Fitness si sport

Practicarea unui sport este foarte solicitanta, iar pentru a atinge potentialul maxim, corpul trebuie sa fie cat mai bine pregatit. Nimic nu este mai important pentru starea de bine a organismului decat o nutritie adecvata.

 

Alegerea corecta a alimentelor te ajuta sa-ti mentii greutatea dorita si sa fii mereu in forma. O parte esentiala a pregatirii fizice este reprezentata de dieta.

Nu exista un produs-minune sau un supliment nutritiv care sa iti furnizeze toate principiile nutritive de care ai nevoie. Unele alimente furnizeaza in principal proteine, altele contin vitamine si minerale. Cheia pentru o alimentatie echilibrata este alegerea unor alimente cat mai variate.

 

Principiile nutritive -proteine, glucide, lipide, vitamine si minerale – si apa lucreaza in colaborare pentru o nutritie optima. Asa cum fiecare jucator are un rol in echipa, fiecare nutrient indeplineste o anumita functie in organism. Prin urmare, lipsa unui element este daunatoare organismului, care are nevoie de toate principiile pentru a functiona corect. De aceea, alimentatia unui sportiv (si a tuturor, in general) trebuie sa furnizeze toate principiile nutritive in fiecare zi.

Activitatea fizica intensa creste necesitatile nutritionale. Prin urmare, sportivii au nevoie de mai multa energie, apa si chiar sare (clorura de sodiu). Un tanar care practica un sport de performanta poate avea nevoie de 5000 calorii pe zi, spre deosebire de altul, pentru care aporturile calorice recomandate sunt de 3000 calorii.

 

Apa pierduta in timpul antrenamentelor prin transpiratie, nu este usor de inlocuit. Consumul insuficient de apa in timpul exercitiilor intense poate duce la deshidratare.  Consumul de apa nu trebuie niciodata sa fie limitat in timpul antrenamentelor. In plus, pe piata au aparut diferite bauturi speciale pentru sportivi, care contin electroliti, carbohidrati si alte principii nutritive. Acestea sunt indicate in special in cazul in care activitatea fizica dureaza mai mult de o ora.

SECTIUNI:
Exemple de meniuri în funcție de activitatea fizică zilnică
Atunci când se planifică meniul pentru o zi trebuie să se țină cont de costurile energetice ale activității fizice sportive, dacă aceasta are loc. Află din articol care sunt particularitățile meniurilor în funcție de intensitatea antrenamentelor:...
Calcularea necesarului caloric la persoanele active (inclusiv sportivi)
Află din articol cum se calculează necesarul caloric în funcție de sex, grupa de vîrstă și particularitățile specifice tipului de activitate fizică:...
Necesar carbohidrați în funcție de activitatea fizică
Carbohidrații sunt esențiali pentru susținerea efortului sportiv, aceștia fiind combustibilul de elecție pentru activitatea musculară, cantitatea optimă variind în funcție de tipul de activitate desfășurată, intensitatea și durata antrenamentului......
Necesarul de proteine la persoanele active (ce fac sport)
Află din articol care este necesarul proteic optim pentru tine și susținerea proceselor metabolice de adaptare, repararea, remodelarea și turn-over-ul proteic:...

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Alegerea dispozitivelor pentru monitorizarea activității fizice
  • Dezvoltarea masei musculare – influențată mai mult de greutăți sau de numărul de repetiții?
  • Antrenamentele de grup - mai eficiente decât cele individuale în ceea ce privește calitatea vieții
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum