Semințe de susan Beneficii și riscuri, calorii, compoziția nutritivă

©

Autor:

Semințe de susan

Semințele de susan poartă denumirea științifică de Sesamum indicum. Aceste semințe sunt considerate cele mai vechi culturi oleaginoase din lume și au fost cultivate pentru mai mult de 3.500 de ani.

Aceste semințe sunt folosite în multe părți ale lumii, în special în Asia și în Orientul Mijlociu. Ele sunt o parte importantă a numeroase rețete celebre, inclusiv hummus. Semințele de susan sunt, de asemenea, cunoscute pentru uleiul lor, care oferă o multitudine de beneficii pentru sănătate.

Compoziție nutrițională

Beneficiile de sănătate ale semințelor de susan se datorează conținutului lor nutrițional, inclusiv aportului de vitamine, minerale, uleiuri naturale și compuși organici care constau din calciu, fier, magneziu, fosfor, mangan, cupru, zinc, fibre, tiamină, proteine și triptofan. (1)

Beneficii

1. Reduc hipertensiunea

Uleiul natural de semințe de susan a fost pus în legătură cu reducerea hipetensiunii arteriale. Mai multe studii au demonstrat că semințele de susan previn riscul afecțiunilor cardiovasculare. În plus, magneziul a fost mult timp cunoscut ca un vasodilatator (un agent care reduce tensiunea arterială) și aceste semințe conțin acest mineral esențial, conținând până la 25% din necesarul zilnic într-o singură porție. (2)

2. Previn cancerul

Datorită conținutului divers de vitamine și de minerale, semințele de susan pot reduce riscul apariției cancerului. (3)
Dincolo de rolul acestor minerale obișnuite, inclusiv de efectele puternice anticancerigene ale magneziului, semințele de susan conțin și fitat, un compus mai puțin obișnuit pentru prevenirea cancerului, care funcționează ca un antioxidant și reduce efectele radicalilor liberi. (4)
Radicalii liberi sunt efecte secundare periculoase ale metabolismului celular, care au fost legate de numeroase forme de cancer și de diferite alte afecțiuni cum ar fi bolile cardiace, îmbătrânirea prematură și disfuncțiile cognitive.
Efectele pozitive ale semințelor de susan au fost, de asemenea, dovedite în ceea ce privește afecțiuni precum leucemia, cancerul de sân, de plămâni, de pancreas, de colon și de prostată.

3. Gestionarea diabetului

Componentele semințelor de susan, cum ar fi magneziu, au fost legate de reducerea șanselor de diabet și de gestionarea eficientă a simptomelor la pacienții care au dezvoltat deja această afecțiune. (5)
Mai mult, s-a demonstrat că uleiul de semințe de susan poate afecta pozitiv impactul diferitelor medicamente, cum ar fi glibenclamidă, la pacienții care suferă de diabet zaharat de tip 2. Îmbunătățește eficacitatea acestei medicații și reglează nivelurile de insulină și glucoză din organism, ajutând astfel la gestionarea simptomelor diabetului. (6)

4. Îmbunătățesc sănătatea oaselor

Nivelurile impresionante de minerale esențiale precum zincul, calciul și fosforul găsite în semințele de susan pot fi un impuls major pentru sănătatea osoasă. Aceste minerale sunt parte integrantă în crearea unei materii osoase noi și în întărirea / repararea oaselor care pot fi slăbite de leziuni sau de apariția unor afecțiuni osoase debilitate cum ar fi osteoporoza. (7)

5. Îmbunătățesc digestia

Semințele de susan conțin o cantitate semnificativă de fibre. (8)
Fibrele reprezintă un element important în digestia sănătoasă, deoarece ele stimulează mișcarea peristaltică în intestin, reducând afecțiunile cum ar fi constipația și diareea, și protejând simultan sănătatea colonului și reducând șansele bolilor gastro-intestinale și ale cancerului.

6. Reduc inflamația

Conținutul ridicat de cupru din semințele de susan are o serie de funcții, incluzând reducerea inflamației în articulații, oase și mușchi, reducând astfel durerea asociată artritei. (9)
În plus, cuprul este un mineral esențial pentru consolidarea vaselor de sânge, a oaselor și a articulațiilor. În cele din urmă, cuprul este necesar pentru absorbția corectă a fierului, o componentă cheie a hemoglobinei. Prin urmare, conținutul adecvat de cupru din organism maximizează circulația și asigură că organismul primește suficient oxigen pentru a funcționa corespunzător.

7. Protejează împotriva radiațiilor

Unul dintre compușii organici din semințele de susan se numește sesamol și a fost asociat cu protejarea ADN-ului de efectele dăunătoare ale radiației. (10)
Această radiație ar putea proveni din surse accidentale sau din tratamentul cancerului prin chimioterapie și radioterapie.

8. Îmbunătățesc sănătatea orală

Semințele de susan pot avea un puternic efect antibacterian și astringent asupra tuturor aspectelor legate de sănătatea orală. Un studiu la care au participat 20 de adolescenți cu probleme dentare a arătat că aceste semințe pot, de asemenea reduce prezența bacteriilor Streptococcus, o bacterie comună care poate provoca afecțiuni la nivelul cavității orale și în alte părți ale corpului. (11)

9. Îngrijirea părului și a pielii

Semințele de susan conțin niveluri ridicate de zinc, o componentă vitală în formarea colagenului, care întărește țesutul muscular, părul și pielea. De asemenea, studiile au arătat că uleiul de semințe de susan reduce arsurile și semnele pe piele, precum și semnele de îmbătrânire prematură. (12)

10. Îmbunătățesc metabolismul

Semințele de susan conțin o cantitate bogată de proteine, care se descompun în proteine utilizabile pentru corpul uman. (13) Acestea adaugă rezistență, creștere celulară sănătoasă, mobilitate, niveluri de energie și un metabolism îmbunătățit.

Precauții

1. Consumul excesiv de semințe de susan poate provoca iritații în stomac și colon.

2. Tensiunea arterială scăzută: Semințele de susan pot scădea tensiunea arterială. Susanul ar putea face ca tensiunea arterială să scadă prea mult la persoanele care au deja tensiune arterială scăzută.

3. Chirurgie: Susanul poate afecta nivelul zahărului din sânge. Susanul ar putea interfera cu controlul zahărului din sânge în timpul și după intervenția chirurgicală. (14)

4. Alergii: Semințele de susan trebuie evitate de persoanele care au o alergie sau sensibilitate cunoscută la susan sau la oricare dintre constituenții săi. Simptomele pot fi severe și includ urticarie, astm bronșic, leziuni sub piele și șoc anafilactic. Multe persoane cu alergie la susan sunt, de asemenea, alergice la arahide.

5. Semințele de susan pot scădea nivelul zahărului din sânge. Se recomandă prudență la pacienții cu diabet zaharat sau hipoglicemie și la cei care iau medicamente sau suplimente care afectează zahărul din sânge.

6. Semințele de susan poate crește riscul de sângerare. Se recomandă prudență la pacienții cu tulburări de sânge sau la cei care iau medicamente care pot crește riscul de sângerare.

7. Sarcina și alăptarea: Semințele de susan nu sunt recomandate în scopuri medicinale la femeile însărcinate sau care alăptează, din cauza lipsei dovezilor științifice. (15)



AVANTAJE:
Semințele de susan sunt o sursă bună de seleniu, magneziu și fosfor, având un conținut scăzut de colesterol și sodiu.

DEZAVANTAJE:
Consumul excesiv de semințe de susan poate provoca iritații în stomac și colon.
Pot scădea tensiunea arterială.
Pot scădea nivelul zahărului din sânge.
Pot crește riscul de sângerare.
Semințele de susan nu sunt recomandate în scopuri medicinale la femeile însărcinate sau care alăptează.

Data actualizare: 30-08-2018 | creare: 11-05-2012 | Vizite: 23672
Bibliografie
1. Nutrient characterization of some [livestock] feedstuffs of Sri Lanka [Cassava tuber, sesame oil, coconut oil, rubber seed, cassava leaf and sweet potato leaf meals]. Url: http://agris.fao.org/agris-search/search.do?recordID=LK8300268
2. Can sesame consumption improve blood pressure? A systematic review and meta-analysis of controlled trials.. Url; https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28387047
3. Free Radical Scavenging Behavior of Antioxidant Compounds of Sesame (Sesamum indicum L.) in DPPH• System. Url: https://pubs.acs.org/doi/pdf/10.1021/jf0303621
4. Phytate and oxalate contents in sesame seed (Sesamum indicum 1). Url: http://agris.fao.org/agris-search/search.do?recordID=US7939858
5.Evaluation of White Sesame Seed Oil on Glucose Control and Biomarkers of Hepatic, Cardiac, and Renal Functions in Male Sprague-Dawley Rats with Chemically Induced Diabetes. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28332903
6. Sesame oil exhibits synergistic effect with anti-diabetic medication in patients with type 2 diabetes mellitus.. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21163558
7. Trace element composition of common oilseeds. Url: https://link.springer.com/article/10.1007/BF02659779
8. Chemical composition and functional properties of raw and roasted Nigerian benniseed (Sesamum indicum) and bambara groundnut (Vigna subterranean). Url: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S030881460701271X
9. An ethnobotanical study of traditional anti-inflammatory plants used by the Lohit community of Arunachal Pradesh, India. Url: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0378874109004322?via%3Dihub
10. Protection of Cellular DNA and Membrane from γ-Radiation–Induced Damages and Enhancement in DNA Repair by Sesamol. Url: https://www.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/cbr.2010.0803
11. Effect of oil pulling on plaque induced gingivitis: A randomized, controlled, triple-blind study. Url: http://www.ijdr.in/article.asp?issn=0970-9290;year=2009;volume=20;issue=1;spage=47;epage=51;aulast=asokan
12. 10 Amazing Benefits Of Sesame Seeds. Url: https://www.organicfacts.net/health-benefits/seed-and-nut/sesame-seeds.html
13. Preparation and Characterization of Papain-Modified Sesame (Sesamum indicum L.) Protein Isolates. Url: https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf020320x
14. SESAME. Url: https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-1514/sesame
15. Sesame (Sesamum indicum). Url: http://www.andersondrugathens.com/ns/DisplayMonograph.asp?StoreID=7808CA2A764B44F2A63CA63F63855067&DocID=bottomline-sesameoil
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Compoziția nutritivă pentru Semințe de susan:

Continut pentru:
100g 1 cană = 150g 1 lingură = 8g 1 linguriță = 2g
CALORII / 100g cal
Indice Glicemic
 
PRINCIPII NUTRITIVE / 100g
Proteine g
Glucide [carbohidrati total] g
   - Fibre alimentare g
   - Amidon g
   - Zaharuri g
Lipide [grăsimi total] g
   - Grăsimi saturate g
   - Grăsimi polinesaturate g
   - Grăsimi mononesaturate g
   - Grăsimi trans g
   - Colesterol mg
   - Acizi grași Omega-3 mg
   - Acizi grași Omega-6 mg
 
VITAMINE / 100g
Vitamina A - Retinol UI
Vitamina C - Acid Ascorbic mg
Vitamina D - Calciferol UI
Vitamina E - Tocoferol mg
Vitamina K mcg
Vitamina B1 - Tiamina mg
Vitamina B2 - Riboflavina mg
Vitamina B3 - Vit.PP - Niacina mg
Vitamina B5 - Acid Pantotenic mg
Vitamina B6 - Piridoxina mg
Vitamina B8 - Colină mg
Vitamina B9 - Acid folic mcg
Vitamina B12 - Ciancobalamina mcg
Betaină mg
 
MINERALE / 100g
Calciu mg
Fier mg
Magneziu mg
Fosfor mg
Potasiu mg
Sodiu - Natriu mg
Zinc mg
Iod mg
Fluor mcg
Seleniu mcg
Cupru mg
Mangan mg
 
ALTELE:
Cofeina mg
Alcool g

CAUTA UN ALIMENT DUPA DENUMIRE: