Grâu Beneficii și riscuri, calorii, compoziția nutritivă

©

Autor:

Grâu

Grâul este unul dintre cele mai versatile și nutritive tipuri de cereale. Este ușor de inclus în dieta zilnică și are multiple beneficii pentru sănătate, cum ar fi controlul obezității, îmbunătățirea metabolismului, prevenirea diabetului de tip 2 sau prevenirea cancerului mamar.

Grâul provine din sud-vestul Asiei, dar astăzi este consumat, la scară largă, în mai multe țări. Se folosește, în primul rând, pentru produsele de coacere, cum ar fi pâinea sau prăjiturile.

Compoziție nutrițională

Grâul conține carbohidrați complecși, fibre dietetice și o cantitate moderată de proteine.


Acesta este bogat în antioxidanți, în special în carotenoide, cum ar fi beta-caroten. (1)


Germenii de grâu, embrionii semințelor de grâu, sunt bogați în vitamina E, fiind și sursa principală de vitamina B, care include vitamine precum tiamina, acidul folic și vitamina B6.

Tărâțele de grâu, stratul exterior al semințelor de grâu, sunt bogate în fitochimice și antioxidanți numiți lignani, acid ferulic, acid fitic, luteină și flavonoide. (2)

Beneficii

Previne diabetul de tip 2

Consumul zilnic a cel puțin două porții de boabe integrale ar putea reduce riscul de diabet. (3)

Grâul este bogat în magneziu, care ajută organismul să metabolizeze carbohidrații și este legat de sensibilitatea la insulină.

Mai mult, un studiu publicat în The American Journal of Clinical Nutrition a dovedit că un consum regulat de boabe integrale reglează nivelul zahărului din sânge. (4)

Controlează obezitatea

Grâul are o capacitate naturală de a controla greutatea, dar această abilitate este mai pronunțată în rândul femeilor.

S-a observat că atunci când femeile au consumat produse din cereale integrale pe o perioadă lungă, acestea au prezentat o pierdere considerabilă în greutate. (5)

Crește energia

Grâul cu conținutul său de vitamina B ajută organismul să furnizeze energie, potrivit unui raport realizat de Northumbria University. (6)

În plus, cerealele integrale conțin carbohidrați complexi, care mențin o senzație de sațietate pentru mai mult timp și oferă energie pe o perioadă îndelungată.

Previne tulburările metabolice

Cerealele integrale precum grâul sunt eficiente la pacienții cu tulburări metabolice. Tipurile obișnuite de simptome metabolice (7) includ obezitatea viscerală, un nivel ridicat de trigliceride, nivel scăzut de colesterol HDL și hipertensiune arterială.

Promovează sănătatea femeilor

Grâul crește nivelul de energie și vitalitatea la femei. Un studiu privind inițiativa pentru sănătatea femeii pe termen lung a arătat că un consum crescut de cereale integrale a sporit nivelul de energie și a împiedicat creșterea în greutate li diabetul de tip 2. (8)

Studiul a arătat, de asemenea, că femeile care consumă mai multe cereale integrale au o dietă mai sănătoasă și un consum mai ridicat de fructe și legume.

Produsele din cereale integrale conțin folat și vitamina B, care ajută la reducerea problemelor din perioada sarcinii și a alăptării.

Reduce inflamația cronică

Conținutul de betaină din grâu previne inflamația cronică, un element cheie în durerile și bolile reumatice. (9)

Proprietatea antiinflamatoare a grâului reduce riscul altor afecțiuni cum ar fi osteoporoza, bolile de inimă, declinul cognitiv și diabetul de tip 2.

Conținut bogat de fibre

Când menții o dietă bogată în fibre poți avea încredere că problemele precum flatulența, greața, constipația și distensia vor fi atenuate în cel mai scurt timp.

De asemenea, diverticulita apare adesea datorită inflamației și durerilor intestinale inferioare. Acest lucru poate duce, de asemenea, la constipație cronică. Astfel de cazuri pot fi tratate cu ușurință prin menținerea unei diete bogate în fibre. (10)

Îmbunătățește sănătatea cardiovsculară

Grâul este bogat în lignani numiți enterolactonă, care protejează împotriva bolilor de inimă. (11)

O revistă științifică a publicat un studiu care a arătat că femeile care consumă boabe integrale au niveluri considerabil mai mari de acest lignan defensiv.

În plus, produsele din cereale integrale, care sunt bogate în fibre dietetice, reduc considerabil nivelul tensiunii arteriale și diminuează posibilitatea unui infarct.

Proprietăți anticancer

Studiile demonstrează că 30 de grame de grâu consumate zilnic sunt suficiente pentru ca femeile să reducă riscul de cancer mamar. (12)

Cercetările curente sugerează că cerealele integrale au efecte benefice împotriva cancerului colorectal, unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer (13).

În plus, alte componente ale cerealelor integrale, inclusiv acidul fitic, acizii fenolici și saponinele, pot încetini dezvoltarea cancerului (14).

Riscuri

Efectele secundare ale consumului de grâu includ următoarele:

  • Reacții alergice cum ar fi urticarie, mâncărime, erupție cutanată și eczemă; Boala celiacă și sensibilitate la gluten;
  • Sindromul colonului iritabil;
  • Este bogat în oxalați, care poate provoca probleme biliare, pietre la rinichi și gută;
  • Grâul conține acid fitic care poate reduce absorbția de minerale, cum ar fi fier și zinc;
  • Persoanele cu diabetul zaharat ar trebui să evite produsele din grâu prelucrate, deoarece acestea are un indicele glicemic ridicat.


Utilizarea regulată a grâului în alimentație poate reduce riscul de apariție a bolilor de inimă, a diabetului de tip 2 și a obezității.

Pentru o stare mai bună de sănătate ia în considerare adăugarea de boabe integrale în dieta ta.



AVANTAJE:
Grâul este o sursă bună de fibre alimentare și fosfor.
Utilizarea regulată a grâului în alimentație poate reduce riscul de apariție a bolilor de inimă, a diabetului de tip 2 și a obezității.

DEZAVANTAJE:
Potențial alergen.
Poate reduce absorbția de minerale, cum ar fi fierul și zincul.

Data actualizare: 15-07-2019 | creare: 11-05-2012 | Vizite: 18750
Bibliografie
1. Carotenoid Content in Organically Produced Wheat: Relevance for Human Nutritional Health on Consumption. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4661633/
2. Wheat bran: its composition and benefits to health, a European perspective. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3507301/
3. Whole grain and refined grain consumption and the risk of type 2 diabetes: a systematic review and dose-response meta-analysis of cohort studies.Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24158434
4. Whole-grain intake is favorably associated with metabolic risk factors for type 2 diabetes and cardiovascular disease in the Framingham Offspring Study. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12145012
5. Whole grain compared with refined wheat decreases the percentage of body fat following a 12-week, energy-restricted dietary intervention in postmenopausal women. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22357746
6. B Vitamins and the Brain: Mechanisms, Dose and Efficacy—A Review. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4772032/
7. Dietary carbohydrate modification enhances insulin secretion in persons with the metabolic syndrome. Url: https://academic.oup.com/ajcn/article/82/6/1218/4648838
8. The Association of Whole Grain Consumption with Incident Type 2 Diabetes: The Women's Health Initiative Observational Study. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3662533/
9. The betaine and choline content of a whole wheat flour compared to other mill streams. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2585782/
10. Dietary fibre in foods: a review. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3614039/
11. Consumption of wholemeal rye bread increases serum concentrations and urinary excretion of enterolactone compared with consumption of white wheat bread in healthy Finnish men and women. Url: https://www.cambridge.org/core/journals/british-journal-of-nutrition/article/consumption-of-wholemeal-rye-bread-increases-serum-concentrations-and-urinary-excretion-of-enterolactone-compared-with-consumption-of-white-wheat-bread-in-healthy-finnish-men-and-women/E6E31902DEF6967D34DFA0D8068757FB
12. Risk factors. Url: https://about-cancer.cancerresearchuk.org/about-cancer/breast-cancer/risks-causes/risk-factors
13. Consumption of Whole-Grain Bread and Risk of Colorectal Cancer among Norwegian Women (the NOWAC Study). Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4728653/
14. AICR'S FOODS THAT FIGHT CANCER. Url: https://www.aicr.org/foods-that-fight-cancer/whole-grains.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Compoziția nutritivă pentru Grâu:

Continut pentru:
100g 1 cană = 192g
CALORII / 100g cal
Indice Glicemic
 
PRINCIPII NUTRITIVE / 100g
Proteine g
Glucide [carbohidrati total] g
   - Fibre alimentare g
   - Amidon g
   - Zaharuri g
Lipide [grăsimi total] g
   - Grăsimi saturate g
   - Grăsimi polinesaturate g
   - Grăsimi mononesaturate g
   - Grăsimi trans g
   - Colesterol mg
   - Acizi grași Omega-3 mg
   - Acizi grași Omega-6 mg
 
VITAMINE / 100g
Vitamina A - Retinol UI
Vitamina C - Acid Ascorbic mg
Vitamina D - Calciferol UI
Vitamina E - Tocoferol mg
Vitamina K mcg
Vitamina B1 - Tiamina mg
Vitamina B2 - Riboflavina mg
Vitamina B3 - Vit.PP - Niacina mg
Vitamina B5 - Acid Pantotenic mg
Vitamina B6 - Piridoxina mg
Vitamina B8 - Colină mg
Vitamina B9 - Acid folic mcg
Vitamina B12 - Ciancobalamina mcg
Betaină mg
 
MINERALE / 100g
Calciu mg
Fier mg
Magneziu mg
Fosfor mg
Potasiu mg
Sodiu - Natriu mg
Zinc mg
Iod mg
Fluor mcg
Seleniu mcg
Cupru mg
Mangan mg
 
ALTELE:
Cofeina mg
Alcool g

CAUTA UN ALIMENT DUPA DENUMIRE: