Cașcaval Beneficii și riscuri, calorii, compoziția nutritivă

©

Autor:

Cașcaval

Cașcavalul este un tip de brânză de origine siciliană. În prezent, cașcavalul este un aliment foarte cunoscut, care este folosit cu ușurință în diverse rețete. Potrivit unui studiu recent, consumul de cașcaval a crescut în ultimii 10 ani cu 22%. (1)

Deși, adesea, caşcavalul poate fi considerat un inamic al dietelor, dacă acesta este produs din lapte de calitate şi consumat în cantităţi moderate, poate veni în completarea dietelor.

Beneficii

Previne osteoporoza

Potrivit studiilor, cașcavalul, la fel ca laptele are efecte benefice asupra dinților și întărește sistemul osos. În plus, acesta conține fosfor, calciu, zinc, și vitamina B.

Cercetări adiționale au confirmat că, atunci când consumi cașcaval cu regularitate sunt reduse șansele de a dezvolta osteoporoză, afecțiune cu care se confruntă, mai ales femeile de peste 50 de ani. (2)

Îmbunătățește sănătatea dinților

Într-un studiu la care au participat 68 de adolescenți cu vârsta cuprinsă între 12-15 ani, subiecții care au mâncat brânza au prezentat o creștere rapidă a nivelului de pH, sugerând că brânza are proprietăți care protejează cavitatea. În plus, diferiți compuși găsiți în brânză pot adera la smalțul dintților și pot ajuta la protejarea dinților de acid. (3)

Grăsimi sănătoase

Grăsimile din cașcaval reprezintă o sursă importantă de glucoză, întrucât se descompun în aceasta atunci când sunt metabolizate, iar glucoza produce energie în organism. (4)

De asemenea, acesta protejează inima și intră în componența colesterolului bun. Adulţii pot să consume pe zi 3 produse lactate degresate. Caşcavalul dacă nu este foarte gras este benefic pentru organism.

Intoleranța la lactoză

Aproximativ 68% dintre indivizi au ceva în comun: consumul ridicat de lactate poate provoca unele probleme digestive, care nu sunt atât de plăcute.

Deoarece brânza este în principal constituită din grăsimi și proteine, cea mai mare parte a zahărului (lactoză) este scoasă din proces în timpul procesării. Astfel, tipuri de brânză precum parmezanul și cașcavalul, tind să aibă mai puțină lactoză.

Cașcavalul este o sursă de proteine

Cașcavalul este o hrană bogată în proteine, care reprezintă aproximativ 25% de proteină (5).

În plus, un aport mai mare de proteine aduce două avantaje majore;

Creșterea consumului de proteine este dovedită clinic pentru îmbunătățirea sațietății și reducerea poftelor alimentare (6).
Aporturile mai mari de proteine corespund masei musculare sporite, iar creșterea proteinei ajută la conservarea masei slabe în timpul pierderii în greutate (7).
Proteina este, de asemenea, importantă pentru persoanele în vârstă, deoarece cantitatea de proteine pe care o putem absorbi scade odată cu îmbătrânirea.

Cașcavalul este o sursă de probiotice

Studiile arată că aceste bacterii pot supraviețui procesului de fabricare și maturare a brânzei (8).

Probioticele găsite în brânză pot ajuta la protejarea împotriva bacteriilor dăunătoare din intestin și pentru a îmbunătăți sănătatea colonului (9).

Riscuri

Coloranți, conservanți și stabilizatori

Acestea sunt adesea ingredientele care apar pe multe etichete. În mod normal, culoarea cașcavalului trebuie să fie galbenă, care provine de la grăsimea din lapte, iar dacă printre ingrediente se regăsește și un colorant, produsul respectiv își pierde proprietățile nutritive.

Așadar, lista cu ingrediente a cașcavalului trebuie să conțină cheag și fermenți (pepsina și chimozina), bacterii și mucegaiuri, condimente, sare, apă și amidon din cartofi sau din porumb.

Sodiul

Depinde de tipul de caşcaval, însă acesta este un produs sărat. Parmezanul are aproape 75 de miligrame de sare, iar caşcavalul american are între 174-351 miligrame de sare. Un adult trebuie să consume în medie 180-500 de grame de sare, însă trebuie luată în considerare toată cantitatea de sare din toate produsele.

Alergii / sensibilități la produse lactate

În primul rând, alergiile pentru produsele lactate sunt foarte rare, cu o rată de prevalență de numai 0,6% în Europa (10).

O alergie severă la brânză / lapte poate provoca o serie de reacții, cea mai gravă fiind anafilaxia. Șocul anafilactic este o reacție alergică majoră și potențial periculoasă pentru viață.

Cel mai important, doar pentru că unii oameni sunt alergici la brânză / lactate nu înseamnă că este rău pentru restul indivizilor.

Cașcavalul este o brânză tradițională cu o istorie lungă, care oferă beneficii diverse pentru sănătate. În plus, are un gust excelent, fie atunci când îl consumi independent sau ca parte a unei rețete.



AVANTAJE:
Conține calciu, fosfor, calciu, zinc, și vitamina B.
Sursă bună de proteine și de probiotice.

DEZAVANTAJE:
Poate conține multă sare, coloranți, stabilizatori.

Data actualizare: 23-01-2019 | creare: 14-05-2012 | Vizite: 26456
Bibliografie
1. Food consumption trends and drivers. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2935122/
2. Osteoporosis diet: These five foods could PREVENT weak bones. Url: https://www.express.co.uk/life-style/health/845519/osteoporosis-diet-calcium-vitamin-d-bones
3. Cheese may prevent cavities. Url: https://www.sciencedaily.com/releases/2013/06/130605130118.htm
4. The truth about fats: the good, the bad, and the in-between. Url: https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/the-truth-about-fats-bad-and-good
5. Cheese, cheddar Nutrition Facts & Calories. Url: https://nutritiondata.self.com/facts/dairy-and-egg-products/8/2
6. A randomized crossover, pilot study examining the effects of a normal protein vs. high protein breakfast on food cravings and reward signals in overweight/obese “breakfast skipping”, late-adolescent girls. Url: https://nutritionj.biomedcentral.com/articles/10.1186/1475-2891-13-80
7. Protein intake and lean body mass preservation during energy intake restriction in overweight older adults. Url: https://www.nature.com/articles/ijo2015182
8. Probiotic bacteria survive in Cheddar cheese and modify populations of other lactic acid bacteria. Url: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/jam.12482
9. Potential effects of probiotics in cheese and yogurt production: A review. Url: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1002/elsc.201100122
10. Prevalence of common food allergies in Europe: a systematic review and meta‐analysis. Url: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/all.12423
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Compoziția nutritivă pentru Cașcaval:

Continut pentru:
100g
CALORII / 100g cal
Indice Glicemic
 
PRINCIPII NUTRITIVE / 100g
Proteine g
Glucide [carbohidrati total] g
   - Fibre alimentare g
   - Amidon g
   - Zaharuri g
Lipide [grăsimi total] g
   - Grăsimi saturate g
   - Grăsimi polinesaturate g
   - Grăsimi mononesaturate g
   - Grăsimi trans g
   - Colesterol mg
   - Acizi grași Omega-3 mg
   - Acizi grași Omega-6 mg
 
VITAMINE / 100g
Vitamina A - Retinol UI
Vitamina C - Acid Ascorbic mg
Vitamina D - Calciferol UI
Vitamina E - Tocoferol mg
Vitamina K mcg
Vitamina B1 - Tiamina mg
Vitamina B2 - Riboflavina mg
Vitamina B3 - Vit.PP - Niacina mg
Vitamina B5 - Acid Pantotenic mg
Vitamina B6 - Piridoxina mg
Vitamina B8 - Colină mg
Vitamina B9 - Acid folic mcg
Vitamina B12 - Ciancobalamina mcg
Betaină mg
 
MINERALE / 100g
Calciu mg
Fier mg
Magneziu mg
Fosfor mg
Potasiu mg
Sodiu - Natriu mg
Zinc mg
Iod mg
Fluor mcg
Seleniu mcg
Cupru mg
Mangan mg
 
ALTELE:
Cofeina mg
Alcool g

CAUTA UN ALIMENT DUPA DENUMIRE: