Branză Cheddar Beneficii și riscuri, calorii, compoziția nutritivă

©

Autor:

Branză Cheddar

Brânza Cheddar este produsă din laptele de vacă și are o culoarea albă sau gălbuie, iar textura acesteia poate să fie fărâmicioasă. Unele tipuri de branză Cheddar au coloranți adăugați, astfel încât aceasta capătă o nuanță portocalie.

Acest tip de brânză provine din din satul Cheddar, din Somerset, Anglia. Cu toate acestea, în prezent, brânza Cheddar este folosită pe scară largă, fiind un aliment versatil care se află pe lista de ingrediente în diverse rețete.

Tipuri de brânză Cheddar

Gustul și textura brânzei Cheddar pot varia foarte mult în funcție de perioada de fermentare. De obicei, brânza Cheddar suferă un proces de fermentare care durează între 3 și 24 de luni.

Un timp mai scurt va produce o brânză ușoară, cremoasă, cu o textură moale. De aceea, brânza fermentată timp de numai câteva săptămâni (Camembert și Brie) are o textură moale.

Pe de altă parte, brânzeturile cu un timp mai îndelungat de fermentare vor avea arome clare și înțepătoare. Aceste brânzeturi bine maturate vor avea, de asemenea, o textura sfărâmicioasă. (1)

Beneficii

Sursă de proteine

Brânza Cheddar este un aliment bogat în proteine, iar o porție asigură un aport de 25% de proteine (2).

Un aport mai mare de proteine oferă două avantaje majore:

  • Creșterea consumului de proteine este dovedită clinic pentru îmbunătățirea sațietății și reducerea poftelor alimentare (3, 4).
  • Aporturile mai mari de proteine corespund unei mase musculare sporite, iar creșterea aportului de proteine ajută la conservarea masei slabe în timpul pierderii în greutate (5, 6).


Proteinele sunt, de asemenea, importante pentru persoanele în vârstă, deoarece cantitatea de proteine pe care o putem absorbi scade odată cu înaintarea în vârstă.

Bogată în calciu

Calciul este un mineral esențial responsabil pentru funcționarea optimă a sistemului nostru scheletic și muscular (7).

Mai mult, putem obține calciu, prepondernet, din două surse;

  • Lactate: toate produsele lactate sunt o sursă importantă de calciu.
  • Plante alimentare: multe alimente vegetale cu frunze verzi, semințe, fasole și linte conțin calciu.


Cu toate acestea, biodisponibilitatea calciului diferă în funcție de sursă. Un motiv pentru aceasta este faptul că plantele alimentare conțin compuși cum ar fi oxalat, fitat și acizi uronici care pot inhiba digestia calciului (8).

Dimpotrivă, produsele lactate, cum ar fi brânza, nu conțin compuși care pot împiedica absorbția calciului.

Sursă de lactate fermentate

Brânza este bogată în grăsimi saturate, care sunt adesea considerate periculoase pentru inimă. Dar experții în nutriție descoperă, studiu după studiu, că laptele nu este atât de rău pentru inimă, după cum s-a crezut odată.

Anumite tipuri de produse lactate grase, inclusiv brânza, ar putea chiar ajuta la scăderea colesterolului, deși sunt necesare studii mai solide cu grupuri mai mari de consumatori de brânză pentru a verifica această ipoteză.

În ultimul studiu de acest tip, cercetătorii au descoperit că adulții de vârsta mijlocie și adulții supraponderali care au mâncat brânză Cheddar, au redus colesterolul mai mult decât cei care au consumat brânză cu conținut redus de grăsimi sau unt. (9)

De asemenea, o analiză sistematică a 18 studii a constatat că brânza este invers asociată cu riscul de accident vascular cerebral la populațiile asiatice (10). Dovezile sugerează un risc redus de hipertensiune arterială pe măsură ce aportul de lactate crește.

În plus, laptele fermentat cu conținut ridicat de grăsimi are un efect favorabil asupra riscului de accident vascular cerebral și efecte neutre pentru diabetul de tip 2 și boala cardiovasculară (11).

O revizuire sistematică a 52 de studii clinice a investigat modul în care consumul de lactate a afectat markerii inflamației. Datele din toate cele 52 de studii au arătat că lactatele - inclusiv brânza fermentată - au avut efecte antiinflamatoare la subiecți, cu excepția persoanelor care au avut o alergie la lapte (12).

Sursă de probiotice

Studiile arată că aceste bacterii supraviețuiesc procesului de fabricare a brânzeturilor (13). Probioticele găsite în brânză pot ajuta la protejarea împotriva bacteriilor dăunătoare din intestin și pentru a îmbunătăți sănătatea generală a colonului (14).

Riscuri

Brânza Cheddar conține o cantitate mică de lactoză

La nivel global, intoleranța la lactoză este o problemă importantă și aproximativ 65-70% din populația lumii este intolerantă la lactoză (15).

Deficitul de lactoză se dezvoltă la adulții care nu produc enzima digestivă denumită lactază, care este necesară pentru digerarea corectă a lactozei.

Atunci când oamenii cu intoleranță la lactoză consumă lactoză, pot dezvolta o serie de simptome. Acestea pot include, printre altele, dureri abdominale, balonare, diaree, flatulență, gaze și greață (16).

Bogată în calorii

În primul rând, trebuie adus în atenție faptul că un aliment care are un conținut ridicat de calorii nu este nesănătos.

În al doilea rând, acest tip de brânză are un conținut nutritiv bogat. Așadar, atâta timp cât este consumată cu moderație, brânza Cheddar va avea beneficii asupra sănătății, iar tu vei limita riscul creșterii în greutate.

Alergii / sensibilități la lapte

O alergie severă la brânză / lapte poate provoca o serie de reacții, cea mai gravă fiind anafilaxia. Șocul anafilactic este o reacție alergică periculoasă pentru sănătate.

Așadar, brânza Cheddar este o brânză tradițională cu o istorie foarte lungă, care oferă mai multe beneficii pentru sănătate. În plus, are un gust puternic specific și poate fi integrată cu succes în diverse rețete.



AVANTAJE:
Brânza Cheddar este o sursă bună de proteine, calciu și fosfor.

DEZAVANTAJE:
Brânza Cheddar este bogată în grăsimi saturate.

Data actualizare: 06-12-2018 | creare: 09-05-2012 | Vizite: 16801
Bibliografie
1. Cheddar Cheese 101: Nutrition Facts and Health Benefits. Url: https://www.nutritionadvance.com/cheddar-cheese-nutrition/
2.Cheese, cheddar. Url: https://nutritiondata.self.com/facts/dairy-and-egg-products/8/2
3. The effects of consuming frequent, higher protein meals on appetite and satiety during weight loss in overweight/obese men.Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20847729
4. Increased Protein Consumption during the Day from an Energy-Restricted Diet Augments Satiety but Does Not Reduce Daily Fat or Carbohydrate Intake on a Free-Living Test Day in Overweight Women. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29070709
5. Higher Protein Intake Is Associated with Higher Lean Mass and Quadriceps Muscle Strength in Adult Men and Women. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4478942/
6. The effects of consuming a high protein diet (4.4 g/kg/d) on body composition in resistance-trained individuals. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4022420/
7. The Role of Calcium in Human Aging. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4337919/
8. The Bioavailability of Dietary Calcium. Url: https://www.researchgate.net/publication/12557558_The_Bioavailability_of_Dietary_Calcium
9. Dairy matrix effects: response to consumption of dairy fat differs when eaten within the cheese matrix—a randomized controlled trial. Url: https://academic.oup.com/ajcn/advance-article-abstract/doi/10.1093/ajcn/nqy146/5071782?redirectedFrom=fulltext
10. Dairy Consumption and Risk of Stroke: A Systematic Review and Updated Dose–Response Meta‐Analysis of Prospective Cohort Studies. Url: https://www.researchgate.net/publication/303468261_Dairy_Consumption_and_Risk_of_Stroke_A_Systematic_Review_and_Updated_Dose-Response_Meta-Analysis_of_Prospective_Cohort_Studies
11. Systematic Review of the Association between Dairy Product Consumption and Risk of Cardiovascular-Related Clinical Outcomes . Url: https://academic.oup.com/advances/article/7/6/1026/4568635
12. Dairy products and inflammation: A review of the clinical evidence. Url: https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/10408398.2014.967385
13. Probiotic bacteria survive in Cheddar cheese and modify populations of other lactic acid bacteria. Url: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/jam.12482
14. Potential effects of probiotics in cheese and yogurt production: A review. Url: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1002/elsc.201100122
15. Lactase Non-persistence and Lactose Intolerance. Url: https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs11894-017-0558-9
16. Lactose malabsorption and intolerance: pathogenesis, diagnosis and treatment. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4040760/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Compoziția nutritivă pentru Branză Cheddar:

Continut pentru:
100g 1 felie = 28g
CALORII / 100g cal
Indice Glicemic
 
PRINCIPII NUTRITIVE / 100g
Proteine g
Glucide [carbohidrati total] g
   - Fibre alimentare g
   - Amidon g
   - Zaharuri g
Lipide [grăsimi total] g
   - Grăsimi saturate g
   - Grăsimi polinesaturate g
   - Grăsimi mononesaturate g
   - Grăsimi trans g
   - Colesterol mg
   - Acizi grași Omega-3 mg
   - Acizi grași Omega-6 mg
 
VITAMINE / 100g
Vitamina A - Retinol UI
Vitamina C - Acid Ascorbic mg
Vitamina D - Calciferol UI
Vitamina E - Tocoferol mg
Vitamina K mcg
Vitamina B1 - Tiamina mg
Vitamina B2 - Riboflavina mg
Vitamina B3 - Vit.PP - Niacina mg
Vitamina B5 - Acid Pantotenic mg
Vitamina B6 - Piridoxina mg
Vitamina B8 - Colină mg
Vitamina B9 - Acid folic mcg
Vitamina B12 - Ciancobalamina mcg
Betaină mg
 
MINERALE / 100g
Calciu mg
Fier mg
Magneziu mg
Fosfor mg
Potasiu mg
Sodiu - Natriu mg
Zinc mg
Iod mg
Fluor mcg
Seleniu mcg
Cupru mg
Mangan mg
 
ALTELE:
Cofeina mg
Alcool g

CAUTA UN ALIMENT DUPA DENUMIRE: