Arpacaș Beneficii și riscuri, calorii, compoziția nutritivă

©

Autor:

Arpacaș

Arpacașul este un produs alimentar obţinut prin decorticarea boabelor de grâu, orz sau mei. Este bogat în substanțe nutritive prin care combate avitaminoza, anemia, constipația și bolile de inimă.

Conținut nutrițional

O porție de arpacaș gătit conține 217 calorii, un gram de grăsime, 10 grame de fibre, 7 grame de proteine și 45 de grame de carbohidrați. De asemenea, arpacașul este bogat în seleniu, cupru, fosfor și magneziu. (1)

Beneficii

Sănătatea digestivă

Arpacașul, fiind o sursă excelentă de fibre, menține organismul fără toxine. Conține fibre alimentare și acționează ca o sursă de combustibil pentru bacteriile prietenoase din intestin. (2)

Sistem imunitar

Fiind un aliment hrănitor, arpacașul ajută la o îmbunătățire a sistemului imunitar al organismului și reduce șansele de răceală și gripă. Fierul îmbunătățește volumul de sânge și previne anemia și oboseala. Ajută la buna funcționare a rinichilor și la dezvoltarea celulelor corpului. Mai mult, conține cupru, care formează hemoglobină și globule roșii. (3)

Controlează nivelul colesterolului

Fibra insolubilă produce acid propionic care ajută la menținerea nivelului scăzut de colesterol din sânge. Arpacașul, o sursă de fibre solubile și insolubile, este recomandat în mod special de către medici pentru conținutul său natural în cantități scăzute de grăsimi. (4)

Ajută la protejarea sănătății inimii

Ateroscleroza este o afecțiune în care pereții arterei se îngroașă datorită coagulării sau depunerii de materiale grase precum colesterolul. Arpacașul conține niacină (un complex de vitamine B) care reduce nivelul general al colesterolului și lipoproteinei și minimizează factorii de risc cardiovascular. (5) Femeile aflate în postmenopauză care au hipertensiune arterială, colesterol ridicat sau boli cardiovasculare ar trebui să-l consume de mai multe ori pe săptămână.

Reduce simptomele artritei

Cercetările susțin că o dietă bogate în fibre scade inflamația. (6) Unele cereale integrale precum arpacașul care conține fibre solubile, ajută organismul să absoarbă mai bine nutrienții și să reducă orice durere legată de umflarea și inflamația articulațiilor.

Oferă îngrijire pielii

Arpacașul este o sursă de seleniu, care ajută la păstrarea elasticității pielii, protejând-o de deteriorarea radicalilor liberi.

Ajută la prevenirea osteoporozei

Conținutul de fosfor și cupru din arpacaș garantează sănătatea generală a oaselor. (7) Este un remediu natural pentru cei care au osteoporoză. Manganul este necesar pentru producerea osoasă normală, precum și în cazurile de anemie cu deficit de fier. Conținutul de mangan găsit în arpacaș funcționează în asociere cu vitaminele complexului B, menținând sănătatea generală.

Ajută la protejarea împotriva calculilor biliari

Arpacașul ajută femeile să evite dezvoltarea calculilor biliari. Deoarece este bogat în fibre insolubile, ajută de fapt la reducerea secreției de acid biliar, crescând astfel sensibilitatea la insulină și scăzând nivelul trigliceridelor. Un articol din American Journal of Gastroenterology sugerează că femeile care consumă o dietă bogată în fibre au un risc cu 17% mai mic de calculi biliari.

Riscuri

Cel mai probabil, arpacașul poate fi consumat în siguranță de majoritatea persoanelor.

Glutenul din arpacaș poate agrava boala celiacă. (8) De asemenea, consumul de orz poate provoca o reacție alergică la persoanele hipersensibile la alte cereale.

Arpacașul ar putea scădea, într-o mare măsură, nivelul glicemiei. Prin urmare, ar trebui să acorzi atenție medicamentelor pentru diabet, deoarece, în caz contrat există riscul scăderii glicemiei. În plus, consumul de arpacaș poate interacționa și cu alte medicamente, deoarece cantitatea mare de fibre care se găsește în acest aliment poate scădea cantitatea de medicamente absorbită de organism. (9) Pentru a preveni această interacțiune, consumă arpacaș la cel puțin o oră după administrarea medicamentelor pe cale orală.

Deoarece arpacașul ar putea scădea nivelul zahărului din sânge, există îngrijorarea că poate interfera cu controlul zahărului din sânge. Așadar, este indicat să întrerupi consumul de arpacaș cu două săptămâni înainte de o operație programată.

Este indicat să mănânci arpacaș în cantități moderate, deoarece există riscul ca organismul să nu fie pregătit să proceseze cantități mari de fibre și poți experimenta balonarea abdominală, gaze și crampe.



AVANTAJE:
Conținut ridicat de fibre alimentare.

DEZAVANTAJE:
Conține gluten.

Data actualizare: 14-10-2019 | creare: 10-05-2012 | Vizite: 72977
Bibliografie
1. Barley grain- Feedipedia [Internet]. feedipedia.org. 2015 [Cited 19 June 2019]. Available from: https://www.feedipedia.org/node/227
2. Briggs DE. Barley. Springer Science & Business Media; 2012 Dec 6. [Cited 20 June 2019]. Available from: https://books.google.co.in/books?hl=en&lr=&id=ufvdBgAAQBAJ
3. 29 Benefits Of Barley You Probably Never Knew. Url: https://www.lifehack.org/articles/lifestyle/29-benefits-barley-you-probably-never-knew.html
4. Bhatty RS. The potential of hull-less barley, a review. Cereal Chem. 1986 Mar 1;63(2):97-103. [Cited 20 June 2019]. Available from: https://www.aaccnet.org/publications/cc/backissues/1986/Documents/Chem63_97.pdf
5. Effect of barley and oats on the risk of heart disease Url: https://www.researchgate.net/publication/291696374_Effect_of_barley_and_oats_on
6. A Pilot Low-Inflammatory Dietary Intervention to Reduce Inflammation and Improve Quality of Life in Patients With Familial Adenomatous Polyposis: Protocol Description and Preliminary Results. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6505234/
7. Public health impact of dietary phosphorus excess on bone and cardiovascular health in the general population. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23719553
8. Inflammation through wheat, barley, and oats. Url: https://www.boostthyroid.com/blog/2019/4/26/inflammation-through-wheat-barley-and-oats
9. George T. Grossberg, M.D., Barry Fox, The Essential Herb-Drug-Vitamin Interaction Guide.
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Compoziția nutritivă pentru Arpacaș:

Continut pentru:
100g
CALORII / 100g cal
Indice Glicemic
 
PRINCIPII NUTRITIVE / 100g
Proteine g
Glucide [carbohidrati total] g
   - Fibre alimentare g
   - Amidon g
   - Zaharuri g
Lipide [grăsimi total] g
   - Grăsimi saturate g
   - Grăsimi polinesaturate g
   - Grăsimi mononesaturate g
   - Grăsimi trans g
   - Colesterol mg
   - Acizi grași Omega-3 mg
   - Acizi grași Omega-6 mg
 
VITAMINE / 100g
Vitamina A - Retinol UI
Vitamina C - Acid Ascorbic mg
Vitamina D - Calciferol UI
Vitamina E - Tocoferol mg
Vitamina K mcg
Vitamina B1 - Tiamina mg
Vitamina B2 - Riboflavina mg
Vitamina B3 - Vit.PP - Niacina mg
Vitamina B5 - Acid Pantotenic mg
Vitamina B6 - Piridoxina mg
Vitamina B8 - Colină mg
Vitamina B9 - Acid folic mcg
Vitamina B12 - Ciancobalamina mcg
Betaină mg
 
MINERALE / 100g
Calciu mg
Fier mg
Magneziu mg
Fosfor mg
Potasiu mg
Sodiu - Natriu mg
Zinc mg
Iod mg
Fluor mcg
Seleniu mcg
Cupru mg
Mangan mg
 
ALTELE:
Cofeina mg
Alcool g

CAUTA UN ALIMENT DUPA DENUMIRE: