Castane Beneficii și riscuri, calorii, compoziția nutritivă
Autor: Vasiliu Alina
Castanele sunt nuci comestibile produse de copacii și arbuștii din genul Castanea, care se găsesc frecvent în toată emisfera nordică. În timp ce există diverse specii de castane, majoritatea au calități și profiluri nutritive similare.
Compoziție nutrițională
Castanele oferă un nivel ridicat de fibre alimentare, minerale, vitamine, nutrienți, compuși antioxidanți și alte componente importante care alcătuiesc o dietă sănătoasă.
Beneficii
Prevenirea diabetului
Unul dintre cele mai puțin cunoscute lucruri despre diabet este că poate fi prevenit cu succes cu ajutorul fibrelor dietetice. De asemenea, acestea pot regla și gestiona diabetul. Produsele alimentare care au un conținut ridicat de fibre dietetice sunt considerate alimente cu un indice glicemic scăzut. Mai mult, acestea previn scăderea bruscă a nivelului de zahăr din sânge.
Îmbunătățirea sistemului imunitar
Concentrația ridicată de vitamina C și alți compuși antioxidanți din castane ajută la o mai bună protecție a sistemului imunitar. Potrivit jurnalului științific Food Chemistry, fierberea și prăjirea castanelor scade conținutul de vitamina C. (1)
Vitamina C, nu numai că stimulează producerea de celule albe din sânge, dar acționează și ca un antioxidant, ajutând la neutralizarea radicalilor liberi din corp.
Îmbunătățirea sănătății digestive
Castanele au unul dintre cele mai ridicate conținuturi de fibre dietetice, ceea ce înseamnă că ajută la tratarea problemelor gastrointestinale. Fibra dietetică ajută la stimularea mișcării peristaltice în intestine, reglând astfel mișcările intestinale și prevenind inflamația și disconfortul. (2)
Fibrele dietetice pot ajuta, de asemenea, la optimizarea absorbției de nutrienți. O cercetare realizată în Italia publicată în Food Microbiology arată că un consum regulat de castane poate juca un rol semnificativ în îmbunătățirea toleranței gastrice la lactobacili. (3)
Creșterea densității minerale osoase
Cuprul și magneziul nu sunt primele lucruri la care te gândești când vine vorba de sănătatea oaselor, dar cuprul ajută la o mai bună asimilarea a fierului în organism, proces esențial pentru dezvoltarea oaselor. (4) Pe la altă parte, magneziul este necesar pentru creșterea densității minerale osoase. Aceste minerale se regăsesc în conținutul castanelor și pot ajuta la prevenirea sau încetinirea debutului multor afecțiuni osoase asociate cu înaintarea în vârstă, cum ar fi osteoporoza.
Îmbunătățirea funcției creierului
În primul rând, castanele sunt bogate în vitamine B (folat, riboflavină, tiamină) care sunt direct asociate cu dezvoltarea funcție neurologice, potrivit unui studiu citat în The Journal of Nutrition, Health & Aging. (5) Mai mult, potasiul găsit în castane poate crește fluxul de sânge către creier și promovează o mai bună sănătate a sistemului nervos, crescând astfel concentrația și memoria.
Îmbunătățirea sănătății inimii
Mulți oameni cred că grăsimile trebuie, cel mai adesea, să fie evitate. În realitate, corpul nostru are nevoie de o serie de grăsimi pentru a funcționa normal. Aceste grăsimi bune, care se găsesc în concentrații mari în castane, ajută la echilibrarea colesterolului, reduc inflamația în întregul corp și scad riscul de ateroscleroză și cheaguri de sânge în organism. (6) Toate acestea scad riscul de accident vascular cerebral, infarct și boli coronariene.
Mai mult, castanele sunt o sursă bogată de potasiu, care este important pentru inimă. Potrivit British Medical Journal, creșterea aportului de potasiu reduce tensiunea arterială la persoanele cu hipertensiune arterială și scade riscul de accident vascular cerebral. (7)
Controlul tensiunii articulare
Potasiul controlează mișcarea apei în corp și, de asemenea, funcționează ca un vasodilatator, crescând fluxul de sânge și eliberând tensiunea asupra vaselor de sânge și a arterelor. (8) Această reducere a tensiunii arteriale poate stimula sănătatea cardiovasculară și poate reduce riscul de infarct și accidente vasculare cerebrale.
Prevenirea bolilor cronice
Bolile cronice sunt cauzate de eliberarea de radicali liberi. Conform unui experiment efectuat de oamenii de știință coreeni în 2010, proprietățile antioxidante și antimelanogene ale extractului de flori de castan pot ajuta la combaterea cancerului de piele. (9)
Riscuri
Așa cum se întâmplă cu majoritatea nucilor, castanele pot provoca reacții alergice. Persoanele care sunt sensibile la alergii sau au alergii la nuci ar trebui să se consulte cu medicul înainte de a adăuga castane la dieta lor zilnică.
Aceste alergii pot varia de la reacții ușoare până apariția de eczeme, erupții cutanate, mâncărime și chiar dificultăți de respirație. Unele persoane pot avea, de asemenea, dermatită de contact, care apare imediat după atingerea nucilor.
Așadar, chiar dacă aceste nuci au o valoare nutritivă ridicată, ar trebui să fii cât mai bine informat înainte de a le include în dieta zilnică.
2. Utilization of chestnut flour in gluten-free bread formulations. Url: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0260877410003560
3. Effect of chestnut extract and chestnut fiber on viability of potential probiotic Lactobacillus strains under gastrointestinal tract conditions.Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24010594
4. Nutrient data on chestnuts consumed in the United States. Url: https://link.springer.com/article/10.1007/BF02859026
5. EFFECTS OF NUTRIENTS (IN FOOD) ON THE STRUCTURE AND FUNCTION OF THE NERVOUS SYSTEM: UPDATE ON DIETARY REQUIREMENTS
FOR BRAIN. PART 1: MICRONUTRIENTS. Url: http://www.bourre.fr/pdf/publications_scientifiques/259.pdf
6. Lipid and fatty acid profiles of Castanea sativa Mill. Chestnuts of 17 native Portuguese cultivars. Url: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0889157506001463
7. Effect of increased potassium intake on cardiovascular risk factors and disease: systematic review and meta-analyses.Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23558164
8. Safety of Herbal Supplements: A Guide for Cardiologists. Url: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1755-5922.2010.00193.x
9. Chemical composition and antioxidant activity of cured chestnuts from three sweet chestnut (Castanea sativa Mill.) ecotypes from Italy. Url: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0889157509001239
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Compoziția nutritivă pentru Castane:
Continut pentru:
100g
|
|
CALORII / 100g | cal |
Indice Glicemic | |
PRINCIPII NUTRITIVE / 100g | |
Proteine | g |
Glucide [carbohidrati total] | g |
- Fibre alimentare | g |
- Amidon | g |
- Zaharuri | g |
Lipide [grăsimi total] | g |
- Grăsimi saturate | g |
- Grăsimi polinesaturate | g |
- Grăsimi mononesaturate | g |
- Grăsimi trans | g |
- Colesterol | mg |
- Acizi grași Omega-3 | mg |
- Acizi grași Omega-6 | mg |
VITAMINE / 100g | |
Vitamina A - Retinol | UI |
Vitamina C - Acid Ascorbic | mg |
Vitamina D - Calciferol | UI |
Vitamina E - Tocoferol | mg |
Vitamina K | mcg |
Vitamina B1 - Tiamina | mg |
Vitamina B2 - Riboflavina | mg |
Vitamina B3 - Vit.PP - Niacina | mg |
Vitamina B5 - Acid Pantotenic | mg |
Vitamina B6 - Piridoxina | mg |
Vitamina B8 - Colină | mg |
Vitamina B9 - Acid folic | mcg |
Vitamina B12 - Ciancobalamina | mcg |
Betaină | mg |
MINERALE / 100g | |
Calciu | mg |
Fier | mg |
Magneziu | mg |
Fosfor | mg |
Potasiu | mg |
Sodiu - Natriu | mg |
Zinc | mg |
Iod | mg |
Fluor | mcg |
Seleniu | mcg |
Cupru | mg |
Mangan | mg |
ALTELE: | |
Cofeina | mg |
Alcool | g |
CAUTA UN ALIMENT DUPA DENUMIRE: