Ceapă roșie Beneficii și riscuri, calorii, compoziția nutritivă

©

Autor:

Ceapă roșie

Deși ambele tipuri de ceapă - roșie și albă - sunt numitele superalimente datorită nutrienților pe care îi conțin, ceapa roșie are mai multe beneficii pentru sănătate.

Ceapa roșie conține de două ori mai mulți antioxidanți, devenind o parte importantă a unei diete și a unui stil de viață antiinflamator.

Compoziție nutrițională

Ceapa rosie are un indice glicemic foarte scăzut, dar și un număr redus de calorii: 28 grame de ceapă roșie conține doar 11 calorii. Ceapa roșie este formată în principal din carbohidrați și apă și conține zero grăsimi. Mai mult decât atât, ceapa roșie oferă cantități semnificative de vitamina C și vitamina B6.

Beneficii

Bogată în fitonutrienți antioxidanți

Ceapa roșie conține o cantitate considerabilă de flavanoide precum quercetinul și antocieni. Acești antioxidanți împiedică oxidarea acizilor grași alimentari și celulari. Sunt substanțe puternice care elimină radicalii liberi care neutralizează creșterea celulelor canceroase și reduc dramatic inflamația corpului (1, 2).

Proprietățile lor puternice antiinflamatoare pot, de asemenea, ajuta la reducerea tensiunii arteriale crescute și la protejarea împotriva cheagurilor de sânge.

Quercetinul este un antiinflamator puternic care poate ajuta la scăderea factorilor de risc pentru bolile de inimă, cum ar fi hipertensiunea arterială.

Un studiu la care au participat 70 de persoane supraponderale cu hipertensiune arterială a constatat că o doză de 162 mg pe zi de extract de ceapă a redus semnificativ tensiunea arterială sistolică. (3)

Sursă bogată de crom

Ceapa roșie conține crom care scade glicemia și îmbunătățește sensibilitatea celulară la insulină. Deficiențele de crom conduc la diabet și boli de inimă.

Un studiu efectuat la 42 de persoane cu diabet zaharat de tip 2 a demonstrat că consumul de ceapă roșie proaspătă a scăzut cu 40 mg / dl după o perioadă de patru ore. (4)

Flavonoidele antioxidante se găsesc în straturile exterioare ale cepei. Mulți oameni vor îndepărta primele straturi și vor pierde o mare parte din aceste elemente nutritive: 20% de quercetină și peste 75% de antociană.

Previne cancerul

Consumul de legume din genul Allium, cum ar fi usturoiul și ceapa, a fost legat de un risc mai scăzut de anumite forme de cancer, inclusiv cancerul de stomacul și cel colorectalul.

O revizuire la 26 de studii a arătat că persoanele care au consumat cea mai mare cantitate de legume allium au fost cu 22% mai puțin susceptibile de a fi diagnosticate cu cancer de stomac decât cei care au consumat o cantitate mai mică. (5)

Mai mult, o revizuire de 16 studii a demonstrat că participanții cu cel mai mare consum de ceapă roșie au avut un risc de cancer colorectal cu 15% mai mic comparativ cu cei care au avut un aport mai mic. (6)

Densitatea osoasă

Deși laptele este cunoscut pentru stimularea sănătății osoase, multe alte alimente, inclusiv ceapa roșie, pot ajuta la susținerea oaselor puternice.

Un studiu la care au participat 24 de femei a arătat că cele care au consumat zilnic, timp de opt săptămâni, 100 ml de suc de ceapă și-au îmbunătățit densitatea minerală osoasă și activitatea antioxidantă. (7)

Un alt studiu efectuat la 507 de femei a constatat că cele care au mâncat ceapă cel puțin o dată pe zi au avut o densitate osoasă cu 5% mai mare decât cele care au mâncat ceapă roșie o dată pe lună. (8)

În plus, studiul a demonstrat că femeile mai în vârstă care au mâncat frecvent ceapă au scăzut riscul de fractură de șold cu mai mult de 20% comparativ cu cele care nu au mâncat niciodată. (9)

Se crede că ceapa contribuie la reducerea stresului oxidativ, la creșterea nivelului de antioxidanți și la scăderea pierderii osoase, care poate preveni osteoporoza și spori densitatea osoasă.

Poate stimula sănătatea digestivă

Ceapa este o sursă bogată de fibre și prebiotice, care sunt necesare pentru sănătatea optimă a intestinului. Cercetările au arătat că acești acizi grași cu lanț scurt întăresc sănătatea intestinală, stimulează imunitatea, reduc inflamația și sporesc digestia.

Ceapa este bogată în inulina prebiotică și fructooligozaharidele. Acestea ajută la creșterea numărului de bacterii bune din intestin și îmbunătățesc funcția imună. (10)

Proprietăți antibacteriene

Ceapa poate combate bacteriile potențial periculoase, cum ar fi Escherichia coli (E. coli), Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus (S. aureus) și Bacillus cereus.

În plus, s-a demonstrat că extractul de ceapă inhibă creșterea Vibrio cholerae, o bacterie care este o preocupare majoră pentru sănătatea publică în țările în curs de dezvoltare. (11)

Dezavantaje

Respirație neplăcută

Primul dezavantaj în cazul cepei roșii este respirația neplăcută. Ceapa roșie va lăsa o aromă neplăcută în gură, deoarece conține un nivel ridicat de sulf.

Arsuri la stomac

Este cunoscut faptul că ceapa este considerată utilă ca medicament pentru o serie de probleme gastrointestinale. Cu toate acestea, trebuie să fii conștient de efectele secundare ale cepei roșii. Se pare că ceapa roșie ar putea provoca o senzație de arsură în stomac dacă este consumată în cantități mari.

Flatulență

Potrivit unui raport al Institutului Național de Sănătate, stomacul nu poate digera majoritatea zaharurilor. Deoarece ceapa conține în mod natural fructoză, aceasta poate fi o sursă de gaze pentru unii oameni. Producția de gaze se poate manifesta sub formă de umflături abdominale și disconfort, creșterea flatulenței și respirația urâtă. (12)

Femei însărcinate

Pentru femeile însărcinate, consumul excesiv de ceapă roșie nu este recomandat, deoarece va face ca stomacul femeii gravide să se simtă incomod din cauza arsurilor la stomac.

Ceapa roșie are proprietăți antibacteriene și promovează sănătatea digestivă, ceea ce poate îmbunătăți funcția imunității.

Mai mult, ceapa este un aliment versatil și pot fi folosită pentru a spori aroma unor preparate diverse.AVANTAJE:
Ceapa roșie conține de două ori mai mulți antioxidanți.
Oferă cantități semnificative de vitamina C și vitamina B6.
Proprietăți antiinflamatoare.
Sursă bogată de fibre și prebiotice.

DEZAVANTAJE:
Respirația neplăcută.
Ar putea provoca o senzație de arsură în stomac dacă este consumată în cantități mari.
Poate provoca gaze intestinale.

Data actualizare: 23-07-2019 | creare: 10-05-2012 | Vizite: 13518
Bibliografie
1. Site-specific anticancer effects of dietary flavonoid quercetin.Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24377461
2. Anthocyanins and their role in cancer prevention. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2582525/
3. Effects of a quercetin-rich onion skin extract on 24 h ambulatory blood pressure and endothelial function in overweight-to-obese patients with (pre-)hypertension: a randomised double-blinded placebo-controlled cross-over trial. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26328470
4. Preliminary Study of the Clinical Hypoglycemic Effects of Allium cepa (Red Onion) in Type 1 and Type 2 Diabetic Patients. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2978938/
5. Allium vegetable intake and gastric cancer: a case-control study and meta-analysis. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25215621
6. Colorectal cancer and adenomatous polyps in relation to allium vegetables intake: a meta-analysis of observational studies.Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24976533
7. Consumption of onion juice modulates oxidative stress and attenuates the risk of bone disorders in middle-aged and post-menopausal healthy subjects. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26686359
8. The association between onion consumption and bone density in perimenopausal and postmenopausal non-Hispanic white women 50 years and older.Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19240657
9. The association between onion consumption and bone density in perimenopausal and postmenopausal non-Hispanic white women 50 years and older.Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19240657
10. Structural analyses and immunomodulatory properties of fructo-oligosaccharides from onion (Allium cepa).Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25498616
11. In vitro antibacterial activity of onion (Allium cepa) against clinical isolates of Vibrio cholerae.Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21702293
12. Symptoms & Causes of Gas in the Digestive Tract. Url: https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/gas-digestive-tract/symptoms-causes
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Compoziția nutritivă pentru Ceapă roșie:

Continut pentru:
100g 1 ceapă medie = 100g
CALORII / 100g cal
Indice Glicemic
 
PRINCIPII NUTRITIVE / 100g
Proteine g
Glucide [carbohidrati total] g
   - Fibre alimentare g
   - Amidon g
   - Zaharuri g
Lipide [grăsimi total] g
   - Grăsimi saturate g
   - Grăsimi polinesaturate g
   - Grăsimi mononesaturate g
   - Grăsimi trans g
   - Colesterol mg
   - Acizi grași Omega-3 mg
   - Acizi grași Omega-6 mg
 
VITAMINE / 100g
Vitamina A - Retinol UI
Vitamina C - Acid Ascorbic mg
Vitamina D - Calciferol UI
Vitamina E - Tocoferol mg
Vitamina K mcg
Vitamina B1 - Tiamina mg
Vitamina B2 - Riboflavina mg
Vitamina B3 - Vit.PP - Niacina mg
Vitamina B5 - Acid Pantotenic mg
Vitamina B6 - Piridoxina mg
Vitamina B8 - Colină mg
Vitamina B9 - Acid folic mcg
Vitamina B12 - Ciancobalamina mcg
Betaină mg
 
MINERALE / 100g
Calciu mg
Fier mg
Magneziu mg
Fosfor mg
Potasiu mg
Sodiu - Natriu mg
Zinc mg
Iod mg
Fluor mcg
Seleniu mcg
Cupru mg
Mangan mg
 
ALTELE:
Cofeina mg
Alcool g

CAUTA UN ALIMENT DUPA DENUMIRE: