Midii Beneficii și riscuri, calorii, compoziția nutritivă

©

Autor:

Midii

Midiile aparțin familiei de scoici și moluște din habitatele cu apă sărată și apă dulce. Există în mare parte două tipuri de midii - midii albastre și midii cu buze verzi. Spre deosebire de alte scoici comestibile, midiile au o formă alungită și asimetrică. Cele mai multe dintre ele au scoici care sunt în general rotunjite sau ovale. Învelișurile lor au culori palide de albastru, maro, gri și negru, în timp ce interiorul este argintiu. Corpurile lor sunt moi și spongioase, cu aspect palid și constituie porțiunea comestibilă.

Compoziție nutrițională

Profilul lor nutritiv este format din vitamina A, vitaminele B precum folatul și B12, minerale precum fosforul, zincul și manganul, precum și acizii grași omega-3.

Beneficii

Inimă sănătoasă

Deoarece au un conținut scăzut de grăsimi totale și saturate, dar sunt bogate în acizi grași omega-3, midiile contribuie la o inimă sănătoasă. Conform unei cercetări realizate de American Heart Association, acizii grași omega-3, regăsiți în fructele de mare au beneficii cardioprotectoare. (1) Acești acizi grași nesaturați scad nivelul de trigliceride și de grăsime din fluxul sanguin, reducând riscul de atac de cord sau moarte subită din cauza bolilor de inimă.

Tratament pentru artrită

Cercetările au dovedit că indivizii din Noua Zeelandă, a căror dietă conține un aport mare de midii cu buze verzi au incidențe mai mici de artrită. (2) S-a constatat că midiile sunt benefice, în special în tratamentul osteoartritei și al artritei reumatoide.

Ajută sistemul circulator

Aportul regulat de midii cu buze verzi reduce probabilitatea de atac de cord și alte probleme circulatorii. (3) Acestea facilitează circulația sănătoasă către organe și mușchi prin întărirea pereților arteriali și îmbunătățirea fluxului sanguin.

Sănătatea oaselor și a dinților

Consumul de midii facilitează întărirea structurală a dinților și oaselor, și oferă sprijinul necesar țesuturilor din jur.

Previn anemia

Midiile cu buze verzi sunt o sursă excelentă de fier, cu o porție de 100 de grame de midii gătite, contribuind la peste 100% din valoarea zilnică recomandată persoanelor cu vârsta de peste 50 de ani.

După cum știm cu toții, fierul joacă un rol esențial în producția de celule roșii de sânge. Este implicat în formarea a două proteine purtătoare de oxigen și anume hemoglobina și mioglobina. (4)

Deficitul de fier poate duce la probleme de sănătate, cum ar fi anemia și niveluri scăzute de energie.

Managementul greutății

Carnea proaspătă de midie conține aceeași cantitate de proteine de înaltă calitate ca tipul de carne roșie, dar are mult mai puține grăsimi totale, grăsimi saturate și aproape 25% mai puține calorii. (5) Astfel, înlocuirea cărnii roșii cu carne de midie constituie o dietă cu conținut scăzut de calorii, care oferă beneficii pentru gestionarea greutății.

Sănătatea sistemului imunitar

Consumul regulat de midii cu buze verzi îmbunătățește rezistența la infecții virale și bacteriene. De asemenea, îmbunătățește vindecarea rănilor prin intensificarea și accelerarea formării de anticorpi.

Sistem nervos sănătos

Prin stimularea mușchilor, țesuturilor și organelor, midiile cu buza verde ajută la îmbunătățirea funcționării celulelor nervoase în întregul corp. (6)

Îmbunătățesc fertilitatea

Midiile cu buze verzi pot ajuta la îmbunătățirea fertilității, deoarece cresc vâscozitatea mucusului cervical la femei și lichidul seminal la bărbați.

Ajută la prevenirea astmului

Midiile cu buze verzi posedă proprietăți antiinflamatorii care s-au dovedit a fi benefice în reducerea simptomelor de astm. Într-un studiu, pacienții care au consumat midii cu buze verzi au înregistrat o scădere semnificativă a simptomelor astmului. (7)

Au proprietăți antiîmbătrânire

Midiile, în special cele cu buze verzi, conțin mucopolizaharide care ajută la menținerea unui ten neted și a elasticității pielii.

Riscuri

Ca alte fructe de mare, midiile sunt predispuse la contaminarea bacteriană. Prin urmare, ar trebui să alegi doar midiile vii. Carnea de midii moarte se deteriorează, crescând riscul de contaminare cu microorganisme, intoxicații alimentare, boli infecțioase și alte probleme de sănătate.

Contaminarea apei

Midiile recoltate din surse de apă contaminate prezintă un risc crescut de infecție și intoxicații chimice. Cercetările efectuate de oamenii de știință de la US Fish and Wildlife Service din Raleigh din Carolina de Nord (8) arată că apele contaminate care conțin niveluri ridicate de cupru, clor și amoniac afectează midiile de apă dulce. Nivelurile de contaminare variază în funcție de drenare și locație. Este important să știi de unde provin midiile înainte de a le achiziționa, pentru a reduce riscul de eventuale probleme de sănătate.

Contaminarea cu metale grele

Consumul de midii contaminate cu metale grele, cum ar fi mercur, cadmiu sau plumb, poate crește riscul de deteriorare neurologică și defecte de naștere. Cercetările efectuate de oamenii de știință de la Instituto Espanol de Oceanografia in Murcia din Spania (9) au constatat diferențe semnificative în concentrația de metale grele la midii provenite din Marea Mediterană de Vest. Oamenii de știință raportează că apa care conține minerale terestre și substanțe chimice provenite din activități industriale afectează concentrațiile de metale grele din ape.

Infecția cu adenovirus

Midiile pot conține adenovirusuri și pot crește riscul de infecție. Adenovirusurile provoacă infecții gastrointestinale, ale vezicii urinare și respiratorii care pot duce la diaree, erupții cutanate și pneumonie. Cercetările efectuate de oamenii de știință de la Royal Academy of Sciences din Fiskebackskil din Suedia (10) au descoperit un număr mare de midii albastre contaminate cu adenovirus. Oamenii de știință concluzionează că apariția sporadică a virusurilor este un factor semnificativ care afectează siguranța alimentelor.

Paraziţi

Cercetări ale oamenilor de știință de la Universitatea Complutense din Madrid din Spania (11) au descoperit oochisturilor de Cryptosporidium parvum la midiile din Oceanul Atlantic, în partea din nord-vestul Spaniei. Infecția cu acești paraziți poate necesita tratament de lungă durată.

Pentru un consum sigur, este recomandat să înmoi midiile în apă dulce timp de 20 de minute pentru a îndepărta nisipul. Folosește o perie fermă pentru a îndepărta nisipul suplimentar și alte resturi. Clătește-le sub apă rece și șterge-le cu un prosop înainte de a le găti.



AVANTAJE:
Bogate în acizi grași omega-3.

DEZAVANTAJE:
Midiile contin mult colesterol.

Data actualizare: 12-09-2019 | creare: 17-05-2012 | Vizite: 27317
Bibliografie
1. Omega-3 Fatty Acids and Cardiovascular Disease. Url: https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/01.atv.0000057393.97337.ae
2. Lyprinol (stabilised lipid extract of New Zealand green-lipped mussel): a potential preventative treatment modality for inflammatory bowel disease. Url: https://www.researchgate.net/publication/7867378_Lyprinol_stabilised_lipid_extract_of_New_Zealand_green-lipped_mussel_a_potential_preventative_treatment_modality_for_inflammatory_bowel_disease
3. Effect of a diet enriched with green-lipped mussel on pain behavior and functioning in dogs with clinical osteoarthritis. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3525174/
4. Optimal management of iron deficiency anemia due to poor dietary intake. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3219760/
5. Mussels Nutrition Information. Url: https://www.livestrong.com/article/282297-mussels-nutrition-information/
6. Mussel Up Your Brain! Url: https://www.psychologytoday.com/intl/blog/the-farmacy/201205/mussel-your-brain
7. Treatment of asthma with lipid extract of New Zealand green-lipped mussel: a randomised clinical trial.Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12358334
8. "Environment, Toxicology and Chemistry"; Risk Assessment of Water Quality in Three North Carolina, USA, Streams Supporting Federally Endangered Freshwater Mussels (Unionidae); Sara Ward et al.; Oct 2007
9. "Journal of Environmental Monitoring"; A Large Scale Survey of Trace Metal Levels in Coastal Waters of the Western Mediterranean Basin Using Caged Mussels (Mytilus Galloprovincialis); Jose Benedicto et al.; May 2011
10. "International Journal of Food Microbiology"; The Persistence of Infectious Adenovirus (Type 35) in Mussels (Mytilus Edulis) and Oysters (Ostrea Edulis); Bodil Hernroth; Feb 15 2007
11. "Applied and Environmental Microbiology"; Detection of Infectious Cryptosporidium Parvum Oocysts in Mussels (Mytilus Galloprovincialis) and Cockles (Cerastoderma Edule); M. Gomez-Bautista et al.; May 2000
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Compoziția nutritivă pentru Midii:

Continut pentru:
100g
CALORII / 100g cal
Indice Glicemic
 
PRINCIPII NUTRITIVE / 100g
Proteine g
Glucide [carbohidrati total] g
   - Fibre alimentare g
   - Amidon g
   - Zaharuri g
Lipide [grăsimi total] g
   - Grăsimi saturate g
   - Grăsimi polinesaturate g
   - Grăsimi mononesaturate g
   - Grăsimi trans g
   - Colesterol mg
   - Acizi grași Omega-3 mg
   - Acizi grași Omega-6 mg
 
VITAMINE / 100g
Vitamina A - Retinol UI
Vitamina C - Acid Ascorbic mg
Vitamina D - Calciferol UI
Vitamina E - Tocoferol mg
Vitamina K mcg
Vitamina B1 - Tiamina mg
Vitamina B2 - Riboflavina mg
Vitamina B3 - Vit.PP - Niacina mg
Vitamina B5 - Acid Pantotenic mg
Vitamina B6 - Piridoxina mg
Vitamina B8 - Colină mg
Vitamina B9 - Acid folic mcg
Vitamina B12 - Ciancobalamina mcg
Betaină mg
 
MINERALE / 100g
Calciu mg
Fier mg
Magneziu mg
Fosfor mg
Potasiu mg
Sodiu - Natriu mg
Zinc mg
Iod mg
Fluor mcg
Seleniu mcg
Cupru mg
Mangan mg
 
ALTELE:
Cofeina mg
Alcool g

CAUTA UN ALIMENT DUPA DENUMIRE: