Cartof dulce Beneficii și riscuri, calorii, compoziția nutritivă

©

Autor:

Cartof dulce Originar din America Centrală, cartoful dulce (Ipomoea batatas), numit și batat, face parte din familia Convolvulaceae, nu din cea a cartofului obișnuit. Este un dicotiledonat de formă conică, bogat în beta-caroten, fibre, vitamine și minerale.

Compoziția nutrițională a cartofilor dulci

Cartofii dulci aduc un aport de aproximativ 86 kcal/100 g, calorii ce provin în mare parte din carbohidrați. Au un conținut crescut de amiloză ce reduce nivelul glucozei din sânge. Sunt o importantă sursă de beta-caroten, care este transformat de organism în vitamina A - menține integritatea membranelor celulare și susține sănătatea vizuală.

Există aproximativ 400 de soiuri, iar culoarea poate varia de la portocaliu până la mov închis, în funcție de cantitatea și tipul pigmenților antocianici. Interiorul cartofului este bogat în antocianine (peonidine și cianidine) cu importante proprietăți antioxidante și anti-inflamatoare. În plus, cartofii dulci conțin numeroase vitamine, cum ar fi vitamina B5 (acidul pantotenic), vitamina B6 (piridoxina), vitamina B1 (tiamina), niacină și riboflavină, esențiale organismului. Ridicat este și procentul de minerale, cum ar fi fier, calciu, magneziu, mangan și potasiu, esențiale  proceselor  metabolice.

Pe lângă vitamine și minerale, cartofii dulci mai conțin și alte substanțe fitochimice, cum ar fi:
  • polifenoli
  • licopen
  • antocianine
  • luteină
  • zeaxantină
  • catechine
  • defensină
  • acid cafeic
  • acizi clorogenici

Efectele consumului de cartofi dulci asupra sănătății

Cartofii dulci sunt o importantă sursă de fibre alimentare și carbohidrați nedigerabili ce conferă senzația de sațietate. Sunt cea mai importantă sursă de beta-caroten, un nutrient pe care organismul îl transformă în vitamina A după consum.

Activitatea anti-oxidantă a cartofilor dulci

Cartofii dulci sunt o importantă sursă de antioxidanți antocianici, întâlniți atât în pulpa cartofului, cât și în coajă. La nivelul tractului digestiv, cianidinele și peonidinele din cartofii dulci au capacitatea de a reduce impactul produs de metalele grele sau de radicalii de oxigen. În plus, depozitele de proteine din cartofii dulci, numite sporamine, au rol antioxidant, manifestat în special la nivelul tractului digestiv.

Conform unui studiu publicat în jurnalul Food Chemistry cartofii dulci mov sunt mai bogați în antioxidanți decât cei portocalii. Studiul a presupus măsurarea in vitro a capacității antioxidante a cartofilor dulci de diferite culori. Cartofii mov s-au dovedit a avea cea mai mare capacitate antioxidantă. (5)

Acțiunea anti-inflamatoare a cartofilor dulci

Activitatea anti-inflamatoare este produsă de către antocianinele și ceilalți pigmenți din cartofii dulci, manifestată la nivelul diferitelor țesuturi din organism. Acești compuși acționează și asupra fibrinogenului, o proteină ce reglează factorii de coagulare a sângelui, ce ajută la închiderea rănilor și oprirea hemoragiilor. Extractul de cartof dulce ajută la reducerea inflamației și reglează nivelul de fibrinogen. (1)

Acțiunea anti-diabetică a cartofilor dulci

Studiile clinice privind acțiunea anti-diabetică a cartofilor dulci sunt insuficiente, conform unei  meta-analize publicate în The Cochrane Database of Systematic Reviews (2013). Au fost găsite doar 3 studii privind eficiența cartofilor dulci ca tratament antidiabetic, realizate pe eșantioane reduse de pacienți. Acțiunea compușilor din cartofii dulci și a consumului regulat de cartofi dulci a fost comparată cu tratamentele placebo sau cu unele medicamente destinate reglării glicemiei. (2)

Cartofii dulci conțin o cantitate crescută de vitamina A

Vitamina A este un nutrient esențial ce susține sănătatea și buna funcționare a organelor. Este prezentă în două forme în natură: produsele animale conțin vitamina A sub formă de retinol, iar sursele de plante  conțin beta-caroten. Un cartof mare, de aproximativ 180 g, copt în coajă conține aproximativ 1 730 µg de vitamina A. Doza zilnică recomandată de vitamina A este de 900 µg pentru bărbați și 700 µg pentru femei, astfel că un cartof întreg, de dimensiuni mai mari, asigură mai mult de 100% din necesarul zilnic.

Vitamina A favorizează creșterea și regenerarea oaselor, reglează reproducerea celulară și diferențierea și sinteza celulelor sangvine. Este benefică și pentru ochi, fiind o componentă a proteinei rodopsină. Vitamina A este liposolubilă, fiind necesar consumul concomitent cu o sursă alimentară de grăsime, pentru a putea fi absorbită la nivel intestinal. (3)

Cartofii dulci și sănătatea ochilor

Conținutul ridicat de carotenoide al cartofilor dulci portocalii este asociat cu favorizarea sănătății vizuale, prevenirea degenerării maculare, a cataractei și reducerea riscului de retinită pigmentară. În cazul cartofilor dulci mov, pigmenții numiți antocianine pot fi benefici sistemului vizual prin îmbunătățirea circulației capilare de la nivelul retinei, îmbunătățirea vederii pe timp de noapte, reducerea riscului de retinopatie diabetică și protecție împotriva degenerării maculare produse de vârstă. (4)

Posibilele efecte anticancerigene ale cartofilor dulci

Studii in vivo și in vitro privind activitatea anticancerigenă a cartofilor dulci au fost realizate și publicate în World Journal of Gastroenterology (2013). Au fost extrase și purificate proteine din cartoful dulce și s-a investigat modul lor de acțiune asupra  proliferării, migrării și invaziei celulelor canceroase colorectale umane in vitro. Studiile in vivo au fost realizate pe șoareci cu carcinom pulmonar indus. În ambele cazuri au fost obținute rezultate pozitive, însă pentru a putea demonstra cu exactitate capacitatea antiproliferativă și antimetastatică a substanțelor din cartoful dulce sunt necesare studii clinice aprofundate. (6)

Efecte adverse ale consumului de cartofi dulci

Cartofii dulci și oxalații

Deși nu conțin o cantitate crescută de oxalați, ca alte legume, cartofii dulci conțin totuși aproximativ 30-40 mg de oxalați la jumătate de porție. Aceste substanțe devin concentrate la nivelul sângelui, putându-se cristaliza și cauza probleme de sănătate. Oxalații pot intensifica simptomele litiazei renale și pot reduce absorbția calciului. (1)

Cartofii dulci vs. Cartofii obișnuiți

Din punct de vedere botanic, cartofii obișnuiți și cartofii dulci nu fac parte din aceeași familie. Cartofii obișnuiți (Solanum tuberosum) fac parte din familia Solanaceae, la fel ca roșiile, ardeii sau vinetele. Plantele din această familie produc solanină, care este o substanță otrăvitoare. De aceea, frunzele nu trebuie consumate, la fel florile sau cartofii care au devenit verzi. Cartofii dulci (Ipomoea batatas) sunt din familia Convolvulaceae. Frunzele pot fi consumate, fiind bogate în nutrienți.

Cartofi (100g) Cartofi dulci (100g)
Calorii 70 86
Proteine 1,89 g 1,6 g
Grăsimi 0,1 g 0,05 g
Carbohidrați 15,9 g 20,12 g
Fibre 2,5 g 3 g
Amidon 33,8 g 16,4 g
Zaharuri 1,7 g 6,5 g
Sursa: USDA (United States Department of Agriculture)

Modul de preparare a alimentelor afectează compoziția lor nutrițională. Cartofii dulci și cartofii obișnuiți au același indice glicemic, însă tehnicile de preparare prin prăjire sau coacere cresc indicele glicemic, astfel:
  • cartofi copți : 86,5
  • cartofi prăjiți: 71
  • cartofi fierți: 46,5

În general, cartofii normali și cei dulci au aproximativ același număr de vitamine și minerale. Excepție face cantitatea de vitamina A, care este întâlnită în cantitate mult mai mare în cartofii dulci.


Cartofi (100g) Cartofi dulci (100g)
Vitamina A 7 IU 14187 IU
Vitamina B1 (tiamină) 0,08 mg 0,08 mg
Vitamina B2 (riboflavină) 0,03 mg 0.06 mg
Vitamina B3 (niacină) 1.4 mg 0.55 mg
Vitamina B5 (acid pantotenic) 0.27 mg 0.8 mg
Vitamina B6 0.23 mg 0.3 mg
Acid folic 18 µg 11 µg
Vitamina B12 0 0
Vitamina C 11.4 mg 2,4 mg
Vitamina D 0 0
Vitamna E 0 0,26 mg
Vitamina K 2.9 µg 1,8 µg
Calciu 10 mg 30 mg
Fier 0.73 mg 0.61 mg
Magneziu 22 mg 25 mg
Mangan 0.14 mg 0.25 mg
Fosfor 61 mg 47 mg
Potasiu 455 mg 337 mg
Sodiu 6 mg 55 mg
Zinc 0.33 mg 0.3 mg
Sursa: USDA (United States Department of Agriculture)

Recomandări

Cartofii dulci sunt tot mai căutați, deoarece se consideră că sunt mai sănătoși decât cei normali. Deși conțin numeroase vitamine și mai multe fibre decât cartofii obișnuiți, au și mai multe calorii și zaharuri. De aceea, este mai important modul de preparare și respectarea dozelor recomandate, asociate cu un stil de viață activ, pentru a preveni creșterea greutății corporale.

Modul de preparare, asocierile alimentare și cantitatea sunt decisive în ceea ce privește gradul de siguranță al consumului de cartofi dulci și posibilitatea de a beneficia de substanțele nutritive.

AVANTAJE:
Cartoful dulce este o sursă excelentă de vitamina A.
Conține o cantitate crescută de fibre.
Are acțiune antioxidantă și anti-inflamatoare.


DEZAVANTAJE:
Poate conține oxalați, cu efecte negative asupra sănătății.
Conține calorii.
Cea mai are cantitate de energie provine din sursele de zaharuri.


Data actualizare: 14-09-2015 | creare: 11-05-2012 | Vizite: 95734
Bibliografie
(1) Sweet potatoes, link: http://whfoods.org/genpage.php?tname=foodspice&dbid=64
(2) Sweet potato for type 2 diabetes mellitus, link: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24000051
(3) How much vittamin A is in a large sweet potato, link: http://healthyeating.sfgate.com/much-vitamin-large-sweet-potato-6496.html
(4) Health benefits of sweet potatoes, link: http://www.healwithfood.org/health-benefits/sweet-potatoes-purple-orange.php
(5) Antioxidant activities, phenolic and β-carotene contents of sweet potato genotypes with varying flesh colours, link: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814606007564
(6) Anticancer effects of sweet potato protein on human colorectal cancer cells, link: http://www.wjgnet.com/1007-9327/full/v19/i21/3300.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Compoziția nutritivă pentru Cartof dulce:

Continut pentru:
100g
CALORII / 100g cal
Indice Glicemic
 
PRINCIPII NUTRITIVE / 100g
Proteine g
Glucide [carbohidrati total] g
   - Fibre alimentare g
   - Amidon g
   - Zaharuri g
Lipide [grăsimi total] g
   - Grăsimi saturate g
   - Grăsimi polinesaturate g
   - Grăsimi mononesaturate g
   - Grăsimi trans g
   - Colesterol mg
   - Acizi grași Omega-3 mg
   - Acizi grași Omega-6 mg
 
VITAMINE / 100g
Vitamina A - Retinol UI
Vitamina C - Acid Ascorbic mg
Vitamina D - Calciferol UI
Vitamina E - Tocoferol mg
Vitamina K mcg
Vitamina B1 - Tiamina mg
Vitamina B2 - Riboflavina mg
Vitamina B3 - Vit.PP - Niacina mg
Vitamina B5 - Acid Pantotenic mg
Vitamina B6 - Piridoxina mg
Vitamina B8 - Colină mg
Vitamina B9 - Acid folic mcg
Vitamina B12 - Ciancobalamina mcg
Betaină mg
 
MINERALE / 100g
Calciu mg
Fier mg
Magneziu mg
Fosfor mg
Potasiu mg
Sodiu - Natriu mg
Zinc mg
Iod mg
Fluor mcg
Seleniu mcg
Cupru mg
Mangan mg
 
ALTELE:
Cofeina mg
Alcool g

CAUTA UN ALIMENT DUPA DENUMIRE: