Cod Beneficii și riscuri, calorii, compoziția nutritivă

©

Autor:

Cod

Codul este un tip sănătos de pește, care este bogat în proteine și sărac în grăsimi, ceea ce îl face o sursă excelentă de proteine. De asemenea, codul este bogat în vitamine și minerale esențiale pentru o stare bună de sănătate.

Cele mai frecvente două tipuri de cod sunt codul de Atlantic și codul de Pacific. Codul este în general considerat un pește sănătos, pe baza profilului său de nutrienți. Uleiul de ficat de cod oferă o doză concentrată de acizi grași omega-3 și este adesea comercializat sub formă de supliment alimentar. (1)

Tipuri de pește cod

  • Codul de Atlantic (Gadus morhua)
  • Codul de Pacific (Gadus macrocephalus)
  • Cod de Groenlanda (Gadus ogac)
  • Egrefin


Valoare nutrițională

Codul este o sursă bună de acizi grași omega-3 și omega-6. De asemenea, este bogat în vitaminele B12 și B6, niacina, precum și vitaminele E, A și C. (2)

Beneficii

Sănătatea cardiovasculară

Acizii grași Omega-3 sunt benefici pentru sănătatea inimii (3) și, de asemenea, reduc inflamația. Un studiu internațional a dovedit că persoanele care consumă o dietă bogată în omega-3 au o tensiune arterială normală. (4)

De asemenea, un alt studiu publicat în 2004, a arătat că un consum regulat de pește scade riscul de accident vascular cerebral, în special în cazurile de accident vascular cerebral ischemic. (5)

Poate ajuta la scăderea trigliceridelor

Trigliceridele servesc ca o sursă majoră de energie. Dar nivelurile ridicate de trigliceride cresc riscul de boli de inimă și scad nivelul de colesterolul bun (HDL) din organism. Într-un studiu la care au participat pacienții cu trigliceride ridicate, s-a constatat că două porții săptămânale de pește și alte surse de grăsimi omega-3 cum ar fi semințele de in pot scădea nivelul trigliceridelor. (6)

Boala Alzheimer

Anumiți antioxidanți precum seleniul și vitamina E, precum și omega-3, au fost asociate cu reducerea riscului de boală neurodegenerativă, inclusiv Alzheimer. (7)

Ateroscleroza

Aportul de cod poate ajuta la prevenirea aterosclerozei coronariene, care apare din cauza îngustării arterelor ca urmare a unei acumulări de placă pe pereții arterei. (8) Acizii grași prezenți în cod acționează ca antioxidanți puternici și previn formarea cheagurilor de sânge.

Artrită

Diverse substanțe nutritive din acest pește pot stimula sănătatea oaselor și pot contribui la reducerea inflamației, inclusiv a simptomelor artritei, gutei, migrenelor și sindromului de colon iritabil. (9)

Conținut scăzut de mercur

Una dintre problemele de sănătate asociate cu consumul de pește este expunerea la mercur.

Sursele de apă pot fi contaminate cu mercur, un metal greu toxic, care se acumulează în pește. Când oamenii consumă pește contaminat, mercurul poate duce la probleme de sănătate. În cazuri grave, otrăvirea cu mercur la om poate duce la afectarea creierului, în special în cazul femeilor care alăptează sau al femeilor însărcinate (10).

Codul are un conținut scăzut de mercur, ceea ce îl face o alegere mai bună pentru cei care caută să evite toxinele (11).

Sănătatea pielii

Codul conține seleniu și vitamina E, care pot ajuta la prevenirea îmbătrânirii premature. (12)

Diabet

Codul este un tip de pește cu conținut scăzut de grăsimi, fără carbohidrați, fiind un aliment ideal pentru persoanele care suferă de diabet sau persoane cu risc pentru această afecțiune. (13)

Îmbunătățirea stării de spirit

Cercetările au arătat că acești acizi grași sunt capabili să echilibreze nivelurile hormonale și ajută la schimbarea stării de spirit, îmbunătățind în același timp și sănătatea sistemului nervos. (14)

Astm

Seleniul are capacitatea de a preveni atacurile de astm prin producerea de antioxidanți. Acești antioxidanți puternici ajută la reducerea activității de epurare a radicalilor liberi și, la prevenirea atacurilor severe de astm. De asemenea, conform studiilor, copiii care mănâncă pește de 2-3 ori pe săptămână au un risc mai mic de a dezvolta astm decât cei care nu consumă pește. (15)

Leucemia

Leucemia este un tip de cancer care apare în celulele sanguine, iar tratamentul pentru include chimioterapia și radiațiile. Efectele secundare ale acestor terapii sunt pierderea de iod din organism, ceea ce provoacă oboseală. Alimentele precum codul pot ajuta la echilibrarea nivelul de iod din organism. (16)

Degenerarea maculară

O dietă bogată în acizi grași omega-3, în special în pește, oferă protecție împotriva degenerescenței maculare legată de vârstă.

Embolism pulmonar

Embolia pulmonară apare atunci când un cheag de sânge se deplasează prin sistemul venos și se depune în plămâni. Un studiu a descoperit că persoanele care au mâncat pește, cum ar fi codul, cel puțin o dată pe săptămână, au avut un risc cu 30-45% mai mic de a suferi de această afecțiune. (17)

Riscuri

Consumul de cod în cantități moderate este sigur și, în general, fără efecte adverse.

Cu toate acestea, codul congelat este tratat cu o soluție de sare pentru a preveni pierderea de umiditate în timpul decongelării. O porție de cod are 60 miligrame de sodiu, iar atunci când este tratată, conținutul de sodiu crește până la 316 miligrame. Este întotdeauna mai bine să verifici eticheta de pe ambalaj pentru a evita consumul de cantități mari de sodiu. (18)

Potrivit FDA, femeile însărcinate și copiii sub șase ani ar trebui să consume doar două porții de pește cu conținut scăzut de mercur pe săptămână. Codul are cantități moderate de mercur și deci trebuie evitat de copii și de femeile însărcinate.

Cel mai sănătos mod de a consuma pește cod este pe grătar și servit alături de legume.



AVANTAJE:
Codul conține vitamina A, fosfor, potasiu, acid folic și proteine.

DEZAVANTAJE:
Codul conține mult colesterol.
Bolnavii de gută trebuie să evite codul.

Data actualizare: 10-09-2019 | creare: 08-05-2012 | Vizite: 29346
Bibliografie
1. Omega-3 fatty acids in health and disease and in growth and development. Url: https://academic.oup.com/ajcn/article/54/3/438/4694393
2. Basic Report: 15269, Fish, cod, Pacific, cooked. Url: https://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/15269?fgcd=&manu=&format=&count=&max=25&offset=&sort=default&order=asc&qlookup=cod+fish&ds=&qt=&qp=&qa=&qn=&q=&ing=
3. Long-term effects of dietary marine omega-3 fatty acids upon plasma and cellular lipids, platelet function, and eicosanoid formation in humans.Url: https://www.jci.org/articles/view/112147
4. “Omega-3 fatty acids,” University of Maryland Medical Center; http://umm.edu/health/medical/altmed/supplement/omega3-fatty-acids, last accessed March 3, 2017.
5. “Fish Consumption and Incidence of Stroke,” American Heart Association Stroke Journals, June 24, 2004; http://stroke.ahajournals.org/content/35/7/1538.
6. Overview of Omega-3 Fatty Acid Therapies. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3875260/
7. The effects of omega-3 fatty acids monotherapy in Alzheimer's disease and mild cognitive impairment: A preliminary randomized double-blind placebo-controlled study. Url: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0278584608001504
8. Dietary intake of cod and scallop reduces atherosclerotic burden in female apolipoprotein E-deficient mice fed a Western-type high fat diet for 13 weeks. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4735963/
9. THE HISTORY OF COD LIVER OIL AS A REMEDY. Url: https://jamanetwork.com/journals/jamapediatrics/article-abstract/1173883
10. The neurological toxicity of heavy metals: A fish perspective. Url: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1532045617302132?via%3Dihub
11. Mercury Levels in Commercial Fish and Shellfish (1990-2012). Url: https://www.fda.gov/food/metals/mercury-levels-commercial-fish-and-shellfish-1990-2012
12. Increased selenium intake in elderly high fish consumers may account for health benefits previously ascribed to omega-3 fatty acids. Url: https://link.springer.com/article/10.1007/s12603-009-0003-3
13. Use of cod liver oil during the first year of life is associated with lower risk of childhood-onset type 1 diabetes: a large, population-based, case-control study. Url: https://academic.oup.com/ajcn/article/78/6/1128/4677523
14. Could n-3 polyunsaturated fatty acids reduce pathological pain by direct actions on the nervous system? Url: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0952327802002739
15. Consumption of oily fish and childhood asthma risk.Url: https://europepmc.org/abstract/med/8628130
16. Iodine intake and status in Iceland through a period of 60 years. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2691155/
17. High fish plus fish oil intake is associated with slightly reduced risk of venous thromboembolism: the Tromsø Study.Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24744307
18. Frozen Fish. Url: https://www.sciencedirect.com/topics/food-science/frozen-fish
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Compoziția nutritivă pentru Cod:

Continut pentru:
100g 1 file = 180g
CALORII / 100g cal
Indice Glicemic
 
PRINCIPII NUTRITIVE / 100g
Proteine g
Glucide [carbohidrati total] g
   - Fibre alimentare g
   - Amidon g
   - Zaharuri g
Lipide [grăsimi total] g
   - Grăsimi saturate g
   - Grăsimi polinesaturate g
   - Grăsimi mononesaturate g
   - Grăsimi trans g
   - Colesterol mg
   - Acizi grași Omega-3 mg
   - Acizi grași Omega-6 mg
 
VITAMINE / 100g
Vitamina A - Retinol UI
Vitamina C - Acid Ascorbic mg
Vitamina D - Calciferol UI
Vitamina E - Tocoferol mg
Vitamina K mcg
Vitamina B1 - Tiamina mg
Vitamina B2 - Riboflavina mg
Vitamina B3 - Vit.PP - Niacina mg
Vitamina B5 - Acid Pantotenic mg
Vitamina B6 - Piridoxina mg
Vitamina B8 - Colină mg
Vitamina B9 - Acid folic mcg
Vitamina B12 - Ciancobalamina mcg
Betaină mg
 
MINERALE / 100g
Calciu mg
Fier mg
Magneziu mg
Fosfor mg
Potasiu mg
Sodiu - Natriu mg
Zinc mg
Iod mg
Fluor mcg
Seleniu mcg
Cupru mg
Mangan mg
 
ALTELE:
Cofeina mg
Alcool g

CAUTA UN ALIMENT DUPA DENUMIRE: