Tăiței de orez Beneficii și riscuri, calorii, compoziția nutritivă

©

Autor:

Tăiței de orez

Preparați din făină de orez alb, tăițeii de orez sunt un produs convenabil, ușor de gătit și cu un aport nutritiv bogat, care câștigă tot mai multă popularitate în afara bucătăriei asiatice.

Compoziție nutrițională

Tăițeii de orez nu au ouă în ingrediente. Prin urmare, au mai puține grăsimi în comparație cu tăițeii din făina de grâu. De asemenea, aceștia conțin substanțe benefice, cum ar fi carbohidrați, proteine, zinc, fier, fosfor, potasiu, mangan și seleniu. (1)

Beneficii

Conținut scăzut de grăsimi și colesterol

Tăițeii de orez sunt făcuți, în principal, din făină de orez și apă, fără ouă și ulei, cum se întâmplă în cazul tăițeilor obișnuiți.

O porție de 50 de grame de tăiței de orez conține doar 0,3 grame de grăsime. Fiind un carbohidrat cu un conținut scăzut de grăsimi, tăițeii de orez pot oferi o senzație rapidă de sațietate, însă este important să acorzi atenție metodei de gătire.

Pentru a menține cantitatea de grăsime scăzută, folosește tăiței de orez în supe sau împreună cu legume.

Gluten

Aceștia reprezintă o alternativă pentru persoanele care suferă de boală celiacă. Produși din făină de orez, tăițeii de orez sunt, în mod natural, lipsiți de gluten, ceea ce îi face o alegere potrivită în cazul în care ai o sensibilitate la gluten. (2)

O sensibilitate la gluten poate duce la gaze, balonare, diaree, constipație, dureri de cap, oboseală și dificultăți de concentrare.

Minerale esențiale

Dintre toate mineralele din tăiței de orez, manganul aduce cele mai multe beneficii. Acesta este esențial pentru metabolism, ajută la reglarea glicemiei și la scăderea inflamației din corp. Tăiețeii de orez asigură 14% din cantitatea zilnică recomandată de mangan. (3)

De asemenea, seleniul asigură 12% din doza zilnică recomandată. Acesta acționează ca un antioxidant pentru a ajuta la reducerea riscului de boli cronice, precum boli de inimă și cancer.

Sănătatea oaselor

După calciu, fosforul este al doilea cel mai abundent mineral din organism. Acesta ajuta la menținerea oaselor și a dinților sănătoși și ajută, de asemenea, la filtrarea deșeurilor din rinichi. (4)

O porție de 50 de grame de tăiței de orez conține 87 de miligrame de fosfor, ceea ce oferă mai mult de 9% din doza zilnică recomandată pentru toți adulții. (5)

Digestie

Tăițeii de orez conțin o cantitate bună de fibre dietetice. Acesta este principalul motiv pentru care tăiței de orez sunt capabili să prezinte beneficiile pentru sănătate ale tăiței de orez pentru digestie. În acest fel, consumul de tăiței de orez vă poate împiedica să intrați în probleme digestive, cum ar fi constipația și balonarea. (6)

Pierderea în greutate

Conținutul minim de grăsimi din tăițeii de orez îți permite să îți menții greutatea. Este posibil, deoarece caloriile pe care le obții din tăițeii de orez se transformă în energie, fără a provoca depunerea grăsimilor. În acest fel, vei simți o senzație rapidă de sațietate, fără să ai un aport mare de calorii. (7)

Îmbunătățesc circulația sângelui

Conținutul de fier din tăițeii de orez este benefic pentru circulația sângelui. Fierul permite o mai bună circulație a sângelui și asigură oxigenarea eficientă a organismului, permițându-i să funcționeze în mod optim.

Previn diabetul

Diabetul este cauzat, în principal, de creșterea nivelului de zahăr din sânge. Consumul de orez ar putea avea un efect diferit față de consumul de tăiței de orez, care au un indice glicemic mai mic. În acest fel, consumul de tăiței de orez ar putea fi capabil să controleze nivelul de zahăr din sânge și să prevină diabetul. (8)

Recomandări

Tăițeii de orez pot fi incluși în multe feluri de mâncare, dar este recomandat să-i consumi astfel:

Împreună cu alimente bogate în proteine. Deoarece tăițeii de orez nu conțin aminoacizi, aceștia nu sunt o sursă completă de proteine. Prin urmare, este recomandat să gătești tăiței de orez cu ingrediente bogate în proteine, cum ar fi carne, pui și pește.

Deși tăițeii de orez conțin carbohidrați, aceștia au mai multe calorii decât fibre. Pentru a reprezenta, în continuare o mâncare sănătoasă este indicat să îi adaugi în supe, care, pe lângă faptul că sunt gustoase, îți vor oferi și senzația de sațietate.

Adăugă legume în mâncărurile cu tăiței de orez pentru a crește aportul de vitamine și minerale. Poți alege kale, spanac sau broccoli, care sunt recunoscute pentru beneficiile lor pentru sănătate.



AVANTAJE:
Tăițeii de orez sunt lipsiți de colesterol și au foarte puțină grăsime.


Data actualizare: 23-10-2019 | creare: 11-05-2012 | Vizite: 37439
Bibliografie
1. USDA National Nutrient Database: Rice Noodles, Dry
2. Harvard Health Publications: Potential Benefits of a Gluten-Free Diet, from the April 2013 Harvard Health Letter
3. Rice noodles. Url: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780128115084000174
4. The “phosphorus pyramid”: a visual tool for dietary phosphate management in dialysis and CKD patients. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4361095/
5. Linus Pauling Institute: Phosphorus. Url: https://lpi.oregonstate.edu/mic/minerals/phosphorus
6. Amount, type, and sources of carbohydrates in relation to ischemic heart disease mortality in a Chinese population: a prospective cohort study. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4144114/
7. Weight-Loss and Maintenance Strategies. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK221839/
8. Associations between Rice, Noodle, and Bread Intake and Sleep Quality in Japanese Men and Women. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4134283/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Compoziția nutritivă pentru Tăiței de orez:

Continut pentru:
100g 1 cană = 176g
CALORII / 100g cal
Indice Glicemic
 
PRINCIPII NUTRITIVE / 100g
Proteine g
Glucide [carbohidrati total] g
   - Fibre alimentare g
   - Amidon g
   - Zaharuri g
Lipide [grăsimi total] g
   - Grăsimi saturate g
   - Grăsimi polinesaturate g
   - Grăsimi mononesaturate g
   - Grăsimi trans g
   - Colesterol mg
   - Acizi grași Omega-3 mg
   - Acizi grași Omega-6 mg
 
VITAMINE / 100g
Vitamina A - Retinol UI
Vitamina C - Acid Ascorbic mg
Vitamina D - Calciferol UI
Vitamina E - Tocoferol mg
Vitamina K mcg
Vitamina B1 - Tiamina mg
Vitamina B2 - Riboflavina mg
Vitamina B3 - Vit.PP - Niacina mg
Vitamina B5 - Acid Pantotenic mg
Vitamina B6 - Piridoxina mg
Vitamina B8 - Colină mg
Vitamina B9 - Acid folic mcg
Vitamina B12 - Ciancobalamina mcg
Betaină mg
 
MINERALE / 100g
Calciu mg
Fier mg
Magneziu mg
Fosfor mg
Potasiu mg
Sodiu - Natriu mg
Zinc mg
Iod mg
Fluor mcg
Seleniu mcg
Cupru mg
Mangan mg
 
ALTELE:
Cofeina mg
Alcool g

CAUTA UN ALIMENT DUPA DENUMIRE: