Dovlecel (zucchini) Beneficii și riscuri, calorii, compoziția nutritivă

©

Autor:

Dovlecel (zucchini) Dovlecelul (Cucurbita pepo) este originar din America de Sud, fiind consumat și cultivat inițial pentru semințe, deoarece avea pulpa extrem de fibroasă și gustul amar, față de varietățile care sunt acum cultivate.

Compoziție nutritivă

Este bogat în antioxidanți - flavonoizi ca zeaxantinele, carotenoizi și luteină, cu un rol esențial în prevenirea unor boli și a radicalilor liberi dăunători. Cei mai mulți antioxidanți sunt concentrați în coaja dovleceilor. Sunt o sursă importantă de potasiu, având mai mult potasiu decât bananele. Conțin o  cantitate crescută de vitamine din complexul B, acid folic, colină, zinc, magneziu, fier, fosfor.

100 g de dovlecel crud, cu tot cu coajă, aduce un aport de 17 kcal organismului, are 95% apă și conține în principal:
  • 1,21 g proteine;
  • 0,32 g lipide;
  • 3,11 g carbohidrați;
  • 1 g fibre;
  • 2,5 g zaharuri;

  • 16 mg calciu;
  • 0,37 mg fier;
  • 18 mg magneziu;
  • 38 mg fosfor;
  • 261 mg potasiu;

  • 18 mg vitmina C;
  • 24 µg acid folic;
  • 200 UI vitamina A.

Sursa: Departamentului pentru Agricultură al Statelor Unite ale Americii (USDA)

Dovlecelul conține numeroși fitonutienți cu rol antioxidant și antiinflamator, dar și vitamina C, vitamina A, superoxid dismutaza, glutation peroxidaza, glucoza-6-fosfataza sau carotenoizi ca alfa-caroten și beta-caroten. Cea mai mare parte a antioxidanților este în coajă, deci consumați dovleceii cu tot cu coajă. Un dovlecel mediu asigură aproape 50% din doza zilnică recomandată de vitamina C. Conțin și folat, aproximativ 6% din doza zilnică recomandată.

Alegere, depozitare și consum

Se aleg dovleceii de dimensiuni mai mici, deoarece sunt moi și aromați, cei mari având semințe mari și miez fibros. Alegeți acei dovlecei cu o culoare uniformă, cu coaja ușor moale, fără pete.

Se culeg înainte de a ajunge la stadiul de maturitate, de obicei când au lungimea de 15-20 cm. Se consumă și coaja, care este subțire. Culoarea lor variază de la galben deschis, verde deschis, la verde închis. Se pot consuma și florile tinere ale dovlecelului, care pot fi preparate prin coacere, prăjire sau în supe.

Dovlecelul poate fi consumat gătit prin diverse metode (fierbere, prăjire, coacere, la aburi, preparare la grătar, marinare), dar și crud. Poate fi conservat sau congelat. Se poate și adăuga la prepararea unor produse de panificație sau a unor prăjituri. Poate fi depozitat la frigider, în pungi de plastic sau de hârtie. Nu se spală înainte de depozitare, deoarece umezeala favorizează alterarea. Nu poate fi depozitat mai mult de 1 săptămână deoarece se alterează. Înainte de congelare se opăresc 3 minute, se trec repede sub jet de apă rece, se usucă și se pun în pungi etanș sau caserole și se pot congela. Poate fi și deshidratat, dar își pierde mai mult din proprietățile benefice. Se deshidratează feliat, cu tot cu coajă.

După gătirea termică a dovlecelului sau congelare nu are loc o pierdere masivă de nutrienți, ci una moderată.

Beneficiile consumului de dovlecel

Posibilul efect antidiabetic al dovleceilor

Complexul de vitamine B din dovlecel face ca acesta să fie o alegere bună pentru persoanele cu diabet. Vitaminele B în prezența zincului și a magneziului ajută la eliminarea excesului de zahăr din sânge. Complexul de vitamine B, acizii grași Omega-3 și magneziul ajută la reglarea metabolismului zahărului din organism. Conține o varietate de nutrienți cu efecte benefice asupra glicemiei, ajutând la metabolizarea zahărului mai eficient și ducând la un consum mai bun al carbohidraților. Conține și o cantitate crescut de fibre specifice – polizaharide – ce ajută a prevenirea diabetului tip 2 prin ajutarea organisului să utilizeze insulina în mod eficient.

Dovleceii și sănătatea vederii

Dovleceii sunt o sursă importantă de vitamina A, beta caroten și zinc, împreună cu antioxidatul vitamina C care luptă împreună pentru sănătatea ochilor. Luteina și zeaxantina sunt doi antioxidanți concentrați în dovlecel ce protejează vederea. Protejează retina, corneea și macula de afectarea UV și stresul oxidativ ce afectează sănătatea ochilor. Zeaxantina este un antioxidant ce favorizează sănătatea vederii.

Dovleceii și sănătate digestivă

Dovleceii sunt alimente intens hidratante și asigură necesarul de electroliți și nutrienți, oferă protecție anti-inflamatoare la nivelul tractului gastrointestinal și reduc simptomele și riscul pentru unele boli. Conțin fibre ce protejează sistemul digestiv, pe lângă mulți alți nutrienți benefici. Au un conținut crescut de fibre, atât fibre solubile, cât și insolubile – cele insolubile accelerează trecerea apei prin tractul digestiv, ceea ce reduce durata de acțiune a substanțelor dăunătoare și contactul cu pereții intestinelor.

Beneficiile cardiovasculare ale dovleceilor

Dovleceii conțin o cantitate crescută de polizaharide și fibre numite pectine, asociate cu sănătatea cardiovasculară și abilitatea de reducere a colesterolului. Pectinele îmbunătățesc sănătatea arterelor și reduc inflamațiile. Conțin și o cantitate crescută de potasiu, element despre care se știe că poate ajuta la reglarea presiunii arteriale. Antioxidanții din dovlecel fac din acest aliment unul cu beneficii cardiovasculare, prevenind oxidarea LDL-colesterolului. Conținutul de folat și riboflavină susține, de asemenea, sănătatea inimii.

Nu sunt cercetări clinice care să stabilează exact aceste beneficii, dar includerea dovleceilor în alimentație este considerată benefică, datorită conținutului dens nutritiv.

Efecte adverse

Este un aliment bine tolerat de organism și rareori poate cauza disconfort gastric sau reacții alergice. Este potrivit și pentru copii și bebeluși.

Poate conține oxalați, compuși întâlniți în mod natural în organism, care se cristalizează când sunt în exces. Persoanele cu afecțiuni renale și ale vezicii biliare trebuie să consume cu moderație aceste produse, deși riscul este redus.

Alergia la dovlecei este o alergie rar întâlnită. De obicei alergia apare în uma reacției de sensibilizare primară la dovelcel, precum și a reacțiilor de cross antigenicitate asociate panalergenului porfirina și carbohidraților determinanți, sau a alergiei la polen sau alte substanțe.

AVANTAJE:
Conține puține calorii.
Are un conținut dens nutritiv, are numeroase vitamine și minerale.
Poate avea beneficii cardiovasculare, antidiabetice și gastroprotectoare.


DEZAVANTAJE:
Poate cauza, deși în rare cazuri, alergii sau disconfort gastric.

Data actualizare: 28-06-2017 | creare: 26-04-2012 | Vizite: 45944
Bibliografie
(1) Swuash, summer, zucchini, includes skin, raw, USDA, link: https://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/3180
(2) Squash Zucchini, Cucurbita pepo, link: http://edis.ifas.ufl.edu/mv142
(3) Zucchini Nutrition, link: http://www.nourishmentforlife.org/vegetables/zucchini.htm
(4) Summer squash, link: http://extension.illinois.edu/veggies/ssquash.cfm
(5) Zucchini nutrition – low in calories and loaded with anti-inflammatory properties, link: https://draxe.com/zucchini-nutrition/
(6) Allergy caused by ingestion of zucchini (Cucurbita pepo): characterization of allergens and cross-reactivity to pollen and other foods, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10932084
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Compoziția nutritivă pentru Dovlecel (zucchini):

Continut pentru:
100g 1 dovlecel = 190g
CALORII / 100g cal
Indice Glicemic
 
PRINCIPII NUTRITIVE / 100g
Proteine g
Glucide [carbohidrati total] g
   - Fibre alimentare g
   - Amidon g
   - Zaharuri g
Lipide [grăsimi total] g
   - Grăsimi saturate g
   - Grăsimi polinesaturate g
   - Grăsimi mononesaturate g
   - Grăsimi trans g
   - Colesterol mg
   - Acizi grași Omega-3 mg
   - Acizi grași Omega-6 mg
 
VITAMINE / 100g
Vitamina A - Retinol UI
Vitamina C - Acid Ascorbic mg
Vitamina D - Calciferol UI
Vitamina E - Tocoferol mg
Vitamina K mcg
Vitamina B1 - Tiamina mg
Vitamina B2 - Riboflavina mg
Vitamina B3 - Vit.PP - Niacina mg
Vitamina B5 - Acid Pantotenic mg
Vitamina B6 - Piridoxina mg
Vitamina B8 - Colină mg
Vitamina B9 - Acid folic mcg
Vitamina B12 - Ciancobalamina mcg
Betaină mg
 
MINERALE / 100g
Calciu mg
Fier mg
Magneziu mg
Fosfor mg
Potasiu mg
Sodiu - Natriu mg
Zinc mg
Iod mg
Fluor mcg
Seleniu mcg
Cupru mg
Mangan mg
 
ALTELE:
Cofeina mg
Alcool g

CAUTA UN ALIMENT DUPA DENUMIRE: