Dieta personalizata

Dieta personalizata

Dieta personalizată este un program nutrițional creat de specialiști în domeniu, perfect adaptat stării de sănătate a unei persoane, necesităților sale nutriționale, obiectivelor, cât și stilului sau de viață. 

Luând în considerare toți acești factori, dieta personalizată este eficientă în pierderea kilogramelor în plus, fără urmări negative asupra sănătății. 

În afara procesului de slăbire,dieta personalizată oferă soluții concrete pentru o varietate deprobleme medicale a€“ nivel ridicat de colesterol sau trigliceride,hipertensiune arterială, diabet, obezitate ș.a.

De ce este necesară o dietă personalizată?

Motivele pentru care tot mai multe persoane încearcă una sau mai multe diete diferă foarte mult: de la pierderea excesului ponderal sau corectarea obiceiurilor alimentare necorespunzătoare, până la îmbunătățirea calității vieții și a stării de nutriție. Din păcate însă, aceste diete au un caracter generalist, adresându-se întregului public și nu iau în considerare particularitățile fiecărei persoane în parte.

Oamenii nu sunt identici; fiecare dintre noi are anumite particularități, inclusiv în materie de nutriție și metabolism. Prin urmare, e lesne de înțeles că e benefică o abordare individuală a procesului de pierdere a kilogramelor în plus.

Una din cele mai frecvențe greșeli în demersul de a slăbi este țintirea spre obiective nerealiste, care se doresc a fi atinse într-un timp cât mai scurt.

Astfel se explică faptul că o bună parte din persoane eșuează în încercarea de a slăbi cu ajutorul dietelor clasice, generale.

Pentru majoritatea persoanelor supraponderale, dietă înseamnă restricții alimentare, consum de alimente fără gust, iar slăbirea este iluzorie, de scurtă durată. De altfel, rezultatele sunt în general aceleași: persoana pierde în greutate pe perioada dietei, însă după încheierea acesteia, kilogramele pierdute apăr din nou, uneori chiar în număr mai mare decât inițial.

Pentru a ajunge la greutatea ideală nu este nevoie numai de scăderea numărului de calorii și respectarea unui meniu săptămânal! Un regim de slăbire trebuie să ia în considerare toți factorii personali, sociali și profesionali.

În plus, dieta trebuie să fie simplă și ușor de respectat, să includă o varietate de alimente gustoase și de rețete din care să puteți alege. Mai mult, e necesar trebuie să fie flexibilă, perfect adaptată preferințelor individuale și stilului de viață propriu.

Toate aceste condiții sunt reunite de dieta personalizată, singura bazată pe nevoile reale și care ia în calcul toate particularitățile persoanei în cauză: starea generală de sănătate, vârsta, sexul, înălțimea, greutatea actuală și cea dorită, motivația, activitatea fizică, programul de lucru, tipul de activitate desfășurată, preferințele și comportamentul alimentar.


Astfel, dieta personalizată vă poate ajuta să pierdeți excesul ponderal fără restricții severe, având drept principal scop furnizarea tuturor principiilor nutritive necesare pentru o viață sănătoasă și echilibrată. Dieta personalizată este un element-cheie în procesul de dobândire și de menținere a unei greutăți corporale normale și a stării de sănătate în general.


Care sunt principiile unei diete personalizate?

Dieta personalizata este elaborata de un nutritionist, care pe baza informatiilor pe care i le furnizati, va analiza posibilitatile care vi se potrivesc, pentru a slabi.

Astfel, la intalnirea cu nutritionistul, vor fi parcursi urmatorii pasi (ordinea diferă în funcție de metodele fiecărui specialist în parte):

1. Evaluarea obiectivelor

Nutriționistul vă iniția o discuție prin care va dori să afle ce așteptări aveți în materie de slăbire, în termeni de kilograme pierdute și timp. Este important de știut care sunt motivațiile fiecărei persoane, ce schimbări benefice sunt așteptate în urma pierderii ponderale, care sunt principalele dificultăți actuale generate de greutatea în exces.

2. Evaluarea obiceiurilor alimentare și a activității fizice

Este important pentru nutriționist să știe cum vă hrăniți în prezent:

  • câte mese luați pe zi
  • dacă ronțăiți între mese
  • ce pofte alimentare întâmpinați
  • cât de repede vi se face foame
  • cât mâncați la o masă
  • dacă mâncați frecvent la restaurant
  • dacă gătiți la domiciliu
  • cât timp investiți în prepararea mesei
  • cât durează pauza de masă de la prânz
  • ce mâncăruri vă plac cel mai mult
  • ce preparate vă displac
  • dacă beți apă înainte de masă, în timpul mesei sau după masă
  • dacă aveți intoleranțe sau alergii la anumite alimente
  • după cât timp de la ultima masă vi se face foame?


De asemenea, e specialistul va fi interesat de activitatea fizică zilnică: cât timp mergeți pe jos zilnic, dacă practicați vreun sport, dacă faceți mișcare acasa sau la o sală de sport și ce tip de activitate vă face plăcere.

Ținând cont de aceste aspecte, se va calcula necesarul caloric adecvat slăbirii și mai apoi, menținerii, vor fi identificate obiceiurile alimentare dăunătoare care trebuie să dispară și vor fi planificate mesele în funcție de obișnuințele pe care le aveți, pentru a vă simți cât mai comod cu dieta și a nu o resimți ca pe o corvoadă.

3. Evaluarea clincă și cea a valorilor biologice

După discuția preliminară, nutriționistul vă va cântări, măsura în înălțime și în circumferințe, în zona taliei, a șoldurilor, bustului, mâinilor, gâtului, în funcție și de felul de dispunere a grăsimii.
Ulterior, se va stabili procentajul de grăsime din organism, cu ajutorul unui aparat special destinat.

Destul de frecvent, nutriționistul va recomanda anumite analize medicale, care vizează: nivelul glicemiei din sânge, nivelul de minerale și vitamine din organism ș.a.

Pe baza acestor informații extrem de valoroase, se vor stabili, în corelație cu particularitățile de la punctul 2, care sunt necesitățile organismului dumneavoastră și ce fel de alimentație trebuie să urmați, pentru a slăbi și a căpăta o stare mai bună de sănătate.

4. Furnizarea istoricului medical

Un bun nutriționist va fi interesat de istoricul dumneavoastră medical: dacă ați suferit operații chirurgicale, dacă suferiți de boli cronice sau genetice, dacă aveți antecedente de tulburări hormonale, dacă urmați un anumit tratament medicamentuos în prezent.
În unele cazuri, nutriționistul va recomanda anumite investigații medicale suplimentare, dacă există incertitudini privind istoricul medical.

Dupa prima ședință de consiliere nutrițională, în care vor fi inventariate toate aspectele amintite, specialistul în nutriție vă va recomanda un meniu alimentar personalizat, cu recomandări de prepare și alegere a alimentelor, sugestii de rețete și de asemenea, un plan de activitate fizică pentru a arde mai multe calorii decât consumați.

Un alt aspect distinctiv al dietei personalizate, în comparație cu celelalte tipuri de diete generale, este monitorizarea pe parcursul dietei.

În funcție de pachetul ales și preferințele dumneavoastră, nutriționistul va supraveghea parcursul slăbirii dumneavoastră, vă va semnala „derapajele”, vă va oferi sugestii și va revizui regimul alimentar, dacă este cazul.


Avantajale dietei personalizate

  • Dieta personalizată este singura care se bazează pe nevoile nutriționale ale persoanei, calculate atent de un specialist. În acest mod, sunt evitate dezechilibrele nutrițonale și problemele de sănătate ce pot apărea ulterior.
  • Pentru că furnizează necesarul energetic recomandat, meniul dietei personalizate asigură senzația de sațietate și nu expune la anemii, stări de slăbiciune și oboseală.
  • Printr-o dieta personalizată, slăbirea nu este plătit că prețul sănătății.
  • Acest tip de dietă stabilește obiective realiste și realizabile de la bun început, neexistând riscul frustrărilor care apar atunci când sunt urmate „diete-minune”, ce promit schimbări radicale ce nu se îndeplinesc.
  • Dieta personalizată se adaptează activității de zi cu zi, fiind ușor de urmat în funcție de stilul de viață al fiecăruia.
  • Dacă este urmată cu seriozitate, dieta oferă o slăbire sigură, în perioada de timp propusă.
  • Cei care urmează dieta personalizată, beneficiază de suportul adecvat al nutriționistului, care va oferi încurajări, sfaturi, trucuri.
  • Dieta personalizată are toate premisele nu doar pentru slăbire, ci și pentru menținerea de lungă durată, pentru că implică schimbarea obieciurilor alimentare.
  • Planificarea și consultarea de către un specialist pot motiva persoana să urmeze cu seriozitate dieta, fără să se abată de la planul propus.
  • Sugestiile de meniuri oferite de nutriționist scapă persoana de veșnica grijă „ce mănânc azi?”
  • Dieta personalizată nu promovează schimbări bruște în comportamentul alimentar, tranziția de la vechile obiceiuri la noul program de nutriție facându-se treptat.

    coautor: Georgiana Asiminii - Care sunt principiile unei diete personalizate, Avantajele dietei personalizate.