Ceai verde Beneficii și riscuri, calorii, compoziția nutritivă

©

Autor:

Ceai verde

Ceaiul verde provine din frunzele plantei Camellia sinensis, care este un arbust mic, originar din Asia de Est și India.

Beneficii

Ajută la pierderea în greutate

Fitonutrienții din ceaiul verde te pot ajuta să slăbești. Unele cercetări din 2009 susțin că un consum regulat de ceai verde a redus semnificativ greutatea corporală (1). Mai mult, persoanele care beau ceai verde au mai multe șanse să mențină o greutate sănătoasă după pierderea semnificativă în greutate.

Poate scădea riscul de cancer

Ceaiul verde conține un antioxidant, cunoscut sub denumirea de epigallocatechin galat, care poate preveni sau chiar inversa deteriorarea cauzată de radicalii liberi.

Mai multe cercetări au ajuns la concluzia că femeile care beau ceai verde au un risc cu 20-30% mai mic de a dezvolta cancer de sân, cel mai frecvent cancer la femei (2). Trebuie menționat că această constatare se aplică persoanelor cu cancer mamar în stadiu incipient, deoarece consumul de ceai verde pare să reducă riscul de recidivă a cancerului de sân.

Un studiu a descoperit că bărbații care beau ceai verde au un risc cu 48% mai mic de a dezvolta cancer de prostată, care este cel mai frecvent cancer la bărbați (3). Cu toate acestea, ceaiul verde nu pare să încetinească evoluția cancerului de prostată care a fost deja diagnosticat.

De asemenea, un alt studiu a susținut că cei care beau ceai verde au până la 42% mai puțin șanse de a dezvolta cancer colorectal (4).

Poate scădea riscul de boala Alzheimer și Parkinson

Compușii bioactivi din ceaiul verde pot avea diverse efecte protectoare asupra creierului. Acestea pot reduce riscul de Alzheimer și Parkinson, cele mai frecvente două afecțiuni neurodegenerative. Consumul zilnic de una până la patru căni de ceai verde pare să ofere cea mai mare protecție împotriva dezvoltării bolii Parkinson.

Echilibrează nivelul de colesterol

Colesterolul LDL este asociat cu un risc cardiovascular crescut, în timp ce colesterolul HDL te-ar putea proteja împotriva bolilor de inimă. Deși mecanismele exacte ale acestui efect sunt necunoscute, fitonutrienții din ceaiul verde par a ajuta la echilibrarea nivelurilor de colesterol LDL și HDL în organism.

Ceaiul verde poate reduce riscul de diabet zaharat de tip 2

Studiile au arătat că, față de cei care beau o cană pe săptămână, participanții care beau mai mult de șase căni de ceai pe zi au un risc cu 33% mai mic de diabet tip 2 (5). Acest efect a persistat chiar și după ce cercetătorii au analizat alți factori precum vârsta, sexul și indicele de masă corporală.

Cu toate acestea, unele cercetări arată că trei căni de ceai verde pe zi nu ajută la controlul glicemiei la persoanele cu prediabet. De asemenea, utilizarea extractului de ceai verde nu pare să ajute la controlul nivelului de zahăr la persoanele care au deja diabet.

Depresie

Cercetările arată că adulții care beau patru sau mai multe căni de ceai verde zilnic au un risc de depresie cu 44% până la 51% mai mic decât cei care beau o cană sau deloc.

Cancerul bucal

Cercetările sugerează că ceaiul verde este asociat cu un risc redus de apariție a cancerului bucal. De asemenea, administrarea de extract de ceai verde, de trei ori pe zi după mese, timp de 12 săptămâni, îmbunătățește vindecarea la persoanele care suferă de cancer de gură. (6)

Îmbunătățește aspectul pielii

Unele cercetări sugerează că administrarea de antioxidanți de ceai verde, timp de 2 ani, nu a reușit să reducă semnele de îmbătrânire la femei. De asemenea, aplicarea unei creme pe bază de extract de ceai verde și consumul zilnic de ceai verde pare să îmbunătățească unele aspecte ale îmbătrânirii pielii la femei, însă aspectul general al pielii nu pare să se îmbunătățească. Cu toate acestea, unele cercetări arată că ceaiul verde, datorită conținutului bogat de antioxidanți, îmbunătățește hidratarea și elasticitatea pielii la femeile de vârstă mijlocie. (7)

Osteoporoză

Studiile sugerează că un consum regulat de ceai verde, timp de 10 ani, este legat de creșterea densității minerale osoase. De asemenea, administrarea unui compus de ceai verde care conține 500 mg catechine, un antioxidant care se găsește în ceaiul verde, de două ori pe zi, timp de 24 de săptămâni, îmbunătățește rezistența osoasă la femeile aflate la postmenopauză, care au o densitate osoasă scăzută. (8)

Cancer ovarian

Femeile care beau în mod regulat ceai, inclusiv ceai verde sau negru, par să aibă un risc mai mic de a dezvolta cancer ovarian. Însă, ceaiul verde nu pare să împiedice recidiva cancerului ovarian la persoanele cu istoric de cancer ovarian. (9)

Riscuri și precauții

Cauzează anemie și deficiență de fier

Un consum exagerat de ceai verde poate provoca deficiență de fier, ducând la anemie. O anumită catechină din ceaiul verde, EGCG (epigallocatechin gallate), se leagă de fier, blocând absorbția acestuia (10).

Sarcina și alăptarea

Dacă ești gravidă sau alăptezi, recomandările sunt să consumi două căni pe zi. P e de altă parte, dacă bei mai mult de două căni de ceai verde ești expus unui risc mai mare de avort. De asemenea, ceaiul verde ar putea crește riscul defectelor de naștere asociate cu deficiență de acid folic. La femeile care alăptează, cofeina trece în laptele matern și poate afecta sugarul. (11)

Cofeina din ceaiul verde poate provoca hipokalemie și convulsii

Hipokalemia este caracterizată prin nivelurile scăzute de potasiu în sânge. Potasiul este important pentru contracția musculară și funcționarea optimă a organismului. Consumul exagerat de ceai verde poate scădea nivelul de potasiu, ceea ce duce la slăbiciune musculară (12).

Poate afecta ficatul

Multe persoane consumă ceai verde pentru a pierde în greutate, însă studiile arată că un consum excesiv de ceai verde poate provoca leziuni hepatice.

Galatul de epigalocatechină (EGCG) constituie 10% din extractul de ceai verde. Concentrații mari de EGCG pot provoca toxicitate mitocondrială, ducând eventual la hepatotoxicitate (13).

Funcția tiroidiană

Catechinele din ceaiul verde sunt cunoscute pentru a reduce riscul de cancer tiroidian. Dar aportul excesiv de cofeină din ceaiul verde poate afecta funcția tiroidiană.

Un studiu realizat la National Cancer Center din Japonia a arătat că ceaiul verde ar putea crește riscul de cancer tiroidian la femeile aflate în postmenopauză (14).

Anxietate

În timp ce doze mici de ceai verde pot ajuta la inducerea somnului și la diminuarea stresului, dozele mai mari pot duce la insomnie și anxietate.

Cofeina prezentă în ceaiul verde este un stimulent al sistemului nervos. Consumul de peste 300 mg de cafeină pe zi poate reduce calitatea somnului și poate provoca insomnie, iritabilitate, depresie, furie și anxietate.

Afectează sănătatea digestivă

Conform International Foundation for Gastrointestinal Disorders, cofeina are proprietăți laxative, iar dacă bei mai mult de trei căni de ceai verde pe zi, acest lucru poate provoca diaree. De asemenea, un consum exagerat de ceai verde duce la urinare frecventă. (15)

Osteoporoză

Unele studii arată că un consumul mai mare de ceai verde poate reduce densitatea osoasă. Cu toate acestea, se pare că acest lucru apare numai în cazul în care oamenii consumă mai mult de 400 mg de cofeină pe zi. Mai multe decât atât, acest efect poate fi redus prin administrarea de suplimente de calciu sau consumând o dietă bogată în calciu.

Interacțiuni cu medicamente

Medicamente contraceptive

Pilulele anticoncepționale pot scădea capacitatea organismului de a descompune cofeina. Consumul de ceai verde împreună cu pilulele anticoncepționale pot provoca amețeală, dureri de cap, bătăi rapide ale inimii și alte reacții adverse. (16)

Medicamente pentru astm

Ceaiul verde conține cofeină, care poate stimula inima. Unele medicamente pentru astm pot stimula, de asemenea, inima. Consumul de ceai verde împreună cu anumite medicamente pentru astm poate cauza probleme cardiace. (17)

Medicamente pentru depresie

Consumul de ceai verde împreună cu unele medicamente pentru depresie poate provoca reacții adverse grave, inclusiv bătăi rapide ale inimii, tensiune arterială ridicată sau nervozitate.

Medicamente utilizate pentru tratarea cancerului

Ceaiul verde ar putea interacționa cu unele medicamente utilizate pentru tratarea cancerului. Acesta ar putea scădea eficacitatea acestor medicamente pentru tratarea anumitor tipuri de cancer. (18)

Warfarina

Este utilizată pentru a tratat coagularea sângelui. Cantități mari de ceai verde scad eficacitatea warfarinei și cresc riscul de coagulare a sângelui.

Ceaiul verde, în doze potrivite, poate lupta împotriva cancerului. Dar, atunci când este consumat în exces poate provoca reacții adverse care pot afecta serios sănătatea.




Data actualizare: 04-10-2019 | creare: 30-11--0001 | Vizite: 2787
Bibliografie
1. The effects of green tea on weight loss and weight maintenance: a meta-analysis.Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19597519
2. Cancer prevention by green tea: evidence from epidemiologic studies. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3831544/
3. Green tea extract for prevention of prostate cancer progression in patients on active surveillance. Url:https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6340872/
4. Green tea consumption and colorectal cancer risk: a report from the Shanghai Men’s Health Study. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3246881/
5. The relationship between green tea and total caffeine intake and risk for self-reported type 2 diabetes among Japanese adults. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16618952
6. Chemoprevention of oral cancer: Green tea experience. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3961947/
7. Double-blinded, placebo-controlled trial of green tea extracts in the clinical and histologic appearance of photoaging skin.Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16029678
8. Protective effect of green tea polyphenols on bone loss in middle-aged female rats.Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18084689
9. Green tea for ovarian cancer prevention and treatment: a systematic review of the in vitro, in vivo and epidemiological studies.Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22564714
10. Green tea and iron, bad combination. Url: https://news.psu.edu/story/396431/2016/03/08/research/green-tea-and-iron-bad-combination
11. Antenatal coffee and tea consumption and the effect on birth outcome and hypertensive pregnancy disorders. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5433714/
12. [A case of hypokalemic myopathy induced by excessive drinking of a beverage containing green tea extract]. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23524606
13. Hepatotoxicity. Url: https://livertox.nih.gov/GreenTea.htm
14. Green tea and coffee consumption and its association with thyroid cancer risk: a population-based cohort study in Japan.Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21562752
15. Caffeine enhances micturition through neuronal activation in micturition centers. Url: https://www.spandidos-publications.com/10.3892/mmr.2014.2646
16. Birth Control & Green Tea. Url: https://www.livestrong.com/article/500318-birth-control-green-tea/
17. Green tea-induced asthma: Relationship between immunological reactivity, specific and non-specific bronchial responsiveness. Url: https://www.researchgate.net/publication/10581435_Green_tea-induced_asthma_Relationship_between_immunological_reactivity_specific_and_non-specific_bronchial_responsiveness
18. Effect of Tea Polyphenol Compounds on Anticancer Drugs in Terms of Anti-Tumor Activity, Toxicology, and Pharmacokinetics. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5188417/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Compoziția nutritivă pentru Ceai verde:

Continut pentru:
100g
CALORII / 100g cal
Indice Glicemic
 
PRINCIPII NUTRITIVE / 100g
Proteine g
Glucide [carbohidrati total] g
   - Fibre alimentare g
   - Amidon g
   - Zaharuri g
Lipide [grăsimi total] g
   - Grăsimi saturate g
   - Grăsimi polinesaturate g
   - Grăsimi mononesaturate g
   - Grăsimi trans g
   - Colesterol mg
   - Acizi grași Omega-3 mg
   - Acizi grași Omega-6 mg
 
VITAMINE / 100g
Vitamina A - Retinol UI
Vitamina C - Acid Ascorbic mg
Vitamina D - Calciferol UI
Vitamina E - Tocoferol mg
Vitamina K mcg
Vitamina B1 - Tiamina mg
Vitamina B2 - Riboflavina mg
Vitamina B3 - Vit.PP - Niacina mg
Vitamina B5 - Acid Pantotenic mg
Vitamina B6 - Piridoxina mg
Vitamina B8 - Colină mg
Vitamina B9 - Acid folic mcg
Vitamina B12 - Ciancobalamina mcg
Betaină mg
 
MINERALE / 100g
Calciu mg
Fier mg
Magneziu mg
Fosfor mg
Potasiu mg
Sodiu - Natriu mg
Zinc mg
Iod mg
Fluor mcg
Seleniu mcg
Cupru mg
Mangan mg
 
ALTELE:
Cofeina mg
Alcool g

CAUTA UN ALIMENT DUPA DENUMIRE: