Branză de burduf Beneficii și riscuri, calorii, compoziția nutritivă
Autor: Vasiliu Alina
Brânza de burduf cunoscută sub numele tradițional de brânză frământată, este una dintre specialitățile culinare românești, preparate tradițional la stâna de munte.
Exteriorul brânzei de burduf este de culoare gri-castaniu, acoperită cu un strat subţire de mucegai alb-verzui.
Interiorul este de culoare alb-gălbuie, cu consistenţă moale untoasă.
Gustul şi mirosul sunt de caş de oaie maturat, slab sărat şi picante. (1)
Cum se obține?
Brânza de burduf se obține din lapte de oaie. Primul pas constă în strecurarea laptelui proaspăt mult, iar mai apoi este importantă temperatura laptelui care este lăsat la închegat și, peste care se va adăuga, ulterior cheagul. Timp de 40 de minute, laptele trebuie lăsat la prins, după care cașul trebuie lăsat la scurs, astfel încât să fie eliminat excesul de zer.
Rezultatul va fi o roată de 50-60 cm în diametru și o grosime de 12-14 cm, care va fi depozitată în butoaie de lemn, timp de 10-12 zile, după care are loc frământarea cașului, împreună cu sare, iar la final se îndeasă în burduf, la maturat. (2)
Beneficii
În ceea ce privește compoziția nutrițională, brânza de burduf conține o cantitate de grăsimi de minimum 58%, iar sare în cantitate de 3%.
Brânza de burduf asigură un aport important de grăsimi și de proteine. De asemenea, aceasta are un conținut ridicat de calciu, motiv pentru care nutriționiștii o consideră un aliment care ar trebui inclus în dieta femeilor la menopauză, a celor însărcinate sau chiar a adolescenților.
Brânza de burduf este și o sursă importantă de vitamine, precum A, D, E, B2 si B12 care au rolul de a preveni afecțiunile sistemului osos. (3)
Riscuri
Salmonella enteridis, Salmonella typhimurium
Aceste bacterii sunt responsabile pentru apariția intoxicațiilor alimentare și sunt cauzate, mai ales de produsele lactate (brânzeturi, caş).
Bacillus anthracis
Este bacteria care cauzează afecțiunea cunoscută sub denumirea de „boala cărbunoasă” sau antrax. Aceasta poate fi prevenită în etapa de procesare la temperaturi care depășesc 110°C.
Mycobacterium bovis
Este o bacterie specifică atât oamenilor, cât și animalelor, fiind regăsită în laptele matern.
Coxiela (Ricketsia) burnetti
Este un germen care cauzează febra Q. Acesta se poate transmite prin laptele animalului bolnav. Cu toate acestea, nu cauzează probleme atunci când se găsește în mediul acid.
Virusul febrei aftoase
Acesta poate fi transmis de la animal mult timp după vindecarea acestuia;virusul este sensibil la tratamentul termic şi mediul acid.
Streptococii, stafilococi şi E. coli
Acestea cauzează adesea mastita (afectarea glandei mamare) la animale. Laptele de la aceste animale va fi modificat organoleptic şi va determina la intoxicație alimentară. (4)
Cum recunoașteți brânza de burduf autentică?
Brânza de burduf autentică se recunoaște după burduf. Brânza de burduf trebuie să aibă o textură moale, fiind ușor de întins pe pâine, trebuie să aibă culoarea galbenă, nu albă sau gălbuie și miros de lapte de oaie, nu de cheag.
Brânza de burduf nu este acidă și nici foarte sărată, este compactă, nu se sfărâmă, ci este mai degrabă cremoasă, decât sfărâmicioasă.
2. Brânză de burduf. Url: https://ro.wikipedia.org/wiki/Br%C3%A2nz%C4%83_de_burduf
3. Nutrients in Cheese. Url: https://www.healthyeating.org/Milk-Dairy/Nutrients-in-Milk-Cheese-Yogurt/Nutrients-in-Cheese
3. Sources of pathogenic microorganisms and their fate during land application of wastes. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15647533
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Compoziția nutritivă pentru Branză de burduf:
Continut pentru:
100g
|
|
CALORII / 100g | cal |
Indice Glicemic | |
PRINCIPII NUTRITIVE / 100g | |
Proteine | g |
Glucide [carbohidrati total] | g |
- Fibre alimentare | g |
- Amidon | g |
- Zaharuri | g |
Lipide [grăsimi total] | g |
- Grăsimi saturate | g |
- Grăsimi polinesaturate | g |
- Grăsimi mononesaturate | g |
- Grăsimi trans | g |
- Colesterol | mg |
- Acizi grași Omega-3 | mg |
- Acizi grași Omega-6 | mg |
VITAMINE / 100g | |
Vitamina A - Retinol | UI |
Vitamina C - Acid Ascorbic | mg |
Vitamina D - Calciferol | UI |
Vitamina E - Tocoferol | mg |
Vitamina K | mcg |
Vitamina B1 - Tiamina | mg |
Vitamina B2 - Riboflavina | mg |
Vitamina B3 - Vit.PP - Niacina | mg |
Vitamina B5 - Acid Pantotenic | mg |
Vitamina B6 - Piridoxina | mg |
Vitamina B8 - Colină | mg |
Vitamina B9 - Acid folic | mcg |
Vitamina B12 - Ciancobalamina | mcg |
Betaină | mg |
MINERALE / 100g | |
Calciu | mg |
Fier | mg |
Magneziu | mg |
Fosfor | mg |
Potasiu | mg |
Sodiu - Natriu | mg |
Zinc | mg |
Iod | mg |
Fluor | mcg |
Seleniu | mcg |
Cupru | mg |
Mangan | mg |
ALTELE: | |
Cofeina | mg |
Alcool | g |
CAUTA UN ALIMENT DUPA DENUMIRE: