Caise Beneficii și riscuri, calorii, compoziția nutritivă

©

Autor:

Caise

Caisele, cunoscute științific ca Prunus armeniaca sunt fructe mici care fac parte din aceeași familie de fructe cu piersicile sau prunele. Ele au o pulpă moale, acoperită cu un strat subțire de piele exterioară. De obicei sunt galbene sau portocalii, cu o ușoară nuanță de roșu.

Compoziție nutrițională

Potrivit USDA National Nutrient Database, caisele conțin vitaminele A, C, K, E și niacin în cantități semnificative. (1)

100 de grame de caise proaspete oferă 12% din vitamina C, 12% din vitamina A și 6% din potasiul necesar organismului, în timp ce au un conținut scăzut de calorii - mai puțin de 50 de calorii.

Beneficii

1. Conținut bogat de fibre

Conform cercetărilor din Jurnalul Mondial de Gastroenterologie, caisele sunt bogate în fibre și, prin urmare, sunt recomandate persoanelor care suferă de constipație. (2) Fibrele stimulează sucurile gastrice și digestive care ajută la absorbția nutrienților și defalcarea alimentelor pentru o prelucrare mai ușoară. (3) În plus, aceste fructe te protejează de preocupările gastrointestinale prin curățarea regulată a intestinelor.

2. Sănătatea inimii

Având în vedere că aceste fructe au un conținut ridicat de fibre, ajută la reducerea colesterolului rău din organism, ceea ce înseamnă că inima ta este protejată.

Caisele sunt un mod minunat de a-ți proteja inima de o mare varietate de boli, inclusiv ateroscleroză, infarct miocardic și accidente vasculare cerebrale. O cantitate mare de vitamina C, precum și de potasiu și fibre dietetice contribuie la o mai bună sănătate cardiovasculară.

Potrivit unui studiu realizat la Universitatea Stanford din SUA, antioxidanții cum ar fi vitamina C protejează inima de radicalii liberi. (4) În plus, potasiul scade tensiunea arterială prin relaxarea tensiunii vaselor de sânge și a arterelor.

3. Întărește oasele

Calciul este necesar în formarea și dezvoltarea oaselor, iar un mod de a-ți mări doza zilnică de calciu este prin consumul de caise. De asemenea, aceste fructe conțin și potasiu, care ajută la o absorbție uniformă a calciului.

4. Sănătatea pielii

Uleiul de caise este recomandat pentru îngrijirea pielii. (5) Caisele nu sunt utile doar pentru menținerea aspectului neted și strălucitor al pielii; ele ajută și la îmbunătățirea unor afecțiuni ale pielii, precum eczema, mâncărimea, scabia și o serie de alte afecțiuni iritante. Acest lucru se datorează compușilor antioxidanți găsiți în caise. Nu numai că au o cantitate mare de vitamină A, care a fost asociată cu o piele mai sănătoasă, dar antioxidanții din caise protejează pielea de efectele radicalilor liberi, care duc la deteriorarea pielii și la apariția semnelor de îmbătrânire prematură.

5. Ameliorarea simptomelor astmului

Jurnalul brazilian de Cercetare Medicală și Biologică a publicat un studiu care a concluzionat că uleiul de caise este de natură antiastmică și ajută la îmbunătățirea simptomelor astmului. (6) Are anumite calități expectorante și stimulante datorită uleiurilor sale esențiale. Ajută la scăderea presiunii și a stresului asupra plămânilor și sistemului respirator, prevenind astfel atacurile de astm.

6. Efect hidratant

Ca majoritatea fructelor, caisele au un conținut bogat de apă, care poate ajuta la reglarea tensiunii arteriale, a temperaturii corpului, a sănătății articulațiilor și a ritmului cardiac. (7)

7. Tratarea anemiei

Datorită prezenței fierului și a cuprului, caisele ajută la formarea hemoglobinei, așadar s-au dovedit a avea efecte benefice în tratarea anemiei. Anemia cu deficit de fier (IDA) poate duce la slăbiciune, oboseală, probleme digestive și disfuncție metabolică generală. Fără celulele roșii din sânge, organismul nu se poate reoxida în mod corespunzător. Fierul și cuprul reprezintă o parte esențială a formării celulelor roșii din sânge.

8. Pot proteja ficatul

Unele date sugerează că aceste fructe pot proteja ficatul de stresul oxidativ (8). În două studii pe animale, șobolanii hrăniți cu alcool și caise au avut niveluri mai scăzute de enzime hepatice decât șobolanii cărora li s-a administrat alcool, dar nu și caise (9). Conform rezultatelor aceste fructe pot ajuta la prevenirea leziunilor hepatice datorită conținutului ridicat de antioxidanți.

Dezavantaje

Nu există pericole reale în a consuma caise, cu excepția alergiilor normale pe care unii ar putea să le aibă. Cu toate acestea, există unele îngrijorări cu privire la consumul de caise uscate. Au fost găsite sulfuri în cele mai multe alimente uscate, motiv pentru care pot afecta grav simptomele astmului și pot induce atacuri astmatice. În acest caz este recomandat doar consumul de caise proaspete. De asemenea, semințele de caise provoacă intoxicații cu cianură la unii oameni. (10)

Caisele sunt un fruct delicios, cu un conținut generos de vitamine, fibre și antioxidanți. Acestea au avantaje multiple, inclusiv îmbunătățirea sănătății ochilor, a pielii și a digestiei.

Fie că le consumi proaspete sau uscate, caisele sunt ușor de adăugat în dietă, fiind o gustare rapidă și gustoasă. Dacă, în mod obișnuit, mănânci piersici sau prune, caisele pot fi o modalitate excelentă de a-ți schimba rutina.



AVANTAJE:
Acest aliment este sărac în grăsimi saturate și sodiu, fiind o sursă bună de fibre alimentare, potasiu, vitamina A și vitamina C.
Caisele sunt excelente pentru piele, inimă și respirație.

DEZAVANTAJE:
Cea mai mare parte a caloriilor furnizate de caise provin din zaharuri.

Data actualizare: 05-07-2019 | creare: 10-05-2012 | Vizite: 23399
Bibliografie
1. Basic Report: 09021, Apricots, raw. Url: https://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/2140
2. Effect of dietary fiber on constipation: A meta analysis. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3544045/
3. Dietary fibre and health: an overview. Url: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1467-3010.2008.00705.x
4. Free Radicals, Antioxidants in Disease and Health. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3614697/
5. Anti-inflammatory effect of Prunus armeniaca L. (Apricot) extracts ameliorates TNBS-induced ulcerative colitis in rats. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4314870/
6. Url: http://www.scielo.br/scielo.php
7. Lubrication of Articular Cartilage. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27420572
8. Hepatoprotective effect and antioxidant role of sun, sulphited-dried apricot (Prunus armeniaca L.) and its kernel against ethanol-induced oxidative stress in rats. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21115094
9. Protective effect of apricot (Prunus armeniaca L.) on hepatic steatosis and damage induced by carbon tetrachloride in Wistar rats. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19822030
10. Cyanide poisoning caused by ingestion of apricot seeds. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20196932
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Compoziția nutritivă pentru Caise:

Continut pentru:
100g 1 fruct = 35g
CALORII / 100g cal
Indice Glicemic
 
PRINCIPII NUTRITIVE / 100g
Proteine g
Glucide [carbohidrati total] g
   - Fibre alimentare g
   - Amidon g
   - Zaharuri g
Lipide [grăsimi total] g
   - Grăsimi saturate g
   - Grăsimi polinesaturate g
   - Grăsimi mononesaturate g
   - Grăsimi trans g
   - Colesterol mg
   - Acizi grași Omega-3 mg
   - Acizi grași Omega-6 mg
 
VITAMINE / 100g
Vitamina A - Retinol UI
Vitamina C - Acid Ascorbic mg
Vitamina D - Calciferol UI
Vitamina E - Tocoferol mg
Vitamina K mcg
Vitamina B1 - Tiamina mg
Vitamina B2 - Riboflavina mg
Vitamina B3 - Vit.PP - Niacina mg
Vitamina B5 - Acid Pantotenic mg
Vitamina B6 - Piridoxina mg
Vitamina B8 - Colină mg
Vitamina B9 - Acid folic mcg
Vitamina B12 - Ciancobalamina mcg
Betaină mg
 
MINERALE / 100g
Calciu mg
Fier mg
Magneziu mg
Fosfor mg
Potasiu mg
Sodiu - Natriu mg
Zinc mg
Iod mg
Fluor mcg
Seleniu mcg
Cupru mg
Mangan mg
 
ALTELE:
Cofeina mg
Alcool g

CAUTA UN ALIMENT DUPA DENUMIRE: