Andive Beneficii și riscuri, calorii, compoziția nutritivă

©

Autor:

Andive Andivele (Cichorium endivia) sunt legume ce aduc un aport crescut de substanțe nutritive organismului. Sunt obținute prin forțarea vegetației unei specii de cicoare, în condiții de temperatură crescută și întuneric – de aceea, lipsa clorofilei face ca andivele să nu aiba culoare verde, ci albă. Se cultivă două varietăți de andive: andivele cu frunze crețe înguste și andivele cu frunze late (scarola).

Efectele consumului de andive asupra sănătății

Andivele sunt sărace în calorii, 100 g aducând un aport de doar 17 calorii. În schimb, contribuie cu aproximativ 8% din necesarul zilnic de fibre. Conținutul crescut de fibre, glicozide și inulină (ce conferă gustul amărui) favorizează reducerea glicemiei și a colesterolului LDL în cazul pacienților diabetici sau obezi. Printre proprietățile terapeutice ale inulinei se numără și efectul diuretic, stimularea apetitului și efectele hepatoprotectoare. Kemferolul este un alt compus benefic din andive, un flavonoid cu posibil efect anticancerigen.

Andivele sunt bogate în calciu, zinc, fier, mangan și potasiu. De asemenea, sunt bogate în vitamine, în special vitamina C, iar datorită conținutului caloric scăzut, reprezintă un aliment ideal pentru menținerea greutății corporale. Reprezintă o importantă sursă de vitamina A și de beta-caroten, cu proprietăți antioxidante. Vitamina A menține sănătatea membranelor celulare și a pielii. Vitaminele din complexul B, cum ar fi acidul folic, acidul pantotenic (vitamina B5), piridoxina (vitmina B6), tiamina (vitamina B1) sau niacina (vitamina B3) reglează funcțiile metabolice.

Andivele pot reduce colesterolul LDL

Efectele consumului de andive asupra parametrilor lipidici au fost analizate în diferite studii, un astfel de studiu fiind cel publicat în The Journal of Nutrition (1999). Un compus numit fructo-oligozaharida sau inulina reduce nivelul lipidelor din sânge prin inhibarea sintezei de acizi grași la nivel hepatic, concomitent cu reducerea producției de LDL-colesterol. (2)

Efectele anti-inflamatoare ale andivelor

Andivele conțin fructan, ce are proprietăți prebiotice și acțiune bifidogenică, precum și anti-inflamatoare. Inhibă sinteza prostaglandinei E și a ciclo-oxigenazei 2 (COX-2). Consumate cu regularitate, andivele își poate manifesta efectele prebiotice și anti-inflamatoare asupra organismului pe termen lung. Studiul care stă la baza acestei afirmații a fost publicat în jurnalul Biochemical and Biophysical Research Communications (2005). (3)

Andivele pot avea efect anti-diabetic

Într-un studiu publicat în British Journal of Nutrition (2005) se arată că inulina și oligofructoza din andive acționează asupra producerii peptidelor gastrointestinale, cum ar fi incretina. Astfel, andivele pot juca un rol important în managementul obezitătii și al diabetului datorită capacității de a favoriza secreția peptidelor gastrointestinale endogene implicate în reglarea apetitului. (4)

Un alt studiu publicat în Journal of Ethnopharmacology (2007) a arătat că administrarea extractului de andive a dus la reducerea nivelului glicemiei cu 20%, dar și a trigliceridelor și a colesterolului total. (5)

Andivele protejează ficatul

Acțiunea hepatoprotectoare a andivelor are la bază mecanismele antioxidante, abilitatea de a inhiba radicalii liberi. Andivele sunt bogate în alcaloizi, flavonoide, triterpenoide, taninuri și saponine cu acțiune antioxidantă, inclusiv la nivel hepatic.

De asemenea, administrarea extractului de andive prezintă efecte benefice hepatoprotectoare și nu este toxic. Acest lucru se datorează compușilor fenolici, în special kemferolului. (7)

Andivele și sănătatea sistemului digestiv

Andivele pot favoriza sănătatea sistemului digestiv prin stimularea funcției de protecție a mucoasei gastrice. Substanțele nutritive din andive previn asimilarea compușilor patogeni, reduc nivelul amoniacului din sânge și produc enzime digestive.

Andivele conțin o substanță numită inulină cu efecte benefice asupra sistemului digestiv. Aceste efecte au fost analizate într-un studiu clinic publicat în International Journal of Food Sciences and Nutrition (2011), mai precis efectul acestei substanțe asupra bifidobacteriilor și influența asupra constipației. După 28 de zile de tratament s-a observat o facilitare a digestiei și reducerea constipației. (6)

Andivele au o posibilă reacție anti-alergică

Un studiu publicat în jurnalul Pharmacological Research (1999) a arătat că andivele inhibă reacțiile alergice produse atât in vitro cât și in vivo. Unui grup de șoareci i-a fost indus șocul anafilactic prin reacții alergice. Ulterior, administrarea de soluție apoasă din extract de andive a redus nivelul histaminei din plasmă, reducând astfel considerabil efectele reacției adverse. Lipsa studiilor pe subiecți umani face imposibil de confirmat aceste efecte, precum și eficiența utilizării acestui remediu în caz de reacție alergică. (1)

Efectul anticancerigen al andivelor

Andivele sunt bogate în kemferol, o substanță ce pare să amplifice efectele cisplatinei – un medicament utilizat în tratamentul cancerului. Acastă substanță nutritivă sensibilizează celulele canceroase la acțiunea cisplatinei, inducând apoptoza celulelor maligne. Astfel, kemferolul ar putea reprezinta o clasă de substanțe naturale chemopreventive, în special în cazul cancerului ovarian. Sunt necesare studii suplimentare pentru confirmarea acestei ipoteze. (8)

Efecte adverse ale consumului de andive

Dozele moderate de andive nu produc efecte adverse. Înainte de a le consuma, spălați-le bine pentru a elimina orice urmă de pământ, nisip sau pesticide.

AVANTAJE:
Andivele sunt o sursă bună de fibre alimentare, vitamina A, C și K, tiamină, riboflavină, acid folic, calciu, fier, potasiu, zinc. În plus, andivele conțin si vitamina E, magneziu și fosfor.
Favorizează digestia și previn constipația.
Stimulează activitatea ficatului.

DEZAVANTAJE:
Pot conține urme de pesticide.

Data actualizare: 11-11-2015 | creare: 11-05-2012 | Vizite: 15970
Bibliografie
(1) Inhibitory effect of mast cell-mediated immediate-type allergic reactions by Cichorium intybus, link: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10378992
(2) Effects of inulin on lipid parameters in humans, link: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10395623
(3) Inhibition of the expression and activity of cyclooxygenase-2 by chicory extract, link: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15649409
(4) Impact of inulin and oligofructose on gastrointestinal peptides, link: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15877889#
(5) Anti-diabetic effects of Cichorium intybus in streptozotocin-induced diabetic rats, link: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17197141/
(6) Effects of chicory inulin in constipated elderly people: a double-blind controlled trial, link: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21091293
(7) Hepatoprotective activity of Cichorium endivia L. Extract and its chemical constituents, Molecules 2011, 16, 9049-9066; doi:10.3390/molecules16119049
(8) Kaempferol induces apoptosis in ovarian cancer cells through activating p53 in the intrinsec pathway, link: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3102233/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Compoziția nutritivă pentru Andive:

Continut pentru:
100g 1 căpățână = 513g
CALORII / 100g cal
Indice Glicemic
 
PRINCIPII NUTRITIVE / 100g
Proteine g
Glucide [carbohidrati total] g
   - Fibre alimentare g
   - Amidon g
   - Zaharuri g
Lipide [grăsimi total] g
   - Grăsimi saturate g
   - Grăsimi polinesaturate g
   - Grăsimi mononesaturate g
   - Grăsimi trans g
   - Colesterol mg
   - Acizi grași Omega-3 mg
   - Acizi grași Omega-6 mg
 
VITAMINE / 100g
Vitamina A - Retinol UI
Vitamina C - Acid Ascorbic mg
Vitamina D - Calciferol UI
Vitamina E - Tocoferol mg
Vitamina K mcg
Vitamina B1 - Tiamina mg
Vitamina B2 - Riboflavina mg
Vitamina B3 - Vit.PP - Niacina mg
Vitamina B5 - Acid Pantotenic mg
Vitamina B6 - Piridoxina mg
Vitamina B8 - Colină mg
Vitamina B9 - Acid folic mcg
Vitamina B12 - Ciancobalamina mcg
Betaină mg
 
MINERALE / 100g
Calciu mg
Fier mg
Magneziu mg
Fosfor mg
Potasiu mg
Sodiu - Natriu mg
Zinc mg
Iod mg
Fluor mcg
Seleniu mcg
Cupru mg
Mangan mg
 
ALTELE:
Cofeina mg
Alcool g

CAUTA UN ALIMENT DUPA DENUMIRE: