Miere Beneficii și riscuri, calorii, compoziția nutritivă

©

Autor:

Miere

Mierea este un lichid siropos produs natural de albine, folosind nectarul de flori. Aroma unui anumit tip de miere va varia în funcție de tipul florilor de la care provine nectarul.

Culoarea obișnuită a mierii este aurie, dar poate varia de la alb la roșu închis și chiar negru. Mierea naturală este preluată direct din stup și, ca atare, va conține urme de drojdie, ceară și polen. Pe de altă parte, mierea pasteurizată este încălzită și prelucrată pentru a îndepărta impuritățile.

Compoziție nutrițională

Din punct de vedere nutrițional, 1 lingură de miere (21 grame) conține 64 de calorii și 17 grame de zahăr, inclusiv fructoză, glucoză, maltoză și zaharoză. De asemenea, nu conține fibre, grăsimi sau proteine.

Mierea are un conținut bogat de antioxidanți importanți. Aceștia includ acizi organici și compuși fenolici, cum ar fi flavonoide (1). Cercetătorii sunt de părere că acești compuși conferă mierii beneficii antioxidante.

Beneficii

Vindecarea rănilor și a arsurilor

Mierea a fost consumată de mii de ani pentru presupusele sale beneficii pentru sănătate.

Un articol științific publicat în The Cochrane Library a sugerat că mierea ar putea să ajute la vindecarea arsurilor. Principalul autor al studiului a spus că „mierea este mai ieftină decât alte intervenții, în special antibiotice orale, care pot avea efecte secundare nocive”. (2)

Cu toate acestea, există o lipsă de dovezi care să susțină pe deplin această afirmație. De fapt, un studiu publicat în The Lancet Infectious Diseases a concluzionat că aplicarea mierei pe rănile pacienților nu are niciun avantaj față de antibioticele normale la pacienții supuși dializei. (3)

Reduce durata diareei

Potrivit unor cercetări s-a demonstrat că mierea poate ameliora simptomele diareei, prin creșterea aportului de potasiu și apă. (4)

Alte cercetări care au avut loc în Lagos, Nigeria sugerează că mierea are capacitatea de a bloca acțiunile agenților patogeni care cauzează frecvent diaree. (5)

Prevenirea refluxului de acid

Cercetările recente au arătat că mierea poate reduce fluxul ascendent de acid gastric și cantitatea de alimente nedigerate prin căptușirea esofagului și a stomacului. (6)

Acest lucru a contribuit la reducerea riscului de boală de reflux gastroesofagian, care poate provoca inflamații, reflux de acid și arsuri la stomac.

Combaterea infecțiilor

În 2010, oamenii de știință de la Academic Medical Center at the University din Amsterdam au demonstrat că abilitatea mierei de a ucide bacteriile constă într-o proteină numită defensin-1. (7)

Un studiu mai recent în European Journal of Clinical Microbiology & Infectious Diseases a arătat că un anumit tip de miere, numit miere de Manuka, poate ajuta la prevenirea depunerii bacteriilor Clostridium difficile în organism. (8)

Unele studii au arătat că mierea de Manuka poate fi chiar eficientă pentru tratamentul infecțiilor cu MRSA.

Ameliorarea simptomelor de tuse și răceală

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă mierea ca remediu natural pentru tuse. (9) Cu toate acestea, aceste recomandări nu sunt indicate în cazul copiilor sub vârsta de un an.

Un studiu realizat de Penn State College of Medicine a sugerat că mierea reduce tusea pe timpul nopții și îmbunătățește calitatea somnului la copiii cu infecție respiratorie superioară, într-o măsură mai mare decât medicamentul de tuse cu dextrometorfan. (10)

O alternativă la zahăr

Adăugarea de zahăr în dietă reprezintă un exces de calorii fără beneficii nutriționale. Acest lucru poate duce la o creștere a greutății corporale, care vine cu un risc crescut de hipertensiune arterială și diabet zaharat.

Mierea poate fi adăugată în doverse preparate și băuturi pentru a îndulci gustul acestora, fără un impactul negativ asupra sănătății. Cu toate acestea, deoarece mierea este un îndulcitor, este important să monitorizezi cantitatea pe care o utilizezi.

Scăderea tensiunii arteriale

Tensiunea arterială este un factor de risc pentru bolile de inimă, iar mierea poate ajuta la scăderea acesteia, datorită conținutului bogat de antioxidanți. (11)

Studiile realizate atât pe animale de laborator, cât și la oameni au arătat o reducere a tensiunii arteriale după consumul de miere (12).

Îmbunătățirea colesterolului

Nivelurile ridicate de colesterol LDL reprezintă un factor puternic de risc pentru bolile de inimă.

Acest tip de colesterol joacă un rol major în ateroscleroză, acumularea de grăsime în artere, care poate duce la atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale.

Potrivit cercetărilor, mierea poate îmbunătăți nivelul colesterolului. Aceasta poate reduce colesterolul LDL total, în timp ce crește în mod semnificativ nivelul colesterolului HDL (13).

Spre exemplu, un studiu la care au participat 55 de pacienți a comparat mierea cu zahărul alimentar și a constatat că mierea a determinat o reducere a LDL de 5,8% și o creștere cu 3,3% a colesterolului HDL. De asemenea, a dus la o pierdere modestă de greutate de 1,3% (14).

Riscuri

Poate crește nivelurile de zahăr din sânge

Deoarece mierea este tot o formă de zahăr, aportul trebuie să fie moderat. American Heart Association recomandă ca femeile să nu consume mai mult de 100 de calorii pe zi, din zaharuri adăugate și bărbații nu mai mult de 150 de calorii pe zi. (15) Această cantitate este egală cu mai puțin de două linguri pentru femei și trei linguri pentru bărbați.

Botulism la sugari

Se recomandă ca sugarii sub vârsta de un an să nu consume miere. Mierea poate conține endospori botulinici care provoacă botulism infantil la copii foarte mici, un tip rar, dar grav de intoxicație alimentară care poate duce la paralizie. (16)

Poate provoca otrăvire alimentară

Dacă consumi miere nepasteurizată, șansele de a suferi intoxicații alimentare sunt mai mari. Deoarece nu este prelucrată, poate conține particule străine, cum ar fi polenul, piese mici de aripi de albine sau propolis. Acestea pot declanșa în cele din urmă tulburări ale sistemului digestiv (17).

Disconfort abdominal

Consumul excesiv de miere poate provoca dureri abdominale severe.

Fiind bogată în fructoză, poate întrerupe capacitatea de absorbție a nutrienților intestinului subțire (18). De asemenea, poate exercita efecte pe termen lung asupra sistemului gastro-intestinal și poate provoca mai multe probleme gastrice, cum ar fi balonarea, gazele, crampele, etc.

Poate provoca reacții alergice

Consumul mierei brute poate produce alergii ușoare până la moderate. Această situație se poate agrava în cazul persoanelor alergice la polen.

Nectarul neprelucrat al florilor poate conține polen, pesticide, insecticide și multe alte substanțe chimice (19). Consumul mierii neprelucrate poate duce la apariția simptomelor alergice, cum ar fi umflături, mâncărime, inflamații, erupții cutanate, urticarie, umflături, tuse, etc.

Șoc anafilactic

Consumul de miere brută și în cantități mari poate provoca reacții alergice severe, cum ar fi anafilaxia. Cel mai adesea, alergenii conținuți de miere generează o afecțiune gravă numită „șoc anafilactic” (20).

Interacțiunea cu medicamente

Acest îndulcitor natural trebuie utilizat cu precauție de cei care iau medicamente antibiotice, de stomac sau intestinale, anticoagulante cum ar fi warfarina, aspirina, medicamente antiinflamatorii precum ibuprofenul, medicamente pentru inimă și suplimentele pentru scăderea în greutate (21).

În general, mierea contribuie la stare de sănătate mai bună, dacă este consumată cu moderație.



AVANTAJE:
Mierea are un conținut scăzut de sodiu, colesterol și grăsimi saturate.
Mierea are actiune antibacteriană asupra bacteriilor care dau diaree (salmonella și escherichia coli), în special la sugari și la copiii mici. Rehidratarea acestora cu băuturi îndulcite cu miere ajută la o refacere mult mai rapidă.

DEZAVANTAJE:
O mare parte din caloriile furnizate de miere provine din zaharuri.
În miere se poate dezvolta toxina care dă botulismum, în condiții de anaerobioză (lipsa aerului), prin urmare mierea este contraindicată în alimentația copiilor mai mici de 1 an.

Data actualizare: 06-12-2018 | creare: 15-05-2012 | Vizite: 24136
Bibliografie
1. Identification and quantification of antioxidant components of honeys from various floral sources. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12358452
2. Honey as a topical treatment for acute and chronic wounds. Url: https://www.cochrane.org/CD005083/WOUNDS_honey-as-a-topical-treatment-for-acute-and-chronic-wounds
3. Antibacterial honey for the prevention of peritoneal-dialysis-related infections (HONEYPOT): a randomised trial. Url: https://www.thelancet.com/journals/laninf/article/PIIS1473-3099(13)70258-5/fulltext
4. Traditional and Modern Uses of Natural Honey in Human Diseases: A Review. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3758027/#B73
5. The antibacterial effect of honey on diarrhoea causing bacterial agents isolated in Lagos, Nigeria. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7604751
6. Honey, Propolis, and Royal Jelly: A Comprehensive Review of Their Biological Actions and Health Benefits. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5549483/
7. How honey kills bacteria. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20228250?dopt=AbstractPlus&otool=inluvalib
8. Antibacterial effect of Manuka honey on Clostridium difficile. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3669629/
9. Feasibility Study: Honey for Treatment of Cough in Children. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3718232/
10. Effect of Honey, Dextromethorphan, and No Treatment on Nocturnal Cough and Sleep Quality for Coughing Children and Their Parents. Url: https://jamanetwork.com/journals/jamapediatrics/fullarticle/571638
11. The Potential Role of Honey and its Polyphenols in Preventing Heart Diseases: A Review. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3005390/
12. Differential responses to blood pressure and oxidative stress in streptozotocin-induced diabetic Wistar-Kyoto rats and spontaneously hypertensive rats: effects of antioxidant (honey) treatment. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21673929
13. Natural honey lowers plasma glucose, C-reactive protein, homocysteine, and blood lipids in healthy, diabetic, and hyperlipidemic subjects: comparison with dextrose and sucrose. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15117561
14. Natural honey and cardiovascular risk factors; effects on blood glucose, cholesterol, triacylglycerole, CRP, and body weight compared with sucrose. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18454257
15. Added Sugars. Url: https://www.heart.org/en/healthy-living/healthy-eating/eat-smart/sugar/added-sugars
16. Infant Botulism and Honey. Url: http://edis.ifas.ufl.edu/aa142
17. [Acute life-threatening bradycardia: food poisoning by Turkish wild honey]. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8765701
18. Metabolic Fate of Fructose Ingested with and without Glucose in a Mixed Meal. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4113761/
19. Allergy to honey: relation to pollen and honey bee allergy.Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1590566
20. Anaphylaxis caused by honey: a case report. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5287071/
21. Probable interaction between warfarin and bee pollen.Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21098375
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Compoziția nutritivă pentru Miere:

Continut pentru:
100g 1 cană = 339g 1 lingură = 21g
CALORII / 100g cal
Indice Glicemic
 
PRINCIPII NUTRITIVE / 100g
Proteine g
Glucide [carbohidrati total] g
   - Fibre alimentare g
   - Amidon g
   - Zaharuri g
Lipide [grăsimi total] g
   - Grăsimi saturate g
   - Grăsimi polinesaturate g
   - Grăsimi mononesaturate g
   - Grăsimi trans g
   - Colesterol mg
   - Acizi grași Omega-3 mg
   - Acizi grași Omega-6 mg
 
VITAMINE / 100g
Vitamina A - Retinol UI
Vitamina C - Acid Ascorbic mg
Vitamina D - Calciferol UI
Vitamina E - Tocoferol mg
Vitamina K mcg
Vitamina B1 - Tiamina mg
Vitamina B2 - Riboflavina mg
Vitamina B3 - Vit.PP - Niacina mg
Vitamina B5 - Acid Pantotenic mg
Vitamina B6 - Piridoxina mg
Vitamina B8 - Colină mg
Vitamina B9 - Acid folic mcg
Vitamina B12 - Ciancobalamina mcg
Betaină mg
 
MINERALE / 100g
Calciu mg
Fier mg
Magneziu mg
Fosfor mg
Potasiu mg
Sodiu - Natriu mg
Zinc mg
Iod mg
Fluor mcg
Seleniu mcg
Cupru mg
Mangan mg
 
ALTELE:
Cofeina mg
Alcool g

CAUTA UN ALIMENT DUPA DENUMIRE: