Ardei capia Beneficii și riscuri, calorii, compoziția nutritivă

©

Autor:

Ardei capia

Ardeii capia au beneficii diverse. Au un conținut redus de calorii, iar toate soiurile sunt surse excelente de vitamine A și C, potasiu, acid folic și fibre.

Ardeii vin în toate dimensiunile și culorile. Îi poți găsi proaspeți, congelați, uscați sau conservați.

Beneficii

Scăzut în calorii

Ardeiul capia are un conținut scăzut de calorii. Deci, chiar dacă mănânci mai mult de o porție, vei obține doar aproximativ 45 de calorii. În plus, o porție de ardei capia roșu va oferi mai mult decât cota zilnică de vitamina A și C.

Vitamina C

Aceștia conțin o cantitate mare de vitamina C, care protejează sistemul imunitar și menține pielea tânără. Principala substanţă activă din ardei se numeşte capsaicină şi dă culoarea legumei, cea mai mare cantitate regăsindu-se în cei roşii. Aceasta este un anticoagulant eficient, care ajută la prevenirea infarctului miocardic şi a atacului cerebral. (1) (2)

Toate soiurile de ardei conţin vitamina C în cantităţi uriaşe, însă ardeiul gras verde are de două ori mai multă vitamina C decât citricele, iar ardeiul roşu iute conţine cu 330% mai multă vitamină C decît o portocală.

În 100 de grame de ardei sunt 125 de mg de vitamină C, adică 100% din doza zilnică recomandată. În compoziţia ardeiului se mai adaugă 0,8 mg de vitamina B6 şi 0,45 mg de vitamina K.

Vitamina A

Vitamina A este şi ea prezentă, betacarotenul fiind un antioxidant foarte puternic, care contracarează efectele radicalilor liberi şi reduce daunele pe care aceştia le produc arterelor, nervilor şi ţesuturilor.

Proprietăți anticancerigene

Ardeiul capia roșu conține mai multe substanțe fitochimice și carotenoide, în special beta-caroten, care oferă beneficii antioxidante și antiinflamatorii.

Capsaicina din ardeiul capia are beneficii multiple pentru sănătate. Studiile arată că ajută la reducerea colesterolului rău, la controlul diabetului, la reducerea durerii și la ușurarea inflamației. (3)

Dacă sunt gătiți, pentru un timp scurt și la o temperatură redusă, ardeii capia își păstrează cea mai mare parte a conținutului dulce, aproape fructat și a conținutului de flavonoide, care este un nutrient puternic.

Conținutul de sulf din ardeii capia îi face să joace un rol protector în anumite tipuri de cancer.

Sănătatea pielii și a părului

Ardeiul capia este o sursa bună de vitamina E, care este cunoscută ca având un rol cheie în menținerea pielii și a parului sănătos.

Consumul regulat de ardei capia poate inversa semnele îmbătrânirii premature, cum ar fi ridurile, liniile fine, tonurile neuniforme ale pielii etc. și ajută pielea să arate din nou tânără și sănătoasă.

Acest avantaj anti-îmbătrânire se datorează prezenței unui număr mare de antioxidanți din ardeii capia. Acești antioxidanți se luptă cu radicalii liberi ai corpului nostru și îi stabilizează și, astfel, îi împiedică să provoace leziuni oxidative la nivelul pielii.

De asemenea, ardeii capia sunt o sursă excelentă de vitamina C, care este benefică pentru sănătatea părului.

Sistemul nervos

Ardeiul capia conține, de asemenea, vitamina B6, care este esențială pentru sănătatea sistemului nervos și ajută la reînnoirea celulelor.

Îmbunătățește vederea

Anumite enzime din ardeii capia, cum ar fi luteina, protejează ochii de cataractă și degenerescența maculară mai târziu în viață.

Dezavantaje

Intoleranța la capsaicină

În timp ce în cantități mici de capsaicină pot reduce durerea, dozele mari sau concentrate pot produce o senzație reală de durere și arsură. De aceea, această substanță este unul dintre ingredientele principale ale spray-ului de piper. (5)

Cum poate fi consumat ardeiul capia:

  • Crud, fie ca atare, fie în salate;
  • Pregătit pe grătar (aroma sa devine mai dulce întrucât conținutul de apă este redus și concentrația de zaharuri crește);
  • În preparate gătite la cuptor;
  • Sub formă de murături, în oțet;
  • Umplut (cu brânză feta, cu alte legume, cu amestec de carne).


AVANTAJE:
surse excelente de vitamine A și C, potasiu, acid folic și fibre


Data actualizare: 21-01-2019 | creare: 04-05-2012 | Vizite: 32898
Bibliografie
1. Determination of Vitamin C in Various Colours of Bell Pepper (Capsicum annuum L.). Url: file:///C:/Users/Smartline/Downloads/15738-40850-2-PB.pdf
2. Vitamin C and Heart Health: A Review Based on Findings from Epidemiologic Studies. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5000725/
3. Anticancer Properties of Capsaicin Against Human Cancer. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26976969
4. A review of the effects of Capsicum annuum L. and its constituent, capsaicin, in metabolic syndrome. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6000222/
5. Unravelling the Mystery of Capsaicin: A Tool to Understand and Treat Pain. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3462993/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Compoziția nutritivă pentru Ardei capia:

Continut pentru:
100g
CALORII / 100g cal
Indice Glicemic
 
PRINCIPII NUTRITIVE / 100g
Proteine g
Glucide [carbohidrati total] g
   - Fibre alimentare g
   - Amidon g
   - Zaharuri g
Lipide [grăsimi total] g
   - Grăsimi saturate g
   - Grăsimi polinesaturate g
   - Grăsimi mononesaturate g
   - Grăsimi trans g
   - Colesterol mg
   - Acizi grași Omega-3 mg
   - Acizi grași Omega-6 mg
 
VITAMINE / 100g
Vitamina A - Retinol UI
Vitamina C - Acid Ascorbic mg
Vitamina D - Calciferol UI
Vitamina E - Tocoferol mg
Vitamina K mcg
Vitamina B1 - Tiamina mg
Vitamina B2 - Riboflavina mg
Vitamina B3 - Vit.PP - Niacina mg
Vitamina B5 - Acid Pantotenic mg
Vitamina B6 - Piridoxina mg
Vitamina B8 - Colină mg
Vitamina B9 - Acid folic mcg
Vitamina B12 - Ciancobalamina mcg
Betaină mg
 
MINERALE / 100g
Calciu mg
Fier mg
Magneziu mg
Fosfor mg
Potasiu mg
Sodiu - Natriu mg
Zinc mg
Iod mg
Fluor mcg
Seleniu mcg
Cupru mg
Mangan mg
 
ALTELE:
Cofeina mg
Alcool g

CAUTA UN ALIMENT DUPA DENUMIRE: