Avocado Beneficii și riscuri, calorii, compoziția nutritivă
©
Autor: Râșnoveanu Marina
Avocado este o sursă bogată de substanţe nutritive, o jumătate de fruct asigurându-ne 36% din doza zilnică recomandată de acid folic, 32% de vitamina C, 31% de vitamina K şi 24% de vitamina E. Pe lângă acestea, avocado este un aliment savuros, cu o consistenţă cremoasă, perfect pentru gustările sau salatele de peste zi.
Originar din Mexic, avocado a fost prima dată cultivat în jurul anului 500 i. H, dar prima menţionare în limba engleză datează din anul 1969. În trecut, acest fruct era unul foarte scump, fiind destinat doar membrilor familiei regale.
Chiar dacă există mai multe soiuri de avocado, iar la noi în ţara se aduc aproximativ 3 dintre acestea, cea mai gustoasă şi apreciată specie este Hass, un avocado ceva mai mic şi cu coaja maronie. (1), (2)
După un anumit interval, specialiştii au ajuns la următoarele concluzii: adulţii care consumaseră avocado aveau o sănătate mult mai bună decât ceilalți, aportul de vitamine, fibre şi minerale era mult mai mare tot în cadrul acestui prim grup, iar cei care consumaseră avocado prezentau un risc cu 50% mai mic de a dezvolta sindrom metabolic. (7)
Ba mai mult, populaţia mexicană din Statele Unite ale Americii prezintă cel mai mare nivel de luteină şi zeaxentină, fiind totodată printre cei mai mari consumatori de avocado din lume. (4)
(2) Beneficiile fructului de avocado, link: http://www.healthyeating.org/Healthy-Eating/All-Star-Foods/Sweets-Fats/Article-Viewer/Article/209/Health-Benefits-of-Avocados.aspx
(3) Avocado, link: http://www.newhealthguide.org/Avocado-Nutrition.html
(4) Potentialele efecte benefice ale fructului de avocado, link: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3664913/
(5) Avocado ar putea sa previna cancerul oral, link: http://researchnews.osu.edu/archive/avocados.htm
(6) Persina, o toxina din avocado, distruge celulele cancerului de san, link: http://www.garvan.org.au/news-events/news/persin-the-avocado-toxin-that-kills-breast-cancer-cells
(7) Avocado ar putea diminua riscul de infarct si diabet, link: http://zeenews.india.com/news/health/healthy-eating/avocados-can-reduce-stroke-and-diabetes-risk_20769.html
(8) Avocado: efecte adverse, informatii nutritionale si beneficii pentru sanatate, link: http://www.zhion.com/herb/Avocados.html
Originar din Mexic, avocado a fost prima dată cultivat în jurul anului 500 i. H, dar prima menţionare în limba engleză datează din anul 1969. În trecut, acest fruct era unul foarte scump, fiind destinat doar membrilor familiei regale.
Chiar dacă există mai multe soiuri de avocado, iar la noi în ţara se aduc aproximativ 3 dintre acestea, cea mai gustoasă şi apreciată specie este Hass, un avocado ceva mai mic şi cu coaja maronie. (1), (2)
Beneficiile consumului de avocado
Avocado asigură un aport nutritiv crescut şi scade riscul sindromului metabolic
Datorită numeroaselor substanţe nutritive pe care le conţine, avocado a fost subiectul unui studiu realizat de National Health and Nutrition Examination Survey. În cadrul acestuia, au fost implicaţi 17 567 de adulţi, dintre care o parte consuma în mod regulat avocado, fără a se indica însă o anumită cantitate.După un anumit interval, specialiştii au ajuns la următoarele concluzii: adulţii care consumaseră avocado aveau o sănătate mult mai bună decât ceilalți, aportul de vitamine, fibre şi minerale era mult mai mare tot în cadrul acestui prim grup, iar cei care consumaseră avocado prezentau un risc cu 50% mai mic de a dezvolta sindrom metabolic. (7)
Avocado contribuie la sănătatea pielii
Ştim deja că un consum crescut de fructe şi legume bogate în carotenoizi poate diminua cu mult efectele dăunătoare ale soarelui asupra pielii noastre. Mai multe studii realizate în ultimii ani au găsit o legătură clară între îmbătrânirea pielii, razele solare şi consumul fructelor şi legumelor. În cadrul unei cercetări din Japonia, s-a ajuns la concluzia că fructele verzi şi galbene, printre care şi avocado, nu doar că previn apariţia ridurilor, dar ne şi protejează pielea de factorii dăunători. (4)Avocado scade colesterolul rău şi îl creşte pe cel bun
Cel puţin asta susţine un studiu realizat în 1996 şi dat publicităţii în Archives of Medical Research. Voluntarii care prezentau colesterol mărit şi care consumaseră avocado timp de o săptămână au prezentat o valoare cu 22% mai scăzută a colesterolului rău şi a trigliceridelor şi un nivel cu 11% mai mare al colesterolului bun. (4)Avocado ne protejează vederea
Avocado este o sursă bogată de carotenoide, antioxidanţi naturali care îmbunătăţesc vederea şi previn unele afecţiuni. De altfel, un studiu a demonstrat faptul că adăugarea acestui aliment în salate şi sosuri creşte absorbţia carotenoidelor chiar şi din alte legume colorate, şi ele importante pentru vedere.Ba mai mult, populaţia mexicană din Statele Unite ale Americii prezintă cel mai mare nivel de luteină şi zeaxentină, fiind totodată printre cei mai mari consumatori de avocado din lume. (4)
Important pentru dezvoltarea fătului
Pentru a scădea la minim posibile probleme ale fătului, viitoarele mămici ar trebui să consume avocado cu cel puţin o lună înainte de concepere şi 3 luni după acest moment. Cum o jumătate de avocado ne asigură 36% din DZR de acid folic, o substanţă importantă în sarcină, nu va trebui să creştem cu mult aportul acestui fruct. (3)Avocado stopează dezvoltarea celulelor precanceroase în cancerul oral
Cancerul oral reprezintă un subtip al cancerului la cap şi gât, putând să apară în cavitatea orală sau oro-maxilo-facială. Cercetătorii au descoperit că un compus din avocado Hass, persina, are capacitatea de împiedica dezvoltarea celulelor precanceroase ce duc la cancerul oral. Rezultatele publicate în revista online Seminars în Cancer Biology cresc speranţa unui nou tratament terapeutic. (5)Un compus din frunzele şi fructul de avocado ar putea stopa cancerul de sân
Aceeaşi substanţă, persina, se pare că ar fi eficientă şi împotriva cancerului de sân. Cercetătorii cred că acesta este doar primul pas către un alt tratament mai eficient şi mai puţin invaziv. Deşi mai multe studii sunt necesare, efectuate întâi pe animale şi mai apoi pe oameni, în laborator s-a demonstrat deja eficienţa unei asocieri persină-tamoxifen, un medicament prescris deseori în cancerul de sân. Toate aceste referiri sunt la substanţa extrasă din avocado, oamenii nefiind expuşi la persina din fruct. (6)Contraindicaţiile consumului de avocado
Avocado poate provoca reacţii alergice
Deşi consumul moderat de avocado este de cele mai multe ori sigur, pot apărea unele reacţii alergice, mai ales dacă ştii că eşti mai sensibil sau alergic la latex. Cele mai frecvente simptome apar la nivelul pielii sau sub formă de vărsături, crize astmatice, rinoconjunctivite, urticarie etc.Femeile însărcinate şi cele care alăptează – avocado doar în cantităţi moderate
Nu există date suficiente privind efectele fructului de avocado în cazul femeilor însărcinate şi al celor care alăptează. Tocmai de aceea, li se recomandă acestora să consume avocado în cantităţi moderate şi nu în scopuri terapeutice. (8)AVANTAJE:
Acest aliment este sărac în sodiu și este o sursă bună de fibre alimentare și vitamina C, vitamina K și acid folic. Compuşii din avocado ne protejează vederea, pielea, scad colesterolul rău şi diminuează riscul apariţiei sindromului metabolic. DEZAVANTAJE:
Consumat în cantităţi moderate, avocado este considerat un aliment sigur. Uneori, însă poate da reacţii alergice.
Data actualizare: 21-01-2015 | creare: 10-05-2012 | Vizite: 79315
Bibliografie
(1) Avocado: informatii nutritionale, link: http://www.avocado.org.au/nutritional-information#ht-5(2) Beneficiile fructului de avocado, link: http://www.healthyeating.org/Healthy-Eating/All-Star-Foods/Sweets-Fats/Article-Viewer/Article/209/Health-Benefits-of-Avocados.aspx
(3) Avocado, link: http://www.newhealthguide.org/Avocado-Nutrition.html
(4) Potentialele efecte benefice ale fructului de avocado, link: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3664913/
(5) Avocado ar putea sa previna cancerul oral, link: http://researchnews.osu.edu/archive/avocados.htm
(6) Persina, o toxina din avocado, distruge celulele cancerului de san, link: http://www.garvan.org.au/news-events/news/persin-the-avocado-toxin-that-kills-breast-cancer-cells
(7) Avocado ar putea diminua riscul de infarct si diabet, link: http://zeenews.india.com/news/health/healthy-eating/avocados-can-reduce-stroke-and-diabetes-risk_20769.html
(8) Avocado: efecte adverse, informatii nutritionale si beneficii pentru sanatate, link: http://www.zhion.com/herb/Avocados.html
©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Compoziția nutritivă pentru Avocado:
Continut pentru:
100g
1 fruct = 201g
|
|
CALORII / 100g | cal |
Indice Glicemic | |
PRINCIPII NUTRITIVE / 100g | |
Proteine | g |
Glucide [carbohidrati total] | g |
- Fibre alimentare | g |
- Amidon | g |
- Zaharuri | g |
Lipide [grăsimi total] | g |
- Grăsimi saturate | g |
- Grăsimi polinesaturate | g |
- Grăsimi mononesaturate | g |
- Grăsimi trans | g |
- Colesterol | mg |
- Acizi grași Omega-3 | mg |
- Acizi grași Omega-6 | mg |
VITAMINE / 100g | |
Vitamina A - Retinol | UI |
Vitamina C - Acid Ascorbic | mg |
Vitamina D - Calciferol | UI |
Vitamina E - Tocoferol | mg |
Vitamina K | mcg |
Vitamina B1 - Tiamina | mg |
Vitamina B2 - Riboflavina | mg |
Vitamina B3 - Vit.PP - Niacina | mg |
Vitamina B5 - Acid Pantotenic | mg |
Vitamina B6 - Piridoxina | mg |
Vitamina B8 - Colină | mg |
Vitamina B9 - Acid folic | mcg |
Vitamina B12 - Ciancobalamina | mcg |
Betaină | mg |
MINERALE / 100g | |
Calciu | mg |
Fier | mg |
Magneziu | mg |
Fosfor | mg |
Potasiu | mg |
Sodiu - Natriu | mg |
Zinc | mg |
Iod | mg |
Fluor | mcg |
Seleniu | mcg |
Cupru | mg |
Mangan | mg |
ALTELE: | |
Cofeina | mg |
Alcool | g |
CAUTA UN ALIMENT DUPA DENUMIRE: