Ananas Beneficii și riscuri, calorii, compoziția nutritivă

©

Autor:

Ananas Ananasul (Ananas comosus) face parte din familia Bromeliaceae, denumire care vine de la un important compus cu efecte benefice, și anume bromelaina. Este un fruct tropical originar din America de Sud, suculent, cu gust dulce acrișor. Are formă cilindrică, este acoperit cu solzi mari galben-maronii, iar pulpa fructului este galbenă și fibroasă. Zona de la baza fructului este mai concentrată în zahăr, motiv pentru care este mai dulce și are o textură mai moale.

Compoziție nutrițională

Ananasul este popular datorită gustului dulce specific, și implicit a conținutului de 15% zahăr, acid malic și acid citric. Este bogat în vitamine și minerale eseniale. De asemenea, este singura sursă cunoscută de bromelaină.

Bromelaina este o substanță complexă mixtă, mai exact o enzimă, extrasă din tulpina și miezul fructului de ananas. Are numeroase efecte benefice asupra sănătății, fiind inclusă în suplimentele nutritive pentru reducerea inflamației, pentru coagularea sângelui etc.

Ananasul este constituit în cea mai mare parte din apă (86%), cu 13% carbohidrați și o cantitate redusă de proteine și grăsimi. Indicele glicemic al ananasului este 45-66, ceea ce înseamnă un indice de valoare medie. Conține fibre insolubile, și anume celuloză, hemiceluloză și pectină. O porție de ananas asigură 132% din doza recomandată de vitamina C și 76% din doza recomandată de magneziu. De asemenea, conține și acid folic, vitamina A, piridoxină, potasiu. Pe lângă bromelaină, cu puternic rol antioxidant, conține antocianine asociate cu reducerea riscului unor afecțiuni. (1, 10)

100 g de ananas aduce un aport de 50 kcal organismului și conține în special:
  • 0,54 g proteine
  • 0,12 g lipide
  • 13,12 g carbohidrați
  • 1,4 g fibre
  • 9,85 g zaharuri

  • 13 mg calciu
  • 0,29 mg fier
  • 12 mg magneziu
  • 109 mg potasiu

  • 47,8 mg vitamina C
  • 18 µg acid folic
  • 58 IU vitamina A (1)

Cum alegem și depozităm ananasul?

În timp ce ananașii mai mare au o cantitate mai mare de pulpă comestibilă, teoretic nu este nicio diferență de calitate între unul mic și unul mai mare. Ananasul trebuie să nu aibă zone moi sau pătate pe coajă, prezența acestora indicând că nu mai este proaspăt. La scurt timp după ce au fost culeși, ananașii nu mai emit miros. Astfel, alegeți un ananas al cărui parfum încă mai persistă, în special la baza tulpinii.

Ananasul poate fi lăsat la temperatura camerei pentru 1-2 zile înainte de a fi consumat. Acest proces nu duce la intensificarea gustului dulce, ci va ajuta ca acesta să fie mai suculent și mai moale. În schimb, fiind un aliment foarte perisabil, fiți atenți în această perioadă  pentru a observa eventualele semne de deteriorare. Dacă după aceste 2 zile nu îl consumați însă, depozitați-l la frigider în recipient de plastic pentru maximum 3-5 zile. Ananasul poate fi congelat, însă acest proces îi afectează aroma.

Pentru a-l curăța, înlăturați întâi partea superioară cu frunze și baza fructului cu un cuțit. Pentru a înlătura coaja cu solzii, poziționați-l vertical pe o suprafață plană și tăiați coaja de pe margine, eliminând cu ajutorul cuțitului eventualele resturi care rămân. Odată curățat, poate fi tăiat în rondele, cuburi, felii etc. Zona din mijloc, deși este bogată în vitamine și minerale, este mai fibroasă, motiv pentru care este eliminată de obicei. Este ideal consumat ca atare, dar și în prăjituri, salate de fructe, sosuri, siropuri, sucuri sau la diverse alte preparate. (2)

Efecte benefice ale consumului de ananas

Majoritatea efectelor benefice ale anasului sunt atribuite conținutului de bromelaină, dar și vitaminei C,  un antioxidant solubil în apă ce apără organismul de radicalii liberi ce favorizează îmbătrânirea celulară. Prin efectul antioxidant, ananasul poate fi benefic pentru funcționarea sistemului imunitar, prevenirea unor afecțiuni recurente, prevenirea artritei reumatoide sau a durerilor articulare. De asemenea, ananasul este și o importantă sursă de minerale și vitamine, în special vitaminele B, un cofactor al reacțiilor enzimatice pentru producerea energiei.

Ananasul are efecte antiinflamatoare și susține imunitatea

Bromelaina din conținutul fructului de ananas are rol antiinflamator. Studiile arată că bromelaina stimulează sistemul imunitar prin activarea răspunsului sistemic și imun, și prin modularea acțiunii celulelor T și a macrofagelor. Bromelaina întărește sistemul imunitar și reduce inflamațiile, având beneficii și asupra astmului și alergiilor. Administrarea de suplimente pe bază de bromelaină poate scurta durata afecțiunilor sinusale, stimulând răspunsul imunitar, prevenind formarea cheagurilor de sânge și reducând răspunsul inflamator. (3, 4)

Compușii ananasului pot ajuta la vindecarea rănilor

Cicatrizarea reprezintă abilitatea organismului de a-și autorepara țesuturile după leziuni, însă procesul poate fi afectat de anumiți factori, precum diabetul, vârsta înaintată sau bolile cardiovasculare.

Bromelaina din ananas poate favoriza dezvoltarea celulelor și diferențierea lor, și implicit dezvoltarea țesutului, ajutând astfel la vindecarea mai rapidă a rănilor. Conform unui studiu publicat în Journal of Medicinal Food (2011), sucul de ananas grăbește vindecarea rănilor și reduce durerea. Efectele, deși benefice, sunt inferioare administrării suplimentelor concentrate de bromelaină. În cadrul studiului au fost administrate unui grup suplimente de bomelaină (7 mg/kg), un grup de control nu a beneficiat de tratament, iar al treilea grup a beneficiat de suc de ananas proaspăt diluat la un dozaj de 30 mg/kg. Rezultatele suplimentelor au fost superioare, astfel doza de bromelaină administrată din suplimente a favorizat proliferarea celulelor și vindecarea rănilor. (8, 9)

Ananasul ar putea susține sănătatea sistemului digestiv

Ananasul se digeră ușor și are efecte benefice asupra florei bacteriene, reducând balonarea și gazele intestinale. Datorită conținutului de bromelaină, ananasul ajută la digestia proteinelor. Reduce unele efecte negative asociate cu o digestie dificilă, și anume flatulența, digestia lentă, arsurile gastrice. Pentru a beneficia de aceste efecte benefice fructul trebuie consumat crud și proaspăt, deoarece procedeele termice elimină enzimele benefice. Are o capacitate de a dizolva proteinele, dar și grăsimile.

Sucul proaspăt de ananas crește motilitatea gastrică, asemănător acetilcolinei. Conține principii active capabile să reducă acțiunea canalelor de ioni de calciu și inhibând activitatea miozin-fosfatazei, un lanț de mecanisme ce cresc contracțiile peristaltice la nivel gastric și intestinal. Sucul de ananas conține bromelaină, o enzimă proteolitică implicată în contracțiile intestinale. Studiul a fost publicat în International Journal of General Medicine and Pharmacy (2014). (15)

Sucul proaspăt de ananas poate fi benefic și pentru persoanele cu colită ulcerativă, datorită activității bromelainei. Astfel, consumul pe termen lung al sucului proaspăt și nepasteurizat ar putea fi benefic și sigur, reducând severitatea inflamațiilor și incidența leziunilor inflamatorii ale colonului, prin reducerea acțiunii citokinelor, conform unui studiu publicat în jurnalul Inflammatory bowel diseases (2010).

Ananasul poate favorizarea tratarea sinuzitei

Enzima proteolitică bromelaină obținută din ananas pare să aibă efecte benefice în tratarea sinuzitei, conform unui studiu publicat în jurnalul In Vivo (2005). Studiul a fost realizat pe un eșantion de 116 pacienți de 11 ani diagnosticați cu sinuzită acută din 19 centre medicale din Germania. Acestora le-au fost administrate suplimente de bromelaină, independent sau în combinație cu tratamentul uzual. Pacienții care au beneficiat de tratament uzual combinat cu suplimente de bromelaină au prezentat o recuperare mai rapidă comparativ cu ceilalți (11)

Posibilul efect anticancerigen al ananasului

Bromelaina poate inhiba dezvoltarea celulelor canceroase, cauzând apoptoza lor (moartea programată a celulelor canceroase). Efectele bromelainei au fost asociate cu reglarea unor expresii tumorale și cu reducerea producției de specii de oxigen reactive. Majoritatea studiilor au fost realizate pentru linii celulare canceroase pancreatice, gastrice sau mamare. Apoptoza indusă de bromelaină a fost confirmată prin analiza ADN-ului și a testelor de fluorescență, indicând faptul că moartea celulelor canceroase a crescut direct proporțional cu creșterea cantității de bromelaină administrată. (5, 6, 7)

Sunt necesare studii suplimentare aprofundate pentru a stabili cu certitudine rolul anticancerigen al bromelainei, și implicit, a consumului de ananas.

Ananasul ar putea reduce simptomele osteoartritei

Datorită proprietăților antiinflamatoare și depurative ale bromelainei, ananasul ar putea fi benefic pentru persoanele care suferă de osteoartrită. Efectul ar putea fi dat de inducerea sintezei de antiproteinaze cu rol analgezic și antiinflamator. De asemenea, conținutul de vitamina A ajută la reducerea radicalilor liberi ce cauzează liza celulelor și afectarea articulară la pacienții cu osteoartrită. Meta-analiza care susține aceste efecte a fost publicată în jurnalul Evidence-Based Complementary Alternative Medicine (2004). (12)

Ananasul favorizează producția de melatonină

Un studiu publicat în Journal of Agricultural and Food Chemistry (2013) arată că anumite fructe pot favoriza producția de melatonină. Un grup de 30 voluntari a consumat fructe zilnic, 6 tipuri. A fost consumat câte un tip de fruct pe durata unei săptămâni, urmat de o săptămână de pauză între consumul a două tipuri diferite de fructe. La finalul cercetărilor s-a observat că cea mai mare cantitate de melatonină a fost observată după consumul ananasului, urmată fiind de banane și portocale. (13)

Efectele cardioprotectoare ale ananasului

Aceeași bromelaină pare a fi asociată și cu reducerea și prevenirea unor afecțiuni cardiovasculare. Un studiu publicat în jurnalul In Vivo arată că bromelaina întâlnită în ananas are activitate antitrombotică și anticoagulantă. Rezultatele au fost observate atât in vitro, pe linii celulare, cât și in vivo, prin aplicarea locală și administrarea orală a 60 mg/kg corp, inhibând formarea trombilor la nivelul vaselor de sânge, în funcție de timp. Cea mai mare activitate s-a observat după 2 ore de la tratament. Aplicarea intravenoasă a 30 mg/kg a fost mai eficientă, reducând cu 13% formarea trombilor. Studiile au fost efectuate pe grupuri de cobai. (14, 16)

Efecte adverse ale consumului de ananas

Ananasul este un produs care cauzează în rare cazuri alergii. Acestea se pot manifesta prin prurit, eritem, rinoree, durere abdomină, vomă sau diaree. Persoanele care prezintă alergii la polen sau latex pot prezenta și alergie la ananas, din cauza reacțiilor cross-reactive. Aceasta înseamnă că organismul confundă o serie de proteine din ananas cu anumite proteine alergice similare din polen sau latex, cauzând reacții alergice.

Beta-blocantele, o serie de medicamente prescrise pentru afecțiunile cardiovasculare, pot cauza creșterea nivelului de potasiu din sânge. De aceea, ananasul, fiind un fruct bogat în potasiu, trebuie consumat cu moderație pe durata administrării beta-blocantelor.

Este un fruct acid, astfel că persoanele cu reflux gastro-esofagian pot prezenta simptome precum arsuri gastrice sau regurgitări. De asemenea, tot din cauza acidității poate avea efect coroziv asupra danturii, fiind indicat să vă clătiți gura cu apă sau să vă spălați pe dinți după ce ați consumat ananas.  (10)

AVANTAJE:
Ananasul este bogat în vitamina C, fibre alimentare, tiamină și vitamina B6. În plus, ananasul are un conținut scăzut de grăsimi saturate și sodiu.

Este bun în caz de probleme digestive, febra, dureri în gât și răni generalizate ale țesuturilor.

Ananasul protejează inima.

DEZAVANTAJE:
Cea mai mare parte a caloriilor furnizate de ananas provin din zaharuri.

Data actualizare: 09-05-2016 | creare: 10-05-2012 | Vizite: 47194
Bibliografie
(1) Basic report: Pineapple, raw, all varieties, link: https://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/2340?fgcd=&manu=&lfacet=&format=&count=&max=35&offset=&sort=&qlookup=pineapple
(2) Pineapple, link: http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=34
(3) Oral immunogenicity of the plant proteinase bromelain, link: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17161360
(4) Bromelain modulates T cell and B cell immune responses in vitro and in vivo, link: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11485354
(5) The chemopreventive action of bromelain, from pineapple stem (Ananas comosus L.), on colon carcinogenesis is related to antiproliferative and proapoptotic effects, link: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24123777
(6) Bromelain and N-acetylcysteine inhibit proliferation and survival of gastrointestinal cancer cells in vitro: significance of combination therapy, link: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25425315
(7) Bromelain-induced apoptosis in GI-101A breast cancer cells, link: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22191568
(8) Bromelain down-regulates myofibroblast differentiation in an in vitro wound healing assay, link: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23771413
(9) A comparative study of the effects of bromelain and fresh pineapple juice on the early phase of healing in acute crush achilles tendon injury, link: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21254908
(10) Authority Nutrition - Pineapples 101: Nutrition Facts and Health Benefits, link: https://authoritynutrition.com/foods/pineapples/
(11) Therapeutic ude, efficienty and safety of the proteolytic pineapple enzyme bromelain-POS in children with acute sinusitis in Germany, link: http://iv.iiarjournals.org/content/19/2/417.full.pdf
(12) Bromelain as a Treatment for Osteoarthritis: a Review of Clinical Studies, link: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC538506/
(13) Common frut provide a dietary source of melatonin, link: http://www.greenmedinfo.com/article/common-fruit-provide-dietary-source-melatonin
(14) Bromelain reduces platelet aggregation and inhibits thrombus formation, link: http://www.greenmedinfo.com/article/bromelain-reduces-platelet-aggregation-and-inhibits-thrombus-formation
(15) Effets of fresh juices of Ananas comosus ans Carica papaya on gastro intestinal motility, link: https://www.academia.edu/7130259/EFFECTS_OF_FRESH_JUICES_OF_ANANAS_COMOSUS_PINEAPPLE_AND_CARICA_PAPAYA_PAW_PAW_ON_GASTRO_INTESTINAL_MOTILITY
(16) Dietary supplementation with fresh pineapple juice decreases inflammation and colonic neoplasia in IL-10-deficient mice with colitis, link: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20848493
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Compoziția nutritivă pentru Ananas:

Continut pentru:
100g 1 fruct = 472g 1 cană (cubulețe) = 155g
CALORII / 100g cal
Indice Glicemic
 
PRINCIPII NUTRITIVE / 100g
Proteine g
Glucide [carbohidrati total] g
   - Fibre alimentare g
   - Amidon g
   - Zaharuri g
Lipide [grăsimi total] g
   - Grăsimi saturate g
   - Grăsimi polinesaturate g
   - Grăsimi mononesaturate g
   - Grăsimi trans g
   - Colesterol mg
   - Acizi grași Omega-3 mg
   - Acizi grași Omega-6 mg
 
VITAMINE / 100g
Vitamina A - Retinol UI
Vitamina C - Acid Ascorbic mg
Vitamina D - Calciferol UI
Vitamina E - Tocoferol mg
Vitamina K mcg
Vitamina B1 - Tiamina mg
Vitamina B2 - Riboflavina mg
Vitamina B3 - Vit.PP - Niacina mg
Vitamina B5 - Acid Pantotenic mg
Vitamina B6 - Piridoxina mg
Vitamina B8 - Colină mg
Vitamina B9 - Acid folic mcg
Vitamina B12 - Ciancobalamina mcg
Betaină mg
 
MINERALE / 100g
Calciu mg
Fier mg
Magneziu mg
Fosfor mg
Potasiu mg
Sodiu - Natriu mg
Zinc mg
Iod mg
Fluor mcg
Seleniu mcg
Cupru mg
Mangan mg
 
ALTELE:
Cofeina mg
Alcool g

CAUTA UN ALIMENT DUPA DENUMIRE: