Ceapă verde Beneficii și riscuri, calorii, compoziția nutritivă

©

Autor:

Ceapă verde

Originară din Asia, ceapa verde este un aliment versatil, care poate fi inclus cu ușurință în mai multe rețete. Aceasta adaugă gust preparatelor, deși gustul cepei verde nu este la fel de pronunțat ca cel al cepei albe.

Compoziție nutrițională

Ceapa verde are un conținut scăzut de calorii - o porție de ceapă verde reprezintă 1% din caloriile dintr-o dietă standard de 2.000 de calorii.

Majoritatea acestor calorii provin din carbohidrați, iar o porție de ceapă verde conține 4 grame de carbohidrați totali, inclusiv 1,3 grame de fibre dietetice. Acești carbohidrați furnizează energie, iar fibrele dietetice promovează digestia sănătoasă.

Ceapa verde conține cantități reduse de proteine și de grăsimi - mai puțin de un gram în ambele cazuri.

Beneficii

Îmbunătățește vederea

Introducerea de ceapă verde în dieta ta poate constitui un avantaj pentru sănătatea ochilor, deoarece aceasta conține carotenoide, inclusiv vitamina A, luteină și zeaxantină.

Vitamina A joacă un rol central pentru o vedere sănătoasă. (1) Luteina și zeaxantina lucrează împreună pentru a vă menține ochii sănătoși. (2) Consumul acestora ajută împotriva degenerării maculare.

Ceapa verde oferă 95% din doza zilnică recomandată de vitamina A pentru bărbați și întreaga doză zilnică pentru femei, potrivit Institutului de Medicină.

Sănătatea osoasă

Ceapa verde conține vitaminele C și K. Aceste nutrienți oferă beneficii pentru sănătatea oasoasă - vitamina C ajută la sintetizarea colagenului care menține oasele puternice (3), în timp ce vitamina K ajută organismul să utilizeze calciul necesar pentru menținerea densității osoase. (4)

Vitamina K controlează, de asemenea, coagularea sângelui, în timp ce vitamina C acționează ca un antioxidant și protejează țesuturile împotriva daunelor.

Ajută în procesul de slăbire

Ceapa verde are un conținut scăzut de calorii, dar și un aport ridicat de nutrienți, motiv pentru care aceasta este indicată în procesul de slăbire.

Ceapa verde oferă, de asemenea, 10% din necesarul zilnic de fibre. Fibrele pot ajuta la promovarea scăderii în greutate, reducând senzația de foame.

În plus, pentru a ajuta la reducerea caloriilor și creșterea aportului de fibre, unele studii au descoperit că ceapa verde poate, de asemenea, să modifice expresia anumitor gene care sunt implicate în obezitate.

Un studiu a analizat efectele consumului de ceapă verde la șoareci timp de 6,5 săptămâni și a constatat că aceasta a redus greutatea corporală și a scăzut celulele adipoase. De asemenea, a crescut nivelurile de proteine specifice care ajută la diminuarea grăsimilor. (5)

Într-un alt studiu, un supliment din plante care conține un amestec de extract de ceapă verde a fost administrat șoarecilor obezi, ceea ce a dus la o scădere, atât a greutății corporale, cât și a dimensiunii celulelor adipoase. (6)

Îmbunătățește imunitatea

Unele cercetări au descoperit că ceapa verde poate fi benefică în prevenirea bolilor și a infecțiilor.

Într-un studiu, șoarecii au fost hrăniți cu ceapă verde, ceea ce s-a dovedit a spori funcția imună prin creșterea activității celulelor imune importante. (7) Un alt studiu publicat în revista Food Chemistry a izolat un compus specific găsit în ceapa verde și a arătat că acesta a contribuit la creșterea producției de anticorpi. (8)

Ceapa verde conține, de asemenea o cantitate importantă de vitamina C. Studiile anterioare au demonstrat că alimentele care conțin vitamina C, cum ar fi ceapa verde, pot îmbunătăți funcția imună și pot previni infecția. (9)

Îmbunătățește sănătatea inimii

Anumite alimente, cum ar fi ceapa verde, s-au dovedit a fi benefice pentru sănătatea cardiovasculară.

În studiul realizat de Center of Herbal Resources Research extractul de ceapă verde a reușit să diminueze semnificativ riscul pentru bolile cardiace, cum ar fi colesterolul total, trigliceridele și colesterolul LDL.

Un alt studiu publicat în Journal of Cardiovascular Pharmacology, a arătat că tratarea șobolanilor cu extract de ceapă verde a determinat o îmbunătățire a fluxului sanguin. (10)

În plus, ceapa verde conține o cantitate semnificativă de vitamina K, care poate proteja inima. Vitamina K previne rigidizarea arterelor prin blocarea formării depunerilor de calciu pe pereții arterelor. (11)

Un studiu a analizat dietele a 16.057 de femei pe o perioadă de patru ani și a constatat că un consum mai mare de alimente care conțin vitamina K a fost asociat cu un risc mai scăzut de boli de inimă. (12)

Poate preveni cancerul

Unul dintre cele mai importante beneficii ale acestor legume este acela că ele conțin compuși care pot ajuta la reducerea creșterii anumitor tipuri de celule canceroase.

Într-un studiu, șoareci cu cancer de colon au fost hrăniți cu extract de ceapă verde. Acest lucru a ajutat la suprimarea creșterii tumorilor, la o inflamație mai mică și la creșterea ratei de supraviețuire a șoarecilor. (13)

Un alt studiu realizat de National Cancer Institute din Maryland a arătat că un consum mai mare de ceapă verde a fost asociat cu un risc de cancer de prostată cu 30% mai mic. (14)

Ceapa verde conține, de asemenea, un compus numit allicin, care este cunoscut pentru abilitățile sale de combatere a cancerului. Într-un studiu din China, tratarea celulelor cancerului de stomac cu allicină a oprit simultan dezvoltarea cancerului și a ajutat la distrugerea celulelor canceroase. (15)

Riscuri

Alergii.

Deși se întâmplă în cazuri rare, o alergie la ceapă include o respirație sacadată, vărsături, mâncărime sau iritare a pielii. Dacă întâmpini aceste simptome după ce ai consumat ceapă verde, trebuie să întrerupi utilizarea acesteia și să consulți medicul.

Diabet zaharat

Ceapa ar putea scădea nivelul de zahăr din sânge. Dacă ai diabet și consumi ceapă peste cantitățile indicate, ai grijă să-ți verifici cu atenție glicemia.

Indigestie

Persoanele care suferă de indigestie pot prezenta o agravare a simptomelor atunci când consumă ceapă verde.

Interacțiunea cu medicamente

Warfarina

Cei care urmează o prescripție cu Warfarina sau orice alt diluant de sânge ar trebui să fie, de asemenea, atenți la aportul lor de ceapă verde. Warfarina este un medicament folosit pentru prevenirea formării cheagurilor de sânge. Cei care utilizează diluanți ai sângelui sunt sfătuiți să monitorizeze și să mențină aportul regulat de vitamina K.

Medicamentele pentru diabet

Ceapa ar putea scădea zahărul din sânge. Medicamentele antidiabetice sunt, de asemenea, utilizate pentru scăderea zahărului din sânge. Consumul de ceapă împreună cu medicamentele pentru diabet zaharat pot determina scăderea zahărului din sânge. Monitorizează cu atenție zahărul din sânge.

Așadar, ceapa verde poate ajuta la completarea unei diete echilibrate, care să conțină fructe, legume, cereale integrale și proteine.

Fie că alegi să o folosești pentru a da gust preparatelor, fie că o folosești ca garnitură, beneficiile acesteia variază de la o inimă sănătoasă până la protecția împotriva cancerului.AVANTAJE:
Ceapa verde este o sursă excelentă de vitamina A, vitamina C, vitamina K, riboflavină, calciu, fier, potasiu. În plus, ceapa verde conține si tiamina, vitamina B6, acid folic, magneziu, fosfor și zinc.

DEZAVANTAJE:
Ceapa verde poate îngreuna digestia.
Ceapa verde poate interacționa cu medicamentele pentru diabet și cu anticoagulantele.

Data actualizare: 27-11-2018 | creare: 11-05-2012 | Vizite: 19583
Bibliografie
1. Nutrients for the aging eye. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3693724/
2. Lutein & Zeaxanthin. Url: https://www.aoa.org/patients-and-public/caring-for-your-vision/diet-and-nutrition/lutein
3. The Roles and Mechanisms of Actions of Vitamin C in Bone: New Developments. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4833003/
4. Vitamin K and bone health. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11684396
5. Anti-obesity activity of Allium fistulosum L. extract by down-regulation of the expression of lipogenic genes in high-fat diet-induced obese mice. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21468588
6. The nutritional composition and anti-obesity effects of an herbal mixed extract containing Allium fistulosum and Viola mandshurica in high-fat-diet-induced obese mice. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26474757
7. Activation of immune responses in mice by an oral administration of bunching onion (Allium fistulosum) mucus.Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24018671
8. Anti-influenza A virus effects of fructan from Welsh onion (Allium fistulosum L.). Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23442670
9. Immune-enhancing role of vitamin C and zinc and effect on clinical conditions.Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16373990
10. Welsh onion (Allium fistulosum L.) extracts alter vascular responses in rat aortae. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10218719
11. Proper Calcium Use: Vitamin K2 as a Promoter of Bone and Cardiovascular Health. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4566462/
12. A high menaquinone intake reduces the incidence of coronary heart disease. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19179058
13. Dietary Administration of Scallion Extract Effectively Inhibits Colorectal Tumor Growth: Cellular and Molecular Mechanisms in Mice. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3443092/
14. Allium vegetables and risk of prostate cancer: a population-based study. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12419792/
15. Allicin induces apoptosis in gastric cancer cells through activation of both extrinsic and intrinsic pathways. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21042755
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Compoziția nutritivă pentru Ceapă verde:

Continut pentru:
100g 1 tulpină = 12g
CALORII / 100g cal
Indice Glicemic
 
PRINCIPII NUTRITIVE / 100g
Proteine g
Glucide [carbohidrati total] g
   - Fibre alimentare g
   - Amidon g
   - Zaharuri g
Lipide [grăsimi total] g
   - Grăsimi saturate g
   - Grăsimi polinesaturate g
   - Grăsimi mononesaturate g
   - Grăsimi trans g
   - Colesterol mg
   - Acizi grași Omega-3 mg
   - Acizi grași Omega-6 mg
 
VITAMINE / 100g
Vitamina A - Retinol UI
Vitamina C - Acid Ascorbic mg
Vitamina D - Calciferol UI
Vitamina E - Tocoferol mg
Vitamina K mcg
Vitamina B1 - Tiamina mg
Vitamina B2 - Riboflavina mg
Vitamina B3 - Vit.PP - Niacina mg
Vitamina B5 - Acid Pantotenic mg
Vitamina B6 - Piridoxina mg
Vitamina B8 - Colină mg
Vitamina B9 - Acid folic mcg
Vitamina B12 - Ciancobalamina mcg
Betaină mg
 
MINERALE / 100g
Calciu mg
Fier mg
Magneziu mg
Fosfor mg
Potasiu mg
Sodiu - Natriu mg
Zinc mg
Iod mg
Fluor mcg
Seleniu mcg
Cupru mg
Mangan mg
 
ALTELE:
Cofeina mg
Alcool g

CAUTA UN ALIMENT DUPA DENUMIRE: