Soia Beneficii și riscuri, calorii, compoziția nutritivă

©

Autor:

Soia

Soia este o plantă din familia leguminoaselor care este originară din Asia. Se găsește în multe alimente, inclusiv lapte, tofu și alimente procesate, precum pâinea și cerealele.

Compoziție

Pe lângă faptul că este recunoscută ca o sursă de proteine pe bază de plante, soia este, de asemenea, considerată o sursă bună de calciu, fibre, potasiu, magneziu, cupru, mangan și grăsimi polinesaturate precum omega-3 și omega-6.

Beneficii

Beneficiile acestei legume reprezintă un subiect care este dezbătut pe scară largă, adesea, acestea fiind considerate a avea efecte minime asupra stării de sănătate.

Sănătatea inimii

Soia a fost asociată cu niveluri scăzute de colesterol, ceea ce poate ajuta la reducerea riscului de boli de inimă.

Studii mai vechi au arătat că consumul de soia a redus semnificativ colesterolul total, trigliceridele și colesterolul LDL. Persoanele cu un nivel ridicat de colesterol au avut scăderi semnificative ale colesterolului LDL. (1)

Cu toate acestea, ultimele cercetări revizuite de American Heart Association (2) au concluzionat că soia nu influențează sănătatea inimii, așa cum se credea anterior. Cele mai mari avantaje ale soia apar atunci când este consumată ca înlocuitor pentru alimente precum carnea roșie și alte opțiuni bogate în grăsimi saturate. În aceste cazuri, soia poate scădea ușor colesterolul LDL.

Obezitate

Oamenii de știință au efectuat o analiză a unor studii care au analizat efectul suplimentelor de izoflavonă de soia asupra greutății corporale la femeile aflate în postmenopauză.

Izoflavonele de soia sunt compuși naturali care au proprietăți similare cu estrogenul. Nivelurile de estrogen scad în mod natural pe măsură ce femeile îmbătrânesc, ceea ce crește riscul acestora pentru anumite afecțiuni de sănătate.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că, în general, suplimentele cu izoflavonă de soia au dus la o scădere semnificativă a greutății corporale. (3)

Poate reduce simptomele menopauzei

Deoarece soia acționează ca un estrogen natural, poate ajuta la reducerea acestor simptome. Studiile confirmă rolul benefic al soiei în menopauză. Într-o revizuire de 35 de studii, suplimentele de izoflavonă de soia au crescut cu 14% nivelul de estradiol (estrogen) la femeile aflate în postmenopauză (4).

 

În cele din urmă, într-o altă revizuire de 17 studii, femeile care au luat o doză medie de 54 mg de izoflavone de soia pe zi timp de 12 săptămâni au avut 20,6% mai puține bufeuri și au înregistrat o scădere cu 26,2% a gravității simptomelor față de începutul studiului (5).

Riscuri

În unele cazuri, suplimentele de soia și alte produse care conțin izolat proteic de soia pot conține, de asemenea, substanțe chimice care pot acționa ca estrogenul, ceea ce poate provoca efecte adverse persoanei care le consumă.

Utilizarea pe termen lung a suplimentelor de izoflavonă de soia a fost legată de hiperplazia endometrială, care apare atunci când mucoasa uterului se îngroașă, crescând riscul de cancer. (6)

Suplimente de izoflavonă din soia nu sunt recomandate femeilor care au cancer de sân, datorită nivelului ridicat de estrogen pe care îl conțin este unul dintre factorii de risc hormonali asociați cu această afecțiune.

Utilizarea îndelungată de soia nu a fost studiată suficient, dar atâta timp cât nu ai alergie la soia, consumul de alimente cu soia integrală cu moderație (de câteva ori pe săptămână) nu va avea efecte secundare. Profilul său nutritiv poate ajuta la creșterea cantității de proteine și la scăderea consumului de grăsimi saturate, ceea ce poate îmbunătăți sănătatea generală.

Deoarece soia conține fitoestrogeni, bărbații pot fi îngrijorați cu privire la includerea acesteia în dieta lor. Cu toate acestea, studiile nu indică faptul că soia are un impact negativ asupra producției de testosteron la bărbați. (7)

Multe persoane care urmează diete vegane sau vegetariene pot consuma soia, mai ales ca substitut pentru carne și sursă de proteine. Deși este perfect sigur să o consumi cu moderație, dacă continuă să te preocupe aportul de soia, cel mai bine este să discuți acest lucru cu medicul tău.



AVANTAJE:
Soia este o sursă excelentă de vitamina C, acid folic, fibre alimentare, proteine, tiamină, calciu, fier, magneziu, fosfor și potasiu.
Aliment util în prevenirea cancerului de sân și de prostată (datorită isoflavonoidelor), în tratarea bolilor cardiovasculare și circulatorii.

DEZAVANTAJE:
Utilizarea pe termen lung a suplimentelor de izoflavonă de soia a fost legată de hiperplazia endometrială.

Data actualizare: 10-09-2019 | creare: 15-05-2012 | Vizite: 31198
Bibliografie
1. Meta-analysis of the effects of soy protein intake on serum lipids. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7596371
2. Soy Protein, Isoflavones, and Cardiovascular Health. Url: https://ahajournals.org/doi/10.1161/circulationaha.106.171052
3. Soy isoflavone supplementation could reduce body weight and improve glucose metabolism in non-Asian postmenopausal women—A meta-analysis. Url: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0899900712001438
4. Effects of soy protein and isoflavones on circulating hormone concentrations in pre- and post-menopausal women: a systematic review and meta-analysis. Url:https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19299447
5. Extracted or synthesized soybean isoflavones reduce menopausal hot flash frequency and severity: systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22433977
6. Soy Supplements Linked to Endometrial Hyperplasia in Some Women. Url: https://www.medscape.org/viewarticle/483032
7. Clinical studies show no effects of soy protein or isoflavones on reproductive hormones in men: results of a meta-analysis.Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19524224
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Compoziția nutritivă pentru Soia:

Continut pentru:
100g 1 cană = 255g
CALORII / 100g cal
Indice Glicemic
 
PRINCIPII NUTRITIVE / 100g
Proteine g
Glucide [carbohidrati total] g
   - Fibre alimentare g
   - Amidon g
   - Zaharuri g
Lipide [grăsimi total] g
   - Grăsimi saturate g
   - Grăsimi polinesaturate g
   - Grăsimi mononesaturate g
   - Grăsimi trans g
   - Colesterol mg
   - Acizi grași Omega-3 mg
   - Acizi grași Omega-6 mg
 
VITAMINE / 100g
Vitamina A - Retinol UI
Vitamina C - Acid Ascorbic mg
Vitamina D - Calciferol UI
Vitamina E - Tocoferol mg
Vitamina K mcg
Vitamina B1 - Tiamina mg
Vitamina B2 - Riboflavina mg
Vitamina B3 - Vit.PP - Niacina mg
Vitamina B5 - Acid Pantotenic mg
Vitamina B6 - Piridoxina mg
Vitamina B8 - Colină mg
Vitamina B9 - Acid folic mcg
Vitamina B12 - Ciancobalamina mcg
Betaină mg
 
MINERALE / 100g
Calciu mg
Fier mg
Magneziu mg
Fosfor mg
Potasiu mg
Sodiu - Natriu mg
Zinc mg
Iod mg
Fluor mcg
Seleniu mcg
Cupru mg
Mangan mg
 
ALTELE:
Cofeina mg
Alcool g

CAUTA UN ALIMENT DUPA DENUMIRE: