Făină de secară Beneficii și riscuri, calorii, compoziția nutritivă

©

Autor:

Făină de secară

Secara, denumită științific Secale cereale este una dintre cele mai importante culturi de cereale. Secara are întrebuințări dintre cele mai diverse; de la hrană pentru animale și bază de whisky la producerea diferitelor tipuri de pâine. În prezent, este cultivată majoritar în Turcia și în regiunile învecinate. (1)

Compoziție nutrițională

Beneficiile pentru sănătate atribuite în mod obișnuit adăugării de secară la dieta zilnică sunt aportul de nutrienți, minerale, vitamine și de compuși organici. (2)

Unele dintre aceste componente cheie includ mangan, cupru, magneziu, fosfor, vitamine din complexul B, fibre alimentare și compuși antioxidanti fenolici.

Beneficii

Pierdere în greutate

Secară conține un tip de fibre care oferă o senzație de sațietate într-un timp foarte scurt. (3) Prin înlăturarea senzației de foame și crearea unui sentiment de sațietate, produsele pe bază de făină de secară te împiedică să te supraalimentezi și te ajută să slăbești mai repede.

Previne calculii biliari

Cercetări recente au scos la iveală proprietăți importante ale secarei, care poate ajuta la diminuarea calculilor biliari. Acest lucru este legat oarecum de impactul fibrelor asupra procesului digestiv, așa cum s-a explicat mai sus, deoarece fibra (în special un amestec de solubile și insolubile) poate ajuta la reducerea cantității de acizi biliari formați, care este cauza principală a dezvoltării pietrelor. (4)

Controlul glucozei

Faina de secară și pâinea de secară pot ajuta, de asemenea, la reglarea și îmbunătățirea profilului glicemiei. Când oamenii de știință din Suedia au studiat efectele secarei la pacienți, au descoperit că produsele de secară integrală, pâinea de secară și făina de secară au ajutat la îmbunătățirea profilului glicemic, la stabilizarea răspunsurilor la insulină și la îmbunătățirea sensibilității la insulină. (5)

Îmbunătățește digestia

Compoziția și densitatea fibrelor alimentare din secară o fac perfectă pentru cineva care suferă de constipație sau de alte blocaje ale intestinelor. (6) Poate reduce excesul de gaze, ușurează durerile de stomac și crampe și poate preveni afecțiuni mai grave, cum ar fi ulcerele, calculii biliari sau chiar cancerul de colon.

Inflamaţie

Când pacienții cu sindrom metabolic au fost supuși unei diete de 12 săptămâni pe bază de produse din făină de secară, s-a demonstrat că răspunsurile la insulină după mese au fost mai bune și au contribuit la reducerea inflamației în organism. Această reducere a inflamației la pacienții cu sindrom metabolic poate fi benefică și în reducerea șanselor de diabet. (7)

Scade tensiunea arterială

Ca în cazul majorității cerealelor, secara este cunoscută pentru că este sănătoasă pentru inimă. Dacă suferiți de hipertensiune arterială sau de ateroscleroză, atunci adăugă în dieta ta produse pe bază de secară. (8)

Poate ajuta la prevenirea cancerului

Un studiu din 2016 realizat de Universitatea Aarhus din Danemarca, a constatat că pâinea de secară conține un compus numit benzoxazinoid, care suprimă răspândirea cancerului de prostată. (9)

Institutul de Medicină Preventivă, Nutriție și Cancer din Finlanda a testat efectele secarei și a constatat că fibrele și compușii bioactivi din pâinea de secară, care au proprietăți anticarcinogene și antioxidante, pot asigura protecție împotriva cancerului de sân. (10)

Îmbunătățește sănătatea pielii și a părului

Secară, și mai ales făina de secară, funcționează ca un excelent demachiant pentru piele. Poți aplica făina pe față după baie, o lași 15 minute pe față, apoi o îndepărtezi cu apă călduță.

Alte minerale din secară, precum zincul, magneziul, calciul și fierul, ajută la prevenirea semnelor îmbătrânirii.

Secară are efecte benefice și pentru sănătatea părului. Magneziul din secară poate favoriza creșterea părului.

Dezavantaje

Intoleranță la gluten

Secara este un aliment care conține gluten, așa că, dacă suferi de boala celiacă, cel mai bine este să eviți să consumi secară.



AVANTAJE:
Făina de secară este o sursă bună de fibre alimentare, magneziu, fosfor și potasiu. De altfel, făina de secară are un conținut scăzut de grăsimi saturate, colesterol și sodiu.

DEZAVANTAJE:
Conține gluten.

Data actualizare: 06-08-2019 | creare: 10-05-2012 | Vizite: 14629
Bibliografie
1. On the Origins of Domestic Rye—Secale Cereale: the Finds from Aceramic Can Hasan III in Turkey. Url: https://www.cambridge.org/core/journals/anatolian-studies/article/on-the-origins-of-domestic-ryesecale-cereale-the-finds-from-aceramic-can-hasan-iii-in-turkey/29B20885DC959D6A7FAA9C70D214E6A9
2. Antioxidant activity and nutrient composition of selected cereals for food use. Url: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814605004632
3. Effects of genotype and harvest year on content and composition of dietary fibre in rye (Secale cereale L) grain. Url: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/jsfa.1284
4. Soluble dietary fiber protects against cholesterol gallstone formation. Url: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0002961099000471
5. Endosperm and whole grain rye breads are characterized by low post-prandial insulin response and a beneficial blood glucose profile.Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19781071
6. Constipation, dietary fibre and the control of large bowel function.Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2418066/
7. Inflammation markers are modulated by responses to diets differing in postprandial insulin responses in individuals with the metabolic syndrome.Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18469276
8. Whole grains and human health. Url: https://www.cambridge.org/core/journals/nutrition-research-reviews/article/whole-grains-and-human-health/D992CF3AF3244A6C85193EBF4557FD2A
9. Benzoxazinoids in Prostate Cancer Patients after a Rye-Intensive Diet: Methods and Initial Results.Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27718574
10. Can rye intake decrease risk of human breast cancer?Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3037245/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Compoziția nutritivă pentru Făină de secară:

Continut pentru:
100g 1 lingură = 8g 1 lingură cu vârf = 22g 1 cană 200ml = 125g 1 cană 250ml = 148g
CALORII / 100g cal
Indice Glicemic
 
PRINCIPII NUTRITIVE / 100g
Proteine g
Glucide [carbohidrati total] g
   - Fibre alimentare g
   - Amidon g
   - Zaharuri g
Lipide [grăsimi total] g
   - Grăsimi saturate g
   - Grăsimi polinesaturate g
   - Grăsimi mononesaturate g
   - Grăsimi trans g
   - Colesterol mg
   - Acizi grași Omega-3 mg
   - Acizi grași Omega-6 mg
 
VITAMINE / 100g
Vitamina A - Retinol UI
Vitamina C - Acid Ascorbic mg
Vitamina D - Calciferol UI
Vitamina E - Tocoferol mg
Vitamina K mcg
Vitamina B1 - Tiamina mg
Vitamina B2 - Riboflavina mg
Vitamina B3 - Vit.PP - Niacina mg
Vitamina B5 - Acid Pantotenic mg
Vitamina B6 - Piridoxina mg
Vitamina B8 - Colină mg
Vitamina B9 - Acid folic mcg
Vitamina B12 - Ciancobalamina mcg
Betaină mg
 
MINERALE / 100g
Calciu mg
Fier mg
Magneziu mg
Fosfor mg
Potasiu mg
Sodiu - Natriu mg
Zinc mg
Iod mg
Fluor mcg
Seleniu mcg
Cupru mg
Mangan mg
 
ALTELE:
Cofeina mg
Alcool g

CAUTA UN ALIMENT DUPA DENUMIRE: