Coacăze negre Beneficii și riscuri, calorii, compoziția nutritivă
Autor: Vasiliu Alina
Pentru o lungă perioadă de timp, coacăzele negre (Ribes nigrum) au fost numite „fructul interzis” în Statele Unite. Acestea aparțin familiei Grossulariaceae și sunt originare din Europa Centrală și de Nord și din Siberia, acestea fiind găsite în Marea Britanie de peste 500 de ani.
Coacăzele negre pot fi mâncate în stare proaspătă, dar aroma lor puternică necesită îndulcire pentru a fi gustose. Acesta este motivul pentru care aceste fructe sunt de obicei fierte cu o varietate de alimente dulci. Ele sunt, de asemenea, folosite pentru a face gemuri, jeleuri și siropuri.
Compoziție nutrițională
Coacăzele negre sunt o sursă bună de substanțe nutritive precum vitamine, minerale, antioxidanți, flavonoide, acizii grași Omega-3 și fibrele dietetice.
Vitamina C - Această vitamină are proprietăți antioxidante care blochează radicalii liberi (de la expunerea la substanțe chimice toxice și poluanți care provoacă îmbătrânire, cancer, boli de inimă și inflamații) de la a dăuna celulelor. (1)
Vitaminele B din coacăzele negre, cum ar fi acidul pantotenic (vitamina B5), piridoxina (vitamina B6) și tiamina (vitamina B1) sunt numite esențiale deoarece sunt necesare organismului pentru metabolism. (2)
Fierul este un mineral important care se găsește în coacăzele negre, oferind 20% din valoarea zilnică, împreună cu protecția împotriva deficiențelor de imunitate și oboseală prin transportul oxigenului în celule. (3)
De asemenea, coacăzele negre conțin cupru, calciu, fosfor, mangan, magneziu și potasiu pentru funcția optimă a celulelor, țesuturilor și organelor în organism.
Flavonoidele cum ar fi betacarotenul, zeaxantina și criptoxantina ajută la scăderea riscului de cancer pulmonar, protejează împotriva bolilor neurologice, încetinesc procesul de îmbătrânire și luptă împotriva inflamației.
Beneficii
Îmbunătățește sistemul imunitar
În plus, față de vitamina C, coacăzele negre conțin o gamă largă de antioxidanți și de antociani. Acestea pot ajuta la întărirea sistemului imunitar, la calmarea gâtului iritat și la ușurarea simptomelor gripei.
Frunzele de coacăze negre au, de asemenea, o serie de proprietăți, inclusiv:
- antimicrobian;
- anti-inflamator;
- antiviral;
- antitoxic;
- antiseptic;
- împotriva cancerului.
Un studiu a arătat că suplimentele de coacăze negre au îmbunătățit răspunsul imun la persoanele care au practicat exerciții fizice în mod regulat. Ei au putut, de asemenea, să realizeze antrenamente care presupuneau mai mult efort, pentru o perioadă mai lungă de timp. (4)
Un alt studiu la care au participat adulți sănătoși a arătat că uleiul de semințe de coacăze negre a stimulat sistemul imunitar. (5)
Coacăzele negre pot ajuta persoanele să lupte împotriva infecțiilor
O cană de coacăze negre conține 338% din necesarul zilnic de vitamina C. Vitamina C este un puternic antioxidant natural solubil în apă care ajută corpul să dezvolte rezistență împotriva agenților infecțioși și elimină radicalii liberi care cauzează cancer în organism. (6)
Coacăzele negre tratează astmul
Un studiu de laborator din Noua Zeelandă a testat extractele de coacăze negre pe celule pulmonare uman. Constatările au demonstrat răspunsurilor imune complexe la alergeni (substanțe care declanșează reacții alergice), în special cele asociate cu inflamarea țesutului pulmonar observată în unele atacuri de astm. Astfel, concluziile explică de ce dietele bogate în coacăze negre par să reducă incidența și prevalența astmului. (7)
Coacăzele negre au un efect direct asupra răspunsului inflamator al organismului
Uleiul de semințe de coacăze negre conține acid gama-linolenic, un tip de acid gras omega-6, despre care se spune că ajută la ușurarea inflamației în organism. Conținutul ridicat de acid gama-linolenic și antocian poate contribui la reducerea deterioarării articulațiilor sau la durerea, rigiditatea și deterioarea mușchilor. (8)
Artrita reumatoidă
În unele studii, suplimentele de acid gama-linolenic au fost atât de eficiente încât participanții cu poliartrită reumatoidă ar putea să-și reducă medicamentele obișnuite folosite în prevenirea durerii. (9)
Băuturile pe bază de struguri cum ar fi vinul și sucul sunt cunoscute pentru a ajuta la scăderea acumulării de placii în sânge, dar sucul de coacăze negre, precum și sucul de rodie are un efect mai puternic.
Tensiune arterială crescută
Coacăzele negre sunt bogate în potasiu și acid gama-linolenic, care poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale. De asemenea, acidul gama-linolenic ajută celulele din inimă să reziste la leziuni și încetinește formarea de trombocite în vasele de sânge.
Cercetările sugerează că utilizarea uleiului de semințe de coacăze negre pe cale orală nu reduce tensiunea arterială la persoanele adulte cu hipertensiune arterială. Dar se pare că reducere stresul sau tensiunea în cazul adulților cu hipertensiune arterială. (10)
Potrivit unei cercetări realizate de oamenii de știință francezi, apariția acidului gama-linolenic (prezentă în ulei de semințe de coacăze negre) poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale atunci când este inclusă în dietă împreună cu acid docosahexaenoic și acid eicosapentaenoic. Acești compuși se găsesc în pește cum ar fi tonul, halibutul, somonul, macroul, heringul și ficatul de cod.
Pe lângă reducerea nivelurilor de tensiune arterială, acidul gama-linolenic găsit în fructul de coacăze neagre ajută celulele cardiace să reziste la leziuni și, de asemenea, încetinește formarea trombocitelor în artere. Când trombocitele din sânge se coagulează, acest lucru poate crește riscul de atac de cord sau de boli cardiace.
În plus, un studiu a constatat că pudra de coacăze neagre a crescut fluxul sanguin al inimii și a scăzut rezistența periferică generală. Acest lucru sugerează că coacăzele negre te pot ajuta să te recuperezi după exerciții fizice. (11)
Protejează pielea
Deși nu există multe cercetări științifice despre uleiul de semințe de coacăze neagre și eficacitatea acestuia pentru afecțiunile pielii, Fundația Națională pentru Psoriazis recomandă uleiul pentru a ușura simptomele psoriazisului. Luat pe cale orală, uleiul de semințe de coacăze neagre poate ajuta la încetinirea creșterii și dezvoltării zonelor uscate provocate de psoriazis. De asemenea, poate fi aplicat direct pe piele uscată sau iritată. (12)
Protejează sănătatea ochilor
Cercetările arată că acidul gama-linolenic și acidul linoleic, pot fi promițătoare pentru protejareaochilor uscați. Din fericire, coacăzele negre le conțin pe ambele. (13)
Studiile clinice privind coacăzele negre au arătat că aceste fructe de pădure îmbunătățesc funcția oculară, incluzând:
- capacitatea ochilor de a se adapta la întuneric;
- fluxul de sange catre ochi;
- deteriorarea câmpului vizual la persoanele cu glaucom;
- simptome de oboseală vizuală. (14)
Persoanele care lucrează în fața unui calculatorul în fiecare zi pot beneficia de suplimente de coacăze negre. Un studiu a constatat că 1 lingură de fructe de coacăze negre a redus oboseala vizuală după două ore.
Oferă beneficii anticarcinogenice
Coacăzele negre sunt de natură anticancerogenă, ceea ce înseamnă că acestea reduc riscul de apariție a cancerului în corpul nostru. Acest beneficiu al coacăzelor negre se datorează în principal prezenței antioxidanților cum ar fi vitamina C, beta-caroten, criptoxantină, zeaxantină, etc.
Acești antioxidanți și compuși antioxidanți se luptă cu radicalii liberi ai corpului nostru, îi stabilizează și astfel îi împiedică să provoace leziuni oxidative celulelor corpului nostru și astfel reduce riscul de cancer. Radicalii liberi nu sunt decât ionii instabili care se formează în principal în timpul procesului de oxidare din corpul nostru. Deoarece sunt instabili, ei fură electroni din moleculele celulelor noastre și, în timp ce fac acest lucru, le provoacă leziuni oxidante.
Adăugarea regulată și moderată de coacăze negre împiedică celulele corpului de la această leziune oxidantă și, prin urmare, reduce riscul diferitelor tipuri de cancer. (15)
Îmbunătățește sănătatea oaselor și a dinților
Coacăzele negre au un conținut ridicat de calciu, care întărește dinții și oasele. Este eficient în prevenirea osteoporozei (16).
Riscuri
Atât coacăzele negre, cât și uleiul de semințe de coacăze negre sunt considerate sigure în dozele recomandate. Cu toate acestea, suplimentele pot cauza unele efecte secundare, cum ar fi scaunele moi, diaree ușoară și gaz intestinal.
Deoarece poate încetini coagularea sângelui, suplimentele de coacăze negre nu sunt recomandate persoanelor cu tulburări de sângerare sau celor care urmează să aibă o intervenție chirurgicală.
Nu se știu suficiente fapte despre frunzele uscate de coacăze negre pentru a evalua siguranța acestora. Femeile care sunt însărcinate sau alăptează trebuie să discute cu medicul înainte de a lua orice suplimente, inclusiv coacăze negre.
Coacăzele negre reprezintă o sursă bogată de vitamină C și antioxidanți (de exemplu, antociani). Aceste fructe dețin diverse beneficii pentru sănătate, inclusiv prevenirea cancerului, proprietăți antiinflamatorii și o tensiune arterială normală.
Sunt benefice pentru intărirea sistemului imunitar, pentru răceala, gripa și roșu în gât.
Sunt utile în prevenirea retenției de fluide, hipertensiunii arteriale, stresului și anxietății.
Coacăzele negre sunt bune în caz de diaree sau intoxicație alimentară.
2. Vitamin B. Url: https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/vitamin-b
3. Vitamin and mineral content in black currant (Ribes nigrum L.) fruits as affected by soil management system. Url: https://www.researchgate.net/publication/320716941_Vitamin_and_mineral_content_in_black_currant_Ribes_nigrum_L_fruits_as_affected_by_soil_management_system
4. Short-term blackcurrant extract consumption modulates exercise-induced oxidative stress and lipopolysaccharide-stimulated inflammatory responses. Url: https://www.physiology.org/doi/full/10.1152/ajpregu.90740.2008
5. Effect of dietary supplementation with black currant seed oil on the immune response of healthy elderly subjects. Url: https://academic.oup.com/ajcn/article/70/4/536/4729115
6. Anthocyanins, Phenolics, and Antioxidant Capacity in Diverse Small Fruits: Vaccinium, Rubus, and Ribes. Url: https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf011062r
7. Blackcurrant proanthocyanidins augment IFN‐γ‐induced suppression of IL‐4 stimulated CCL26 secretion in alveolar epithelial cells. Url: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/mnfr.200900297
8. Effects of blackcurrant anthocyanin intake on peripheral muscle circulation during typing work in humans. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15605279
9. Trials for rheumatoid arthritis. Url: https://www.versusarthritis.org/about-arthritis/complementary-and-alternative-treatments/types-of-complementary-treatments/blackcurrant-seed-oil/
10. Resting blood pressure and cardiovascular reactivity to mental arithmetic in mild hypertensive males supplemented with blackcurrant seed oil. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8895037
11. Effect of New Zealand Sujon blackcurrant on resting cardiovascular function in triathletes. Url: http://www.academia.edu/22469927/Effect_of_New_Zealand_Sujon_blackcurrant_on_resting_cardiovascular_function_in_triathletes
12. A Food Effect Study to Assess Pharmacokinetics of Hemay005 in Healthy Volunteers. Url: https://trials.psoriasis.org/trials/NCT03577626
13. Current Opinion in Ophthalmology Nutritional Supplements for Dry Eye Syndrome. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3155845/
14. Studies on Blackcurrants and Vision Health. Url: http://www.jtbpd.com/PDF-Newsletter/Studies%20on%20Blackcurrants%20and%20Vision%20Health.pdf
15. Anthocyanin-rich black currant extract suppresses the growth of human hepatocellular carcinoma cells.. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21121259
16. Blackcurrants Prevents Osteoporosis. Url: https://portal.nifa.usda.gov/web/crisprojectpages/1007778-blackcurrant-prevents-osteoporosis-associated-with-aging-by-inhibiting-formation-of-advanced-oxidation-protein-products.html.
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Compoziția nutritivă pentru Coacăze negre:
Continut pentru:
100g
1 cană = 112g
|
|
CALORII / 100g | cal |
Indice Glicemic | |
PRINCIPII NUTRITIVE / 100g | |
Proteine | g |
Glucide [carbohidrati total] | g |
- Fibre alimentare | g |
- Amidon | g |
- Zaharuri | g |
Lipide [grăsimi total] | g |
- Grăsimi saturate | g |
- Grăsimi polinesaturate | g |
- Grăsimi mononesaturate | g |
- Grăsimi trans | g |
- Colesterol | mg |
- Acizi grași Omega-3 | mg |
- Acizi grași Omega-6 | mg |
VITAMINE / 100g | |
Vitamina A - Retinol | UI |
Vitamina C - Acid Ascorbic | mg |
Vitamina D - Calciferol | UI |
Vitamina E - Tocoferol | mg |
Vitamina K | mcg |
Vitamina B1 - Tiamina | mg |
Vitamina B2 - Riboflavina | mg |
Vitamina B3 - Vit.PP - Niacina | mg |
Vitamina B5 - Acid Pantotenic | mg |
Vitamina B6 - Piridoxina | mg |
Vitamina B8 - Colină | mg |
Vitamina B9 - Acid folic | mcg |
Vitamina B12 - Ciancobalamina | mcg |
Betaină | mg |
MINERALE / 100g | |
Calciu | mg |
Fier | mg |
Magneziu | mg |
Fosfor | mg |
Potasiu | mg |
Sodiu - Natriu | mg |
Zinc | mg |
Iod | mg |
Fluor | mcg |
Seleniu | mcg |
Cupru | mg |
Mangan | mg |
ALTELE: | |
Cofeina | mg |
Alcool | g |
CAUTA UN ALIMENT DUPA DENUMIRE: