Cappuccino Beneficii și riscuri, calorii, compoziția nutritivă
Autor: Vasiliu Alina

Cappuccino este o băutură obținută din combinația de espresso scurt și spumă de lapte.
Compoziție nutrițională
O porție de 23 de grame de cappuccino conține 100 de calorii, 18 grame de carbohidrați, 3 grame de grăsimi totale și 13 grame de zaharuri totale.
Beneficii
Previne bolile de inimă
Cafeaua conține antioxidanți precum flavonoidele care împiedică oxidarea colesterolului LDL și previne problemele cardiace. Studiile arată că un consum regulat de cafea ajută la scăderea riscului de mortalitate timpurie la persoanele cu diabet și boli de inimă. (1)
Previne accidentul vascular cerebral
Această băutură ar trebui consumată, mai ales de femei, deoarece acestea au un risc mai mare de accident vascular cerebral (AVC). Conform dovezilor științifice, persoanele care beau cafea de două ori pe zi își reduc șansele de AVC cu 20%.
Previne diabetul de tip 2
Aportul ridicat de cafea scade șansele de a dezvolta diabet de tip 2, deoarece organismele rezistă la insulină. Cafeaua conține antioxidanți care previn deteriorarea țesutului. Mineralele ajută organismul la utilizarea insulinei. Studiile arată că un anumit compus găsit în cafea blochează polipeptidul amiloid, care este principala cauză a apariției diabetului. (3)
Previne Alzheimerul
Cafeaua îmbunătățește memoria pe termen scurt. Studiile arată că un consum regulat de cofeină stimulează puterea cognitivă, care îmbunătățește, de asemenea, funcțiile creierului. Mai mult chiar, scade șansele de dezvoltare a demenței cu 65%. (4)
Previne cancerul
Studiile arată că aportul de cafea scade șansele de cancer cu 50%, în condițiile în care bei patru căni pe zi. (5)
Bun pentru dinți
Conform credinței populare, consumul de cafea duce la îngălbenirea dinților. Cu toate acestea, persoanele care îl beau în mod regulat au șanse mai mici de a fi supuse la acest risc. Boabele prăjite de cafea din cappuccino sunt cunoscute ca având mai multe proprietăți antibacteriene. (6)
Măsuri de precauție
Este posibil să apară reacții adverse, cum ar fi neliniște, tensiune, insomnie, anxietate acută, probleme cardiace, probleme de digestie și dureri severe de cap. De asemenea, ar putea crește nivelul tensiunii arteriale.
Nu bea mai mult de o cană pe zi dacă ești însărcinată. Studiile privind efectul cafelei asupra fătului au fost controversate, dar un lucru este sigur: dacă bei cafea când ești însărcinată, cofeina va ajunge și la făt. Așadar, dacă nu poți opri consumul de cafea în timpul sarcinii, redu, cel puțin, aportul de cafea la o ceașcă pe zi. (7)
Consumul ridicat de cafea nefiltrată (fiartă sau espresso) a fost asociat cu creșteri ușoare ale nivelului de colesterol. Boabele de cafea conțin cafestol și kahweol, două ingrediente care par să crească nivelul de colesterol LDL.
Dacă ai colesterol ridicat sau ești sensibil la cofeină sau ești însărcinată ar trebui să acorzi atenție consumului de cafea.
Pentru ceilalți este indicat să bei o cantitate rezonabilă de cafea, adică una până la șase căni pe zi.
Se recomandă consumul moderat în sarcină.
2. Can drinking green tea or coffee cut stroke risk? Url: https://www.nhs.uk/news/neurology/can-drinking-green-tea-or-coffee-cut-stroke-risk/
3. Coffee components inhibit amyloid formation of human islet amyloid polypeptide in vitro: possible link between coffee consumption and diabetes mellitus.Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22059381
4. Caffeine: Cognitive and Physical Performance Enhancer or Psychoactive Drug? Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4462044/
5. Can Coffee Lower Cancer Risk? Url: https://www.cancer.org/latest-news/can-coffee-lower-cancer-risk.html
6. Can coffee prevent caries? Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2848806/
7. Caffeine During Pregnancy. Url: https://americanpregnancy.org/pregnancy-health/caffeine-intake-during-pregnancy/
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Compoziția nutritivă pentru Cappuccino:
Continut pentru:
100g
|
|
CALORII / 100g | cal |
Indice Glicemic | |
PRINCIPII NUTRITIVE / 100g | |
Proteine | g |
Glucide [carbohidrati total] | g |
- Fibre alimentare | g |
- Amidon | g |
- Zaharuri | g |
Lipide [grăsimi total] | g |
- Grăsimi saturate | g |
- Grăsimi polinesaturate | g |
- Grăsimi mononesaturate | g |
- Grăsimi trans | g |
- Colesterol | mg |
- Acizi grași Omega-3 | mg |
- Acizi grași Omega-6 | mg |
VITAMINE / 100g | |
Vitamina A - Retinol | UI |
Vitamina C - Acid Ascorbic | mg |
Vitamina D - Calciferol | UI |
Vitamina E - Tocoferol | mg |
Vitamina K | mcg |
Vitamina B1 - Tiamina | mg |
Vitamina B2 - Riboflavina | mg |
Vitamina B3 - Vit.PP - Niacina | mg |
Vitamina B5 - Acid Pantotenic | mg |
Vitamina B6 - Piridoxina | mg |
Vitamina B8 - Colină | mg |
Vitamina B9 - Acid folic | mcg |
Vitamina B12 - Ciancobalamina | mcg |
Betaină | mg |
MINERALE / 100g | |
Calciu | mg |
Fier | mg |
Magneziu | mg |
Fosfor | mg |
Potasiu | mg |
Sodiu - Natriu | mg |
Zinc | mg |
Iod | mg |
Fluor | mcg |
Seleniu | mcg |
Cupru | mg |
Mangan | mg |
ALTELE: | |
Cofeina | mg |
Alcool | g |
CAUTA UN ALIMENT DUPA DENUMIRE: