Anșoa - hamsie Beneficii și riscuri, calorii, compoziția nutritivă
Autor: Vasiliu Alina

Anșoa este un pește de dimensiuni foarte mici, care nu depășește 13 centimetri. Acesta aparține familiei Engraulidae și este, de asemenea, cunoscut sub numele de hamsie.
Unul dintre locurile populare pentru a prinde anșoa este Marea Mediterană. Chiar dacă gustul nu este plăcut, oamenii îl consumă pentru diferitele beneficii pentru sănătate.
În mod normal, este vândut în cutii sau conserve și poate fi un ingredient de bază al salatei Caesar, al topingului pentru pizza sau este deseori folosit ca ingredient al sosurilor de pește, incluzând și sosul Worcestershire.
Compoziție nutrițională
Potrivit USDA National Nutrient Database, anșoa este bogată în acizi grași omega-3, proteine, vitamine și minerale care ajută la menținerea unei stări bune de sănătate.
De asemenea, conține calciu, fier, magneziu și zinc, fiind un tip de pește bogat în grăsimi sănătoase pentru organism.
Beneficii
Acizi grași omega-3
Unul dintre principalele avantaje ale conținutului de acizii grași omega-3 este că elimină colesterolul nesănătos. (1) De asemenea, îmbunătățește sănătatea inimii și a creierului, promovează scăderea în greutate, sporește sănătatea ochilor și îmbunătățește dezvoltarea fătului.
Îngrijirea pielii
Includerea acestui pește ca parte obișnuită a dietei tale poate ajuta la menținerea unui ten neted și la prevenirea ridurilor asociate cu îmbătrânirea prematură. Poate avea efecte benefici împotriva arsurilor solare, reducând astfel riscul de cancer de piele. (2)
Îmbunătățește sănătatea inimii
Într-un raport publicat în Nutrition Journal s-a dovedit că anșoa conține cantități mari de grăsimi polinesaturate, care pot reduce prezența colesterolului LDL. (3) Acest pește ajută la reducerea riscului de ateroscleroză, infarct miocardic și accidente vasculare cerebrale.
Pierderea în greutate
Anșoa este un tip de pește de apă sărată care are cantități semnificative de proteine și un număr scăzut de calorii, motiv pentru care este recomandat persoanelor care încearcă să piardă în greutate.
Un raport publicat în American Journal of Clinical Nutrition, în care peștele a fost o componentă majoră a unei diete care umărea pierderea în greutate a arătat că nivelurile crescute de proteine din pești te ajută să slăbește sănătos. (4) În plus, suprimă producția de grelină (hormonul foamei).
Repararea țesuturilor și a celulelor
Anșoa are un conținut bogat de proteine și ajută la funcționarea eficientă a metabolismului și la regenerarea țesuturilor deteriorate. (5)
Alimentele bogate în proteine contribuie, de asemenea, la promovarea scăderii în greutate, la formarea oaselor, mușchilor, a cartilajelor și a țesuturilor. În ansamblu, acestea pot fi un impuls major pentru capacitatea corpului tău de a se vindeca.
Sănătatea osoasă
Vitaminele și mineralele găsite în hamsii oferă multe beneficii pentru sănătate, ajutând la construirea oaselor puternice și la prevenirea osteoporozei și a altor afecțiuni osoase. (6)
Îmbunătățirea vederii
Hamsiile sunt bogate în vitamina A, care stimulează sănătatea ochilor. Un studiu de cercetare publicat în International Journal of Opthalmology and Eye Science a arătat că sosul de hamsie, care este consumat predominant în bucătăria asiatică, oferă protecție împotriva progresiei și severității glaucomului. (7)
Sursă de seleniu
Seleniul prezent în anșoa ajută la activarea diferitelor enzime implicate în numeroase procese fiziologice. (8) Acestea includ funcția vaselor sanguine și producția de hormoni tiroidieni.
Bogat în niacină și vitamina B12
Cantitatea mare de vitamina B12 si niacină din anșoa ajută la menținerea unei funcții sănătoase a sistemului nervos. (9) Aceste vitamine ajută la prevenirea depresiei, a oboselii, a confuziei și a leziunilor nervoase.
Dezavantaje
Anisakiaza
Este o boală parazitară cauzată de infestarea cu larve de anisakis. (10) Anisakiile sunt viermi care trăiesc în cavitatea abdominală și în mușchii peștilor. Simptomele includ greață, vărsături, diaree sau crampe abdominale.
Tensiunea arterială crescută
Hamsiile conservate au un nivel ridicat de sodiu, iar, dacă sunt consmuate în exces pot crește presiunea sanguină cauzând accident vascular cerebral.
Neurotoxina
Acidul domoic care se acumulează în intestinul hamsiilor este o neurotoxină periculoasă. Astfel, aportul de anșoa întregi poate provoca intoxicații alimentare cu crustacee.
Anșoa este frecvent achiziționată în cutii sau borcane, ceea ce înseamnă că este bogată în sodiu. Chiar și atunci când pe eticheta produsului scrie că este ambalat în apă, acesta este, de obicei, împachetat în saramură.
Douăzeci de grame de fileu proaspăt de anșoa are 21 de miligrame de sodiu, dar aceeași porție de anșoa conservată poate avea mai mult de 700 de miligrame.
Elimină o parte din sarea în exces prin clătirea fileurilor sau înmuierea acestora în apă rece timp de 30 de minute.
Tip de pește bogat în grăsimi sănătoase.
2. Properties and Antioxidant Capacity of Anchovy (Engraulis encrasicholus) By-Product Protein Films Containing Thyme Essential Oil. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5434368/
3. Nutritional Recommendations for Cardiovascular Disease Prevention. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3798927/
4. Dietary fish as a major component of a weight-loss diet: effect on serum lipids, glucose, and insulin metabolism in overweight hypertensive subjects. Url: https://academic.oup.com/ajcn/article/70/5/817/4729086
5. Essential amino acids are primarily responsible for the amino acid stimulation of muscle protein anabolism in healthy elderly adults.Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12885705
6. Anchovy Intake To Increase Alveolar Bone Density Of The Mandibles In White Wistar Rats (Rattus norvegicus. Url: https://www.academia.edu/36899742/Anchovy_Intake_To_Increase_Alveolar_Bone_Density_Of_The_Mandibles_In_White_Wistar_Rats_Rattus_norvegicus
7. The Effect of Anchovy Sauce on Severity and Progression of Glaucoma. Url: https://www.researchgate.net/publication/283818220_The_Effect_of_Anchovy_Sauce_on_Severity_and_Progression_of_Glaucoma
8. Selenium and coronary heart disease: a meta-analysis. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1829306/
9. Niacin and cholesterol: role in cardiovascular disease (review).Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12873710
10. Anisakiasis. Url: https://www.cdc.gov/parasites/anisakiasis/faqs.html
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Compoziția nutritivă pentru Anșoa - hamsie:
Continut pentru:
100g
5 bucăți = 20g
|
|
CALORII / 100g | cal |
Indice Glicemic | |
PRINCIPII NUTRITIVE / 100g | |
Proteine | g |
Glucide [carbohidrati total] | g |
- Fibre alimentare | g |
- Amidon | g |
- Zaharuri | g |
Lipide [grăsimi total] | g |
- Grăsimi saturate | g |
- Grăsimi polinesaturate | g |
- Grăsimi mononesaturate | g |
- Grăsimi trans | g |
- Colesterol | mg |
- Acizi grași Omega-3 | mg |
- Acizi grași Omega-6 | mg |
VITAMINE / 100g | |
Vitamina A - Retinol | UI |
Vitamina C - Acid Ascorbic | mg |
Vitamina D - Calciferol | UI |
Vitamina E - Tocoferol | mg |
Vitamina K | mcg |
Vitamina B1 - Tiamina | mg |
Vitamina B2 - Riboflavina | mg |
Vitamina B3 - Vit.PP - Niacina | mg |
Vitamina B5 - Acid Pantotenic | mg |
Vitamina B6 - Piridoxina | mg |
Vitamina B8 - Colină | mg |
Vitamina B9 - Acid folic | mcg |
Vitamina B12 - Ciancobalamina | mcg |
Betaină | mg |
MINERALE / 100g | |
Calciu | mg |
Fier | mg |
Magneziu | mg |
Fosfor | mg |
Potasiu | mg |
Sodiu - Natriu | mg |
Zinc | mg |
Iod | mg |
Fluor | mcg |
Seleniu | mcg |
Cupru | mg |
Mangan | mg |
ALTELE: | |
Cofeina | mg |
Alcool | g |
CAUTA UN ALIMENT DUPA DENUMIRE: