Branză ricotta Beneficii și riscuri, calorii, compoziția nutritivă

©

Autor:

Branză ricotta

Ricotta este unul dintre cele mai renumite soiuri de brânză și este produsă în Italia. Are un gust moale și cremos, și o istorie lungă, care precedă vremurile romane.

Producția de ricotta este diferită de brânza tradițională și este produsă prin folosirea lichidelor rămase de la prepararea brânzeturilor.

Cum este făcută ricotta?

La prima vedere, ricotta arată similar cu brânza de vaci. Cu toate acestea, ricotta are un proces de producție diferit.

Ricotta în stil tradițional

Interesant este că ricotta gătită în stil tradițional este un produs secundar al procesului de preparare a brânzeturilor.

Producătorii produc ricotta prin încălzirea și coagularea proteinelor din zer rămase după producerea altor tipuri de brânză, cum ar fi mozzarella. După aceasta, adaugă cantități mici de lapte.

Tipuri de ricotta

Ricotta proaspătă. Soiul original, cu umiditate ridicată, moale, dulce și cu o consistență cremoasă.

Ricotta affumicata, sau ricotta afumată. Are consistență fermă, textură cremoasă, conținut scăzut de umiditate și durată lungă de valabilitate. Este de obicei rasă peste paste.

Ricotta infornata. În esență este ricotta proaspătă care a fost coaptă pentru a reduce conținutul de umiditate și pentru a crește aroma. Are o crustă maronie, o aromă de rumenit și o textură fermă.

Ricota forte este o brânză densă și înțepătoare, fermentată. Această brânză are o perioadă de maturație de la 60 de zile la câțiva ani, iar aroma este asemănătoare cu cea a brânzei cu mucegai albastru.

Compoziție nutrițională

Ricotta conține o cantitate importantă de vitaminele A și B2. Este, de asemenea, o sursă excelentă de calciu, seleniu și fosfor.

Beneficii

Bogată în proteine

Ricotta este o sursă bună de proteine ​​și conține 11,3 grame la 100 g.

Pentru oricine dorește să crească aportul de proteine, ricotta poate fi o variantă, mai ales că are un conținut scăzut de grăsimi, așadar nu adaugă multe calorii în dieta ta.

Ca sursă de lactate, conținutul de proteine ​​din ricotta este o proteină completă, ceea ce înseamnă că are toți aminoacizii esențiali (1).

Proteinele sunt importante pentru construirea și menținerea mușchilor, producerea enzimelor și a hormonilor și joacă un rol în menținerea oaselor, pielii, părului și a unghiilor sănătoase (2).

Omega-3

Întrucât, ricotta este un produs al animalelor crescute pe pășune, oferă o cantitate bună de omega-3 în forma DHA / EPA.

Spre deosebire de alimentele vegetale, cum ar fi nuci și semințe, DHA și EPA sunt forme de acizi grași identici cu cei găsiți în peștele gras și fructele de mare. (3)

Omega-3 are mai multe efecte benefice asupra sănătății noastre, iar acestea includ capacitatea de a scădea trigliceridele și de a crește nivelul HDL. În plus, poate avea, de asemenea, un impact pozitiv asupra sensibilității la insulină (4, 5).

În timp ce toate tipurile de ricotta vor oferi omega-3, cantitatea va fi mai mare în ricotta obținută din lapte de la animalele crescute pe pășune.

Conținut ridicat de seleniu

Seleniul este un mineral antioxidant care protejează organismul de efectele radicalilor liberi și de stresul oxidativ (6). O sută de grame de brânză ricotta oferă peste 20% din doza zilnică recomandată.

Sursă de calciu

Calciul este unul dintre substanțele nutritive majore găsit în lapte și produsele din brânză. Mai exact, o porție de ricotta furnizează mai mult de 5% din doza zilnică recomandată.

Calciul are mai multe funcții importante în organism și este important pentru menținerea oaselor și a dinților sănătoși și ajută funcția musculară (7).

Mai scăzută în lactoză decât unele produse lactate

Intoleranța și sensibilitatea la lactoză sunt frecvente în întreaga lume. Intoleranța la lactoză poate provoca simptome cum ar fi dureri abdominale, balonare, crampe și diaree (8).

Brânza ricotta face parte din categoria produselor cu o cantitate redusă de lactoză și conține 2 grame de lactoză la 100 g (9). Această cantitate de lactoză este mult mai mică decât în ​​alimente precum laptele și iaurtul, iar ricotta poate fi tolerată de persoane cu ușoare sensibilități la lactoză.

Dezavantaje

În timp ce ricotta este un aliment sănătos, care oferă mai multe beneficii, poate provoca probleme pentru anumite grupuri de oameni. Similar cu majoritatea produselor lactate, persoanele cu intoleranță severă la lactoză vor dori să evite brânza ricotta, deoarece va cauza probleme persoanelor cu alergie la proteine ​​din zer. Cu toate acestea, nu conține proteine ​​de cazeină.

În general, brânza ricotta este o brânză sănătoasă. Este bogată în proteine, conține mulți nutrienți importanți și poate fi consumată în dietă, fără a crește numărul de calorii.



AVANTAJE:
Brânza ricotta conține proteine, calciu și seleniu.

DEZAVANTAJE:
Brânza ricotta este bogată în grăsimi saturate.

Data actualizare: 08-08-2019 | creare: 11-05-2012 | Vizite: 16000
Bibliografie
1. Protein – Which is Best? Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3905294/
2. Protein and Amino Acids. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK234922/
3. Bioavailability of Dietary Omega-3 Fatty Acids Added to a Variety of Sausages in Healthy Individuals. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5490608/
4. Fish oil – how does it reduce plasma triglycerides? Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3563284/
5. Omega-3 fatty acids for the treatment of elevated triglycerides. Url: https://www.tandfonline.com/doi/pdf/10.2217/clp.09.34
6. Selenium. Url: https://ods.od.nih.gov/factsheets/Selenium-Consumer/
7. The Role of Calcium in Human Aging. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4337919/
8. Lactose intolerance. Url: https://www.nhs.uk/conditions/lactose-intolerance/
9. LACTOSE INTOLERANCE. Url: http://www.nutritionaustralia.org/sites/default/files/Lactose%20Intolerance_0.pdf
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Compoziția nutritivă pentru Branză ricotta:

Continut pentru:
100g 1 cană = 246g
CALORII / 100g cal
Indice Glicemic
 
PRINCIPII NUTRITIVE / 100g
Proteine g
Glucide [carbohidrati total] g
   - Fibre alimentare g
   - Amidon g
   - Zaharuri g
Lipide [grăsimi total] g
   - Grăsimi saturate g
   - Grăsimi polinesaturate g
   - Grăsimi mononesaturate g
   - Grăsimi trans g
   - Colesterol mg
   - Acizi grași Omega-3 mg
   - Acizi grași Omega-6 mg
 
VITAMINE / 100g
Vitamina A - Retinol UI
Vitamina C - Acid Ascorbic mg
Vitamina D - Calciferol UI
Vitamina E - Tocoferol mg
Vitamina K mcg
Vitamina B1 - Tiamina mg
Vitamina B2 - Riboflavina mg
Vitamina B3 - Vit.PP - Niacina mg
Vitamina B5 - Acid Pantotenic mg
Vitamina B6 - Piridoxina mg
Vitamina B8 - Colină mg
Vitamina B9 - Acid folic mcg
Vitamina B12 - Ciancobalamina mcg
Betaină mg
 
MINERALE / 100g
Calciu mg
Fier mg
Magneziu mg
Fosfor mg
Potasiu mg
Sodiu - Natriu mg
Zinc mg
Iod mg
Fluor mcg
Seleniu mcg
Cupru mg
Mangan mg
 
ALTELE:
Cofeina mg
Alcool g

CAUTA UN ALIMENT DUPA DENUMIRE:

 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.