Clementine Beneficii și riscuri, calorii, compoziția nutritivă
©
Autor: Râșnoveanu Marina
Înrudite cu mandarinele, clementinele sunt fructe mai mici, cu coaja netedă şi lucioasă, zemoase şi foarte dulci, cu foarte puţine seminţe. Deşi datele privind originea lor nu sunt încă foarte clare, se spune că acest soi ar fi fost creat în urmă cu aproximativ 100 de ani, în Algeria, de către un misionar francez pe nume Marie-Clement Rodier. (1)
Numite astăzi şi Christmas oranges, foarte populare peste tot în lume, în special în Statele Unite ale Americii, clementinele sunt delicioase ca atare sau în salate şi prăjituri.
De asemenea, calitatea lor nutriţională le recomandă şi într-o alimentaţie sănătoasă. Astfel, o porție de 100 g de clementine conţine 86 g apă, 0, 85 g proteine, 12, 02 g carbohidraţi, 1, 07 g zaharuri, 30 mg calciu, 10 mg magneziu, 21 gm fosfor, 177 mg potasiu, 48, 8 mg vitamina C (aproximativ 81% din doza zilnică recomandată), 24 mg vitamina B 9 (adic folic), 2% din DZR de cupru, 6% de vitamina B 1 (tiamină), 2% din vitamina B2, 3% din vitamina B 3 (niacină), 4% din vitamina B6, 1% din vitamina E. (2)
De asemenea, vitamina C împreună cu betacarotenul (regăsit şi el în compoziţia clementinelor) previn problemele de vedere asociate înaintării în vârstă. Producţia de colagen este îmbunătăţită şi ea printr-un aport crescut de vitamina C, substanţă ce poate lupta şi contra bacteriilor apărute la nivelul pielii. (4)
(2) Clementine, link: http://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/2478?qlookup=clementine&fg=&format=&man=&lfacet=&max=25&new=1http://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/2478?qlookup=clementine&fg=&format=&man=&lfacet=&max=25&new=1
(3) Clementine, link: http://nutritiondata.self.com/facts/fruits-and-fruit-juices/9169/2
(4) Top 10 beneficii ale clementinelor, link: http://www.stylecraze.com/articles/best-benefits-of-clementine/
(5) Clementine, link: http://veg.ca/2014/11/24/cutie-clementines/
(6) Beneficiile pentru sanatate ale citricelor, link: http://www.healwithfood.org/health-benefits/mandarin-tangerines.php
(7) Reactiile adverse ale consumului de clementine, link: http://www.livestrong.com/article/490532-side-effects-of-eating-too-many-clementines/
Numite astăzi şi Christmas oranges, foarte populare peste tot în lume, în special în Statele Unite ale Americii, clementinele sunt delicioase ca atare sau în salate şi prăjituri.
De asemenea, calitatea lor nutriţională le recomandă şi într-o alimentaţie sănătoasă. Astfel, o porție de 100 g de clementine conţine 86 g apă, 0, 85 g proteine, 12, 02 g carbohidraţi, 1, 07 g zaharuri, 30 mg calciu, 10 mg magneziu, 21 gm fosfor, 177 mg potasiu, 48, 8 mg vitamina C (aproximativ 81% din doza zilnică recomandată), 24 mg vitamina B 9 (adic folic), 2% din DZR de cupru, 6% de vitamina B 1 (tiamină), 2% din vitamina B2, 3% din vitamina B 3 (niacină), 4% din vitamina B6, 1% din vitamina E. (2)
Beneficiile consumului de clementine
Pe lângă faptul că sunt foarte gustoase şi aromate, clementinele ne îmbunătăţesc şi starea de sănătate generală. Iată mai jos câteva dintre beneficiile consumului de clementine:Vitamina C din clementine ţine deoparte unele probleme de sănătate
Cel mai important avantaj al consumului de clementine este asociat, bineînţeles, cu conţinutul bogat în vitamina C. O substanţă foarte importantă pentru funcţionarea întregului organism, vitamina C din clementine ne poate feri atât de infecţiile respiratoii, cât şi de banalele răceli. Ba mai mult, aceeaşi proprietate scade tensiunea arterială, stimulează sistemul imunitar şi previne apariţia bolilor cardiovasculare.De asemenea, vitamina C împreună cu betacarotenul (regăsit şi el în compoziţia clementinelor) previn problemele de vedere asociate înaintării în vârstă. Producţia de colagen este îmbunătăţită şi ea printr-un aport crescut de vitamina C, substanţă ce poate lupta şi contra bacteriilor apărute la nivelul pielii. (4)
Acidul folic din clementine înlătură depresia şi problemele menstruale
Acidul folic, prezent şi el în compoziţia clementinelor, contribuie la echilibrarea întregului organism. Depresia şi anumite probleme menstruale pot fi diminuate cu ajutorul surselor naturale de acid folic. (5)Clementinele sunt potrivite în gastronomie şi pentru gustările copiilor
Fiind mai mici decât mandarinele şi portocalele, mai uşor de desfăcut şi, nu în ultimul rând, fără atât de multe seminţe, clementinele sunt deseori de preferat pentru realizarea unor reţete, ca de altfel şi pentru gustările copiilor.Ajută la pierderea în greutate
Cu un conţinut mare de apă, clementinele scad pofta de mâncare şi, în acelaşi timp, ne asigura doza de numeroase substanţe importante. Sunt sărace în calorii şi ne pot ajuta să slăbim, însă numai dacă suntem atenţi şi la celelalte alimente din dieta zilnică. (3), (4)D-limonene, substanţă regăsită în coaja citricelor, are proprietăţi anti cancer
Deşi studiile sunt încă la inceput, se pare că d-limonene, un compus regăsit în cantităţi mari în coaja citricelor precum clementine, tangerine şi mandarine, ar putea avea efecte benefice asupra cancerului. Testele efectuate până în acest moment s-au desfăşurat fie în vitro, fie pe animale, însă rezultatele sunt încurajatoare. (6)Precauţii privind consumul de clementine
În cantitate moderate, clementinele nu ar trebui să aibă efecte adverse sau contraindicaţii. Există, însă, şi situaţii care necesită o atenţie sporită atunci când vorbim despre consumul de clementine:Prea multe fibre – posibil disconfort abdominal
Conform unor recomandări alimentare, 14 g de fibre la 1000 de calorii consumate într-o zi ar fi maximul admis. Aşadar, cu 1,3 fibre la o clementină, ai grijă că nu cumva să depăşeşti limita şi să te confrunţi cu balonare, diaree sau constipaţie. (7)Dacă nu eşti atent la calorii, clementinele au efectul advers în privinţa greutăţii corporale
E adevărat că aceste fructe sunt sărace în calorii, dar nu trebuie să uiţi că au un conţinut destul de mare de zaharuri. Aşadar, dacă mănânci prea multe şi într-o asociere nefericită, te-ai putea alege cu efectul invers dorit: luarea în greutate. (7)Clementinele pot afecta smaltul dinţilor
Din cauza faptului că sunt acide, un consum bogat de clementine ar putea afecta în timp smaltul dinţilor. Cariile şi bolile gingivale sunt doar câteva dintre problemele ulterioare ce pot apărea. (7)Cere sfatul medicului ori de câte ori consumi clementine în scop terapeutic
Dacă te gândeşti să măreşti doză de clementine, datorită proprietăţilor lor benefice, consultă doctorul mai întâi. Aceste fructe zemoase ar putea interacţiona cu alte medicamente, cum ar fi cele pentru subţierea sângelui sau chiar cele contra cancerului. (6)AVANTAJE:
Clementinele sunt surse excelente de fibre alimentare, tiamină, acid folic, potasiu și vitamina C, având un conținut mic de sodiu. Zemoase, gustoase şi practice, fără prea multe seminţe, clementinele ne feresc de infecţii, răceli şi boli cardiovasculare, fiind o sursă importantă de vitamina C. De asemenea, ele ne pot ajuta să slăbim şi să prevenim afecţiunile oculare sau cele de la nivelul pielii. DEZAVANTAJE:
Cea mai mare parte a caloriilor furnizate de clementine provine din zaharuri. Consumate moderat, clementinele nu dau reacţii adverse. În cantitate mai mare, pot provoca disconfort abdominal, probleme dentare şi creştere în greutate.
Data actualizare: 02-02-2015 | creare: 10-05-2012 | Vizite: 59195
Bibliografie
(1) Clementine: nutritive, selectie, pastrare, link: http://www.fruitsandveggiesmorematters.org/clementine-nutrition-selection-storage(2) Clementine, link: http://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/2478?qlookup=clementine&fg=&format=&man=&lfacet=&max=25&new=1http://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/2478?qlookup=clementine&fg=&format=&man=&lfacet=&max=25&new=1
(3) Clementine, link: http://nutritiondata.self.com/facts/fruits-and-fruit-juices/9169/2
(4) Top 10 beneficii ale clementinelor, link: http://www.stylecraze.com/articles/best-benefits-of-clementine/
(5) Clementine, link: http://veg.ca/2014/11/24/cutie-clementines/
(6) Beneficiile pentru sanatate ale citricelor, link: http://www.healwithfood.org/health-benefits/mandarin-tangerines.php
(7) Reactiile adverse ale consumului de clementine, link: http://www.livestrong.com/article/490532-side-effects-of-eating-too-many-clementines/
©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Compoziția nutritivă pentru Clementine:
Continut pentru:
100g
1 fruct = 74g
|
|
CALORII / 100g | cal |
Indice Glicemic | |
PRINCIPII NUTRITIVE / 100g | |
Proteine | g |
Glucide [carbohidrati total] | g |
- Fibre alimentare | g |
- Amidon | g |
- Zaharuri | g |
Lipide [grăsimi total] | g |
- Grăsimi saturate | g |
- Grăsimi polinesaturate | g |
- Grăsimi mononesaturate | g |
- Grăsimi trans | g |
- Colesterol | mg |
- Acizi grași Omega-3 | mg |
- Acizi grași Omega-6 | mg |
VITAMINE / 100g | |
Vitamina A - Retinol | UI |
Vitamina C - Acid Ascorbic | mg |
Vitamina D - Calciferol | UI |
Vitamina E - Tocoferol | mg |
Vitamina K | mcg |
Vitamina B1 - Tiamina | mg |
Vitamina B2 - Riboflavina | mg |
Vitamina B3 - Vit.PP - Niacina | mg |
Vitamina B5 - Acid Pantotenic | mg |
Vitamina B6 - Piridoxina | mg |
Vitamina B8 - Colină | mg |
Vitamina B9 - Acid folic | mcg |
Vitamina B12 - Ciancobalamina | mcg |
Betaină | mg |
MINERALE / 100g | |
Calciu | mg |
Fier | mg |
Magneziu | mg |
Fosfor | mg |
Potasiu | mg |
Sodiu - Natriu | mg |
Zinc | mg |
Iod | mg |
Fluor | mcg |
Seleniu | mcg |
Cupru | mg |
Mangan | mg |
ALTELE: | |
Cofeina | mg |
Alcool | g |
CAUTA UN ALIMENT DUPA DENUMIRE: