Ciuperci Pleurotus Beneficii și riscuri, calorii, compoziția nutritivă

©

Autor:

Ciuperci Pleurotus Ciupercile pleurotus (Pleurotus ostreatus) reprezintă o specie de ciuperci ce se dezvoltă în buchet la baza trunchiurilor arborilor (în special fag și alte foioase). Cultivarea acestor ciuperci este simplă, putându-se utiliza substraturi de lemn, paie, rumeguș sau celuloză.

Sunt cunoscute și sub numele de păstrăv, păstrăv de fag, păstrăv negru sau păstrăvul cerului. Există mai multe specii de Pleurotus, fiind native din Europa și Asia. Culoarea variază de la alb, galben, maro până la unele nuanțe de roz.

Aceste ciuperci pot fi preparate prin fierbere, prăjire, coacere  sau înăbușire.

Compoziția nutrițională a ciupercilor Pleurotus

Ciupercile sunt consumate nu doar pentru aroma și savoarea lor, ci și pentru proprietățile nutritive: proteine esențiale, fibre, vitamine. Natura chimică a compușilor bioactivi din ciupercile Pleurotus include: polizaharide, lipopolizaharide, proteine, peptide, glicoproteine, nucleozide, triterpenoide, lectine, lipide și derivații acestora.

Mirosul unic este dulceag, asemănător anasonului sau lemnului dulce. Responsabile pentru aroma acestor ciuperci sunt substanțele alcoolice carbonate și compușii carbonilici. Aroma depinde și de cantitatea de aminoacizi, nucleotide, dar și nitrogen, fosfor, potasiu, sulf, fier, zinc și acizii grași nesaturati. Aceste ciuperci conțin mai mult acid folic, vitamina B1, vitamina B3, dar mai puțină vitamina B12 decât alte specii de ciuperci. (1, 2)

Beneficii pentru sănătate aduse de ciupercile Pleurotus

Datorită prezenței numeroșilor compuși nutriționali și a varietății de ingrediente active, ciupercile Pleurotus au fost studiate pentru posibilele lor proprietăți antidiabetice, antibacteriene, antioxidante etc.

Ciupercile Pleurotus pot prezenta rol antibacterian și antioxidant

Un compus numit pleuran (β-D Glucan ) s-a arătat a avea posibil efect antibacterian împotriva infecțiilor în cazul șoarecilor. În plus, constituenții fenolici și taninurile din P. ostreatus ar putea prezenta activitate antibacteriană asupra unor bacterii gram pozitive și gram negative, conform unei meta-analize publicate în Journal of Biochemical Technology (2014).

Ciupercile Pleurotus sunt bogate și în cisteină, metionină și acid aspartic, substanțe ce cresc activitatea unor importante enzime antioxidante, reducând astfel stresul oxidativ. (1, 2)

Rolul hepatoprotector al ciupercilor Pleurotus

Conținutul de β- Glucan, fenoli și vitamina C intensifică activitatea enzimelor antioxidante (catalază, superoxidază și dismutază), acestea având capacitatea de a reduce necroza celulelor hepatice. Studiile în laborator au arătat că și polizaharo-peptidele extrase din ciupercile Pleurotus au capacitatea de a atenua alterările induse, inflamațiile, steatoza, necroza sau fibroza la nivel hepatic. (2)

Ciupercile Pleurotus reduc îmbătrânirea celulară

Aceeași acțiune anti-oxidantă, produsă în acest caz de vitaminele C și E, reduce procesele de îmbătrânire celulară. Studiile au fost realizate pe șoareci iar rezultatele au fost reprezentate de îmbunătățirea statusului antioxidant și astfel reducerea incidenței unor afecțiuni asociate vârstei, cum ar fi accidentul vascular cerebral, boala Parkinson, ateroscleroza, diabetul, cancerul sau ciroza. (2)

Reducerea lipidelor din sânge cu ajutorul ciupercilor Pleurotus

Nivelul crescut al lipidelor din sânge (colesterol, trigliceride etc.) este un factor de risc pentru apariția aterosclerozei. Statinele sunt polizaharide prezente în P. ostreatus ce inhibă acțiunea colesterolului și producția acestuia. Aceste polizaharide sunt întâlnite în unele produse farmaceutice destinate reducerii colesterolului. Au capacitatea de a reduce colesterolul LDL („rău”) prin stimularea receptorilor de la nivelul ficatului.

Acțiunea  ciupercilor Pleurotus asupra colesterolului a fost analizată în special asupra șoarecilor. S-a utilizat pudra obținută din aceste ciuperci, administrată pentru reducerea colesterolului total și a trigliceridelor, observându-se rezultate benefice. Studiile pe subiecți umani au indicat, de asemenea, că introducerea ciupercilor Pleurotus în dietă  reduce nivelul lipidelor din sânge, în special datorită acidului linoleic, a ergosterolului și a derivaților săi.

Sunt necesare studii suplimentare, pe eșantioane mai mari de persoane, pentru a putea confirma efectul terapeutic al acestor ciuperci asupra lipidelor din sânge. (1,2 3)

Efectele ciupercilor Pleurotus la nivel intestinal

Un studiu publicat în jurnalul Physiological Research (2001) a prezentat efectele pleuranului (un compus din ciuperca Pleurotus ostreatus) asupra colitei acute induse șoarecilor prin administrarea intracolonică a acidului acetic. Rezultatele au indicat o reducere a colitelor ulcerative. Administrarea ciupercilor ca parte din dietă a reduc extinderea leziunilor mucoase intestinale, însă nu a influențat considerabil avansarea inflamației. (4)

Posibilul rol antidiabetic al ciupercilor Pleurotus

Ciupercile Pleurotus pot reduce nivelul glicemiei din sânge. Guanida - compus ce face parte din clasa bi-guanidelor din medicamentele anti-diabetice -  a fost izolată din speciile Pleurotus.

Datorită conținutului de fibre și proteine, aceste ciuperci pot fi consumate de către pacienții diabetici putând avea acțiune hipoglicemiantă. Un studiu clinic publicat în Bangladesh Journal of Medical Biochemistry (2013) susține această acțiune. După trei luni de consum regulat al acestor ciuperci de către pacienții diabetici s-a observat o îmbunătățire a statusului glicemic și a presiunii sangvine. (5)

Posibilul rol antitumoral al ciupercilor Pleurotus

Studiile in vitro au arătat că extractul din ciuperci Pleurotus are efect citotoxic asupra celulelor canceroase de sân și colon. Inhibarea proliferării acestor celule este produsă de unele polizaharide specifice, și anume pleuranul (β-D-glucanul). Acesta stimulează sistemul  imunitar să lupte împotriva cancerului. Sunt necesare studii suplimentare însă pentru confirmarea acestei ipoteze.

Când pot provoca aceste ciuperci reacții adverse?

Unele persoane pot fi alergice la sporii ciupercilor, iar alte persoane pot prezenta intoleranță, manifestată la nivel gastric. În plus, ingestia unei cantități crescute de ciuperci Pleurotus poate produce efecte adverse (diaree, indigestii), fiind cauzate de ostreolizină. (6)

Ciupercile Pleurotus prezintă o importanță nutrițională și biomedicală, datorită cantității și diversității substanțelor bioactive.

AVANTAJE:
Sunt bogate în substanțe nutritive benefice sănătății.
Au un indice glicemic scăzut.
Sunt sărace în calorii.

DEZAVANTAJE:
Unele persoane pot prezenta alergii sau intoleranță în urma consumului de ciuperci Pleurotus.
Consumate în exces, pot cauza probleme digestive.

Data actualizare: 01-10-2015 | creare: 10-05-2012 | Vizite: 63990
Bibliografie
(1) Pleurotus ostreatus: an oyster mushroom with nutritional and medicinal properties, link: http://jbiochemtech.com/index.php/jbt/article/viewFile/JBT529/pdf_190
(2) Medicinal properties of Pleurotus species (Oyster Mushroom): a review, link: http://www.academia.edu/3344613/Medicinal_Properties_of_Pleurotus_Species_Oyster_Mushroom_A_Review
(3) Lipid lowering effects of oyster mushroom (Pleurotus ostreatus) in humans, link: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1756464610000630
(4) Effects of pleuran (beta-glucan isolated from Pleurotus ostreatus) on experimental colitis in rats, link: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11829318
(5) Effects of Pleurotus ostreatus on Blood Pressure and Glycemic Status of Hypertensive Diabetic Male Volunteers, link: http://www.banglajol.info/index.php/BJMB/article/view/13280
(6) Cytolytic and Toxic Effects of Ostreolysin, a Protein from the Oyster Mushroom (Pleurotus Ostreatus), link: http://web.bf.uni-lj.si/bi/biokemija/separati/SepEfficacy10.pdf
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Compoziția nutritivă pentru Ciuperci Pleurotus:

Continut pentru:
100g 1 ciupercă mică = 15g 1 ciupercă mare = 148g
CALORII / 100g cal
Indice Glicemic
 
PRINCIPII NUTRITIVE / 100g
Proteine g
Glucide [carbohidrati total] g
   - Fibre alimentare g
   - Amidon g
   - Zaharuri g
Lipide [grăsimi total] g
   - Grăsimi saturate g
   - Grăsimi polinesaturate g
   - Grăsimi mononesaturate g
   - Grăsimi trans g
   - Colesterol mg
   - Acizi grași Omega-3 mg
   - Acizi grași Omega-6 mg
 
VITAMINE / 100g
Vitamina A - Retinol UI
Vitamina C - Acid Ascorbic mg
Vitamina D - Calciferol UI
Vitamina E - Tocoferol mg
Vitamina K mcg
Vitamina B1 - Tiamina mg
Vitamina B2 - Riboflavina mg
Vitamina B3 - Vit.PP - Niacina mg
Vitamina B5 - Acid Pantotenic mg
Vitamina B6 - Piridoxina mg
Vitamina B8 - Colină mg
Vitamina B9 - Acid folic mcg
Vitamina B12 - Ciancobalamina mcg
Betaină mg
 
MINERALE / 100g
Calciu mg
Fier mg
Magneziu mg
Fosfor mg
Potasiu mg
Sodiu - Natriu mg
Zinc mg
Iod mg
Fluor mcg
Seleniu mcg
Cupru mg
Mangan mg
 
ALTELE:
Cofeina mg
Alcool g

CAUTA UN ALIMENT DUPA DENUMIRE: