Albuș de ou Beneficii și riscuri, calorii, compoziția nutritivă

©

Autor: Redacția ROmedic

Albuș de ou

Albusul depinde de marimea unui ou, cantitatea sa generala fiind de aproximativ 66%. Acest procent de mai mult de jumatate contine si cele mai multe valori nutritionale: proteine, vitamina B3 sau vitamina PP (niacina), vitamina B2 (riboflavina), magneziu, potasiu si sodiu.
Albusul unui ou mare contine cam 17 calorii si zero gramr grasimi si colesterol. In plus are si cea mai mare cantitate de apa: 26,9 g.

Valori nutritionale – albus de ou

Un ou mare contine aproximativ 33 g albus, consistenta nutritionala fiind:
* 16 - 17 calorii
* 0,1 g grasime
* 0 g grasimi saturate
* 0 g colesterol
* 55 mg sodiu
* 0,2 g carbohidrati
* 3,6 g proteine

De asemenea, albusul de ou mai contine 2 g calciu, 0,03 mg fier, 4 mg magneziu, 5,4 mg potasiu, 0,01 mg zinc, 0,0002 mg vitamina B6, 0,063 mg vitamina B5, 0,035 mg vitamina B3 si 0,145 mg vitamina B2.

Culoarea albusului este opalescenta (semitransparenta) si se transforma in alb doar atunci cand este gatit (fiert sau prajit) sau batut spuma. Aspectul sau neclar este dat de dioxidul de carbon.
Cu trecerea timpului, dioxidul de carbon iese iar albusul devine mult mai transparent decat al unui ou proaspat.

Daca oul este pastrat mai multe zile, albusul tine sa fie mai apos deoarece proteinele isi schimba proprietatile. Din aceasta cauza, ouale proaspete au albusul solid.



AVANTAJE:
*Albușul de ou nu conține grăsimi saturate și colesterol, fiind o sursă buna de proteine, riboflavină și seleniu.

Albusul de ou contine aproximativ 90% apa si este considerat partea ”light” a oului. Deoarece este bogat in proteine si lipsit de grasimi, albusul este utilizat de atleti, in special de cei care vor sa-si creasca masa musculara.
Proteinele din albusul de ou poate fi si o alternativa buna pentru persoanele alergice sau intolerante la proteinele de lapte.

De asemenea, albusul de ou prezinta remedii naturale benefice; de exemplu poate fi de folos in cazul inflamatiilor. Deoarece contine tripsina, o substanta particulara cu rol anti-inflamator, acesta poate fi utilizat in cazul artritelor, problemelor osoase sau arsurilor. Remediul tipic consta in aplicarea unui amestec de albus cu fluor, lasandu-l sa actioneze pana se usuca.
Un alt remediu natural de succes este folosit de femei pentru infrumusetare, ca masca pentru par. Proprietatile acestei masti sunt date de prezenta proteinelor si a complxului de vitamine B din albus.

In mod obisnuit, proteinele din ou nu au efecte adverse, pot fi consumate si de femeile insarcinate.
Bogat in proteine, minerale si fara grasimi si colesterol, albusul de ou poate fi inclus in dieta de slabire, dar si in regimul persoanelor cu afectiuni cardiace.

DEZAVANTAJE:
*Albușul de ou are un conținut ridicat de sodiu.

Cu toate ca albusul contine o cantitate mare de proteine, nu este recomandat a se consuma crud, deoarece nu poate fi digerat. De fapt, albusul contine avidina (o albumina termolabila - la temperaturi inalte, se distruge); aceasta proteina inhiba absorbtia vitaminei H (biotina). In urma gatirii/prepararii, aceasta proteina este neutralizata si oul devine mult mai digerabil.
Consumand 100 g de ou crud compativ cu aceeasi cantitate de ou gatit s-a observat ca digestia a fost redusa de la 90 la 50%. Mai exact, proteinele din oul gatit au fost mai bine asimilate de organism.

Ouale crude pot contine bacterii si consumate ca atare acestea pot cauza infectii precum Salmonella.
De asemenea, ouale pot cauza alergii, mancarimi ale pielii, eruptii si urticarie, umflarea gatului si a limbii, astm si rinite.

Data actualizare: 29-07-2013 | creare: 29-07-2013 | Vizite: 171922
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Compoziția nutritivă pentru Albuș de ou:

Continut pentru:
100g 1 albuș = 30g
CALORII / 100g cal
Indice Glicemic
 
PRINCIPII NUTRITIVE / 100g
Proteine g
Glucide [carbohidrati total] g
   - Fibre alimentare g
   - Amidon g
   - Zaharuri g
Lipide [grăsimi total] g
   - Grăsimi saturate g
   - Grăsimi polinesaturate g
   - Grăsimi mononesaturate g
   - Grăsimi trans g
   - Colesterol mg
   - Acizi grași Omega-3 mg
   - Acizi grași Omega-6 mg
 
VITAMINE / 100g
Vitamina A - Retinol UI
Vitamina C - Acid Ascorbic mg
Vitamina D - Calciferol UI
Vitamina E - Tocoferol mg
Vitamina K mcg
Vitamina B1 - Tiamina mg
Vitamina B2 - Riboflavina mg
Vitamina B3 - Vit.PP - Niacina mg
Vitamina B5 - Acid Pantotenic mg
Vitamina B6 - Piridoxina mg
Vitamina B8 - Colină mg
Vitamina B9 - Acid folic mcg
Vitamina B12 - Ciancobalamina mcg
Betaină mg
 
MINERALE / 100g
Calciu mg
Fier mg
Magneziu mg
Fosfor mg
Potasiu mg
Sodiu - Natriu mg
Zinc mg
Iod mg
Fluor mcg
Seleniu mcg
Cupru mg
Mangan mg
 
ALTELE:
Cofeina mg
Alcool g

CAUTA UN ALIMENT DUPA DENUMIRE: