Branză mascarpone Beneficii și riscuri, calorii, compoziția nutritivă

©

Autor:

Branză mascarpone

Brânza Mascarpone este o brânză originară din regiunea Lombardia de nord a Italiei. Este cunoscută sub numele de „Prodotto agroalimentare tradizionale”, care este un produs alimentar regional tradițional. Este o brânză cremă, iar, datorită procesului de preparare similar, aceasta este, în general, confundată cu brânza de vaci sau ricotta, dar consistența brânzei mascarpone este mult mai cremoasă și are un gust dulce.

Compoziție nutrițională

O porție de mascarpone conține 130 de calorii și 13 grame de grăsime, dintre care 8 grame sunt saturate. Este vorba despre 40% din limita zilnică de grăsimi saturate.

O dietă care include cantități mari de grăsimi saturate poate duce la dezvoltarea bolilor de inimă și a diabetului de tip 2 și ar putea contribui la cancer. (1)

La fel ca alte tipuri de brânză, mascarpone furnizează calciu, deși în doze mult mai mici decât brânzeturile tari precum Cheddar. O porție de mascarpone asigură 4% din necesarul zilnic de calciu, ceea ce reprezintă aproximativ 40 de miligrame.

Un alt plus nutrițional al brânzei mascarpone este conținutul scăzut de sodiu. Cele mai multe tipuri de brânză conțin cantități mari de sodiu, dar mascarpone conține doar 15 miligrame, ceea ce reprezintă 1% din limita zilnică de 2.300 miligrame.

O porție de mascarpone conține 10% din cele 700 de micrograme de vitamina A de care ai nevoie în fiecare zi.

Beneficii

Sănătatea inimii

Într-un studiu, cercetătorii au descoperit că grăsimile din lactate nu au fost asociate cu un risc mai mare de boli cardiovasculare (definite ca infarct miocardic, boli de inimă și accident vascular cerebral) în comparație cu aceeași cantitate de calorii din carbohidrați. (2)

Publicat în American Journal of Clinical Nutrition, studiul a analizat mai mult de 220.000 de femei și bărbați. Participanții au completat chestionarele alimentare la fiecare patru ani, timp de până la 26 de ani. Produsele lactate pe care cercetătorii le-au analizat au inclus lapte degresat și cu conținut scăzut de grăsimi, lapte integral, smântână, înghețată, iaurt, brânzeturi, brânză cremă și alte brânzeturi.

Sănătatea oaselor

Conținutul de brânză, proteine, magneziu, zinc și vitamine A, D și K poate contribui la dezvoltarea osoasă sănătoasă la copii și adulți și la prevenirea osteoporozei.

Unele teorii au sugerat că consumul de lactate duce la niveluri mai ridicate de acid în organism, iar acest lucru poate distruge, mai degrabă decât să încurajeze, sănătatea osoasă. Cu toate acestea, dovezile științifice nu susțin acest punct de vedere. (3)

Este una dintre cele mai bogate surse dietetice de calciu

Alimentele cu cea mai mare cantitate de calciu includ brânzeturi tari, cum ar fi cedar și parmezan, și brânzeturi proaspete, cum ar fi ricotta și mascarpone.

Într-adevăr, un sondaj al Societății Naționale de Osteoporoză a constatat că o cincime dintre cei sub 25 de ani au întrerupt sau au redus laptele, riscând sănătatea oaselor. (3)

Sanătatea dentară

Brânza poate îmbunătăți sănătatea dentară. Calciul joacă un rol important în formarea dinților, iar brânza este o sursă bună de calciu. În plus, cel puțin un studiu a arătat că consumul de brânză poate crește nivelul pH-ului în plăcile dentare, oferind protecție împotriva cavităților dentare. (4)

Vasele de sânge sănătoase

Unele brânzeturi conțin niveluri ridicate de colesterol și sodiu, sugerând că acestea pot duce la probleme cardiovasculare.

Cu toate acestea, în 2014, cercetătorii au concluzionat că produsele lactate ar putea fi o sursă bună de glutation. (5) Acest antioxidant este esențial pentru sănătatea creierului și pentru prevenirea neurodegenerării legate de vârstă.

În 2016, oamenii de știință au constatat, de asemenea, că proprietățile antioxidante ale brânzei pot proteja împotriva efectelor negative ale sodiului, cel puțin pe termen scurt. (6)

Într-un studiu, vasele de sânge ale participanților care au consumat brânză au funcționat mai bine decât vasele de sânge ale celor care au mâncat covrigei sau brânză de soia. (7)

O greutate sănătoasă

Studiile arată că o persoană cu un indice de masă corporală mai mare (IMC) are mai multe șanse să aibă un nivel scăzut de calciu. Deoarece brânza este o sursă bună de calciu, pot exista beneficii pentru pierderea în greutate. (8)

Reducerea stresului

Sunt efectuate studii privind stabilirea motivului pentru care brânza are efecte asupra stresului și a anxietății. S-a observat că brânza reduce atacurile de panică și de anxietate.

Sursă de proteine pentru vegetarieni

Vegetarienii nu consumă carne sau produse animale, astfel încât poate fi dificil să țină pasul cu aportul zilnic de proteine, dar brânza reprezintă o alternativă în acest sens.

Imunitate

Brânza este bogată în zinc care este benefic pentru organism. Aceasta ajută la menținerea sistemului imunitar puternic. Bacteriile bune din brânză contribuie, de asemenea, la consolidarea sistemului digestiv, astfel încât organismul funcționează mai eficient împotriva bolilor și infecțiilor.

Riscuri

Intoleranță la lactoză

Unii oameni sunt intoleranți la lactoză, ceea ce înseamnă că nu pot digera lactoza găsită în lapte și produse lactate. Ca rezultat, consumul de lactoză determină balonare abdominală, crampe, diaree, gaze și greață, în mod obișnuit între 30 minute și 2 ore după consumarea produsului lactat.

Există moduri diferite în care poate fi experimentată intoleranță la lactoză. Cu toate acestea, brânza moale, precum cea mascarpone conține cantități semnificative de lactoză și este posibil să provoace probleme la persoanele cu intoleranță la lactoză.

Alergii

O alergie apare din cauza unei reacții imunologice anormale la anumite declanșatoare, cum ar fi proteina din lapte, fie că este vorba de cazeină sau zer.

În cazuri mai severe, o persoană poate dezvolta astm, eczemă, sângerare, pneumonie și anafilaxie sau șoc.

O sensibilitate la cazeină, o proteină gasită în lapte, poate declanșa inflamație în organism, producând simptome precum congestia sinusurilor, răspândirea acneei, erupția cutanată și migrenele.

Un aport ridicat de calciu a fost legat de un risc crescut de cancer de prostată în unele studii, dar alte investigații nu au găsit nicio asociere între cele două.

Brânza mascarpone poate fi o sursă bogată de calciu pentru persoanele care nu suferă de intoleranță sau alergie la lactoză, dar este recomandat consumul acesteia cu moderație.AVANTAJE:
Conținut scăzut de sodiu.

DEZAVANTAJE:
Conținut ridicat de calorii și grăsimi.

Data actualizare: 29-10-2018 | creare: 10-05-2012 | Vizite: 17499
Bibliografie
1. Strategies to prevent heart disease. Url: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/heart-disease/in-depth/heart-disease-prevention/art-20046502
2. Dairy Fats and Cardiovascular Disease: Do We Really Need to Be Concerned? Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5867544/
3. The use of calcium and vitamin D in the management of osteoporosis. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2621390/
4. Cheese may prevent cavities. Url: https://www.sciencedaily.com/releases/2013/06/130605130118.htm
5. Dairy intake is associated with brain glutathione concentration in older adults. Url: https://academic.oup.com/ajcn/article/101/2/287/4494384
6. Dairy cheese consumption ameliorates single-meal sodium-induced cutaneous microvascular dysfunction by reducing ascorbate-sensitive oxidants in healthy older adults. Url: https://www.cambridge.org/core/journals/british-journal-of-nutrition/article/dairy-cheese-consumption-ameliorates-singlemeal-sodiuminduced-cutaneous-microvascular-dysfunction-by-reducing-ascorbatesensitive-oxidants-in-healthy-older-adults/B24D72D190CF15B533E0B927DDC38E51
7. Eating dairy cheese may protect against sodium-related health risks. Url: https://news.psu.edu/story/434732/2016/10/31/research/eating-dairy-cheese-may-protect-against-sodium-related-health-risks
8. Effect of Calcium Supplementation on Weight and Fat Loss in Women. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4010554/
9. Metabolomics Investigation To Shed Light on Cheese as a Possible Piece in the French Paradox Puzzle. Url: https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf505878a
10. Living with lactose intolerance. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0072451/
11. Milk & Dairy Allergy. Url: https://acaai.org/allergies/types-allergies/food-allergy/types-food-allergy/milk-dairy-allergy
12.Calcium intake increases risk of prostate cancer among Singapore Chinese. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4219618/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Compoziția nutritivă pentru Branză mascarpone:

Continut pentru:
100g 1 cană = 250g
CALORII / 100g cal
Indice Glicemic
 
PRINCIPII NUTRITIVE / 100g
Proteine g
Glucide [carbohidrati total] g
   - Fibre alimentare g
   - Amidon g
   - Zaharuri g
Lipide [grăsimi total] g
   - Grăsimi saturate g
   - Grăsimi polinesaturate g
   - Grăsimi mononesaturate g
   - Grăsimi trans g
   - Colesterol mg
   - Acizi grași Omega-3 mg
   - Acizi grași Omega-6 mg
 
VITAMINE / 100g
Vitamina A - Retinol UI
Vitamina C - Acid Ascorbic mg
Vitamina D - Calciferol UI
Vitamina E - Tocoferol mg
Vitamina K mcg
Vitamina B1 - Tiamina mg
Vitamina B2 - Riboflavina mg
Vitamina B3 - Vit.PP - Niacina mg
Vitamina B5 - Acid Pantotenic mg
Vitamina B6 - Piridoxina mg
Vitamina B8 - Colină mg
Vitamina B9 - Acid folic mcg
Vitamina B12 - Ciancobalamina mcg
Betaină mg
 
MINERALE / 100g
Calciu mg
Fier mg
Magneziu mg
Fosfor mg
Potasiu mg
Sodiu - Natriu mg
Zinc mg
Iod mg
Fluor mcg
Seleniu mcg
Cupru mg
Mangan mg
 
ALTELE:
Cofeina mg
Alcool g

CAUTA UN ALIMENT DUPA DENUMIRE: