Lapte de cocos Beneficii și riscuri, calorii, compoziția nutritivă

©

Autor:

Lapte de cocos

Recent, laptele de cocos a început să câștige tot mai multă popularitate, împreună cu alte produse pe bază de nucă de cocos, cum ar fi apa de nucă de cocos, crema de nucă de cocos și uleiul de nucă de cocos.

În timp ce fiecare dintre acestea au carcteristici ușor diferite, este important să înțelegem distincțiile, precum și beneficiile potențiale pentru sănătate pe care le are laptele de nucă de cocos.

Cunoscut drept un înlocuitor excelent pentru vegani, precum și pentru cei cu intoleranță la lactoză, laptele de nucă de cocos poate avea o serie de beneficii pentru sănătate, atunci când este utilizat cu moderație. Practic, laptele de nucă de cocos este combinația a două produse separate de nucă de cocos - apa de nucă de cocos și crema de nucă de cocos. (1)

Compoziție nutrițională

Laptele de nucă de cocos este o sursă de magneziu, cupru, fier și mangan, precum și vitamina C, folat, seleniu și alte minerale. Acestea fiind spuse, laptele de nucă de cocos este, de asemenea, bogat în grăsimi saturate, motiv pentru care trebuie consumat cu moderație. (2)

Destul de interesant este că o singură cană de lapte de cocos oferă o cantitate decentă de proteine și fibre, ceea ce face ca acesta să fie o băutură destul de hrănitoare.

Beneficii

1. Pierderea în greutate

Laptele de nucă de cocos conține trigliceride cu catenă medie (MCT), pe care cercetătorii le-au asociat cu pierderea în greutate. MCT stimulează energia printr-un proces numit termogeneză sau producție de căldură.

Unele studii indică faptul că MCT-urile lucrează pentru a reduce greutatea corporală și mărimea taliei. Ele pot, de asemenea, să echilibreze microbiota intestinală instabilă. (3)

Un studiu din 2015 la care au participat bărbați supraponderali a constatat că includerea MCT la micul dejun a dus la reducerea consumului de alimente, mai târziu, în cursul zilei. (4)

De asemenea, rezultatele unui studiu din 2018 sugerează că MCT cresc sensibilitatea la insulină, iar mulți cercetători consideră că această sensibilitate promovează scăderea în greutate. (5)

2. Sănătatea inimii

Unele studii au constatat că un consum moderat de lapte de cocos este poate să scadă nivelul de colesterol „rău” și să crească nivelurile „bune” de HDL din organism, ceea ce împiedică dezvoltarea aterosclerozei și scade riscul de atac miocardic și accidente vasculare cerebrale. (6)

Alte cercetări susțin că laptele de nucă de cocos scade și nivelul trigliceridelor și poate preveni bolile cardiace coronariene. Cu toate acestea, o cantitate excesivă de lapte va avea efectul opus.

3. Susține sistemul imunitar

Nuca de cocos conține o lipidă numită acid lauric, iar mulți cercetători cred că acidul lauric poate susține sistemul imunitar.

Într-un studiu al efectelor antimicrobiene ale acidului lauric din nuca de cocos, cercetătorii au izolat diverse tulpini bacteriene și le-au expus acidului lauric din diverse alimente.

Ei au descoperit că acidul lauric a inhibat în mod eficient creșterea Staphylococcus aureus, Streptococcus pneumoniae și Mycobacterium tuberculosis. (7)

4. Îmbunătățește circulația

Laptele de nucă de cocos este o sursă excelentă de fier, de care organismul are nevoie pentru producerea de globule roșii. (8)

5. Sistemul nervos

Diferitele minerale care se găsesc în laptele de cocos au un efect notabil asupra nivelurilor de electroliți din organism. Cu ajutorul fluidului electrolitic, semnalele sistemului nervos ajung în celelalte părți ale corpului, inclusiv în mușchii și celulele. (9)

Prin optimizarea nivelului de electroliți cu ajutorul laptelui de nucă de cocos, funcția musculară și activitatea generală a sistemului nervos vor funcționa mai bine.

6. Ajută digestia

Natura antiinflamatorie a acestei băuturi va ajuta la reducerea disconfortului stomacului și va facilita mișcările intestinale, ameliorând, astfel, simptomele constipației. (10)

7. Tratează ulcerul

Unele cercetări au arătat că un consum regulat de lapte de cocos poate reduce simptomele ulcerelor gastrice și s-a dovedit a fi la fel de eficient atunci când este recomandat ca tratament farmaceutic. (11) Pentru cei care preferă remedii naturale, acesta este o opțiune pentru tratarea ulcerului.

Dezavantaje

Dacă nu ești alergic la nuca de cocos este puțin probabil ca laptele să aibă efecte adverse. Comparativ cu alergiile la nuci sau arahide, alergiile la nucă de cocos sunt relativ rare (12).

Cu toate acestea, unii experți în tulburări digestive recomandă ca persoanele care au o intoleranță de tip FODMAP să limiteze consmul de laptele de nucă de cocos la o jumătate de cană (120 ml).

Multe tipuri de lapte la cutie conțin, de asemenea, bisfenol A (BPA), o substanță chimică care a fost asociată cu problemele de reproducere și dezvoltarea cancerului. (13)

Cu toate acestea, unele mărci utilizează ambalaje fără BPA, fiind și cele mai indicate dacă alegi să consumi lapte de cocos la cutie.

Laptele de nucă de cocos este o băutură gustoasă, hrănitoare și versatilă, fiind disponibilă pe scară largă. Are un conținut bogat de nutrienți importanți precum manganul și cuprul. Includerea unor cantități moderate de lapte de cocos în dieta ta poate avea numeroase beneficii asupra stării de sănătate.



AVANTAJE:
Benefic pentru sănătateainimii, sistemul imunitar, circulație, sistemul nervos și digestie.
Consumul regulat poate reduce simptomele ulcerului.


Data actualizare: 05-07-2019 | creare: 09-04-2012 | Vizite: 15057
Bibliografie
1. Fatty acid composition and possible health effects of coconut constituents. Url: https://europepmc.org/abstract/med/10948851
2. Coconut milk: chemistry and technology. Url: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1046/j.1365-2621.1997.00400.x
3. Gut Microbiota and Metabolic Health: The Potential Beneficial Effects of a Medium Chain Triglyceride Diet in Obese Individuals. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4882694/
4. Impact of medium and long chain triglycerides consumption on appetite and food intake in overweight men. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4192077/
5. Medium Chain Triglycerides enhances exercise endurance through the increased mitochondrial biogenesis and metabolism. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5805166/
6. The Cholesterol-Lowering Effect of Coconut Flakes in Humans with Moderately Raised Serum Cholesterol. Url: https://www.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/1096620041224148
7. nƟbĂcƚĞƌŝĂů cƟǀŝƚLJ of Lauric Acid on Some Selected Clinical Isolates. Url: http://www.aclr.com.es/clinical-research/antibacterial-activity-of-lauric-acid-on-some-selected-clinical-isolates.pdf
8. The life span of the human red blood cell. Url: http://www.jbc.org/content/166/2/627.short
9. The Chemical Composition and Biological Properties of Coconut (Cocos nucifera L.). Url: https://www.mdpi.com/1420-3049/14/12/5144_1
10. Anti-inflammatory, analgesic, and antipyretic activities of virgin coconut oil. Url: https://www.tandfonline.com/doi/full/10.3109/13880200903062614
11. Antiulcerogenic effects of coconut (Cocos nucifera) extract in rats. Url: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/ptr.2318
12. Characterizing the Relationship Between Sesame, Coconut, and Nut Allergy in Children. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2987573/
13. Bisphenol A (BPA) in U.S. food. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21038926
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Compoziția nutritivă pentru Lapte de cocos:

Continut pentru:
100g
CALORII / 100g cal
Indice Glicemic
 
PRINCIPII NUTRITIVE / 100g
Proteine g
Glucide [carbohidrati total] g
   - Fibre alimentare g
   - Amidon g
   - Zaharuri g
Lipide [grăsimi total] g
   - Grăsimi saturate g
   - Grăsimi polinesaturate g
   - Grăsimi mononesaturate g
   - Grăsimi trans g
   - Colesterol mg
   - Acizi grași Omega-3 mg
   - Acizi grași Omega-6 mg
 
VITAMINE / 100g
Vitamina A - Retinol UI
Vitamina C - Acid Ascorbic mg
Vitamina D - Calciferol UI
Vitamina E - Tocoferol mg
Vitamina K mcg
Vitamina B1 - Tiamina mg
Vitamina B2 - Riboflavina mg
Vitamina B3 - Vit.PP - Niacina mg
Vitamina B5 - Acid Pantotenic mg
Vitamina B6 - Piridoxina mg
Vitamina B8 - Colină mg
Vitamina B9 - Acid folic mcg
Vitamina B12 - Ciancobalamina mcg
Betaină mg
 
MINERALE / 100g
Calciu mg
Fier mg
Magneziu mg
Fosfor mg
Potasiu mg
Sodiu - Natriu mg
Zinc mg
Iod mg
Fluor mcg
Seleniu mcg
Cupru mg
Mangan mg
 
ALTELE:
Cofeina mg
Alcool g

CAUTA UN ALIMENT DUPA DENUMIRE: