Ciocolată albă Beneficii și riscuri, calorii, compoziția nutritivă
Autor: Vasiliu Alina
Ciocolata albă provine din planta de cacao, dar, cu toate acestea, nu are aceleași caracteristici ca ciocolata neagră.
Potrivit FDA, pentru ca un produs să fie numit „ciocolată” trebuie să conțină lichior de ciocolată, ceea ce îi conferă aroma intensă de ciocolată și pigmentul închis de culoare. (1)
Ciocolata albă conține unt de cacao, dar nu conține masa solidă a pudrei de cacao. De asemenea, are în compoziție zahăr, unt de cacao, lapte și arome naturale sau artificiale. Este recunoscută pentru gustul dulce, cu aromă subtilă de unt de cacao. Culoarea variază de la alb pur la galben-alb.
Compoziție nutrițională
Un pătrat de ciocolată albă conține 151 de calorii, 9 grame de grăsime, 5 grame de grăsimi saturate, 17 grame de carbohidrați și 1 gram de proteine. În comparație cu aceasta, ciocolata neagră conține între 70% și 85% cacao și relativ mai puține calorii, mai multe grăsimi și mai multe fibre.
Beneficii
Previne diabetul
În general, la pacienții diagnosticați cu diabet poate apărea hipoglicemia. Pentru a preveni această afecțiune este recomandat ca pacienții să consume anumite alimente, în cantități reduse, pentru a crește cantitatea de zahăr din sânge. În acest caz, ciocolata albă este unul dintre alimentele populare.
Menține nivelul de colesterol în cotele normale
Consumul de ciocolată albă ajută la scăderea colesterolului LDL și, implicit, la creșterea colesterolului HDL sau „bun”. Ca urmare, funcția de absorbție a alimentelor va fi mai eficientă decât în mod obișnuit, iar pacientul are o protecție mai mare împotriva bolii coronare. (2)
Reducerea migrenelor
Conținut de dopomină din ciocolata albă va ajuta la relaxare sistemului nervos, rezultând într-o îmbunătățire vizibilă a migrenelor și a stării de spirit.
Reduce riscul de cancer mamar
Potrivit cercetărilor recente, consumul de ciocolată poate reduce riscul de cancer mamar. Acest lucru se datorează prezenței polifenolilor din ciocolată care acționează ca antioxidanți. Mai exact, aceștia ajută la dezintegrarea substanțelor cancerigene care provoacă cancer. (3)
Ajută sistemul digestiv
Ciocolată albă accelerează producția de salivă, care este utilă în procesul de digerare a alimentelor. Printre funcțiile salivei sunt incluse cea de lubrifiere și cea antitoxică în timpul procesului de mestecare.
Tratează tuburările de alimentație
Tulburările de alimentație pot fi periculoase pentru sănătate. Acesta este și cazul mâncatului compulsiv, în care individul manâncă necontrolat. Consumul de ciocolată ca desert, în special al ciocolatei albe, va lăsa un gust dulce în gură. Deci, atunci când pacienții uită să mănânce, saliva va fi stimulată din nou și pacienții devin conștienți să mănânce. (4)
Funcția olfactivă
Potrivit unei cercetări efectuate în Pennsylvania, ciocolata albă poate ajuta în examinarea funcției olfactive. Mai exact, aceasta are un număr crescut de odoranți, iar în situația în care un individ nu mai poate simți mirosul de ciocolată, acest lucru indică o deterioare acută a funcției olfactive. (5)
Coagularea sângelui
Un efect impoartant al consumului de ciocolată albă este acela că poate crește rata de prothrombotic. Astfel, prothromboticul ajută la vindecarea mai rapidă a rănilor.
Îmbunătățirea memoriei
Conținutul de flavanoli din ciocolată este foarte util pentru creier. Astfel, flavanolul îmbunătățește memoria, având efecte mai ales pe termen lung. Așadar, oamenii care consumă ciocolată albă sunt protejați împotriva demenței.
Îmbunătățește funcția cognitivă
Ciocolata albă poate fi oferită cu succes copiilor. Mai exact, aceasta poate îmbunătăți funcția cognitivă. Acesta este motivul pentru care persoanele cu autism sau ADHD (tulburări de atenție) preferă ciocolată în detrimentul altor alimente.
Dezavantaje
Conținut crescut de zahăr
Ciocolata albă conține mai mult de 60% zahăr. Așadar un consum exagerat de ciocolată albă ar putea duce la creșterea în greutate și la deteriorarea dinților. De asemenea, prea mult zahăr poate provoca o creștere a numărului de trigliceride, creând o predispoziție pentru dezvoltarea bolilor de inimă. (6)
Un alt minus este acela că un conținut crescut de zahăr, înseamnă un aport redus de alimente bogate în nutrienți cum ar fi fructele, legumele și cerealele.
Mai puțini antioxidanți decât ciocolata neagră
Dacă alegi ciocolata albă în schimbul ciocolatei negre, trebuie să știi că pudra de cacao utilizată mai ales în producerea ciocolatei negre conține antioxidanți. Așadar, în acest caz, ciocolata albă nu este cea mai indicată opțiune.
Conținut crescut de grăsimi
100 grame de ciocolată albă conține 32 grame de grăsime, ceea ce reprezintă jumătate din doza zilnică recomandată. Din cele 32 de grame, 19 grame sunt grăsimi saturate, ceea ce înseamnă că ai atins limita de grăsmi saturate pentru o zi. O cantitate prea mare de grăsimi saturate ar putea rezulta în presiune arterială crescută.
Atât ciocolata neagră, dar și cea albă prezintă avantaje, cât și dezavantaje. Ciocolata se pot dovedi folositoare, doar dacă este consumată în cantități reduse. De asemenea, specialiștii recomandă să se acorde o atenție deosebită copiilor, în rândul cărora ciocolata este un desert popular. Aceștia trebuie monitorizați astfel încât ciocolata să nu înlocuiască mesele principale și să nu fie consumată în cantități exagerate.
Menține nivelul de colesterol în cotele normale
Reducerea migrenelor
Reduce riscul de cancer mamar
Ajută sistemul digestiv
Tratează tuburările de alimentație
Îmbunătățirea memoriei
Îmbunătățește funcția cognitivă
Mai puțini antioxidanți decât ciocolata neagră
Conținut crescut de grăsimi
2. Are there health benefits from chocolate? Url: https://www.heart.org/en/news/2019/02/12/are-there-health-benefits-from-chocolate
3. Is Chocolate Good for You? Url: https://www.cancer.org/latest-news/is-chocolate-good-for-you.html
4. New insights on eating disorders. Url: https://www.apa.org/monitor/2016/04/eating-disorders
5. Testing olfactory function and mapping the structural olfactory networks in the brain. Url: http://ugeskriftet.dk/files/testing_olfactory_function_and_mapping_the_structural_olfactory_networks_in_the_brain.pdf
6. Development of free sugar white chocolate, suitable for diabetics, using Stevia and sucralose as sweeteners: Study of the thermal degradation kinetic. Url: https://www.researchgate.net/publication/305397262_Development_of_free_sugar_white_chocolate_suitable_for_diabetics_using_Stevia_and_sucralose_as_sweeteners_Study_of_the_thermal_degradation_kinetic
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Compoziția nutritivă pentru Ciocolată albă:
Continut pentru:
100g
|
|
CALORII / 100g | cal |
Indice Glicemic | |
PRINCIPII NUTRITIVE / 100g | |
Proteine | g |
Glucide [carbohidrati total] | g |
- Fibre alimentare | g |
- Amidon | g |
- Zaharuri | g |
Lipide [grăsimi total] | g |
- Grăsimi saturate | g |
- Grăsimi polinesaturate | g |
- Grăsimi mononesaturate | g |
- Grăsimi trans | g |
- Colesterol | mg |
- Acizi grași Omega-3 | mg |
- Acizi grași Omega-6 | mg |
VITAMINE / 100g | |
Vitamina A - Retinol | UI |
Vitamina C - Acid Ascorbic | mg |
Vitamina D - Calciferol | UI |
Vitamina E - Tocoferol | mg |
Vitamina K | mcg |
Vitamina B1 - Tiamina | mg |
Vitamina B2 - Riboflavina | mg |
Vitamina B3 - Vit.PP - Niacina | mg |
Vitamina B5 - Acid Pantotenic | mg |
Vitamina B6 - Piridoxina | mg |
Vitamina B8 - Colină | mg |
Vitamina B9 - Acid folic | mcg |
Vitamina B12 - Ciancobalamina | mcg |
Betaină | mg |
MINERALE / 100g | |
Calciu | mg |
Fier | mg |
Magneziu | mg |
Fosfor | mg |
Potasiu | mg |
Sodiu - Natriu | mg |
Zinc | mg |
Iod | mg |
Fluor | mcg |
Seleniu | mcg |
Cupru | mg |
Mangan | mg |
ALTELE: | |
Cofeina | mg |
Alcool | g |
CAUTA UN ALIMENT DUPA DENUMIRE: