efectele psihologice ale consumului de ceai alb

Conținutul de cofeină, asociat cu L-teanina din ceaiul alb îmbunătățesc funcțiile cognitive și capacitatea de concentrare. Acestea sunt rezultatele unui studiu publicat în jurnalul Nutritional Neuroscience. Rezultate asemănătoare au fost obținute și în urma unei meta-analize publicate în Nutrition Reviews (2008)  axate pe studierea efectelor neurochimice produse de L-teanină și cofeină asupra creierului: interacțiunea dintre L-teanină și cofeină, ambele întâlnite în ceaiul alb, reduce stresul, îmbunătățește capacitatea de concentrare, de atenție, anumite abilități cognitive și psihologice. (10, 11)

Efecte adverse ale consumului de ceai alb

Consumul de ceai alb este considerat sigur, chiar și în cantități mai mari. Problemele cauzate de consumul ridicat sunt asociate conținutului de cofeină. Un studiu publicat în Czech Journal of Food Sciences (2009) a arătat că ceaiul alb conține o cantitate mai mare de cofeină decât ceaiul verde și ceaiul oolong. Explicația stă în faptul că ceaiul alb conține mugurii și frunzele tinere, bogate în cofeină. Cofeina este o substanță ce poate cauza dependență, putând produce efecte adverse precum reducerea calității somnului, agitație, tremur sau probleme digestive.  (8)

Flavonoidele din ceaiul alb pot reduce absorbția fierului (atât din surse alimentare, cât și din suplimente), cu până la 70%. De aceea, ceaiul alb nu trebuie consumat concomitent cu administrarea suplimentelor de fier sau a ingestiei alimentelor bogate în fier. (9)

AVANTAJE:
Ceaiul alb se obține în urma unui număr minim de procedee tehnologice.
Este bogat în substanțe nutritive.
Are gust plăcut, mai puțin intens decât în cazul ceaiului verde.
Nu conține calorii, putând chiar favoriza reducerea greutății corporale.
Are efect antioxidant.


DEZAVANTAJE:
Ceaiul alb conține cofeină, ce poate produce efecte nedorite asupra organismului.
Poate reduce absorbția fierului.


Data actualizare: 10-09-2015 | creare: 10-09-2015 | Vizite: 3945
Bibliografie
(1) Health benefits of white tea: a clinical review, link: http://www.pharmatutor.org/articles/health-benefits-white-tea-clinical-review?page=0,0
(2) Anti-collagenase, anti-elastase and anti-oxidant activities of extracts from 21 plants, link: http://www.biomedcentral.com/1472-6882/9/27/abstract
(3) White tea (Camellia sinensis) inhibits proliferation of the colon cancer cell line, HT-29, activates caspases and protects DNA of normal cells against oxidative damage, link: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814614010280
(4) White tea: A contributor to oral health, link: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3491343/
(5) White Tea extract induces lipolytic activity and inhibits adipogenesis in human subcutaneous (pre)-adipocytes, link: http://www.nutritionandmetabolism.com/content/6/1/20
(6) Simulated gastrointestinal digestion, intestinal permeation and plasma protein interaction of white, green, and black tea polyphenols, link: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25236233
(7) White tea could keep you healthy and looking young, link: http://phys.org/news/2009-08-white-tea-healthy-young.html
(8) Determination of Caffeine Content in Tea and Maté Tea by using Different Methods, link: http://agriculturejournals.cz/publicFiles/08057.pdf
(9) Inhibition of non-haem iron absorption in man by polyphenolic-containing beverages, link: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10999016?dopt=Abstract
(10) The combination of L-theanine and caffeine improves cognitive performance and increases subjective alertness, link: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21040626
(11) Psychological effects of dietary components of tea: caffeine and L-theanine, link: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18254874
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Compoziția nutritivă pentru Ceai alb:

Continut pentru:
100g 1 ceașcă = 120g 1 cană=237g
CALORII / 100g cal
Indice Glicemic
 
PRINCIPII NUTRITIVE / 100g
Proteine g
Glucide [carbohidrati total] g
   - Fibre alimentare g
   - Amidon g
   - Zaharuri g
Lipide [grăsimi total] g
   - Grăsimi saturate g
   - Grăsimi polinesaturate g
   - Grăsimi mononesaturate g
   - Grăsimi trans g
   - Colesterol mg
   - Acizi grași Omega-3 mg
   - Acizi grași Omega-6 mg
 
VITAMINE / 100g
Vitamina A - Retinol UI
Vitamina C - Acid Ascorbic mg
Vitamina D - Calciferol UI
Vitamina E - Tocoferol mg
Vitamina K mcg
Vitamina B1 - Tiamina mg
Vitamina B2 - Riboflavina mg
Vitamina B3 - Vit.PP - Niacina mg
Vitamina B5 - Acid Pantotenic mg
Vitamina B6 - Piridoxina mg
Vitamina B8 - Colină mg
Vitamina B9 - Acid folic mcg
Vitamina B12 - Ciancobalamina mcg
Betaină mg
 
MINERALE / 100g
Calciu mg
Fier mg
Magneziu mg
Fosfor mg
Potasiu mg
Sodiu - Natriu mg
Zinc mg
Iod mg
Fluor mcg
Seleniu mcg
Cupru mg
Mangan mg
 
ALTELE:
Cofeina mg
Alcool g

CAUTA UN ALIMENT DUPA DENUMIRE: