Cotlet de porc Beneficii și riscuri, calorii, compoziția nutritivă

©

Autor:

Cotlet de porc

Cotletul de porc are un conţinut bogat de proteine, dar este o carne cu metabolizare lentă. Indiferent de metoda pe care o utilizezi pentru a-l găti, cotletul de porc trebuie preparat la o temperatură internă de 62,7 de grade Celsius pentru a asigura siguranța acestuia. Cotletul de porc furnizează fier, potasiu și alți nutrienți esențiali.

Compoziție nutrițională

O porție de 85 de grame de cotlet de porc conține 137 de calorii și patru grame de grăsime. De asemenea, conține 65 de miligrame de colesterol, comparativ cu 72 de grame în pieptul de pui, și are doar 1 gram de grăsimi saturate.

Beneficii

Bogat în proteine

O porție de 85 de grame de cotlet de porc are 24 de grame de proteine. Proteina este un nutrient esențial pentru recuperarea mușchilor după exerciții fizice intense și pentru menținerea unui sistem imunitar puternic. Adulții sănătoși ar trebui să obțină 0,8 grame de proteine pe kg de greutate corporală pe zi, potrivit Universității din Illinois, din Urbana-Champaign. (1) Proteina din cotletul de porc este de înaltă calitate, deoarece oferă fiecare dintre aminoacizii de care ai nevoie în dietă.

Ajută la controlul greutății

O porție de 85 de grame de cotlet de porc are 137 de calorii. Cotletul de porc este mai scăzut în calorii decât alternativele, cum ar fi coaste de vită sau de porc sau fripturile de porc sau vită. Alimentele bogate în grăsimi pot avea un conținut ridicat de calorii și pot duce la creșterea în greutate, dar cotletul de porc fiert are doar patru grame de grăsime, comparativ cu 13,5 grame într-o friptură. (2)

Sursa de zinc

Bărbații au nevoie de 11 miligrame de zinc pe zi, iar femeile au nevoie de 8 miligrame. Zincul este un mineral esențial pentru multe reacții din corp, potrivit Institutului Linus Pauling. Deficitul de zinc poate duce la un sistem imunitar slăbit și orbire nocturnă. (3)
O porție de cotlet de porc conține 1,9 miligrame de zinc.

Vitaminele B

Vitaminele B ajută la metabolizarea alimentelor în energie, creează globule roșii și produc neurotransmițători. Cotletul de porc conține toate vitaminele B, cu excepția folatului. O porție de cotlet de porc asigură 25% din aportul zilnic recomandat de vitamina B12, 38% din vitamina B6 și 47% din niacină.

Niacina scade nivelul colesterolului și al trigliceridelor, potrivit Institutului Linus Pauling. Homocisteina este produsul secundar normal al reacțiilor biochimice, dar, dacă se acumuleze în sânge, crește riscul de a dezvolta boli cardiovasculare. Vitamina B6 și vitamina B12 elimină homocisteina transformând-o în substanțe benefice.

Masă musculară

La fel ca majoritatea alimentelor animale, carnea de porc este o sursă de proteine de înaltă calitate.

Fără exerciții fizice și dietă adecvată, masa musculară degenerează pe măsură ce îmbătrânești - o schimbare adversă care este asociată cu multe probleme de sănătate.

În cele mai severe cazuri, poate apărea o afecțiune numită sarcopenie, care se caracterizează prin niveluri mici de masă musculară și scăderea calității vieții.

Un aport inadecvat de proteine de înaltă calitate poate accelera degenerarea musculară legată de vârstă - crescând riscul de sarcopenie. (4)

Consumul de carne de porc - sau alte alimente bogate în proteine - este o modalitate excelentă de a asigura un aport alimentar suficient de proteine de înaltă calitate, care pot ajuta la păstrarea masei musculare.

Riscuri

Pentru a limita consumul de grăsimi saturate, îndepărtează grăsimea vizibilă de pe cotletul de porc înainte de a-l găti. De asemenea, poți crește aportul de nutrienți dacă îl servești cu o salată sau legume fierte, cum ar fi sparanghelul.

Carnea de porc este o sursă bogată de proteine de înaltă calitate, precum și de diverse vitamine și minerale. Prin urmare, poate îmbunătăți performanța la efort și poate promova creșterea și întreținerea mușchilor.

Cu toate acestea, trebuie să ai în vedere că, atunci când carnea de porc este gătită pentru prea mult timp, aceasta poate conține substanțe cancerigene, iar atunci când este consumată în stare brută sau dacă nu este bine gătită, poate adăposti paraziți.AVANTAJE:
Cotletul de porc este o sursă de proteine, tiamină și seleniu.

DEZAVANTAJE:
Cotletul de porc este bogat în grăsimi saturate și colesterol.

Data actualizare: 31-10-2019 | creare: 10-05-2012 | Vizite: 26677
Bibliografie
1. USDA Nutrient Data Laboratory: Pork, Fresh, Loin, Sirloin Chops, Boneless, Broiled
2. Effects of Eating Fresh Lean Pork on Cardiometabolic Health Parameters. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3407990/
3. PubMed.gov: Cochrane Database of Systematic Reviews -- Zinc for the Common Cold
4. Role of dietary protein in the sarcopenia of aging.Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18469288
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Compoziția nutritivă pentru Cotlet de porc:

Continut pentru:
100g 1 cotlet (fără os) = 83g
CALORII / 100g cal
Indice Glicemic
 
PRINCIPII NUTRITIVE / 100g
Proteine g
Glucide [carbohidrati total] g
   - Fibre alimentare g
   - Amidon g
   - Zaharuri g
Lipide [grăsimi total] g
   - Grăsimi saturate g
   - Grăsimi polinesaturate g
   - Grăsimi mononesaturate g
   - Grăsimi trans g
   - Colesterol mg
   - Acizi grași Omega-3 mg
   - Acizi grași Omega-6 mg
 
VITAMINE / 100g
Vitamina A - Retinol UI
Vitamina C - Acid Ascorbic mg
Vitamina D - Calciferol UI
Vitamina E - Tocoferol mg
Vitamina K mcg
Vitamina B1 - Tiamina mg
Vitamina B2 - Riboflavina mg
Vitamina B3 - Vit.PP - Niacina mg
Vitamina B5 - Acid Pantotenic mg
Vitamina B6 - Piridoxina mg
Vitamina B8 - Colină mg
Vitamina B9 - Acid folic mcg
Vitamina B12 - Ciancobalamina mcg
Betaină mg
 
MINERALE / 100g
Calciu mg
Fier mg
Magneziu mg
Fosfor mg
Potasiu mg
Sodiu - Natriu mg
Zinc mg
Iod mg
Fluor mcg
Seleniu mcg
Cupru mg
Mangan mg
 
ALTELE:
Cofeina mg
Alcool g

CAUTA UN ALIMENT DUPA DENUMIRE: