Adaugă rețeta în lista dvs de rețete favorite

Rețetă Zarzavat conservat prin deshidratare

Vizite: 1926
Timp preparare: N/A
Dificultate: redusa

Ingrediente/compozitie:

- zarzavatul dorit

Preparare:

Prin aceasta metoda se conserva frecvent in mica gospodarie: morcovii, patrunjelul, telina, mai ales cand nu se dispune de spatii de depozitare.

Zarzavatul se spala bine de pamant cu spalatorul din plastic, se curata si, apoi, fara sa se mai spele, se taie in felii de 1/2 cm sau mai groase sau se lasa intregi (radacinile subtiri). Intregi sau felii, se suprapun in 2-3 randuri cu spatii intre ele (ca gratarul), intr-o tava captusita cu hartie de ziar.

Tava se introduce in cuptorul bine incins, unde se lasa 10 minute (cu usa cuptorului inchisa), ca sa se distruga microorganismele (bacterii, mucegaiuri). Dupa aceea, focul se stinge si tava se lasa la cuptor, ca zarzavaturile sa se usuce in continuare, sau la orice sursa de caldura (pe calorifer, pe soba de teracota sau la soare, cand sunt conditii). Daca, intre timp, apare o substanta lipicioasa pe zarzavat, inseamna ca acolo a inceput sa fermenteze; deci tava se va introduce din nou in cuptor, la foc tare, 10-15 minute si, apoi, se lasa in continuare la foc mic sau cu usa cuptorului deschisa, schimband pozitia bucatilor de zarzavat; cele alterate se arunca.

Dupa ce s-au uscat foarte bine, se pun in saculet din tifon, atarnat de un cui, intr-un loc uscat.

Inainte de intrebuintare, zarzavatul se spala bine cu apa calduta de zaharul care s-a caramelizat pe suprafata lui; altfel, supa de carne se va inchide mult la culoare.

Zarzavatul proaspat (morcovul) se poate combina cu cel uscat (patrunjel, telina) sau conservat cu sare.


Analiza ingredientelor rețetei Zarzavat conservat prin deshidratare:

Morcov
Avantaje: Morcovul este o sursă ideală de vitamina A și fibre alimentare, conținând de asemenea și vitamina C, K și B6, potasiu, tiamină, niacină și acid folic. Are efect benefic pentru sistemul ca...
Dezavantaje: O mare parte din caloriile furnizate de morcov provine din zaharuri. Morcovii cruzi au un indice glicemic mic, însa fierți, indicele glicemic crește. Consumați în exces, pot duce la pigment...
Pătrunjel verde
Avantaje: Pătrunjelul este o sursă excelentă de vitamina A, C si K, acid folic, calciu, fier, magneziu, potasiu, proteine, vitamina E, tiamina, riboflavina, niacina, vitamina B6, fosfor și zinc. Pătrunjel...
Dezavantaje: Dozele mari de semințe de pătrunjel pot fi toxice; cei care au probleme cu rinichii sau femeile insărcinate trebuie să le evite....
Ţelină
Avantaje: Ţelina conține fibre alimentare, vitamina A, C și K, acid folic, potasiu, magneziu, riboflavină, vitamina B6, calciu și fosfor. De altfel, țelina are un conținut scăzut de grăsimi saturate ș...
Dezavantaje: Ţelina contine mult sodiu, iar o mare parte a caloriilor sale provine din zaharuri. Ţelina gătită are indicele glicemic 85 și pierde numeroase vitamine și minerale. Poate cauza alergii....

Căutați rețete culinare după denumire