Ardei iute Beneficii și riscuri, calorii, compoziția nutritivă

©

Autor:

Ardei iute

Ardeiul iute face parte din genul de plante Capsicum din sudul Americii de Nord și nordul Americii de Sud.

Capsaicina este principala substanță bioactivă a ardeiului iute, responsabilă de gustul lor unic, înțepător și de multe dintre beneficiile acestuia pentru sănătate.

Ardeii iuți sunt folosiți în principal ca mirodenii sau ca ingrediente în diferite feluri de mâncare, amestecuri de condimente și sosuri.

Compoziție nutrițională

Ardeii iuți sunt compuși în principal din apă (88%) și carbohidrați (9%). Aceștia sunt bogați în vitamine și minerale, dar sunt de obicei consumați în cantități mici, astfel încât aceștia nu contribuie semnificativ la aportul zilnic de micronutrienți.

De asemenea, ardeii iuți sunt bogați în antioxidanți care au fost puși în legătură cu diferite beneficii pentru sănătate.

Capsaicina: Este unul dintre cei mai studiați compuși din ardeiul iute. Aceasta și alți câțiva compuși înrudiți, numiți capsaicinoizi sunt produși ca metaboliți secundari de ardeiul iute. Capsaicina pură este un compus hidrofob, incolor, foarte picant. (1)

Beneficii

Reduce nivelurile de zahăr din sânge

Consumul de ardei iute poate avea un impact pozitiv asupra persoanelor supraponderale sau care suferă de diabet zaharat, spune o echipă de cercetători de la Universitatea din Tasmania, a cărei cercetare a fost publicată în Jurnalul American de Nutriție Clinică. (2)

Studiul realizat a arătat că consumul normal de ardei iute poate ajuta la controlul semnificativ al nivelului de insulină după masă.

Datele reale pe care le-au colectat au fost capabile să demonstreze că după consumul de ardei iute, cantitatea de insulină necesară pentru scăderea nivelului de zahăr din sânge, după masă a fost redusă cu 60%. Modul exact în care acționează ardeiul iute pentru a reduce necesarul de insulină nu este pe deplin înțeles.

Beneficii cardiovasculare

Adesea catalogați ca acceleratori de circulație, ardeii iuți ajută la stimularea circulației și, de asemenea, protejează împotriva accidentelor vasculare cerebrale.

Ardeiul iute este, de asemenea, o sursă excelentă de riboflavină și niacină. Niacina crește nivelul de colesterol „bun” al unei persoane, reducând, de asemenea, riscul bolilor cardiovasculare. (3) Deficitul de niacină poate duce numai la o boală numită pelagră. Pelagra este caracterizată prin insomnie, demență și diaree.

Reduce durerea și inflamația

Capsaicina este bine cunoscută pentru că conține neuropeptide asociate cu procesul inflamator. În cazul pacienților cu boli autoinflamatorii, cum ar fi reumatoide și artrite, au fost raportate modificări legate de ardeiul iute în proteinele plasmatice.

Consumul regulat de ardei iute poate ajuta la minimizarea efectelor acestor boli asupra corpului. De asemenea, s-a descoperit că capsaicina asigură o ameliorare eficientă a durerii fără efectul de amortizare asociat în mod obișnuit cu anestezicele.

Cercetătorii de la Universitatea Havard au anunțat recent că sunt de părere că capsaicina poate fi utilizată pentru a viza receptorii de durere, fără a afecta celulele nervoase și care provoacă efectele secundare menționate mai sus, ceea ce reprezintă un plus major. (4)

Mulți analgezici folosiți în prezent afectează vigilența mentală și abilitatea unui pacient de a funcționa corect în timp ce medicamentele sunt administrate. Capsaicina ar putea oferi o alternativă sigură la efectele secundare neplăcute asociate cu alți analgezici.

Scăderea în greutate

Există unele dovezi că capsaicina poate promova scăderea în greutate prin reducerea poftei de mâncare și arderea grăsimii. (5) De fapt, studiile au arătat că 10 grame de ardei iute pot crește semnificativ arderea grăsimilor la bărbați și femei (6) (7).

Capsaicina poate, de asemenea, reduce aportul de calorii. Un studiu la care au participat 24 de consumatori de ardei iute a constatat că capsaicina înainte de masă a dus la un aport redus de calorii (8).

Cu toate acestea, nu toate studiile au descoperit că ardeii iuți sunt eficienți. Alte studii nu au constatat efecte semnificative asupra consumului de calorii (9) sau arderii grăsimilor (10).

În ciuda dovezilor mixte, se pare că consumul regulat de ardei iute sau de suplimente de capsaicină poate fi util pentru pierderea în greutate atunci când este combinat cu alte strategii sănătoase de viață (11).

Are efect terapeutic și relaxant

Multe studii demonstrează că ardeii pot avea un efect terapeutic asupra corpului, permițându-i să se relaxeze mai ușor.

Capsaicina blochează o substanță chimică naturală numită substanța P, care este implicată în transmiterea și percepția durerii. (12)

Capsaicina are, de asemenea, proprietăți antibacteriene și antiinflamatorii, care ajută pentru ameliorarea afecțiunilor cum ar fi intestinul iritabil, neuropatia provocată de apariția diabetului și a psoriazisului.

O congestie mai bună

Capsaicina nu numai că reduce durerea, dar stimulează producția de secreții care ajută la curățarea mucusului din zona nasului sau de la nivelul plămânilor congestionați. (13)

Inhibă răspândirea cancerului de prostată

Cancer Research a publicat un studiu care a concluzionat că capsaicina a ajutat la stoparea răspândirii cancerului de prostată. Capsaicina găsită în ardeiul iute a inhibat răspunsurile în ambele tipuri primare de linii celulare de cancer de prostată. De asemenea, a încetinit dramatic dezvoltarea tumorilor de prostată. (14)

Reduce riscul de cancer de stomac

Cercetătorii de la Universitatea Yale de Medicină au concluzionat în 1994 că consumul de ardei iute poate provoca un risc crescut de cancer la stomac. (15) Comparativ cu cei care nu consumă ardei iute, consumatorii au avut un risc crescut de cancer de stomac (cota de risc 5, 49, 95%).

Un alt studiu recent realizat de Institutul Național de Sănătate Publică din Mexic a descoperit rate mai mari de cancer gastric la persoanele cu aport ridicat de adei iute. Cu toate acestea, nu s-au constatat dovezi clinice care să arate că ardeii iuțicare au fost cauza creșterii riscului de cancer. (16)

Cu toate acestea, un studiu de neurobiologie a afirmat opusul. Ei au concluzionat că consumul de ardei iute protejează împotriva cancerului de stomac. (17) Ei au subliniat faptul că ratele cancerului gastric în Mexic, unde consumul de ardei iute este deosebit de ridicat, sunt relativ scăzute. Ei au remarcat, de asemenea, corelația dintre creșterea consumului de ardei iute în SUA și scăderea ratelor de cancer gastric.

Incidența cancerului de stomac și de colon este mult mai mică în America de Sud, unde consumul de ardei iute este mai crescut decât în America de Nord.

Riscuri

Ca majoritatea alimentelor, ardeii iuți pot avea efecte adverse la unele persoane.

Senzație arzătoare

Ardeii iuți sunt cunoscuți pentru aroma lor arzătoare. Substanța responsabilă este capsaicina, care provoacă o senzație intensă de arsură. Din acest motiv, un extract de ardei iute numit „oleoresin capsicum” este ingredientul principal al spray-urilor de ardei (18). În cantități mari, provoacă dureri severe, inflamații, umflături și roșeață (19).

De-a lungul timpului, expunerea regulată la capsaicină poate determina anumiți receptori de durere să devină insensibili la durere.

Dureri de stomac și diaree

Consumul de ardei iute poate provoca o suferință intestinală la unii oameni. Simptomele pot include dureri abdominale, senzație de arsură la nivelul intestinului, crampe și diaree dureroasă.

Acest lucru este mai frecvent la persoanele cu sindrom de intestin iritabil. Ardeiul iute poate agrava temporar simptomele la cei care nu sunt obișnuiți să-l consume în mod regulat (20).

Riscul de cancer

În acest caz, dovezile sunt contradictorii. Studiile clinice și studiile realizate pe animale indică faptul că capsaicina, un compus din ardei iute, poate crește sau reduce riscul de apariție a cancerului (21).

Sunt necesare studii suplimentare pentru a determina dacă consumul de ardei iute sau suplimentele de capsaicină sunt sigure pe termen lung.

Interacțiunea cu medicamente

Inhibitorii ACE (enzima de conversie a angiotensinei) - Cremele pe bază de capsaicină pot crește posibilitatea apariției tusei asociate cu inhibitori ai ECA. Persoanele care iau inhibitori ai ACE ar trebui să discute cu medicul înainte de a consuma ardei iute.

Aspirina - Studiile arată că capsaicina poate reduce eficacitatea aspirinei de a ușura durerea. (22)

Medicamente și plante medicinale de diluare a sângelui - Capsaicina crește riscul de hemoragie în asociație cu medicamente pentru subțierea sângelui, cum ar fi heparina și warfarina, potrivit Centrului Medical University of Maryland. (23) Capsaicina crește, de asemenea, riscul de sângerare în raport cu usturoiul, ginsengul, ghimbirul și în special ginkgo biloba.

Medicamente pentru tensiunea arterială. Unele dintre medicamentele utilizate pentru a regla tensiunea arterială, incluzând captoprilul, enalaprilul și lisinoprilul, ar putea să nu interacționeze bine cu capsaicina. (24)

Teofilina - Studiile arată că un consum regulat de ardei iute poate crește absorbția teofilinei la niveluri toxice. Acesta este un medicament farmaceutic care este utilizat în mod specific pentru tratarea celor care suferă de astm. (25)

Recomandări

Dacă consumi o doză mare de ardei iute care cauzează disconfort, consumă ceva care să diminueze senzația de arsură, cum ar fi pâinea. Primul instinct va fi să bei apă, dar acest lucru va răspândi capsaicina în cavitatea bucală și va ajunge mai repede în stomac. Odată ce ați consumat-o, nu mai poți interveni pentru a atenua efectele secundare.



AVANTAJE:
Ardeiul iute este o sursă bună de vitaminele A, C, K și B6, potasiu, fibre alimentare, tiamină, riboflavină, niacină, acid folic, fier, magneziu și fosfor.

DEZAVANTAJE:
Poate provoca dureri abdominale, senzație de arsură la nivelul intestinului, crampe și diaree dureroasă.
Poate interacționa cu unele medicamente: inhibitorii ACE, anticoagulante, inhibitori ai enzimei de conversie, teofilina.

Data actualizare: 25-10-2018 | creare: 11-05-2012 | Vizite: 13882
Bibliografie
1. Capsaicin. Url: https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/Capsaicin#section=Experimental-Properties
2. Effects of chili consumption on postprandial glucose, insulin, and energy metabolism. Url: https://academic.oup.com/ajcn/article/84/1/63/4633023?searchresult=1
3. Niacin to boost your HDL, 'good,' cholesterol. Url: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-cholesterol/in-depth/niacin/art-20046208
4. Topical capsaicin for pain management: therapeutic potential and mechanisms of action of the new high-concentration capsaicin 8% patch. Url:https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3169333/
5. The effects of capsaicin and capsiate on energy balance: critical review and meta-analyses of studies in humans. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22038945
6. Effects of red-pepper diet on the energy metabolism in men. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8926537
7. Effects of red pepper added to high-fat and high-carbohydrate meals on energy metabolism and substrate utilization in Japanese women. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10211048
8. Sensory and gastrointestinal satiety effects of capsaicin on food intake. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15611784
9. The effect of 4-week chilli supplementation on metabolic and arterial function in humans. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16929238
10. The acute effects of a lunch containing capsaicin on energy and substrate utilisation, hormones, and satiety. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19238310
11. Could capsaicinoids help to support weight management? A systematic review and meta-analysis of energy intake data. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24246368
12. Cayenne, Capsaicin and Substance-P. Url: https://www.researchgate.net/publication/268515427_Cayenne_Capsaicin_and_Substance-P
13. Uses and ability of chilies in reducing mucus congestion. Url: http://www.jpma.org.pk/full_article_text.php?article_id=4025
14. Pepper Component Hot Enough To Trigger Suicide In Prostate Cancer Cells. Url: https://www.sciencedaily.com/releases/2006/03/060319150754.htm
15. High Spicy Food Intake and Risk of Cancer: A Meta-analysis of Case–control Studies. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5598338/
16. Gastric cancer research in Mexico: A public health priority. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4000486/
17. Anticancer Properties of Capsaicin Against Human Cancer. Url: http://ar.iiarjournals.org/content/36/3/837.full
18. Capsicum spray injury of the eye. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17253111
19. Personal defense sprays: effects and management of exposure. Url: https://www.healthline.com/nutrition/foods/chili-peppers#section5
20. Effects of chili on postprandial gastrointestinal symptoms in diarrhoea predominant irritable bowel syndrome: evidence for capsaicin-sensitive visceral nociception hypersensitivity.Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18647268
21. The two faces of capsaicin.Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21487045
22. Capsaicin: Current Understanding of Its Mechanisms and Therapy of Pain and Other Pre-Clinical and Clinical Uses. Url: file:///C:/Users/Smartline/Downloads/molecules-21-00844.pdf
23. Effects of capsaicin on coagulation: Will this be the new blood thinner. Url: http://article.sciencepublishinggroup.com/pdf/10.11648.j.cmr.20140305.17.pdf
24. Hot Peppers to Cool Blood Pressure. Url: http://stm.sciencemag.org/content/2/45/45ec128
25. Capsicum (Cayenne, hot pepper) ( Capsicum frutescens and C. annuum) Url: http://hcvadvocate.org/glossary/capsicum-cayenne/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Compoziția nutritivă pentru Ardei iute:

Continut pentru:
100g 1 ardei iute = 45g
CALORII / 100g cal
Indice Glicemic
 
PRINCIPII NUTRITIVE / 100g
Proteine g
Glucide [carbohidrati total] g
   - Fibre alimentare g
   - Amidon g
   - Zaharuri g
Lipide [grăsimi total] g
   - Grăsimi saturate g
   - Grăsimi polinesaturate g
   - Grăsimi mononesaturate g
   - Grăsimi trans g
   - Colesterol mg
   - Acizi grași Omega-3 mg
   - Acizi grași Omega-6 mg
 
VITAMINE / 100g
Vitamina A - Retinol UI
Vitamina C - Acid Ascorbic mg
Vitamina D - Calciferol UI
Vitamina E - Tocoferol mg
Vitamina K mcg
Vitamina B1 - Tiamina mg
Vitamina B2 - Riboflavina mg
Vitamina B3 - Vit.PP - Niacina mg
Vitamina B5 - Acid Pantotenic mg
Vitamina B6 - Piridoxina mg
Vitamina B8 - Colină mg
Vitamina B9 - Acid folic mcg
Vitamina B12 - Ciancobalamina mcg
Betaină mg
 
MINERALE / 100g
Calciu mg
Fier mg
Magneziu mg
Fosfor mg
Potasiu mg
Sodiu - Natriu mg
Zinc mg
Iod mg
Fluor mcg
Seleniu mcg
Cupru mg
Mangan mg
 
ALTELE:
Cofeina mg
Alcool g

CAUTA UN ALIMENT DUPA DENUMIRE: