Delicatese franceze

©

Autor: Redacția ROmedic

Delicatese  franceze

Pui de balta

Anual, francezii consuma intre 3000 si 4000 tone de pui de balta (adica 60 - 80 milioane bucati). In prezent, puiul de balta este o specie protejata in Franta, fiind importat din Indonezia.
Puiul de balta poate fi usor preparat (dat prin faina, prajit in ulei de masline si asezonat cu usturoi)si are doar 70 calorii la 100 g.

Melci

Melcii sunt deosebit de apreciati in Franta, spre deosebire de alte tari europene, unde sunt considerati drept un fel de mancare cel putin “ciudat”. Franta este cel mai mare consumator de melci din lume, cu peste 40 mii tone pe an! Specia cea mai apreciata este melcul de Burgundia (escargot de Bourgogne), protejata prin lege.
Melcii sunt consumati alaturi de un sos special preparat, din unt, patrunjel, usturoi si condimente.


Scoici
Scoicile sunt consumate in general crude. Pentru a avea o savoare deosebita, ele sunt deschise cu putin timp inainte de a fi consumate si puse in sare grunjoasa. Scoicile crude sunt asezonate cu suc de lamaie sau otet.  Ele au 60 calorii la 100 g (echivalentul a 8 scoici), dar contin vitamine si minerale.


Foie Gras
Foie gras este un pate de ficat de gasca (sau de rata, mai rar), cu o textura extrem de fina si savuroasa. Aceasta specialitata franceza este consumata in special Craciun si Anul nou.


Quiche lorraine – o tarta pufoasa umpluta cu un amestec din sunca si branza.


Cordon bleu – un fel de snitel, care contine carne, sunca si branza. Ingredientele se inmoaie in pesmet si in ou si se prajeste pana devine auriu.


Bouillabaisse  -  supa de peste specifica zonelor mediteraneene este une dintre cele mai importante contributii ale artei culinare franceze la bucataria internationala.


Ratatouille – o tocana de vinete, rosii, dovlecei, ceapa, usturoi si verdeata.
Salade Nicoise – salata din rosii, oua fierte, masline, ansoa, cartofi, mazare, ardei, bucatele de ton sau salata verde.


Sampania Dom Perignon
Sampania este un vin spumos,  celebru in intreaga lume, care poarta numele regiunii Champagne din nord-estul Frantei. Desi termenul de “sampanie” este folosit pentru a desemna alte vinuri spumoase,  francezii sustin ca el ar trebui utilizat doar pentru vinurile din regiunea Champagne. Spre deosebire de alte vinuri, sampania sufera o a doua fermentatie, care duce la aparitia mult apreciatelor bule. Strugurii din care este produsa sampania sunt fie de tip Chardonnay (albi), Pinot noir (negri) sau Pinot meunier.
Adevarata sampanie este astazi asociata cu luxul si consumata doar la ocazii speciale. De altfel sampania este foarte scumpa, nu numai datorita strugurilor de cea mai buna calitate, dar si a faptului ca este fabricata prin metodele traditionale.
Contrar parerii generale, Dom Perignon nu a inventat sampania, ci a perfectionat tehnica producerii sale. Acest calugar benedictin a fost primul care a utilizat dopul de pluta, legat de sticla printr-un fir de canepa impregnata in ulei, pentru a-i permite vinului sa-si pastreze prospetimea.


Data actualizare: 12-12-2023 | creare: 28-05-2007 | Vizite: 6956
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeasi sectiune: