Cacao Beneficii și riscuri, calorii, compoziția nutritivă

©

Autor:

Cacao

Arborele de cacao este planta din care se extrage cacao, din care se face ciocolata. Cacao este un aliment folosit de unii oameni ca medicament. Este frecvent utilizată pe cale orală pentru boli de inimă și hipertensiune arterială. Există cercetări științifice care susțin aceste utilizări. (1)

Cacao conține o varietate de substanțe chimice, inclusiv antioxidanți numiți flavonoizi. Aceştia ar putea duce la scăderea tensiunii arteriale. Acești compuși ar putea, de asemenea, să reducă activitatea substanțelor chimice din organism care duc la inflamarea sau blocarea vaselor de sânge. Cacao este una dintre cele mai bogate surse de polifenoli. Este deosebit de bogată în flavanoli, care au efecte antioxidante și antiinflamatoare puternice. Polifenolii sunt antioxidanți naturali care se găsesc în alimente precum fructele, legumele, ceaiul, ciocolata și vinul. Aceştia au fost asociaţi cu numeroase beneficii pentru sănătate: reducerea inflamaţiilor, flux sanguin mai bun, scăderea tensiunii arteriale și îmbunătățirea nivelului de colesterol și zahăr din sânge. (2)

Cu toate acestea, prelucrarea și încălzirea ei poate duce la pierderea proprietăților benefice. Este adesea tratată cu alcaline pentru a reduce amărăciunea, ceea ce duce la o scădere cu 60% a conținutului de flavanol. Deci, nu toate produsele care conțin cacao vor oferi aceleași beneficii. Unii oameni aplică unt de cacao la nivelul pielii pentru a preveni ridurile și vergeturile sau consumă acest preparat pentru a trata multe alte afecțiuni, cum ar fi cele de la nivelul ficatului, vezica urinară, afecțiuni renale și pierderea memoriei. Cu toate acestea, nu există suficiente argumente aduse prin cercetare științifică pentru a susține aceste alte utilizări. (1)

Beneficii asupra sănătăţii

Ciocolata neagră şi circulaţia coronariană

Un studiu asupra ciocolatei negre condus de Flammer şi colab. aduce dovezi pentru a susţine efectele benefice ale acestui aliment asupra arterelor coronare. În cadrul studiului, 22 de beneficiari ale unor transplanturi de inimă au primit câte o doză de 40 g de ciocolată neagră. Diametrul arterelor coronare a crescut considerabil după 2 ore de la ingestia ciocolatei negre, bogată în flavonoide. Un studiu similar din 2009, elaborat de Shiina şi colab., a demonstrat o îmbunătăţire a circulaţiei coronariene, care a fost asociată consumului de ciocolată neagră. În cadrul acestui studiu, 39 de bărbaţi sănătoşi din punct de vedere clinic au consumat câte 45 g de ciocolată neagră sau câte 35 g de ciocolată albă, zilnic, pe o perioadă de două săptămâni.

Cacao şi afecţiunile cardiovasculare

Primul studiu despre legătura dintre consumul de cacao şi sănătatea cadriovasculară a fost publicat în 2006. Eşantionul a fost format din 470 de olandezi, care nu suferiseră de boli cardiovasculare sau de diabet. Tensiunea arterială sistolică şi tensiunea arterială diastolică nu au fost în vreun fel afectate de consumul de cacao. Dimpotrivă, consumul de cacao a fost asociat cu un risc redus al mortalităţii. Cei care consumaseră mai multă cacao (aprox. 2,30 g de cacao/ zi) aveau cu 50% mai multe şanse de a fi mai longevivi şi fără a manifesta boli cardiovasculare, faţă de cei care consumaseră foarte puţină cacao sau deloc (0,36 g de cacao/ zi). (3)

În 2009, un studiu din Stockholm, Suedia, a monitorizat riscul de deces din cauza afecţiunilor cardiace şi a descoperit că cel mai mare risc îl aveau pacienţii anterior internaţi cu infarct miocardic. Pe parcursul a 8 ani şi jumătate, pacienţii care au declarat că au consumat ciocolată de două sau mai multe ori pe săptămână aveau cu 66% mai puţine şanse de a-şi pierde viaţa din cauza bolilor cardiace faţă de pacienţii care nu consumaseră ciocolată. (3)

În 2010, Buijsse şi colab. au făcut publice rezultatele rezultatele unui studiu pentru a demonstra că există un risc mai redus de a suferi un infarct miocardic sau un atac vascular cerebral datorită consumului de ciocolată. Studiul a avut drept eşantion 19.357 de bărbaţi şi femei din Germania şi s-a desfăşurat pe o perioadă de 8 ani. Persoanele care consumaseră mai multă ciocolată (7,5 g/ zi) aveau cu 39% mai puţine şanse de a suferi un infarct miocardic sau AVC. Rezultatele studiului au avut la bază consumul oricărui tip de ciocolată (ciocolată albă, cu lapte sau neagră). Cu toate acestea, se pare că o analiză mai detaliată a dezvăluit faptul că ciocolata cu lapte se afla în topul preferinţelor participanţilor la studiu (57%), urmată de ciocolata neagră (24%) şi ciocolata albă (2%). (3)

Într-un alt studiu din 2010, Mostofsky şi colab. au evaluat legătura dintre consumul de ciocolată şi insuficienţa cardiacă la 31.823 de femei vârstnice şi de vârstă mijlocie, în decursul a 9 ani. Potrivit rezultatelor, femeile care nu consumau ciocolată aveau un risc mult mai mare de internare sau chiar deces din cauza insuficienţei cardiace, comparativ cu femeile care consumau cantităţi moderate de ciocolată: 1-3 porţii pe lună sau 1-2 porţii de ciocolată pe săptămână. Cu toate acestea, şansele de suferi de insuficienţă cardiacă erau uşor crescute la femeile care consumau 3-6 porţii de ciocolată pe săptămână. (3)

Cacao şi bolile neurodegenerative

Mai multe studii au constatat că polifenolii, cum ar fi cei din cacao, pot reduce riscul bolilor neurodegenerative prin îmbunătățirea funcției creierului și a fluxului sanguin. În plus, flavanolii influențează producția de oxid nitric, care relaxează mușchii vaselor de sânge, îmbunătățind fluxul sanguin și alimentarea cu sânge a creierului. Un studiu efectuat la 34 de adulți, a demonstrat creșterea fluxului sanguin la nivelul creierului cu 8% după o săptămână și cu 10%, după două săptămâni de consum de cacao. Aceste studii indică rolul pozitiv al acestui aliment asupra sănătății creierului și posibilele efecte pozitive asupra bolilor neurodegenerative precum Alzheimer și Parkinson’s. (2)

Cacao şi diabetul

Deşi consumul prea mare de ciocolată cu siguranță nu este bun, cacao are, de fapt, unele efecte antidiabetice. Studiile indică faptul că flavanolii de cacao pot îmbunătăți secreția de insulină, pot reduce inflamația și pot stimula absorbția zahărului din sânge în mușchi. Unele studii au arătat că un consum mai mare de flavanoli, inclusiv cei din cacao, poate duce la un risc mai scăzut de diabet de tip 2. Polifenolii de cacao pot avea un impact pozitiv asupra prevenirii și controlului diabetului zaharat. Cu toate acestea, este nevoie de mai multe cercetări. (2) Într-un studiu japonez, riscul de diabet zaharat era cu 35% mai redus în cazul bărbaţilor care consumau, de regulă, bucăţele de ciocolată o dată sau de mai multe ori pe săptămână, comparativ cu cei care nu consumau deloc ciocolată sau foarte rar. (3)

Cacao şi cancerul

Flavanolii din fructe, legume și alte alimente au reprezentat un mare interes datorită proprietăților lor de protecție împotriva cancerului. Cacao are cea mai mare concentrație de flavanoli dintre toate alimentele. Studiile efectuate au descoperit cum anumite compenente din cacao au efecte antioxidante, protejeaza celulele împotriva deteriorării moleculelor, luptă împotriva inflamaţiei, inhibă înmulţirea celulară, induce moarte celulelor canceroase şi ajută la prevenirea răspândirii celulelor canceroase. Studiile pe animale cu o dietă bogată în cacao sau extracte de cacao au înregistrat rezultate pozitive în reducerea cancerului mamar, pancreatic, prostatic, de ficat și de colon, precum și a leucemiei. Studiile efectuate la om au arătat că dietele bogate în flavanol sunt asociate cu o scădere a riscului de cancer. Cercetările despre cacao sugerează că aceasta este un puternic antioxidant și poate juca un rol în prevenirea cancerului. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări. (2)



AVANTAJE:
Acest aliment este o sursă excelentă de fier, magneziu, fosfor, proteine, potasiu și zinc.

DEZAVANTAJE:
Acest aliment este bogat în grăsimi saturate.

Data actualizare: 24-09-2018 | creare: 10-05-2012 | Vizite: 26054
Bibliografie
1. COCOA, https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-812/cocoa
2. 11 Health and Nutrition Benefits of Cocoa Powder, https://www.healthline.com/nutrition/cocoa-powder-nutrition-benefits
3. Cocoa and Chocolate in Human Health and Disease, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4696435/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Compoziția nutritivă pentru Cacao:

Continut pentru:
100g 1 cană = 86g 1 lingură = 10g 1 linguriță = 3g
CALORII / 100g cal
Indice Glicemic
 
PRINCIPII NUTRITIVE / 100g
Proteine g
Glucide [carbohidrati total] g
   - Fibre alimentare g
   - Amidon g
   - Zaharuri g
Lipide [grăsimi total] g
   - Grăsimi saturate g
   - Grăsimi polinesaturate g
   - Grăsimi mononesaturate g
   - Grăsimi trans g
   - Colesterol mg
   - Acizi grași Omega-3 mg
   - Acizi grași Omega-6 mg
 
VITAMINE / 100g
Vitamina A - Retinol UI
Vitamina C - Acid Ascorbic mg
Vitamina D - Calciferol UI
Vitamina E - Tocoferol mg
Vitamina K mcg
Vitamina B1 - Tiamina mg
Vitamina B2 - Riboflavina mg
Vitamina B3 - Vit.PP - Niacina mg
Vitamina B5 - Acid Pantotenic mg
Vitamina B6 - Piridoxina mg
Vitamina B8 - Colină mg
Vitamina B9 - Acid folic mcg
Vitamina B12 - Ciancobalamina mcg
Betaină mg
 
MINERALE / 100g
Calciu mg
Fier mg
Magneziu mg
Fosfor mg
Potasiu mg
Sodiu - Natriu mg
Zinc mg
Iod mg
Fluor mcg
Seleniu mcg
Cupru mg
Mangan mg
 
ALTELE:
Cofeina mg
Alcool g

CAUTA UN ALIMENT DUPA DENUMIRE: